Meniu

Eructatii: tipuri, cauze si metode eficiente de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Eructațiile, cunoscute și sub numele de râgâieli, sunt un fenomen comun și natural, reprezentând eliberarea aerului din tractul digestiv superior. Deși adesea sunt inofensive și rezultatul ingestiei de aer sau al consumului anumitor alimente și băuturi, eructațiile excesive pot semnala uneori afecțiuni gastrointestinale precum refluxul gastroesofagian sau intoleranțele alimentare.

În acest articol, vom explora mecanismele fiziologice ale eructațiilor, diferitele lor tipuri, precum și cauzele care pot duce la apariția lor excesivă. De asemenea, vom discuta despre modalitățile de diagnosticare și tratament, oferind astfel o perspectivă cuprinzătoare asupra acestui subiect.

Tipuri de Eructații

Eructații Gastrice: Acestea sunt cele mai comune și se produc atunci când aerul acumulat în stomac este eliberat înapoi prin esofag și gură. Acest tip de eructație este adesea declanșat de distensia gastrică, care poate fi cauzată de consumul de alimente sau băuturi care generează gaze sau de înghițirea de aer în timpul mesei. Deși sunt un fenomen normal, eructațiile gastrice pot deveni excesive din cauza unor obiceiuri alimentare necorespunzătoare sau a unor afecțiuni medicale.

Eructații Supragastrice: Acestea sunt mai puțin frecvente și implică inhalarea voluntară sau involuntară de aer în esofag, care este apoi expulzat fără a ajunge în stomac. Acest tip de eructație poate fi asociat cu anumite condiții psihologice, cum ar fi anxietatea sau stresul, și poate fi un comportament învățat ca răspuns la senzații neplăcute în regiunea stomacului. Eructațiile supragastrice pot fi, de asemenea, un simptom al unor tulburări digestive sau pot apărea ca un obicei dezvoltat în timp.

Cauzele Eructațiilor

Eructațiile pot avea multiple cauze, de la comportamente cotidiene până la afecțiuni medicale. Înțelegerea acestor factori este esențială pentru a identifica și a aborda cauzele eructațiilor excesive.

Cauze Fiziologice

Mâncatul sau băutul prea rapid: Consumul rapid de alimente sau lichide poate conduce la înghițirea unui volum mare de aer, ceea ce duce la eructații frecvente. Acest lucru se întâmplă deoarece, în timpul mâncatului grăbit, persoana nu își acordă timpul necesar pentru a mesteca corespunzător, iar aerul este înghițit odată cu alimentele. Pentru a reduce acest comportament, este recomandat să se acorde mai mult timp mesei, să se mestece încet și să se evite consumul de alimente în timp ce se desfășoară alte activități.

Vorbitul în timpul mesei: Conversația activă în timpul mesei poate crește cantitatea de aer înghițită. Când vorbim, deschidem gura, ceea ce facilitează intrarea aerului în timp ce mâncăm sau bem. Pentru a minimiza eructațiile, este indicat să se limiteze vorbitul cu gura plină și să se acorde atenție respirației în timpul mesei.

Mestecatul gumei: Acesta este o altă sursă comună de aerofagie, deoarece actul de mestecare și mișcările repetate ale maxilarelor pot duce la înghițirea aerului. De asemenea, guma de mestecat stimulează producția de salivă și reflexul de înghițire, crescând probabilitatea de a înghiți aer. Pentru a reduce eructațiile, este recomandat să se evite mestecatul gumei pentru perioade lungi de timp.

Fumatul: Acesta nu numai că este dăunător sănătății, dar poate contribui și la eructații frecvente. Inhalarea fumului de țigară implică și înghițirea de aer, care apoi trebuie eliminat prin eructații. Renunțarea la fumat poate avea multiple beneficii, inclusiv reducerea eructațiilor.

Proteze dentare nepotrivite: Protezele dentare care nu se potrivesc corect pot contribui la eructații excesive, deoarece pot permite acumularea de aer în timpul mâncatului. Când protezele nu sunt bine fixate, spațiile dintre acestea și gingii pot facilita înghițirea de aer. Este important ca persoanele care poartă proteze dentare să consulte un medic stomatolog pentru ajustări sau înlocuire, pentru a asigura o potrivire adecvată și pentru a reduce riscul de eructații frecvente.

