O colonoscopie virtuală este o tomografie computerizată (CT) care caută polipi sau cancer în colon și rect. Acest test utilizează imagini 3D foarte detaliate, pentru a vedea întreaga lungime a colonului, iar pacientul nu are nevoie de anestezie în timpul procedurii.
Ce este o colonoscopie virtuală și cum se deosebește de colonoscopia convențională?
Colonoscopia virtuală se mai numește și colonoscopie prin tomografie computerizată (CT), colono-CT sau CT de colon. Aceasta este o examinare specială cu ajutorul tomografiei computerizate (CT), fiind o procedură mai puțin invazivă decât o colonoscopie convențională. Pe de altă parte, în timpul unei colonoscopii complete (simple), medicul introduce un tub subțire și flexibil în rect pentru a putea vedea colonul, ceea ce nu se întâmplă în timpul unei colonoscopii virtuale. De asemenea, pacienții nu sunt supuși anesteziei în timpul CT-ului de colon. În schimb, medicul folosește un scaner și raze X pentru a face imagini 3D ale intestinului pe un ecran de computer. Un radiolog analizează imaginile de la colonoscopia virtuală pentru a căuta polipi în interiorul colonului care se pot transforma uneori în cancer de colon. O procedură de colonoscopie virtuală poate fi benefică pentru pacienții care iau medicamente pentru subțierea sângelui sau care nu pot fi candidați pentru o colonoscopie convențională. O colonoscopie virtuală durează doar 10 până la 15 minute, mai puțin decât o colonoscopie simplă, care durează până la 90 de minute și, uneori, mai mult dacă medicul îndepărtează polipi. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta să nu fie la fel de eficientă ca și colonoscopia simplă pentru a găsi anumiți polipi. De asemenea, medicii nu pot îndepărta polipi sau trata anumite alte probleme în timpul colonoscopiei virtuale, așa cum pot face în timpul colonoscopiei simple.
CT colonoscopie virtuala – preț
O colonoscopie virtuală sau o colonoscopie CT în România pornește de la 750 de roni și poate urca până la 1000 de roni. Prețurile pot varia datorită pregătirii profesionale diferite a medicilor care sunt instruiți să efectueze această procedură. În plus, medicina din sectorul public și cea privată au registre de prețuri diferite datorită unor factori de confort și disponibilității echipamentelor specifice. O colonoscopie simplă pornește de la 450 de roni, dar anestezia poate adăuga la prețul final cu cel puțin 100 de roni, în plus, dacă este necesară o biopsie a colonului, prețul poate varia mai mult, cu 120 de roni sau mai mult, în funcție de clinica și medicii care efectuează procedura. Colonoscopia virtuală oferă o experiență nedureroasă la un preț rezonabil pentru această procedură, însă o persoană trebuie să se informeze dacă această procedură este potrivită pentru starea personală de sănătate, precum și alți factori.
Cine este potrivit pentru colonoscopia virtuală?
Colonoscopia virtuală este utilizată pentru a verifica dacă există cancer de colon la persoanele cu vârsta de cel puțin 45 de ani. Un medic poate sugera o colonoscopie virtuală dacă pacientul:
- Prezintă un risc mediu de cancer de colon.
- Nu dorește medicamente care să-l adoarmă sau trebuie să conducă după procedură.
- Nu dorește să facă o colonoscopie convențională.
- Este expus riscului de efecte secundare ale colonoscopiei clasice, cum ar fi sângerări abundente, deoarece sângele nu se coagulează în mod obișnuit.
- Are un blocaj intestinal.
Un pacient nu poate face o colonoscopie virtuală dacă are:
- Un istoric de cancer de colon sau aglomerări neobișnuite de țesut numite polipi în colon.
- Un istoric familial de cancer de colon sau de polipi în colon.
- O boală intestinală cronică dureroasă și umflată numită boala Crohn sau colită ulcerativă.
- Diverticulită acută.
