
Radiografia este o procedura care utilizeaza raze X (radiatii), capabile sa obtina imagini precise de la nivelul interiorului corpului pacientului, prin intermediul carora este posibila depistarea diverselor afectiuni, boli sau chiar tumori. Datorita faptului ca razele X pot sa treaca prin majoritatea obiectelor, au capacitatea de a trece si prin corpul uman, oferind posibilitatea examinarii in detaliu a zonei corpului supuse analizei.
Diverse zone ale corpului pot absorbi radiatiile in cantitati diferite, in functie, mai ales, de puterea de absorbtie. De exemplu, oasele dense au capacitatea de a absorbi doar o parte dintre radiatiile utilizate. Pe de alta parte, tesuturile moi, cum ar fi organele, tesutul adipos sau chiar muschii au posibilitatea de a absorbi o cantitate mai mare de radiatii. Astfel, in cadrul fotografiilor obtinute, oasele sunt colorate cu alb, iar tesuturile moi, in diverse nuante de gri.
Cand este indicata radiografia si cum iti poate fi de folos?
De cele mai multe ori, radiografia este o procedura pe care medicii specialisti o solicita, pentru a vedea clar care este problema de sanatate cu care pacientul se confrunta. Cu alte cuvinte, radiografiile sunt indicate cu scopul identificarii afectiunilor, printre care se numara si:
• tumori manifestate la nivelul osos;
• afectiuni ale dintilor;
• infectii dentare;
• infectii pulmonare, cum ar fi pneumonia, tuberculoza sau chiar cancerul pulmonar;
• cancerul mamar;
• afectiuni cardiovasculare;
• afectiuni manifestate la nivelul vaselor de sange;
• afectiuni sau boli manifestate la nivelul tractului digestiv.
In functie de afectiunile depistate, medicul poate sa ofere un diagnostic precis si poate sa sugereze una sau mai multe forme de tratament, care sa fie utile pentru pacientul sau. In unele cazuri (cel fericite), bolile depistate sunt in faza incipienta si, astfel, nu este nevoie de un nivel mare de efort depus pentru vindecare. Din pacate, insa, in alte cazuri, este posibil ca bolile descoperite sa fie suficient de grave, fiind necesara urmarea unui tratament sau a unor proceduri complexe.
Cate tipuri de radiografii exista si care dintre ele ti se adreseaza?
In prezent, exista multe tipuri de radiografii, efectuate in functe de anumite zone ale corpului, astfel incat sa se depisteze posibilele afectiuni. Printre aceste radiografii se numara si:
• radiografia osoasa – cuprinde examinarea tuturor oaselor din corp printre care se numara si cele ale mainii, incheieturii, bratului, umarului, cotului, coloanei vertebrale, soldului, pelvisului, genunchilor, coapselor, talpilor sau gleznei;
• radiografia abdominala – se verifica starea de sanatate a ficatului, stomacului, intestinelor si splinei. Aceasta examinare este recomandata in momentul in care pacientul simte dureri la nivelul spatelui inferior sau la nivelul abdomenului;
• radiografia toracica – se investigheaza starea de sanatate a inimii, cailor respiratorii, plamanilor, pieptului, oaselor de la nivelul coloanei vertebrale si vaselor de sange;
• radiografia tractului gastrointestinal inferior si superior – se examineaza colonul drept, strang, sigmoid, rectul si, respectiv, este utilizata pentru depistarea ulcerelor, tumorilor, inflamatiilor, herniilor etc.;
• radiografia dentara – poate identifica aparitia cancerelor orale, afectiunilor dintilor sau chiar a chisturilor localizate la nivelul oaselor maxilarului.
Prin urmare, pacientii care isi doresc sa beneficieze de o examinare amanuntita a corpului lor, astfel incat sa se asigure ca nu sufera de nicio afectiune, isi pot efectua la un anumit interval de timp o radiografie.