Băuturi carbogazoase: Consumul de băuturi carbogazoase este o cauză frecventă a eructațiilor, deoarece acestea conțin dioxid de carbon care se transformă în gaze în stomac. Băuturile precum sucurile acidulate, apa minerală și berea pot duce la acumularea de gaze și, implicit, la eructații. Pentru a diminua acest efect, se recomandă reducerea consumului de băuturi carbogazoase și alegerea alternativelor fără gaze, cum ar fi apa plată sau ceaiurile neîndulcite.

Anumite Alimente: Alimente precum fasolea, linte și ceapa pot provoca eructații datorită conținutului lor ridicat de fibre și carbohidrați complecși care pot fermenta în tractul digestiv. Această fermentație produce gaze, care apoi trebuie eliminate prin eructații. Pentru a reduce frecvența eructațiilor, se poate încerca limitarea consumului acestor alimente sau introducerea lor treptată în dietă pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze.

Condiții Medicale

Boala de Reflux Gastroesofagian (BRGE): Aceasta este o afecțiune în care acidul stomacal se întoarce în esofag, provocând simptome precum arsuri la stomac și eructații. Acidul poate irita esofagul și poate determina corpul să elibereze aerul în exces prin eructații. Tratamentul BRGE poate include modificări ale dietei, medicamente care reduc aciditatea și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.

Hernie Hiatală: Aceasta apare atunci când o parte din stomac se deplasează în sus prin diafragmă în cavitatea toracică. Această deplasare poate afecta funcționarea normală a sfincterului esofagian inferior și poate duce la eructații frecvente, precum și la simptome de reflux. Tratamentul poate varia de la schimbări în stilul de viață și medicamente până la proceduri chirurgicale, în funcție de severitatea herniei și a simptomelor asociate.

Infecția cu Helicobacter Pylori (H. Pylori): Aceasta este o cauză recunoscută a eructațiilor, deoarece poate duce la inflamația mucoasei stomacale și la creșterea producției de gaze. Această infecție este, de asemenea, asociată cu dezvoltarea ulcerelor peptice și a gastritei. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice pentru eradicarea bacteriei și medicamente care reduc aciditatea gastrică, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Gastropareza: Aceasta se caracterizează prin întârzierea golirii stomacului și poate provoca eructații frecvente, deoarece alimentele rămân mai mult timp în stomac, generând gaze. Această afecțiune poate fi asociată cu diabetul, infecțiile virale sau intervențiile chirurgicale. Tratamentul include modificări dietetice, medicamente care stimulează motilitatea gastrică și, în cazuri severe, proceduri chirurgicale sau terapii nutriționale specifice.

Gastrita: Aceasta reprezintă inflamația mucoasei stomacale și poate fi cauzată de infecții, stres, consumul de alcool sau utilizarea prelungită a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Simptomele includ eructații, disconfort sau durere abdominală și, uneori, greață. Tratamentul depinde de cauza specifică și poate include medicamente care reduc aciditatea gastrică și protejează mucoasa stomacală.

Ulcerul Peptic: Ulcerele peptice sunt leziuni ale mucoasei stomacului sau duodenului și pot duce la eructații, dureri abdominale și indigestie. Factorii de risc includ infecția cu H. pylori și utilizarea prelungită a anumitor medicamente. Tratamentul vizează reducerea acidității gastrice, protejarea mucoasei și, dacă este cazul, eradicarea infecției cu H. pylori.

Suprapopularea Bacteriană a Intestinului Subțire (SIBO): Aceasta se referă la creșterea excesivă a bacteriilor în intestinul subțire, ceea ce poate duce la eructații, balonare și alte simptome digestive. Această afecțiune poate fi cauzată de diverse probleme de motilitate intestinală sau de anomalii anatomice. Tratamentul include antibiotice pentru a reduce suprapopularea bacteriană și modificări dietetice pentru a îmbunătăți simptomele.

Intoleranțe Alimentare (de exemplu, Lactoză, Fructoză): Acestea pot provoca eructații deoarece organismul nu poate digera sau absorbi corespunzător anumite zaharuri și carbohidrați. Aceasta duce la fermentație în intestinul gros și la formarea de gaze, care sunt apoi eliminate prin eructații. Identificarea și evitarea alimentelor care declanșează simptomele sunt esențiale pentru gestionarea acestor intoleranțe.

