Meniu

RMN Prostata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Un RMN este un test care produce imagini foarte clare ale corpului uman fără a utiliza raze X. În schimb, RMN-ul folosește un magnet mare, unde radio și un computer pentru a produce aceste imagini.

La pacienții cu cancer de prostată, RMN-ul poate fi folosit pentru a examina prostata și ganglionii limfatici din apropiere pentru a face distincția între zonele benigne (necanceroase) și cele maligne (canceroase).

1 din 9 bărbați este diagnosticat cu cancer de prostată. Este interesant faptul că multe cazuri de cancer de prostată cresc rapid, dar se răspândesc lent, trecând adesea neobservate.

Ce este o scanare RMN a prostatei?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează un câmp magnetic, impulsuri de radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale corpului. Medicii folosesc RMN-ul de prostată pentru a evalua amploarea cancerului de prostată și pentru a determina dacă acesta s-a răspândit. De asemenea, îl pot folosi pentru a ajuta la diagnosticarea infecțiilor, a afecțiunilor cu care v-ați născut sau a unei prostate mărite. Unele examinări pot folosi o bobină endorectală, un fir subțire acoperit cu un balon de latex. Medicul introduce bobina pe o distanță scurtă în rect. RMN-ul de prostată nu utilizează radiații. Oferă imagini care sunt mai clare și mai detaliate decât alte metode de imagistică.

De ce m-ar îndruma medicul meu să fac această procedură?

Medicul dumneavoastră ar putea solicita un RMN al prostatei din mai multe motive:

Pentru a arăta mai clar amploarea cancerului de prostată (în special pentru a vedea dacă acesta este conținut în interiorul glandei prostatei sau dacă s-a răspândit în afara glandei).

Pentru a ajuta să arate dacă există dovezi de cancer în glanda prostatică dacă aveți un nivel ridicat sau în creștere al antigenului specific prostatic (PSA). PSA este o substanță pe care o produce prostata, care poate fi măsurată într-o probă de sânge. De obicei, acesta este ridicat atunci când aveți cancer de prostată, dar poate fi ridicat și din alte motive; de exemplu, dacă aveți o infecție a glandei prostatei (prostatită).

Pentru a ajuta la planificarea tratamentului de radioterapie pentru cancerul de prostată.

Pentru a depista cancerul de prostată care a crescut din nou după tratament.

RMN-ul este în general solicitat deoarece oferă imagini mai detaliate ale prostatei decât alte teste radiologice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau ecografia.

Cât costă un RMN de prostată?

Costurile unui RMN de prostată se situează în jurul a 2.000 de lei, în funcție de necesitatea sau nu a agentului de contrast și în funcție de zona și clinica la care mergeți.

Care sunt câteva utilizări comune ale procedurii?

Medicul dumneavoastră folosește RMN-ul pentru a evalua cancerul de prostată și pentru a vedea dacă acesta este limitat la prostată. RMN-ul oferă informații despre modul în care moleculele de apă și sângele circulă prin prostată. Acest lucru ajută la determinarea prezenței cancerului și, în caz afirmativ, dacă acesta este agresiv și dacă s-a răspândit.

Ocazional, RMN-ul prostatei este utilizat pentru a evalua alte probleme ale prostatei, inclusiv:

  • infecție (prostatită) sau abces de prostată.
  • o prostată mărită, numită hiperplazie benignă de prostată (BPH).
  • afecțiuni anormale prezente la naștere.
  • complicații după o intervenție chirurgicală pelviană.

Cum mă pregătesc pentru un RMN de prostată?

Nu există o pregătire specială pentru scanare. Trebuie să continuați să luați orice medicamente obișnuite și, în general, să mâncați și să beți în mod normal. Unele cabinete de radiologie ar putea să vă ceară să aveți o dietă lichidă timp de 24 de ore înainte de scanarea RMN-ului de prostată.

Înainte de începerea examinării, vi se vor pune o serie de întrebări despre cazul în care aveți în interiorul dumneavoastră implanturi metalice, cum ar fi articulații artificiale, sau dispozitive electronice, cum ar fi stimulatoare cardiace.

Unele dintre acestea vă pot cauza rău sau pot fi deteriorate dacă sunt introduse în câmpul magnetic puternic al aparatului RMN. Dacă aveți un stimulator cardiac, vă rugăm să anunțați cabinetul de radiologie unde veți efectua RMN-ul de prostată cât mai curând posibil înainte de programare.

Ar trebui să luați cu dumneavoastră orice documente sau informații pe care le aveți despre implanturile metalice din interiorul dumneavoastră, pentru a ajuta la luarea unei decizii dacă scanarea poate fi efectuată în siguranță.

Unele benzi metalice și bucle de sârmă (de exemplu, unele coliere) pot deveni destul de fierbinți dacă sunt introduse în scaner, astfel încât vi se va cere să scoateți orice astfel de metal înainte de a intra în sala de scanare.

Dacă ați mai devenit claustrofobic în timpul unei scanări RMN pentru prostată sau dacă credeți că spațiul limitat din aparatul RMN ar putea să vă provoace claustrofobie, vă rugăm să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră sau atunci când vă faceți programarea pentru scanare. Este posibil să aveți nevoie de sedare și este mai bine ca un prieten sau o rudă să vă aducă la programare și să vă conducă acasă.

Ce se întâmplă în timpul unui RMN de prostată?

