RMN hipofizar

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Un RMN hipofizar este un test imagistic care realizeaza imagini ale glandei hipofize sau pituitare si ale zonele din creier care o inconjoara. Hipofiza este glanda mica din creier care controleaza hormonii si alte glande din corp. Un RMN hipofiza poate fi efectuat atunci cand medicul suspecteaza un adenom hipofizar, o tumora benigna care nu este periculoasa in sine, dar care poate provoca decesul persoanei atunci cand creste in dimensiuni si apasa pe alte zone ale creierului sau cand determina tulburari hormonale grave. RMN hipofizar se recomanda si cand tumora a fost diagnosticata anterior si trebuie urmarita evolutia ei o data la 6 luni sau la 1 an. De asemenea, RMN-ul glandei pituitare mai poate diagnostica malformații congenitale, modificări ale vaselor sangvine, inflamatii in ligamentul hipotalamus-hipofiza. De regula, dereglarile majore ale activitatii glandelor din corp de pot investiga cu un RMN hipofizar.

Procedura prealabila RMN hipofiza

Persoana care va fi supusa examinarii cu rezonanta magnetica nu are nevoie de pregatire deosebita. Isi va inlatura toate bijuteriile, ceasurile, accesoriile, dispozitivele electronice si va informa medicul daca a beneficiat de implanturi metalice, proteze, pacemaker etc. Daca se efectueaza RMN hipofizar cu substanta de contrast, pacientul are nevoie de analize prealabile pentru a se stabili daca nu sufera de insuficienta renala sau de alergie la substanta de contrast.
Femeilor insarcinate nu li se recomanda procedura, cel putin in primul trimestru de sarcina. La copii, RMN hipofiza poate fi efectuat dupa varsta de 5 ani.
Daca persoana sufera de claustrofibie, se poate recurge la administrarea unui sedativ.

In ce consta RMN hipofizar?

Pacientul sta cu fata in sus pe o masa introdusa intr-un tub cilindric. Pentru ca medicul sa se asigure de claritatea si acurateatea imaginilor, capul este fixat cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, RMN hipofiza cu substanta de contrast asigura obtinerea unor imagini mult mai relevante, putandu-se observa, la examinare, si cele mai mici tumori. Procedura poate dura pana la 45 de minute, este nedureroasa, dar zgomotoasa, motiv pentru care urechile pacientului sunt protejate cu dopuri.
Imediat dupa procedura RMN hipofiza, pacientul poate pleca acasa dupa examinare. Daca a fost sedat, va avea nevoie de un timp sa isi revina, de aceea ar trebui insotiti pacientii carora li se efectueaza RMN. Daca persoana conduce si i-au fost administrate sedative, va trebui sa astepte pana sa poate sa se aseze la volan. La RMN cu substanta de contrast, pacientul va fi sfatuit sa bea suficienta apa pentru a facilita eliminarea agentului de contrast prin urinare.
In urma unui RMN hipofizar, medicul poate observa modificari de structura a glandei pitulare, chisturi, tumori, contururi asimetrice ale hipofizei. Imaginile prelevate cu ajutorul RMN stabilesc diagnosticul, natura tumorii sau a modificarilor aparute in dimensiunile, forma si structura glandei pituitare, ajutand medicul sa stabileasca un diagnostic riguros si sa dezvolte o schema de tratament adecvata. In timpul tratamentului RMN hipofiza poate arata daca acesta functioneaza si care este evolutia afectiunii. Fiind neinvaziva, sigura si neiradianta, RMN hipofizar poate fi efectuat de cate ori este nevoie.