Sindromul de Colon Iritabil (SCI): Acesta este o tulburare funcțională gastrointestinală care se manifestă prin dureri abdominale, balonare, constipație și/sau diaree. Eructațiile pot fi un simptom asociat datorită perturbării motilității intestinale și acumulării de gaze. Tratamentul SCI se concentrează pe modificări dietetice, gestionarea stresului și, în unele cazuri, medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Sindromul de Ruminație: Acesta implică regurgitarea repetată a alimentelor din stomac în gură, urmată de remestecare și înghițire sau eliminare. Acest comportament involuntar poate duce la eructații frecvente și necesită adesea intervenție comportamentală și psihologică pentru a fi gestionat.

Opțiuni de Tratament pentru Eructații Excesive

Tratamentul eructațiilor excesive poate varia de la modificări ale stilului de viață până la intervenții medicale, în funcție de cauza subiacentă a simptomelor.

Modificări ale Stilului de Viață

Mâncatul și Băutul Lent: Mâncatul și băutul într-un ritm lent pot reduce semnificativ eructațiile, deoarece aceasta minimizează cantitatea de aer înghițită. Este recomandat să se acorde timp suficient pentru mese, să se mestece bine alimentele și să se evite consumul de lichide în grabă. Aceste obiceiuri pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la scăderea frecvenței eructațiilor.

Evitarea Băuturilor Carbogazoase și a Gumei de Mestecat: Băuturile carbogazoase și guma de mestecat sunt surse comune de aer înghițit, care pot duce la eructații. Renunțarea la aceste produse sau limitarea consumului lor poate ajuta la reducerea eructațiilor și la ameliorarea disconfortului abdominal asociat.

Renunțarea la Fumat: Fumatul contribuie la înghițirea aerului și poate exacerba eructațiile. Renunțarea la fumat nu numai că îmbunătățește sănătatea generală, dar poate și reduce frecvența eructațiilor. Suportul pentru renunțarea la fumat poate include consiliere, terapie de substituție a nicotinei și medicamente care ajută la gestionarea simptomelor de sevraj.

Evitarea Alimentelor Declanșatoare: Identificarea și evitarea alimentelor care provoacă eructații poate fi o strategie eficientă în gestionarea acestui simptom. Alimente precum cele bogate în grăsimi, mâncărurile picante, produsele lactate sau alimentele cu un conținut ridicat de fibre pot declanșa eructații la unele persoane. Este utilă ținerea unui jurnal alimentar pentru a determina care alimente agravează simptomele și a le exclude sau limita în dieta zilnică.

Tehnici de Reducere a Stresului: Stresul poate avea un impact semnificativ asupra sistemului digestiv și poate contribui la eructații. Tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație profundă, pot ajuta la reducerea stresului și la ameliorarea simptomelor digestive. Consilierea psihologică sau terapia comportamentală pot fi, de asemenea, benefice pentru gestionarea stresului cronic.

Tratamente Medicale

Inhibitori ai Pompei de Protoni (IPP) pentru BRGE: Inhibitorii pompei de protoni sunt medicamente care reduc producția de acid gastric și sunt adesea prescrise pentru tratamentul bolii de reflux gastroesofagian. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor de arsură la stomac și eructații asociate cu BRGE. Exemple de IPP includ omeprazol, pantoprazol și esomeprazol.

Antibiotice pentru Infecția cu H. Pylori: Tratamentul infecției cu Helicobacter pylori implică adesea o combinație de antibiotice pentru a eradica bacteria. Acest tratament poate reduce inflamația stomacului și poate preveni reapariția ulcerelor peptice, contribuind astfel la scăderea eructațiilor și a altor simptome digestive.

Prokinetice pentru Gastropareză: Medicamentele prokinetice sunt utilizate pentru a îmbunătăți motilitatea gastrică și sunt prescrise în cazul gastroparezei. Acestea ajută la accelerarea golirii stomacului și pot reduce simptomele de eructații, greață și senzația de plenitudine după mese. Metoclopramida și domperidona sunt exemple de medicamente prokinetice.

Antidepresive pentru Sindromul de Ruminație: Antidepresivele pot fi prescrise pentru tratamentul sindromului de ruminație, o condiție în care conținutul stomacal este adus înapoi în gură și reînghițit sau eliminat. Aceste medicamente pot ajuta la gestionarea simptomelor prin efectul lor asupra sistemului nervos central, care poate influența motilitatea gastrointestinală. Tratamentul cu antidepresive trebuie monitorizat atent de către un medic, deoarece poate implica efecte secundare și necesită ajustări de dozaj.

