RMN prostata

Actualizat pe:

In investigatia RMN prostata, scanerul cu rezonanta magnetica foloseste campuri magnetice puternice pentru a crea imagini ale prostatei si tesuturilor din jur. In diagnosticarea si investigarea cancerului de prostata, RMN este preferata de medici intrucat imaginile obtinute sunt mai detaliate decat cele care rezulta in urma folosirii ecografiei sau a computerului tomograf (CT).

Cand se recomanda efectuarea unui RMN prostata?

Medicul poate cere pacientului sa faca un RMN prostata din mai multe considerente:
– Pentru a stabili mai clar extinderea cancerului de prostata (in special pentru a vedea daca este limitat in glanda prostatica sau daca s-a raspandit in afara acesteia);
– Pentru a depista semne ale cancerului de prostata la pacientii cu un risc crescut de a dezvolta afectiunea, cei care prezinta un nivel ridicat sau in crestere de antigen prostatic specific (PSA). Antigenul acesta este o substanta pe care o produce prostata si care poate fi masurata printr-o proba de sange. De obicei este crescuta in cancerul de prostata, dar poate avea un nivel ridicat si din alte motive, precum o infecție a glandei prostatei.
– Pentru a ajuta la planificarea tratamentului cu radioterapie pentru cancerul de prostata;
– Pentru a identifica un cancer de prostata care a revenit dupa tratament.

Pregatirea pentru RMN prostata

Inainte de efectuarea unui RMN prostata multiparametric pacientul va trebui sa isi lase in afara camerei de examinare toat dispozitivele metalice si electronice pe care le poarta, deoarece acestea pot distorsiona imaginile, se pot supraincalzi si pot sa provoace probleme pacientului. De asemenea, este deosebit de important ca radiologul sa stie daca pacientul are implanturi metalice in corp, proteze sau stimulatoare cardiace, caz in care investigatia se anuleaza.
Unii medici recomanda o dieta preponderent lichida cu 24 de ore inainte de examinare. Claustrofobia sau starea de anxietate din timpul altor examinari RMN se pot evita cu administrarea unui sedativ. Unii radiologi recomanda o clisma inaintea procedurii, pentru evacuarea continutului intestinului gros si obtinerea unor imagini mai clare. Pacientul va purta un halat special in timpul procedurii.

Ce se intampla in timpul unui RMN prostata?

Dacă pacientul este claustrofob, i se va administra un sedativ. De asemenea, pentru calmarea miscarilor intestinului si facilitarea obtinerii de imagini clare, i se injecteaza medicamentul Buscopan. Un dispozitiv din latex poate fi introdus in rect. Acesta este in forma de balon si are un tub central care contine bobine care ajuta la furnizarea de imagini de inalta calitate a prostatei si a zonei inconjuratoare. Obiectul ramane in rect in timpul scanarii si este scos cand se termina examinarea.
Cand medicul decide si se impune, se realizeaza RMN prostata cu substanta de contrast. Se injecteaza un agent de contrast numit gadoliniu in vena pacientului. Aceasta ajuta la obtinerea unor imagini mai clare si la depistarea celor mai mici modificari patologice ale prostatei.
Procedura dureaza intre 30 si 45 minute, timp in care se obtin imagini din diverse unghiuri ale prostatei si zonei inconjuratoare, care vor fi de mare ajutor in diagnosticarea si tratamentul cancerului de prostata.

Cat costa un RMN prostata?

Pret RMN multiparametric prostata poate sa varieze in functie de folosirea sau nu a substantei de contrast, de examinarea strict a prostatei sau si a zonei pelviene sau a organelor genitale. RMN prostata pret pleaca de la 1500 lei si poate ajunge pana la peste 2000 lei.
Procedura poate fi efectuata ori de cate ori medicul considera necesar, neexistand riscuri pentru pacient. Acesta este perfect capabil sa poata pleca acasa pe propriile picioare dupa incheierea investigatiei, iar daca i s-a administrat un sedativ, va fi sfatuit sa nu conduca masina.
Scanarea RMN poate ajuta la identificarea unui cancer al glandei prostatei, mai ales daca pacientul are indicatorul PSA crescut sau in crestere. Daca un cancer a fost deja diagnosticat, imaginile RMN pot arata daca acesta s-a raspandit sau nu in afara glandei prostatei, ceea ce va determina si alegerea tratamentului adecvat.