Endocrinologie

Actualizat pe:

Endocrinologia este o specialitate medicala care isi concentreaza domeniul de activitate pe studierea si investigarea bolilor hormonale, dar si pe oferirea unui diagnostic adecvat, in functie de afectiunile pacientului. Hormonii sunt cei responsabili de procesul de reglare a intregului organism: respiratia, metabolismul, procesul de dezvoltare (cresterea), miscarea, reproducerea etc. Din pacate, exista multe persoane care se confrunta cu dezechilibre la nivelul hormonilor, provocate de diverse afectiuni.

Fiecare om are in corpul sau aproximativ 50 de hormoni, care il ajuta sa functioneze in parametri optimi si sa se dezvolte atunci cand se afla in procesul de crestere. Una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care femeile se confrunta este sindromul ovarelor polichistice, care trebuie sa fie tratata si investigata de un medic endocrinolog.

Cum iti dai seama cand trebuie sa mergi la un cabinet de endocrinologie?

Exista anumite momente in care trebuie sa iei in considerare faptul ca ai nevoie de un ajutor specializat in procesul de tratare a dezechilibrelor hormonale, iar clinicile de endocrinologie iti pot fi de un real folos. In plus, daca la controlul de rutina medicul tau de familie considera ca afectiunea cu care te confrunti este strans legata de o problema hormonala, cel mai probabil iti va recomanda sa mergi la un medic endocrinolog. Acesta este capabil sa trateze o serie generoasa de afectiuni periculoase, cum ar fi:

• osteoporoza;
• efectele si simptomele resimtite in timpul menopauzei;
• tulburarile la nivelul metabolismului;
• diabet;
• productia in exces sau insuficienta a hormonilor in organism, adica dezechilibrele hormonale, cele care pot contribui la manifestarea multor afectiuni periculoase si greu de combatut;
• unele tipuri de cancer;
• infertilitate.

Cum se desfasoara o vizita la cabinetul de endocrinologie?

Daca te-ai hotarat sa mergi, in cele din urma, la un cabinet de endocrinologie pentru a beneficia de un control de specialitate, o investigare amanutita si o diagnosticare corecta, trebuie ca, mai inainte de toate, sa stii si cum descurge o astfel de vizita. Astfel, la inceput, medicul te va cunoaste prin adresarea catorva intrebari, care fac referire la:

• medicamentele pe care le iei in prezent;
• istoricul familiei tale in legatura cu problemele hormonale;
• daca suferi si de alte afectiuni medicale, cum ar fi alergiile;
• care sunt obiceiurile tale alimentare si care este stilul predominant de viata.

Se recomanda ca inainte de realizarea consultului de specialitate, sa iti notezi fiecare simptom pe care il ai pentru a nu uita niciun detaliu important care l-ar putea ajuta pe medic sa ajunga la un verdict clar. Astfel, o alta intrebare pe care medicul endocrinolog ti-o poate adresa este legata de simptomele predominante cu care te confrunti, pentru a determina sursa problemei de sanatate cu care te confrunti.

Dupa ce afla astfel de informatii, specialistul iti va verifica tensiunea arteriala, pulsul, starea parului, pielii si a dintilor. De asemenea, poate solicita efectuarea unor analize de urina si de sange, pentru a putea sa stabileasca un diagnostic clar, pe baza caruia sa iti recomande un tratament potrivit.

Concluzii

Tinand cont de informatiile furnizate anterior in articol, este esential sa identifici momentul in care ai nevoie de un medic endocrinolog pentru efectuarea unui control de specialitate si pentru tratarea cu succes a problemei identificate.