  • În timpul examinării, vi se va face o injecție cu un lichid de contrast numit gadoliniu. Acesta va fi administrat printr-o perfuzie în braț, plasată la începutul examenului.
  • Examenul dumneavoastră poate implica utilizarea unei sonde acoperite cu un balon, numită bobină endorectală. Vi se va cere să vă așezați pe o parte, iar radiologul va introduce ușor sonda lubrifiată în rect, direct în spatele glandei prostatei. Odată ajunsă la locul ei, balonul va fi umflat cu aer. Acest lucru poate provoca un oarecare disconfort inițial și este similar cu efectuarea unei ecografii endorectale, pe care este posibil să o fi avut deja în cadrul evaluării prostatei dumneavoastră.
  • Pentru RMN-ul propriu-zis, veți sta întins pe spate în magnet timp de aproximativ 45 de minute. Vi se vor da dopuri pentru urechi, deoarece magnetul creează un sunet zgomotos în timpul examinării. Dacă sunteți claustrofobic, este posibil să doriți să cereți medicului care a recomandat acest RMN un sedativ ușor pe care să îl luați înainte de examinare. 
  • După finalizarea examenului, tehnicianul va dezumfla și va îndepărta bobina endorectală și vă va scoate perfuzia. Radiologul va analiza imaginile și va trimite un raport medicului dumneavoastră.

Există efecte secundare ale unui RMN de prostată?

Nu există efecte secundare ale scanării în sine.

Este rar, dar injecția poate provoca uscăciunea gurii și o ușoară încețoșare a vederii. Acestea nu ar trebui să dureze mai mult de 1 oră. Dacă vă confruntați cu vedere încețoșată, nu ar trebui să conduceți, dar, deoarece acesta este un efect secundar rar și de scurtă durată, nu este necesar să planificați ca cineva să vă conducă.

Dacă vi se administrează un sedativ pentru RMN-ul de prostată, este posibil să vă simțiți somnolent pentru o perioadă de timp după aceea și nu veți putea conduce acasă. Veți avea nevoie ca altcineva să vă conducă acasă.

Ocazional, ar putea exista câteva pete de sânge după îndepărtarea spiralei endorectale, mai ales dacă a avut loc recent o biopsie de prostată. Vă rugăm să contactați unitatea de RMN dacă se întâmplă acest lucru.

Cât durează un RMN de prostată?

Un RMN de prostată durează, în general, aproximativ 30-45 de minute.

Care sunt beneficiile unui RMN de prostată?

RMN-ul poate ajuta la depistarea unui cancer al prostatei, mai ales dacă aveți PSA ridicat sau în creștere.

În cazul în care a fost deja descoperit un cancer, imaginile RMN pot arăta dacă acesta s-a răspândit sau nu în afara glandei prostatei. Acest lucru poate avea un impact foarte important asupra cazului în care veți urma sau nu un tratament și, în caz afirmativ, ce tip de tratament veți primi.

Care sunt riscurile unui RMN de prostată?

Un număr foarte mic de persoane au o reacție alergică la substanța de contrast gadoliniu. Majoritatea reacțiilor sunt ușoare, cum ar fi o erupție cutanată sau urticarie (pete cu mâncărimi).

Dacă aveți o funcție renală foarte slabă, nu vi se va administra substanță de contrast, deoarece există un risc mic de fibroză sistemică nefrogenă.

În cazul în care pentru scanare se utilizează o bobină endorectală, există, de asemenea, un risc foarte mic de deteriorare a rectului din cauza balonului. Dacă aveți nelămuriri, vă rugăm să contactați unitatea de RMN.

Cine face RMN-ul de prostată?

Un radiograf (numit și tehnician de imagistică medicală) vă pregătește pentru scanare și operează aparatul în timp ce se efectuează scanarea RMN pentru prostată.

Imaginile pe care le produce radiograful sunt interpretate (sau “citite”) de un radiolog (medic specialist).

Când pot aștepta rezultatele RMN-ului de prostată?

Timpul necesar pentru ca medicul dumneavoastră să primească un raport scris cu privire la testul sau procedura pe care ați efectuat-o va varia, în funcție de:

  • urgența cu care este nevoie de rezultat;
  • dacă este nevoie de mai multe informații de la medicul dumneavoastră înainte ca examinarea să poată fi interpretată de radiolog;
  • dacă ați avut radiografii anterioare sau alte imagini medicale care trebuie comparate cu acest nou test sau procedură (acest lucru se întâmplă de obicei în cazul în care aveți o boală sau o afecțiune care este urmărită pentru a se evalua evoluția dumneavoastră);
  • modul în care raportul este transmis de la cabinet sau spital către medicul dumneavoastră (de exemplu, prin telefon, e-mail, fax sau poștă).

Nu ezitați să întrebați cabinetul privat, clinica sau spitalul în care vă efectuați procedura de RMN pentru prostată când este posibil ca medicul dumneavoastră să aibă raportul scris.

Concluzie

RMN-ul necesită echipament specializat pentru a permite evaluarea prostatei cu detalii care nu sunt disponibile cu alte metode imagistice.

Medicul dumneavoastră folosește RMN-ul pentru a evalua cancerul de prostată și pentru a vedea dacă acesta este limitat la prostată. RMN-ul oferă informații despre modul în care moleculele de apă și sângele circulă prin prostată. Acest lucru ajută la determinarea prezenței cancerului și, în caz afirmativ, dacă acesta este agresiv și dacă s-a răspândit.