
Sanatatea animalelor este la fel de importanta ca cea a oamenilor, mai ales ca exista multe boli ce pot fi transmise de la animal la om, motiv pentru care pregatirea pentru aceasta profesie presupune urmarea a 6 ani de studii intr-o facultate de medicina veterinara, la fel ca si in cazul medicinei umane.
In Romania exista 4 universitati in care exista specializarea de Medicina veterinara – la Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi – si unde studentii pot urma cursurile pentru a se pregati pentru aceasta profesie. Singura diferenta dintre medicina umana si cea veterinara este faptul ca medicii veterinari nu sunt nevoiti sa urmeze inca 4 ani de rezidentiat, insa urmare unor specializari este absolut necesara.
Ce joburi pot fi vizate de absolventii unei facultati de medicina veterinara?
Cu toate ca atunci cand vine vorba despre medicina veterinara, oamenii se gandesc la absolventii acestor facultati de specialitate ca fiind automat medici veterinari, in realitate exista mai multe posturi pentru care acestia pot candida. In plus, numarul de astfel de medici specialisti necesar la nivel national nu este unul atat de mare, cat sa permita tuturor absolventilor sa profeseze ca medic veterinar.
In plus, cunostintele acumulate de-a lungul anilor de studii intr-o facultate de medicina veterinara sunt utile in foarte multe situatii, inclusiv in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), filialele judetene ale acesteia fiind unitatile teritoriale DSV – Directia Sanitar Veterinara.
Astfel ca printre profesiile care pot fi practicate de absolventii studiilor de medicina veterinara sunt de la medic veterinar intr-un cabinet de animale mici sau intr-un cabinet concesionat in mediul rural, medic veterinar angajat la stat sau intr-un laborator veterinar, pana la angajat intr-o farmacie veterinara sau la o firma de medicamente.
De asemenea, mai exista posibilitatea deschiderii unui cabinet medical individual de medicina veterinara pentru animale de companie sau concesionarea unui astfel de cabinet in zonele rurale.
De ce este necesara o pregatire indelungata pentru medicina veterinara?
Medicina veterinara este la fel de importanta ca si medicina umana, desi multi oameni o considera cumva inferioara acesteia. Numai ca medicii veterinari trebuie sa invete despre specii foarte diferite si sa acumuleze cunostinte din specialitati diferite, pentru care medicina umana presupune o specializare aparte, cum ar fi de la medicina veterinara generala la chirurgie veterinara si chiar stomatologie dedicata animalelor.
Prin urmare, pentru a putea acumula toate aceste informatii si cunostinte, dar si pentru a deprinde abilitatile necesare practicarii unei astfel de meserii, studentii facultatilor de medicina veterinara trebuie sa urmeze cursurile, fizic, tip de 5 sau 6 ani. De asemenea, pe perioada facultatii este recomandat sa se faca si practica intr-un cabinet veterinar, activitate care contribuie la o intelegere mai buna a profesiei si pentru a putea pune in aplicare notiunile invatate.
Facultate de medicina veterinara poate fi urmata in una dintre urmatoarele universitati din tara: Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi.
In concluzie, pregatirea pentru medicina veterinara este la fel de complexa si indelungata ca si in cazul medicinei umane, rolul acesteia fiind la fel de important.