RMN sani

Actualizat pe:

Investigatia prin rezonanta magnetică a sanului sau RMN san este un test utilizat pentru a detecta cancerul de san si alte anomalii ale tesuturilor mamare. Un RMN la san capteaza mai multe imagini ale sanului, din unghiuri variate, care sunt combinate apoi cu ajutorul computerului pentru a obtine imagini detaliate care vor fi folosite de medic la diagnosticarea afectiunii.
Un RMN mamar se efectueaza de obicei dupa o biopsie cu rezultat pozitiv pentru cancer. Rezultatul il ajuta pe medic sa stabileasca stadiul si extinderea bolii.
RMN la sani se utilizeaza uneori impreuna cu mamografia ca instrument de screening pentru detectarea cancerului de san la femeile cu risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune, cele cu un istoric familial semnificativ de cancer de san sau care prezinta marcari ai unor mutatii genetice ereditare in acest sens.

De ce se recomanda RMN san?

Medicul poate recomanda un RMN la san unei paciente diagnosticate cu cancer pentru a urmari stadiul si evolutia afectiunii. Ca metoda de diagnosticare, procedura vizeaza femeile care au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiuni, din cauza unui istoric de cancer mamar sau ovarian in familie, a unor factori de risc si a unor modificari precanceroase ale tesutului sanilor. De asemenea, RMN mamar este indicat in cazul care pacienta poseda gene de tip BRCA1 sau BRCA2 care semnaleaza o predispozitie genetica pentru a dezvolta cancerul de san.
Formatiunile si tesuturile mamare dense care au fost examinate prin mamografie si rezultatul a fost negativ pentru cancer se investigheaza cu ajutorul RMN san. Investigatia imagistica prin rezonanta magnetica se recomanda si cand exista scurgeri din mameloane de natura purulenta sau hemoragica, dureri la nivelul sanilor, adenopatii axiale metastatice legate de tesutul mamar si care nu au fost diagnosticate prin ecografie sau mamografie.
Ruptura unui implant mamar este un alt motiv pentru care medicul ar putea sa prescrie pacientei procedura RMN san. De asemenea, persoanele care au avut nevoie de tratament cu radiatii in zona pieptului inainte de a implini varsta de 30 de ani.
In timpul tratamentului pentru cancerul de san, se poate verifica eficacitatea terapiei cu ajutorul RMN mamar.

In ce consta un RMN mamar?

RMN la san se efectueaza intotdeauna cu substanta de contrast, ceea ce face ca nu toate pacientele sa poata fi eligibile pentru procedura. Insuficienta renala, alergia la substanta de contrast si detinerea de implanturi metalice de catre pacienta o face incompatibila cu procedura.
Investigatia se programeaza in prima zi a ciclului menstrual, iar pentru pacientele aflate in perioada de premenopauza, in perioada cuprinsa intre ziua 3 si ziua 14. De asemenea, RMN mamar nu se recomanda in primul trimestru de sarcina. Daca pacienta alapteaza, va face o pauza dupa interventie intre 12 si 24 de ore pentru a permite substantei de contrast sa se elimine din corp. Laptele produs in aceasta perioada va trebui eliminat manual sau cu ajutorul unei pompe.
Pacienta va purta un halat special si va lasa bijuterii, ceasuri si alte dispozitive electronice in afara camerei de RMN, se va aseza cu fata in jos pe o masa care va aluneca in interiorul unui tub cilindric. Sanii vor intra in cavitati captusite pentru a asigura o pozitie comoda si confort in timpul procedurii. Pentru a proteja pacienta de zgomotul aparatului i se vor oferi dopuri pentru urechi.
Procedura dureaza intre 30 si 45 de minute.

Cat costa un RMN mamar?

Pretul RMN mamar variaza intre 900 lei și 1500 lei pentru o examinare bilaterala. Pretul RMN san include substanta de contrast care se foloseste intotdeauna in examinarea cu rezonanta magnetica a sanilor.
Impreuna cu mamografia si biopsia, RMN san ofera informatii importante in diagnosticarea cancerului de san, determinarea stadiului si gradului de extindere a afectiunii la nivelul sanului.