Motive pentru a face o colonoscopie virtuală (colono-CT)
Motivul colonoscopiei virtuale este acela de a depista cancerul de colon într-un stadiu incipient, când poate fi tratat mai ușor. Chiar dacă studiile au arătat că CT-ul de colon găsește polipi mari și cancer la aproximativ aceeași rată ca și colonoscopia obișnuită, cea din urmă îi permite medicului să se uite direct la colon și să îndepărteze orice polipi care se află acolo. Polipii din colon care sunt găsiți prin colonoscopie virtuală pot fi îndepărtați doar cu ajutorul colonoscopiei obișnuite înainte ca aceștia să se transforme în cancer. Cu toate acestea, CT-ul de colon are unele beneficii față de colonoscopia obișnuită:
- Durează mai puțin timp.
- Prezintă un risc mai mic de afectare a intestinului gros.
- Este mai puțin inconfortabil și mai puțin invaziv. De obicei, nu este nevoie de medicamente pentru durere sau de anestezie.
- Poate fi utilizat pentru unele persoane care nu pot efectua o colonoscopie obișnuită. În anumite cazuri, poate fi utilizată la persoanele care au probleme precum umflături, sângerări sau probleme respiratorii.
- Poate fi capabil să arate zone ale intestinului gros pe care colonoscopia obișnuită nu le poate atinge. Acesta poate fi cazul dacă o parte a intestinului este îngustată sau blocată.
- Poate ajuta la depistarea multor alte boli, deoarece colonoscopia virtuală examinează întregul abdomen și zona pelviană. Pot fi detectate probleme care nu au legătură cu cancerul de colon, cum ar fi nereguli la rinichi, ficat sau pancreas. Acest lucru poate duce la mai multe teste pe viitor.
Riscurile unei proceduri de CT pentru colon
Colonoscopia CT este o procedură foarte sigură însă radiograful îi va spune pacientului pe cine să contacteze dacă acesta are probleme după test. Medicul se va asigura că beneficiile unei colonoscopii CT depășesc riscurile posibile. Totuși, unele dintre riscurile posibile includ:
- Expunerea la radiații în timpul colonoscopiei virtuale
Scanările CT folosesc raze X pentru a realiza imagini care utilizează o cantitate mică de radiații. Expunerea la radiații în timpul unei scanări CT poate crește ușor riscul de a dezvolta cancer în viitor. Pacientul poate discuta cu medicul dacă acest lucru îl îngrijorează. - Efectele mediului de contrast în timpul colonoscopiei virtuale
Injectarea substanței de contrast ar putea face ca pacientul să fie fierbinte și să se înroșească timp de câteva minute. Acesta poate avea un gust metalic în gură. Este frecventă senzația de căldură ca și cum pacientul ar urina, dar în realitate acest lucru nu se întâmplă, iar senzația dispare rapid. Foarte rar, oamenii au o reacție la substanță de contrast. Dacă pacientul se simte rău sau are probleme de respirație în timpul testului, trebuie anunțat imediat radiograful. - Efectele gastrografinului în timpul sau după colonoscopia virtuală
Gastrografinul poate face ca oamenii să se simtă sau să fie slăbiți sau poate provoca o erupție cutanată ușoară, dar acest lucru este neobișnuit. Foarte rar pacientul poate avea o reacție alergică. Dacă acesta se simte rău sau are probleme de respirație în timpul testului, trebuie anunțat imediat medicul radiograf. - Ruptură în intestin în timpul sau după colonoscopia virtuală
Există un mic risc de ruptură (perforație) în intestin. Acest lucru este foarte rar, dar dacă s-ar întâmpla, pacientul ar avea adesea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara ruptura. - Vedere încețoșată în timpul sau după colonoscopia virtuală
Medicamentul utilizat pentru a relaxa peretele intestinului ar putea provoca o vedere încețoșată temporară. Pacientul nu ar trebui să conducă timp de aproximativ o oră sau până când vederea revine la normal. Trebuie anunțat radiograful dacă pacientul are glaucom sau probleme cardiace înainte ca acesta să ia medicamente pentru relaxarea intestinelor. - Dureri abdominale după colonoscopia virtuală
Este posibil ca pacientul să se confrunte cu flatulență sau dureri în abdomen după test. Acest lucru se datorează dioxidului de carbon sau aerului introdus în intestin. Aceasta ar trebui să dispară la scurt timp după aceea. - Pierderea de lichide corporale (deshidratare) după colonoscopia virtuală
Curățarea intestinului poate provoca deshidratare la unele persoane. Este foarte important ca pacientul să consume multe lichide înainte și după scanare. - În cazul femeilor, acestea nu trebuie să efectueze o colonoscopie CT dacă există posibilitatea să fie însărcinate.
