Gastroenterologie

Actualizat pe:

Sistemul digestiv mai este denumit si „cel de-al doilea creier al oamenilor”, astfel ca orice problema sau situatie care creeaza disconfort ori chiar durere ar trebui sa trimita oamenii la medicul gastroenterolog. Acest este medicul a carui specializare vizeaza diagnosticarea si tratarea bolilor digestive.
Sistemul digestiv este unul dintre cele mai complexe si cuprinde numeroase organe interne, care au contribuie la digestia si absorbtia substantelor nutritive din alimente, de la esofag, stomac si duoden, pana la intestine, ficat, pancreas, splina.

Care sunt simptomele pentru care se impune un consult al medicului gastroenterolog?

In general, consultul efectuat de medicul gastroenterolog se recomanda numai atunci cand pacientii se confrunta cu anumite simptome, iar cu rol preventiv, in situatia in care exista un risc ereditar deoarece au fost cazuri de afectiuni medicale grave, cum ar fi cancerul gastric sau colorectal, in familie. In aceasta ultima situatie este recomandat sa se efectueze un consult de gastroenterologie anual.
In schimb, printre simptomele pentru care oameni ar trebui sa ia in calcul programare la cabinetul de gastroenterologie, pentru o consultatie, sunt:
– durerile de burta cronice sau acute, severe sau persistente;
– varsaturi si stare persistenta de greata;
– tulburari de tranzit, indiferent daca este vorba despre constipatie sau despre diaree;
– reflux gastric;
– dureri anale;
– sangerare digestiva: varsaturi sau scaune cu sange, proaspat sau digerat;
– dificultati de inghitire;
– icter;
– scadere in greutate.
In cadrul consultatiei, dupa consultul clinic al pacientului si aflarea simptomelor care l-a determinat sa apeleze la ajutorul unui gastroenterolog, medicul poate recomanda si efectuarea unor analiza si investigatii, pentru a putea stabili cu exactitate diagnosticul si, ulterior, planul de tratament. Printre acestea se regasesc analizele de sange, de scaun, endoscopie digestiva, ecografie abdominala si chiar CT sau RMN.

Ce afectiuni poate diagnostica un gastroenterolog?

Tinand cont de numarul mare de organe care sunt investigate de gastroenterolog, atunci si numarul si tipul afectiunilor pe care acesta le poate diagnostica si trata este unul mare si variat. Tocmai de aceea pacientii ar trebui sa se prezinte cat mai curand la un medic de specialitate daca acestia se confrunta cu unele dintre simptomele prezentate mai sus, pentru a se putea diagnostica afectiunea care le-a provocat si pentru a se putea stabili planul corect de tratament.
Printre afectiunile care pot fi identificate si tratate in cabinetul de gastroenterologie se afla refluxul gastro-esofagian, gastrita, ulcer, pancreatita, colecistita, boala Crohn, diferite forme de cancer – gastric sau esofagian – hepatita, boli ale sistemului biliar, probleme de nutritie si metabolice, gusa, enterocolita, infestari parazitale intestinale.
Prin urmare, varietatea foarte mare de afectiuni si probleme medicale ce pot fi identificate de un gastroenterolog presupun si tratamente diferite, astfel ca o diganosticare corecta este esentiala pentru a se primi tratamentul potrivit, iar starea de sanatate sa fie imbunatatita.
In concluzie, gastroenterologia este o specialitate medicala complexa si care vizeaza multe aspecte ale starii de sanatate a oamenilor, astfel ca acestia nu ar trebui sa evite consultatiile de specialitate, efectuate de medicul gastroenterolog, pentru imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii.