RMN substanta de contrast

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Un RMN efectuat cu substanta de contrast este esential in anumite cazuri, deoarece ofera medicului imagini foarte clare si usor de descifrat in diagnosticarea unor afectiuni, chiar în faze incipiente. Substanta de contrast RMN are la baza un compus metalic numit gadoliniu care se injecteaza in vena pacientului inainte ca acesta sa fie introdus in tubul cilindric pentru efectuarea unei investigatii cu rezonanta magnetica.
Află din articolul de mai jos la ce se foloseste RMN cu substanta de contrast si cum ajuta aceast la interpretarea rezultatelor si stabilirea diagnosticului.

Cand se recomanda un RMN cu substanta de contrast?

Nu orice RMN necesita utilizarea unui agent de contrast. Cu si fara substanta de contrast, RMN-ul este una dintre cele mai eficiente investigații imagistice, dar, în funcție de starea pacientului, de istoricul sau medical si de suspiciunile de afectiuni, medicul va recomanda varianta potrivita. Daca specialistul are nevoie de o imagine foarte detaliata pentru a evalua o zona cu probleme specifice din corpul pacientului, de obicei va cere RMN cu substanta de contrast.
Acest tip de RMN este un caz special insa, recomandat numai daca este necesar. De exemplu, in majoritatea cazurilor, traumele legate de activitatea fizica, munca, sport si durerile de spate nu necesita, de obicei, examinare cu agent de contrast intravenos. Substanta de contrast se introduce in venele pacientului pentru a le creste vizibilitatea. Acelasi efect se va inregistra asupra tumorilor, inflamatiilor, vascularizarii unor organe. Iată care sunt cazurile cele mai frecvente in care se foloseste RMN cu substanta de contrast:

Evaluarea sclerozei multiple

Folosirea substantei de contrast RMN nu este o conditie pentru diagnosticarea sclerozei multiple, insa este un instrument util in monitorizarea evolutiei bolii. Un RMN cu substanta de contrast detecteaza noi leziuni pe masura ce se formeaza, ajutand medicul sa observe cat de repede progreseaza afecțiunea. Investigatia contribuie la identificarea tipului de scleroza multipla si diferentierea intre scleroza multipla progresiva primara, secundara sau scleroza multipla recidivanta sau remisiva.

Diagnosticarea cancerului

Daca medicul specialist foloseste substanta de contrast RMN in timpul investigatiei pentru a face parti din tesutul moale sa apara mai detaliate, acesta poate identifica mai bine tumorile pe masura ce incep sa creasca. Fara agentul de contrast, tumorile incipiente pot fi mai greu de identificat.

Obținerea de imagini mai clare

Substanta de contrast functioneaza prin evidentierea unor parti specifice ale tesutului moale, ajutand radiologul sa identifice mai usor afectiunile. In special, cresterile tumorale sau alte evolutii severe sunt mai usor de observat de catre medic atunci cand utilizeaza agentul de contrast in scanarea RMN.

Contraindicatii si efecte secundare ale RMN cu substanta de contrast

Administrarea substantei de contrast nu se recomanda pacientilor cu insuficienta renala. Substanta se elimina ulterior prin urina, dar daca persoana are probleme legate de functionarea rinichilor, ar putea ramane cu gadoliniul in corp si dezvolta ulterior o afectiune grava numita fibroza sistemica nefrogena care se manifesta prin ingrosarea pielii si a tesuturilor conjunctive din corp.
De asemenea, nu se face RMN cu substanta de contrast pacientilor care au alergie la gadoliniu.
Efectele secundare ale procedurii includ: urticarie, eruptii cutanate, durere la locul injectarii, ameteli sau senzatie de caldura, greata si varsaturi.
Efectele adverse ale procedurii apar destul de rar si au implicatii minore in raport cu beneficiile si acuratetea rezultatelor investigatiei RMN cu substanta de contrast, care ajuta medicul sa diagnosticheze patologii greu de depistat in stadii incipiente.