Care sunt limitările colonoscopiei virtuale?
- Colonoscopia CT este strict o procedură de diagnosticare. În cazul în care se descoperă polipi semnificativi din punct de vedere clinic, medicul va trebui să îi îndepărteze cu ajutorul colonoscopiei convenționale.
- Este posibil ca un colono-CT să nu diferențieze scaunul de polipii mai mici la fel de bine ca și colonoscopia convențională.
- Colonoscopia CT nu este recomandată pacienților care au boala Crohn activă, colită ulcerativă, boală inflamatorie intestinală sau diverticulită, din cauza riscului crescut de perforare a colonului. Pacienții cu antecedente de perforație intestinală și cei care se confruntă cu dureri sau crampe severe în ziua examinării nu ar trebui să fie supuși colonografiei CT.
Pregătirea pentru colonoscopia virtuală
Un medic va da instrucțiuni pacientului cu privire la modul în care trebuie efectuată pregătirea intestinului pentru colonoscopia virtuală. De obicei, măsurile de pregătire sunt destul de similare cu cele a unei colonoscopii convenționale. Cele mai comune recomandări sunt:
- Clismele – medicamentele pe care pacientul le introduce în rect pentru a stimula mișcările intestinale.
- Laxativele – lichidele sau pulberea care provoacă mișcări intestinale frecvente.
- Dieta lichidă clară – cu o zi înainte de procedură, este posibil ca pacientul să nu poată mânca sau bea nimic altceva decât lichide clare, cum ar fi apă, bulion fără grăsimi, suc de mere și cafea sau ceai simplu. Medicul îi va da pacientului o listă cu lucrurile pe care le poate mânca și bea în timpul pregătirii.
- Postul/fastingul – pacientul nu va putea să mănânce sau să bea timp de câteva ore înainte de procedură.
- Consumul unui mediu de contrast – acest lichid îl ajută pe medic să vadă clar colonul pe colonoscopia virtuală.
Modificări ale dietei și curățarea intestinului pentru pregătirea de colono-CT
La fel ca în cazul colonoscopiei simple, medicul va da pacientului instrucțiuni scrise de pregătire a intestinului, pe care să le urmeze acasă înainte de procedură. O pregătire intestinală completă permite pacientului să elimine scaunul ce poate împiedica aparatul cu raze X să obțină imagini clare ale mucoasei intestinului. Este posibil ca pacientul să trebuiască să urmeze o dietă cu lichide clare în ziua dinaintea procedurii. Instrucțiunile vor oferi indicații cu privire la momentul începerii și opririi dietei cu lichide clare. În majoritatea cazurilor, pacientul poate bea sau mânca următoarele alimente înainte de colonoscopia virtuală:
- Bulion simplu sau bulion fără grăsimi
- Gelatină în arome precum lămâie sau portocală
- Cafea sau ceai simplu, fără smântână sau lapte
- Băuturi sportive în arome precum lămâie sau portocală
- Suc de fructe strecurat, cum ar fi de mere sau de struguri albi – medicii recomandă evitarea sucului de portocale și a băuturilor roșii sau purpurii
- Apă
Diferite pregătiri intestinale pot conține diferite combinații de laxative, pastile pe care pacientul le înghite sau pulberi pe care le dizolvă în apă sau alte lichide clare, și clisme. Unele persoane vor trebui să bea o cantitate mare, adesea 3 litri, de laxativ lichid pe o perioadă de timp programată, cel mai des în noaptea dinaintea procedurii. Pacientul poate găsi dificilă această parte a pregătirii intestinului, totuși, finalizarea procesului este foarte importantă. Imaginile nu vor fi clare dacă pregătirea este incompletă. În noaptea dinaintea procedurii, pacientul va bea un mediu de contrast. Mediul de contrast este vizibil pe radiografii și îl poate ajuta pe medic să facă diferența între scaun și polipi.
