Meniu

RMN Genunchi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Un RMN îi permite medicului dumneavoastră să vadă țesuturile moi din corpul dumneavoastră împreună cu oasele. Acest lucru îi permite să inspecteze elementele genunchiului care ar fi rănite în timpul activității fizice sau din cauza uzurii.

RMN-ul genunchiului nu utilizează radiații ionizante și poate ajuta la stabilirea dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

Ce este un RMN al genunchiului?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a genunchiului utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din interiorul articulației genunchiului. De obicei, este utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea sau evaluarea durerii, slăbiciunii, umflăturii sau sângerării în interiorul și în jurul articulației. Testul oferă imagini ale diferitelor secțiuni ale genunchiului, cum ar fi oasele, cartilajul, tendoanele, mușchii, vasele de sânge și ligamentele. Un RMN realizează imagini cu un contrast mai bun decât alte teste.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă supuneți unui tip special de RMN numit artrogramă RMN. Pentru această procedură, medicul dumneavoastră va injecta o substanță de contrast în genunchiul dumneavoastră pentru a oferi o mai bună vizualizare a structurii acestuia.

Care sunt câteva utilizări comune ale procedurii?

În combinație cu razele X convenționale, RMN-ul este, de obicei, cea mai bună alegere pentru examinarea articulațiilor majore ale corpului, cum ar fi genunchiul.

Examinarea se efectuează de obicei pentru a diagnostica sau evalua:

  • dureri, slăbiciune, umflături sau sângerări la nivelul țesuturilor din interiorul și din jurul articulației genunchiului
  • cartilajul, meniscul, ligamentele sau tendoanele deteriorate
  • leziuni ale genunchiului legate de sport, cum ar fi entorse și rupturi de ligamente, cartilaje sau tendoane
  • fracturi osoase care pot să nu fie vizibile la radiografii și alte teste imagistice
  • leziuni cauzate de artrită
  • acumularea de lichid în articulația genunchiului
  • infecții (cum ar fi osteomielita)
  • tumori (tumori primare și metastaze) care implică oasele și articulațiile
  • os mort
  • senzația că genunchiul cedează la nivelul articulației
  • scăderea mișcării articulației genunchiului
  • leziune sau durere la nivelul calotei genunchiului
  • complicații legate de dispozitivele chirurgicale implantate
  • durere sau traumă în urma unei intervenții chirurgicale la genunchi

De asemenea, medicul dumneavoastră poate solicita un RMN pentru a determina dacă este necesară o artroscopie a genunchiului sau o altă procedură chirurgicală și pentru a vă monitoriza evoluția după operația la genunchi.

O formă specială de RMN numită artrogramă RMN injectează material de contrast în articulație, astfel încât radiologul să poată vedea mai bine structurile genunchiului.

Cine ar trebui să facă această procedură?

Dacă sunteți un atlet care a suferit o accidentare la genunchi pe teren, RMN-ul este o modalitate eficientă de a ajunge la rădăcina problemei. Pentru cei care nu cunosc cauza durerii lor de genunchi, un RMN poate fi, de asemenea, un test medical valoros.

Cât costă un RMN al genunchiului?

Costul pentru o scanare RMN a genunchiului poate varia de la 550 RON la 850 RON, în funcție de locație, de tipul de unitate, de partea corpului care face obiectul imaginii și dacă aveți sau nu nevoie de substanță de contrast.

Cum să vă pregătiți pentru un RMN al genunchiului?

Nu este nevoie de nicio pregătire specială pentru acest tip de RMN.

Înainte de RMN, medicul dumneavoastră vă va explica testul și vă va face un examen fizic și un istoric medical complet. Asigurați-vă că îi spuneți despre orice medicament pe care îl luați, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală și suplimentele pe bază de plante. Menționați, de asemenea, orice alergii cunoscute. Anunțați-i dacă aveți orice dispozitiv medical implantat, deoarece testul le poate afecta.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut în trecut reacții alergice la substanța de contrast sau dacă ați fost diagnosticat cu probleme renale.

Aparatul RMN este un spațiu închis și strâmt. Medicul vă poate da un sedativ pentru a vă ajuta să vă relaxați. Dacă claustrofobia dumneavoastră este severă, medicul dumneavoastră poate opta pentru un RMN “deschis”. Acest tip de RMN utilizează un aparat care nu vă înconjoară corpul, însă în cazul RMN-ului pentru genunchi nu trebuie să vă faceți griji, deoarece doar partea inferioară a corpului va fi în interiorul aparatului RMN.

