RMN picior

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

RMN-ul la picior este o metoda moderna de investigare, care apartine imagisticii medicale si prin intermediul careia medicii radiologi pot vizualiza clar segmente si compartimente importante de la nivelul piciorului. Acest aparat cilindric in care pacientul este introdus are capacitatea de a oferi un nivel ridicat de acuratete a rezultatelor, pe baza carora medicul reuseste sa stabileasca un diagnostic precis. Ulterior, in cazul in care este nevoie, isi va indruma pacientul catre un tratament adecvat.
Exista o multime de patologii osoase, dar si a zonelor moi, cum ar fi cartilajele, ligamentele, tendoanele etc, pe care medicii nu le pot depista fara ajutorul unui astfel de aparat modern. Din acest motiv, examinarea RMN la picioare este recomandata in momentul in care pacientul se confrunta cu entorse severe. De asemenea, este important de mentionat ca procedura poate sa fie repetata de cate ori este nevoie, insa doar la indicatiile medicului specialist.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru RMN-ul la picior?

Una dintre cele mai frecvente curiozitati ale pacientilor in ceea ce priveste RMN-ul la picior consta chiar in procedura de pregatire pe care trebuie sa o efectueze corespunzator, astfel incat sa nu existe riscul ca rezultatele sa nu fie clare.
Din acest motiv, medicul mentioneaza ca nimeni nu are voie sa aiba obiecte metalice asupra sa pe durata interventiei. Printre aceste obiecte metalice se numara si colierele, cerceii, bratarile sau chiar produsele cosmetice care au in componenta lor particule metalice.
In cazul in care este nevoie sa fie aplicata substanta de contrast, medicul radiolog isi va indruma pacientul sa nu consume lichide sau alimente inainte de efectuarea procedurii cu aproximativ 6 ore. De asemenea, este indicat ca dupa ce examinarea se incheie, sa se consume multe lichide, aproximativ 2 litri, cu scopul eliminarii cat mai rapide a substantei de contrast din organism.
Pacientii care folosesc medicamente antidiabetice orale, cum ar fi metforminul, trebuie intrerupa folosirea lor cu 48 de ore inainte de examinare. Pot fi reluate la 24 de ore dupa ce examinarea a luat sfarsit.

Care sunt patologiile care pot fi identificate prin intermediul RMN-ului la picior?

RMN-ul la picior este o procedura eficienta, moderna, care are capacitatea de a vizualiza precis anumite segmente si zone de la nivelul piciorului, reusind sa identifice patologii severe. Printre acestea se numara si:
• rupturile ligamentelor colaterale, ligamentului Lisfranc, sindesmofitice, tendinopatiile extensorilor si flexorilor piciorului;
• sindroame de tunel tarsian si neurologice;
• sindroame cronice la nivelul gleznei, cu care se confrunta in mare parte sportivii, ca urmare a rupturilor fie totale, fie partiale ale ligamentelor talofibulare si care nu au fost tratate;
• sindroame de coalitie tarsale, mai ales cand vine vorba de cele fibroase;
• sindromul de os trigon, experimentat mai ales de balerini si fotbalisti;
• boala cartilajului articular;
• afectiunea piciorului diabetic, avand capacitatea de a identifica artropatia Charcot, dar si osteomielita.

Riscuri si contraindicatii in cadrul examinarii RMN la picior

Exista, din pacate, si contraindicatii in ceea ce priveste examinarea RMN la picior. Pacientii care au implantate in corp obiecte metalice, trebuie sa se orienteze catre alte metode de investigare, pentru ca aceasta nu este potrivita. Printre obiectele metalice implantate in corp se numara si:
• catetere care au componente metalice;
• implanturi cohleare;
• stilumatoare cardiace sau defibrilatoare (in cazul in care nu au fost concepute pentru a fi compatibile cu aparatul de RMN);
• pompe de tratamente (cum ar fi cele pentru analgezice, chimioterapie sau insulina).
Important de mentionat este si faptul ca pacientii care detin clipuri hemostatice folosite pentru prevenirea hemoragiei aparute in urma anevrismelor trebuie sa discute cu medicul radiolog. De asemenea, trebuie sa-i aduca la cunostinta si materialele stomatologice metalice folosite, pentru ca pot afecta rezultatele obtinute.
Cu toate acestea, obiectele metalice care au fost utilizate in chirurgia ortopedica nu afecteaza deloc examinarea. Din pacate, femeile gravide sau cei care se confrunta cu insuficienta renala, afectiuni hepatice sau afectiune cronica la rinichi nu pot utiliza substanta de contrast.

Care este durata examinarii RMN la picior?

Multi pacienti se intreaba cat dureaza examinarea RMN la picior, fiind descurajati de gandul ca trebuie sa petreaca timp generos in cadrul aparatului cilindric. Durata examinarii poate sa inceapa de la 30 de minute si poate sa ajunga pana la 60 de minute, in cazul in care se utilizeaza si substanta de contrast.
Rezultatele sunt primite intr-un timp scurt, in cateva zile, in functie de cabinetul medical si de nivelul de urgenta a pacientului, oferindu-se atat CD, cat si fisa medicala in care se regasesc rezultatele interpretate.
RMN-ul la picior este o procedura frecvent utilizata in prezent, fiind moderna si oferind posibilitatea de a obtine rezultate exacte, pe baza carora medicii radiologi pot stabili un diagnostic precis. Ulterior, pot efectua planuri eficiente de tratament in functie de necesitatile fiecarui pacient.