Ce se întâmplă în timpul colonoscopiei virtuale?
La sosirea în clinică, pacientul completează, de obicei, o listă de verificare sau un chestionar împreună cu radiograful. Acesta va explica procedura și va cere pacientului să semneze un formular de consimțământ. Aceștia îi pun pacientului întrebări despre istoricul medical și despre eventuale alergii. Este un moment bun pentru a adresa orice alte întrebări pe care pacientul le-ar putea avea. În ziua programării, pacientul trebuie să poarte haine confortabile și să evite bijuteriile. Tehnicianul de radiologie va duce pacientul într-o cameră cu tomograful, care arată ca un aparat mare, în formă de gogoașă. Colonoscopia virtuală implică, de obicei, următorii pași:
- Se va cere pacientului să se schimbe într-un halat de spital.
- Pacientul ar putea bea medicamente pentru a relaxa mușchii intestinului. Acest medicament este, de cele mai multe ori Buscopan și se administrează sub formă de injecție printr-un tub fin în fluxul sanguin.
- Pacientul se întinde pe canapea pe o parte.
- Radiograful introduce un tub mic de câțiva centimetri în rect. Apoi pompează dioxid de carbon sau aer în interior. Acest lucru deschide intestinul, ajutând la obținerea unor scanări clare ale interiorului intestinului. Este posibil ca pacientul să se simtă inconfortabil și balonat, însă rareori se resimt dureri.
- Masa glisează încet pacientul în scanerul CT, care arată ca un tunel scurt. Tomograful emite sunete de bâzâit sau de clic în timp ce face fotografii ale colonului.
- Pacientul stă întins și nemișcat în timp ce scanerul CT face fotografii. Tehnicianul vorbește cu pacientul pe tot parcursul procesului cu ajutorul unui sistem de interfon. Acesta îi poate cere pacientului să își țină respirația câteva secunde sau să își schimbe poziția în timpul testului.
- După terminarea testului, masa glisează pacientul în afara scanerului, se scoate tubul din rect și pacientul se îmbracă.
Cum funcționează o colonoscopie CT?
În multe privințe, o tomografie computerizată pentru colon funcționează ca și alte examene cu raze X. În cazul colonoscopie CT, computerul generează un model tridimensional (3-D) detaliat al colonului, pe care radiologul îl folosește pentru a vizualiza intestinul într-un mod care simulează transportarea prin colon. Imaginile bidimensionale (2-D) ale interiorului colonului, precum și ale restului abdomenului și pelvisului sunt obținute și examinate în același timp, fără nicio radiație suplimentară.
Ce se întâmplă după colonoscopia virtuală?
După colonoscopia virtuală, pacientul se poate întoarce la activitățile normale, poate mânca și bea în mod normal. Deoarece nu necesită anestezie, colonoscopia virtuală are, de obicei, un timp de recuperare foarte scurt sau nu există deloc. Este posibil ca pacientul să fie balonat de la aerul care a fost pompat în colon. Acest lucru este normal, iar gazele pot provoca unele crampe, dar, de obicei, nu este un efect advers sever.
Rezultatele unei colonoscopii virtuale
Un radiolog, un medic special pregătit să supravegheze și să interpreteze examenele radiologice, va analiza imaginile. Radiologul va trimite un raport oficial medicului care a comandat examenul. Dacă medicul găsește o anomalie sau un polip la colonoscopia virtuală, acest lucru nu înseamnă exclusiv că pacientul are cancer colorectal. Cu toate acestea, pacientul va avea nevoie de o colonoscopie de control pentru ca medicul să poată îndepărta polipul sau anomalia. În unele cazuri, medicul poate efectua o colonoscopie imediat după colonoscopia virtuală. Acest lucru poate fi util în cazul în care medicul trebuie să îndepărteze ceva și pacientul a finalizat deja pregătirea intestinului. Alternativ, pacientul poate avea nevoie să programeze colonoscopia pentru o dată ulterioară. În cazul în care rezultatele sunt normale, pacientul poate întreba medicul când ar trebui să-și efectueze următorul screening pentru cancer colorectal. Dacă acesta are un risc scăzut de cancer colorectal, este posibil să aibă nevoie de o colonoscopie virtuală repetată la un interval de cinci ani.