Cum se efectuează un RMN al genunchiului?

RMN-ul genunchiului presupune să vă întindeți pe masa de scanare, cu picioarele înainte. 

Masa de scanare vă va glisa corpul în magnet. Partea superioară a corpului dvs. va fi complet în afara forajului RMN.

În timpul scanării, nu veți simți nimic, dar veți auzi bâzâituri intermitente, clicuri și bătăi. Vor fi necesare dopuri pentru urechi în timpul scanării pentru a ajuta la mascarea zgomotului.

Este foarte important să rămâneți nemișcat în timpul scanării pentru a obține o calitate optimă a imaginii.

Tehnicienii vor putea să vă vadă și să vă audă în permanență în timpul examinării. De asemenea, vi se va pune la dispoziție un dispozitiv de urgență pentru a obține atenția tehnicianului în orice moment, dacă este necesar.

După un RMN al genunchiului

Probabil că veți putea pleca acasă imediat. Depinde de motivul testului.

Vă puteți întoarce imediat la activitățile obișnuite.

Un radiolog va analiza imaginile RMN ale genunchiului și îi va da rezultatele medicului dumneavoastră.

Imaginile RMN sunt alb-negru. Anomaliile pot apărea ca pete albe strălucitoare. Acestea indică zonele în care s-a adunat colorantul de contrast din cauza unei activități celulare sporite.

Atunci când medicul dumneavoastră analizează rezultatele, vă va explica problema și va trece în revistă următorii pași pentru tratament. În funcție de afecțiunea dumneavoastră, tratamentul poate necesita mai multe teste, medicamente, reabilitare fizică, intervenție chirurgicală sau o combinație a acestora. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să decideți care sunt cele mai bune metode pentru dumneavoastră.

Care este diferența dintre o scanare RMN a genunchiului și o radiografie a genunchiului?

O scanare a genunchiului prin RMN este mult mai precisă în detectarea leziunilor și a problemelor la nivelul genunchiului decât o radiografie. Aceasta utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini clare și detaliate din mai multe unghiuri ale interiorului corpului. Pe de altă parte, o radiografie utilizează radiații pentru a produce o singură imagine plată. 

Un RMN poate arăta lucruri precum rupturi de ligamente sau tendoane, leziuni ale cartilajului și anomalii osoase. Este, de asemenea, util pentru a detecta infecții sau tumori. În timp ce o radiografie este bună pentru a detecta fracturi sau alte leziuni ale oaselor din genunchi, aceasta nu oferă atât de multe detalii ale țesuturilor moi precum un RMN. 

Așadar, dacă vă confruntați cu dureri sau disconfort la nivelul genunchiului, este foarte recomandat să faceți o scanare RMN pentru a determina cauza.

Cât durează testul?

Testul durează cel mai adesea între 30 și 60 de minute, dar poate dura mai mult.

Riscurile unui RMN al genunchiului

Nu se cunosc efecte nocive cauzate de câmpul magnetic puternic utilizat pentru un RMN. Dar magnetul este foarte puternic. Acesta poate afecta orice implanturi metalice sau alte dispozitive medicale pe care le aveți.

Riscuri cauzate de materialul de contrast

În acest test se poate utiliza material de contrast care conține gadoliniu. Dar, pentru majoritatea oamenilor, beneficiul utilizării acestuia în acest test depășește riscul. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți probleme renale sau dacă sunteți însărcinată.

Există o mică șansă de reacție alergică dacă se utilizează material de contrast în timpul testului. Dar majoritatea reacțiilor sunt ușoare și pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor.

Cine interpretează rezultatele și cum le obțineți?

Imaginile vor fi analizate de un radiolog, un medic specializat în supravegherea și interpretarea examenelor radiologice. Radiologul va trimite un raport semnat medicului dumneavoastră, care vă va comunica rezultatele.

Concluzie

Un test RMN utilizează magneți și unde radio pentru a capta imagini din interiorul corpului dumneavoastră fără a face o incizie chirurgicală. Acesta poate fi efectuat pe orice parte a corpului dumneavoastră. Un RMN al genunchiului examinează în mod specific genunchiul dumneavoastră și zonele înconjurătoare.

Dacă aveți dureri, slăbiciune sau umflături în jurul genunchiului, este posibil să aveți nevoie de un RMN al genunchiului. Acest test îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să vadă care ar putea fi cauza simptomelor dumneavoastră.