Terapie Comportamentală pentru Eructații Supragastrice

Tehnici de Respirație Diafragmatică: Acestea sunt adesea recomandate pentru a ajuta la controlul eructațiilor supragastrice. Prin concentrarea pe respirația profundă și lentă, care implică diafragma, pacienții pot reduce frecvența înghițirii aerului și, implicit, a eructațiilor. Aceste tehnici pot fi învățate și practicate sub îndrumarea unui terapeut sau a unui specialist în terapie respiratorie.

Terapia Cognitiv-Comportamentală (TCC): Aceasta este o formă de psihoterapie care poate fi eficientă în tratamentul eructațiilor supragastrice. Prin identificarea și modificarea gândurilor și comportamentelor care contribuie la eructații, pacienții pot învăța să gestioneze mai bine acest simptom. TCC poate include tehnici de relaxare, strategii de coping și exerciții de conștientizare a corpului.

Terapia Logopedică: Aceasta poate fi utilă pentru persoanele care experimentează eructații supragastrice, deoarece poate ajuta la reeducarea modului în care pacienții respiră și înghit. Logopedul poate oferi exerciții și strategii personalizate pentru a reduce frecvența și intensitatea eructațiilor, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților.

Întrebări frecvente

Sunt eructațiile întotdeauna un semn al unei probleme de sănătate subiacente?

Nu neapărat. Eructațiile sunt adesea un răspuns normal la înghițirea de aer sau consumul anumitor alimente și băuturi. Totuși, dacă sunt frecvente și însoțite de alte simptome, ar putea indica o afecțiune medicală.

Pot anumite medicamente cauza eructații excesive?

Da, unele medicamente, în special cele care pot afecta digestia sau motilitatea gastrointestinală, pot contribui la eructații excesive.

Cum pot diferenția între eructațiile gastrice și cele supragastrice?

Eructațiile gastrice sunt cauzate de eliberarea aerului acumulat în stomac, în timp ce eructațiile supragastrice sunt rezultatul înghițirii și expulzării rapide a aerului din esofag, fără a ajunge în stomac.

Există remedii casnice pentru a reduce eructațiile?

Da, unele remedii casnice pot include evitarea alimentelor și băuturilor care produc gaze, mâncatul lent și practicarea tehnicilor de respirație profundă.

Când ar trebui să consult un medic în legătură cu eructațiile mele?

Dacă eructațiile sunt frecvente, severe, sau dacă sunt însoțite de simptome precum durere abdominală, arsuri la stomac sau modificări în tranzitul intestinal, este important să consultați un medic.

Pot eructațiile excesive duce la alte complicații dacă nu sunt tratate?

În general, eructațiile nu duc la complicații grave, dar pot indica alte probleme digestive care, dacă sunt lăsate netratate, pot avea consecințe asupra sănătății.

Este posibil să elimin complet eructațiile?

Nu este posibil să eliminăm complet eructațiile, deoarece sunt un proces fiziologic normal, dar putem reduce frecvența și intensitatea lor prin modificări ale stilului de viață și tratamentul afecțiunilor subiacente.

Există exerciții specifice care pot ajuta la reducerea eructațiilor?

Da, exercițiile care implică respirația diafragmatică și relaxarea pot ajuta la reducerea eructațiilor prin minimizarea înghițirii de aer.

Pot probioticele ajuta la ameliorarea eructațiilor excesive?

Probioticele pot îmbunătăți sănătatea digestivă și pot reduce simptomele asociate cu eructațiile excesive la unele persoane.

Sunt eructațiile mai frecvente în anumite grupe de vârstă sau populații?

Eructațiile pot apărea la orice vârstă, dar frecvența poate varia în funcție de dieta și stilul de viață al unei persoane, precum și de prezența anumitor afecțiuni medicale.

Concluzie

Eructațiile sunt un fenomen comun, care de cele mai multe ori nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Totuși, când devin excesive și sunt însoțite de alte simptome, pot indica o problemă de sănătate care necesită atenție medicală. Prin modificări ale stilului de viață, tratamente medicale și terapii comportamentale, persoanele afectate pot găsi alinare și pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Rangan, V., Sheth, T., Iturrino, J., Ballou, S., Nee, J., & Lembo, A. (2022). Belching: pathogenesis, clinical characteristics, and treatment strategies. Journal of Clinical Gastroenterology, 56(1), 36-40.

https://journals.lww.com/jcge/abstract/2022/01000/belching__pathogenesis,_clinical_characteristics,.17.aspx

Bredenoord, A. J. (2013). Management of belching, hiccups, and aerophagia. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 11(1), 6-12.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542356512010476

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.