RMN hernie disc

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Hernia de disc este o afectiune comuna care se dezvolta atunci cand apare o deplasare a discurilor vertebrale care sustin coloana, ca urmare a varstei inaintate, a degenerarii sau in urma unui accident. Hernia de disc poate provoca dureri, dificultăți la mișcare, presiune pe nervul sciatic si impune diagnosticarea si tratamentul cat mai timpuriu astfel incat sa nu se ajunga la cazuri grave, care nu mai pot fi rezolvate decat prin interventie chirugicala.
Un RMN hernie de disc este de obicei utilizat pentru a confirma prezenta afectiunii, in special atunci cand se impune procedura chirurgicala. Dintre procedurile imagistice disponibile, RMN este cea mai eficienta si rapida investigare a coloanei vertebrale care ajuta la diagnosticarea precisa a unei hernii de disc. Imaginile RMN hernie de disc indica exact locul unde este localizata afectiunea si, de asemenea, pot facilita masurarea herniei.
Pentru hernie de disc, RMN poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea acuratetei procedurilor chirurgicale si la reducerea timpului de recuperare a pacientilor.

Cand se prescrie RMN pentru o durere de coloana?

Unii medici recomanda scanarea cu raze X si CT. Cu toate acestea, RMN-ul herniei de disc este procedura de diagnostic cel mai des aleasa de specialisti, deoarece este cea mai eficienta investigatie imagistica pentru aceasta afectiune si nu expune pacientul la radiatii inutile.
Daca pacientul acuza o durere in zona lombara, medicul poate amana scanarea RMN coloana lombara hernie pana dupa 6 saptamani de semne si simptome persistente si care se agraveaza. In această perioada, unui pacient i se poate prescrie o combinatie de interventii de management conservator pentru a atenua durerea si a-i imbunatati starea.
Daca aceste proceduri nu dau randament, este posibil sa fie nevoie de investigatii si tratament suplimentar. Acesta este momentul în care RMN este de obicei prescris.
RMN este de obicei utilizat pentru a confirma un diagnostic de hernie de disc. Este folosit pentru a localiza exact punctul de pe coloana vertebrala care indica hernia. In acest fel, tratamentul, care in unele cazuri poate implica o interventie chirurgicala, poate fi mai bine gestionat pentru a optimiza recuperarea pacientului.

Pregatirea pentru RMN hernie de disc

Un RMN pentru hernie de disc nu necesita o pregatire deosebita. In ziua examinarii, pacientul are voie sa manance micul dejun si sa bea apa dupa nevoie. Ceea ce este interzis este sa intre in camera de examinare cu metale sau dispozitive electronice, bijuterii, machiaj sau imbracaminte cu nasturi metalici sau cu capse, sutien cu balene din sarma etc. De asemenea, medicul trebuie informat de existenta unor implanturi metalice, proteze, stimulatoare cardiace. Acestea distorsioneaza imaginile RMN si totodata pot pune pacientul in pericol.

In ce consta procedura RMN hernie de disc?

Pentru depistarea herniei de disc va fi examinata regiunea coloanei in care pacientul prezinta dureri. Pentru pacientii care acuza dureri in zona lombara, se va efectua pentru coloana lombara RMN. Persoana este asezata pe o masa si introdusa intr-un tub cilindric de unde se vor preleva imagini asupra zonei suspectate de hernie de disc. Pentru un segment de coloana, procedura dureaza in jur de 15-20 de minute. Zgomotele produse de aparat vor fi atenuate prin purtarea unor casti sau dopuri pentru urechi.
Daca medicul considera ca este necesar pentru obtinerea unor rezultate mai clare, poate recomanda intr-un RMN coloana utilizarea unei substante de contrast. Aceasta este contraindicata persoanelor cu insuficienta renala si persoanelor care au alergie la agentul de contrast.
Cei care sufera de claustrofobie vor primi un sedativ care ii va ajuta sa stea nemiscati in spatiul tubului RMN.
Dupa procedura, pacientul poate pleca acasa, dar va fi sfatuit sa nu conduca masina daca a fost sedat in prealabil.
RMN hernie de disc este o investigatie sigura, neinvaziva, neiradianta care ofera informatii importante care il ajuta pe medic sa puna disgnosticul de hernie de disc si sa recomande cel mai potrivit tratament pentru aceasta afectiune.