Meniu

RMN Total

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

RMN-ul total este o tehnologie emergentă care permite efectuarea unui RMN al întregului corp într-o singură ședință de imagistică.

Acest examen este util pentru persoanele care sunt asimptomatice, dar care doresc o imagine de ansamblu a stării lor actuale de sănătate. Depistarea precoce a cancerelor poate schimba radical tipul de opțiuni de tratament care vor fi disponibile pentru un pacient. Alte zone de îngrijorare ar putea beneficia de simple schimbări în stilul de viață, cum ar fi obiceiurile alimentare sau exercițiile fizice.

Ce este un RMN al întregului corp?

Un RMN total oferă o perspectivă imediată asupra sănătății și bunăstării dumneavoastră și poate detecta patologii la nivelul organelor vitale, prin utilizarea uneia dintre cele mai avansate tehnici imagistice de până acum. RMN-ul total utilizează un câmp magnetic foarte puternic pentru a oferi imagini extrem de precise ale corpului dumneavoastră într-un scaner RMN de ultimă generație. Scanarea analizează principalele zone ale corpului: capul, coloana vertebrală, abdomenul, pelvisul și inima.

Cât costă un RMN al întregului corp?

Un RMN al întregului corp costă în jur de 2000 RON și 2700 RON, în funcție de cazul în care aveți sau nu nevoie de substanță de contrast.

Cine poate face un RMN corporal total?

RMN-ul total este disponibil pentru pacienții cu vârsta de peste 18 ani care sunt îngrijorați de sănătatea lor sau care se confruntă cu simptome precum dureri de cap sau dureri. Dacă sunteți preocupat de stilul dvs. de viață și de impactul acestuia asupra sănătății dvs., sunteți interesat să aflați mai multe despre corpul dvs. sau doriți să fiți liniștit, RMN-ul total poate fi pentru dvs. 

Când ar trebui să luați în considerare o scanare RMN totală?

Furnizorii de servicii medicale folosesc RMN-ul total pentru a diagnostica toate tipurile de afecțiuni, de la tumori la ligamente rupte și leziuni ale măduvei spinării. Acest examen este util dacă sunteți asimptomatic, dar doriți să identificați semnele de avertizare timpurie ale unei boli sau afecțiuni.

Unele boli pot afecta mai mult de o parte a corpului. O scanare RMN a corpului total vă poate oferi o viziune holistică a stării dvs. actuale de sănătate, permițându-le medicilor să ofere un diagnostic și un tratament mai bun.

Ce poate detecta o scanare RMN a corpului total?

RMN-ul total este o modalitate neinvazivă de a examina țesuturile, organele și sistemul scheletic și de a diagnostica diverse afecțiuni.

Cap și gât

RMN-ul total poate fi folosit pentru a depista leziuni cerebrale traumatice, tumori, accidente vasculare cerebrale, demență, anomalii de dezvoltare, scleroză multiplă și alte cauze ale durerilor de cap.

Arterele și venele

Scanarea RMN totală poate ajuta la identificarea bolilor arterelor, a anevrismelor și a blocajelor vaselor de sânge.

Coloana vertebrală

RMN-ul total poate depista tumorile coloanei vertebrale, nervii înțepeniți, herniile de disc, fracturile și compresia măduvei spinării.

Oase și articulații

Un RMN total poate evidenția anomalii cauzate de leziuni traumatice sau repetitive, infecții osoase și tumori la nivelul oaselor și țesuturilor moi.

La ce să vă așteptați în timpul unei ședințe RMN?

Scanările RMN au loc în interiorul unui tub îngust. Vi se va cere să stați nemișcat pe o masă pe toată durata scanării. Este posibil ca tehnologul să vă instruiască să vă țineți respirația timp de câteva secunde, în funcție de partea corpului care este examinată.

Întregul examen durează între 60-90 de minute, în funcție de amploarea scanării necesare.

Merită să faceți un RMN total?

Ca parte a medicinei preventive, tot mai mulți experți pledează pentru utilizarea unor alternative de screening mai sigure, nedureroase și mai rapide, cum ar fi scanările RMN, pentru a ajuta persoanele să detecteze mai repede bolile.

RMN-urile totale sunt precise și pot avea o performanță de diagnosticare mai bună decât scanările CT sau ultrasunetele singure pentru anumite organe.

Screeningurile pentru cancer pot ajuta la depistarea precoce. Depistarea timpurie vă dă posibilitatea de a prelua controlul asupra îngrijirii sănătății dumneavoastră și poate contribui la asigurarea unui rezultat clinic mai bun.

Depistarea regulată a cancerului devine și mai vitală pentru persoanele care sunt considerate “cu risc ridicat”. De exemplu, dacă aveți antecedente familiale de cancer sau alte boli sau dacă sunteți fumător (atât în prezent, cât și în trecut), trebuie să fiți proactivi în ceea ce privește depistarea cancerului.

Există riscuri în cazul screening-urilor de RMN total?

O scanare de RMN total este, de obicei, foarte sigură atâta timp cât vă pregătiți conform instrucțiunilor de mai sus, în special în ceea ce privește implanturile sau dispozitivele metalice. Din nou, un RMN total  nu utilizează radiații dăunătoare.

În cazul în care unui pacient i se administrează o substanță de contrast, există o șansă rară de reacție alergică la substanța chimică. Uneori se comandă un RMN cu substanță de contrast pentru a obține imagini mai bune.

Cu toate acestea, datorită progreselor actuale în domeniul tehnologiilor imagistice, scanările RMN fără contrast pot fi la fel de eficiente ca și cele cu contrast pentru a descoperi anomalii. 

Compușii de gadoliniu sunt utilizați în mod normal ca agenți de contrast. Acești compuși pot provoca rareori reacții alergice precum greață, vărsături, dureri osoase, dureri de cap și alterarea gustului. Aceste reacții dispar în general de la sine. La persoanele care au probleme renale, agentul de contrast poate cauza probleme. 

RMN-urile totale nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate. Dacă sunteți însărcinată, trebuie să discutați cu obstetricianul dumneavoastră înainte de a programa o scanare de RMN totală.

Poate un copil să facă un RMN total?

RMN-ul total este destinat doar persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste.

De ce RMN-ul total nu include inima?

Scanarea RMN a inimii implică o muncă specială necesară pentru un RMN cardiac dedicat, iar aceasta nu este inclusă în RMN-ul total.

Concluzie

RMN-ul total este o metodă de imagistică fără radiații ionizante care poate oferi o acoperire a corpului întreg cu un protocol de bază de contraste imagistice esențiale în mai puțin de 40 de minute și poate fi completată cu secvențe pentru a evalua regiuni specifice ale corpului, după cum este necesar. În multe cazuri, RMN-ul total depășește scintigrafia osoasă și tomografia computerizată (CT) în ceea ce privește detectarea și caracterizarea leziunilor, evaluarea răspunsului acestora la terapie și în depistarea pacienților cu risc ridicat.