RMN genunchi

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Investigatia de tip RMN la genunchi (Rezonanta Magnetica) este la standarde inalte de performanta si este o forma de examinare noninvaziva, situatie in care pacientul nu se confrunta cu nicio senzatie neplacuta sau cu durere. In timpul sedintei de examinare a diverselor zone ale corpului, tehnologia avansata incepe sa contureze treptat imaginea de la nivelul interiorului corpului, astfel incat medicul sa vada daca exista vreo neregula in modul sau de functionare sau nu.

RMN-ul pentru genunchi intra la categoria RMN-ului realizat la nivelul articulatiilor in care sunt incluse: mana, cotul, umarul, soldul, glezna si, nu in cele din urma, genunchiul.

In ce consta procedura de RMN la genunchi si cum iti poate fi de folos?

Tehnologia de RMN la genunchi este una avansata, care are capacitatea de a depista o multime de afectiuni periculoase, cel mai frecvent intalnita fiind osteoartrita. De-a lungul timpului, au aparut diverse forme de artrita, care au avut efecte negative asupra genunchilor. Osteoartrita este una dintre afectiunile cu care se confrunta adesea persoanele de peste 50 de ani. Cauzele pot fi legate de obezitate, de experimentarea unor traume la nivelul genunchiului sau chiar inaintarea in varsta, etapa in care toate articulatiile au de suferit.

Din fericire, RMN-ul ofera tuturor pacientilor posibilitatea de a afla care este afectiunea de care sufera si cum aceasta poate sa fie tratata in mod corespunzator. Dupa ce se realizeaza examinarea propriu-zisa prin intermediul aparatului medical, doctorul poate sa vada clar care este problema de care pacientul sufera, oferindu-i un diagnostic precis si un tratament pe masura.

Cat de avantajoasa este examinarea de tip RMN la genunchi?

RMN-ul la genunchi este o procedura prin care se pot detecta chiar si cele mai fine leziuni manifestate, intrand in categoria examinarilor noninvazive, care ofera imagini la standarde inalte de claritate. Astfel, sunt usor de identificat toate neregulile aflate la nivelul acestuia. Partea buna este ca, prin intermediul aparatului de RMN, pacientul are ocazia de a depista boli in faza incipienta, cand inca sunt usor tratat prin simpla urmare a indicatiilor medicului specialist.

Spre deosebire de CT (computerul de tomografie), rezonanta magnetica nu utilizeaza radiatiile si are capacitatea de a obtine rezultate precise atat la nivelul cartilajului genunchiului, cat si la nivelul altor structuri. Este posibil ca aceasta forma de investigatie sa fie recomandata de medicul de familie in momentul in care pacientul se confrunta cu dureri la nivelul articulatiilor genunchiului. De cele mai multe ori, exista posibilitatea eliberarii unui bilet de trimitere catre un cabinet care are contractul incheiat cu CAS. Astfel, pacientul beneficiaza de examinare in mod gratuit.

Radiografia poate depista o serie de afectiuni, printre care se numara si: artrita, infectiile, inflamatiile, tumorile osoase, starea cartilajului, ligamentelor, meniscurilor si tendoanelor.

In concluzie, procedura de RMN realizata la nivelul genunchiului se dovedeste a fi de o reala utilitate pentru pacientii care sufera de diverse afectiuni la nivelul articulatiilor. Pentru ameliorarea adecvata a lor, este nevoie de un diagnostic clar, astfel incat medicul sa poata recomanda un tratament adecvat.