Întrebări frecvente
- Cine efectuează o colonoscopie virtuală?
Un tehnician specializat în radiologie efectuează colonoscopia virtuală și colectează toate imaginile. Apoi, un radiolog (un medic specializat în imagistică medicală) analizează imaginile și verifică dacă există polipi de colon, ulcerații sau pete care ar putea fi canceroase sau precanceroase. - Colonoscopia virtuală este dureroasă?
Pacientul poate avea un mic disconfort atunci când radiograful pompează gaz în intestin, dar acest lucru nu este de obicei dureros. Este posibil să apară dureri abdominale și balonare după procedură, dar aceste efecte dispar rapid. - Cum se va simți un pacient după colonoscopia virtuală?
Este posibil ca pacientul să se simtă balonat pentru o vreme și să aibă gaze pe măsură ce elimină aerul din intestin. Pacientul poate reveni la dieta normală, și nu există limite de activitate. Medicul va anunța pacientul când și cum va primi rezultatele testului. - Care este mai bună opţiune: colonoscopia virtuală sau colonoscopia convenţională?
Beneficiile fiecărui tip de colonoscopie depind de circumstanțele personale. Cele două teste sunt la fel de bune în ceea ce privește depistarea cancerului intestinal. O colonoscopie virtuală este mai puțin invazivă și pacientul nu are nevoie de anestezie. Acest lucru înseamnă că poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele în vârstă sau cu probleme de sănătate ce interferează cu colonoscopia simplă. Dar pacientului i se poate face doar o biopsie (mostră de țesut) sau se pot îndepărta polipi în cazul unei colonoscopii standard. Consultați medicul pentru a decide care este cea mai potrivită opţiune pentru dumneavoastră. - Cât de recomandată este o colonoscopie virtuală?
Studiile au arătat că colonoscopia virtuală poate detecta cancerul intestinal la 9 din 10 persoane care au polipi mari (peste 10 mm). Acest lucru demonstrează o eficienţă la fel de bună ca și în cazul colonoscopiei standard. Totuşi, colonoscopia virtuală nu este la fel de bună ca și colonoscopia tradițională în ceea ce privește detectarea polipilor mai mici sau a unor anomalii minore. - De ce nu se fac toate testele pentru cancerul de colon în mod virtual?
Colonoscopia virtuală are avantaje și dezavantaje:
Avantaje:
– Mai puține riscuri, în comparație cu colonoscopia obișnuită
– Este mai potrivită pentru pacienții în vârstă sau care administrează anticoagulante
– Nu există timp de recuperare și pacientul se poate întoarce imediat la viața normală
– Costă mai puțin și este mai rapidă decât testul obișnuit
Dezavantaje:
– Medicul nu se uită direct la colon și ar putea rata mici anomalii
– Asigurarea medicală nu acoperă întotdeauna procedura
– Există o expunere redusă la radiații
Dacă rezultatele testului arată modificări, pacientul va trebui să revină pentru o colonoscopie obișnuită pentru ca medicul să poată îndepărta și testa țesutul.
Concluzie
Colonoscopia virtuală poate depista cancerul colorectal la timp, când este mai ușor de tratat. Cu toate acestea, mulți oameni fac o colonoscopie virtuală pentru că nu doresc o colonoscopie clasică. Cu un risc scăzut de complicații și o recuperare mai rapidă, o colonoscopie virtuală este o alternativă bună la colonoscopia tradițională pentru multe persoane, dar există particularități în istoricul medical al pacienților care îi fac mai potriviți pentru o colonoscopie convențională. Este important să se consulte un medic privind decizia de a face o colonoscopie, pentru a determina care procedură este mai potrivită situației individuale.