Meniu

Tiroida autoimuna: identificarea simptomelor si tratamentul

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Felicia pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Tiroida autoimună, cunoscută și sub denumirea de tiroidita Hashimoto, este o afecțiune cronică caracterizată prin inflamația glandei tiroide, ducând adesea la hipotiroidism. Această boală autoimună este mai frecventă la femei și poate apărea la orice vârstă, deși incidența crește odată cu înaintarea în vârstă.

Simptomele includ oboseala, sensibilitatea la frig, constipația și creșterea în greutate. Diagnosticul se bazează pe analize de sânge care măsoară nivelurile hormonilor tiroidieni și prezența anticorpilor specifici. Tratamentul principal constă în terapia de substituție hormonală cu levothyroxină pentru a menține nivelurile hormonale în limite normale și a ameliora simptomele.

Simptomele tiroidei autoimune

Dezvoltarea gușei și manifestările hipotiroidismului: Gușa, o mărire vizibilă a glandei tiroide, este adesea unul dintre primele semne ale tiroiditei autoimune. Deși nu este dureroasă, gușa poate cauza disconfort și poate afecta înghițirea și respirația. În paralel cu dezvoltarea gușei, pacienții pot experimenta simptome ale hipotiroidismului, cum ar fi oboseala persistentă, creșterea în greutate și intoleranța la frig. Aceste manifestări sunt rezultatul scăderii nivelurilor hormonilor tiroidieni și pot varia în intensitate de la ușoare la severe. Recunoașterea timpurie a acestor simptome și evaluarea funcției tiroide pot facilita un management eficient al bolii.

Episoade de hipertiroidism (Hashitoxicoza): Deși tiroidita autoimună este asociată în principal cu hipotiroidismul, uneori pot apărea episoade temporare de hipertiroidism, cunoscute sub numele de hashitoxicoză. Aceste episoade sunt caracterizate prin simptome precum pierderea în greutate, palpitații, nervozitate și intoleranță la căldură. Hashitoxicoza apare când celulele tiroidiene deteriorate eliberează cantități excesive de hormoni tiroidieni în circulație. Deși aceste episoade sunt de obicei tranzitorii, ele necesită atenție medicală pentru a preveni complicațiile și pentru a ajusta tratamentul dacă este necesar.

Oboseala, creșterea în greutate, intoleranța la frig și pielea uscată: Oboseala cronică, creșterea inexplicabilă în greutate, intoleranța la temperaturi scăzute și pielea uscată sunt simptome comune ale hipotiroidismului asociat cu tiroida autoimună. Aceste simptome pot afecta semnificativ calitatea vieții și pot fi confundate cu alte afecțiuni sau cu stresul cotidian. Este important ca pacienții să fie conștienți de aceste semne și să solicite evaluare medicală, deoarece tratamentul adecvat al hipotiroidismului poate ameliora simptomele și poate îmbunătăți funcționarea zilnică.

Strategii de Tratament și Management

Abordarea tiroiditei autoimune necesită o strategie complexă de tratament și management, care să includă terapia de substituție hormonală și abordarea complicațiilor și comorbidităților asociate.

Terapia de Substituție Hormonală

Levotiroxina, Ajustarea Dozelor și Monitorizarea: Levotiroxina este tratamentul standard pentru hipotiroidismul cauzat de tiroida autoimună. Aceasta este o formă sintetică de tiroxină (T4), hormonul tiroidian natural, și este administrată pentru a compensa producția insuficientă a glandei tiroide. Doza inițială de levotiroxină este determinată individual, pe baza greutății corporale și a nivelurilor de TSH. Monitorizarea regulată a nivelurilor de TSH este esențială pentru ajustarea dozei, asigurându-se că pacienții primesc cantitatea adecvată de hormon tiroidian pentru a menține funcția metabolică optimă și pentru a preveni simptomele hipotiroidismului.

Abordarea Complicațiilor și Comorbidităților

Asocierea cu Alte Tulburări Autoimune și Problemele Gușei: Tiroidita autoimună poate coexista cu alte boli autoimune, ceea ce necesită o abordare integrată a managementului pacientului. Gușa, o complicație frecventă a tiroiditei autoimune, poate varia în dimensiune și poate cauza simptome compresive. În cazurile în care gușa este mare și provoacă simptome, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Managementul pacienților cu tiroida autoimună include evaluarea și monitorizarea atentă a comorbidităților pentru a asigura un tratament cuprinzător și personalizat.

Riscurile de Cancer Tiroidian, Limfom și Hipotiroidism Sever: Deși tiroidita autoimună este în general o afecțiune benignă, există un risc crescut de dezvoltare a cancerului tiroidian și a limfomului în contextul inflamației cronice. Prin urmare, pacienții cu tiroida autoimună trebuie să fie supravegheați atent pentru orice schimbări în structura sau funcția glandei tiroide. Hipotiroidismul sever, netratat, poate duce la complicații grave, inclusiv la coma mixedematoasă, o urgență medicală. Recunoașterea timpurie a acestor riscuri și intervenția adecvată sunt esențiale pentru prevenirea evoluției nefavorabile a bolii.

Sănătatea cardiovasculară, mintală și coma mixedematoasă: Tiroida autoimună poate avea implicații serioase asupra sănătății cardiovasculare, incluzând modificări ale ritmului cardiac și creșterea riscului de ateroscleroză datorită nivelurilor ridicate de colesterol asociate cu hipotiroidismul. De asemenea, starea de sănătate mintală este adesea afectată, pacienții putând experimenta depresie sau anxietate ca urmare a dezechilibrului hormonal. În cazuri extreme, hipotiroidismul netratat poate duce la coma mixedematoasă, o complicație rară, dar potențial fatală, caracterizată prin hipotermie, confuzie și edem. Această stare necesită intervenție medicală de urgență și poate fi prevenită prin monitorizarea atentă și tratamentul adecvat al hipotiroidismului.

Întrebări frecvente

Poate tiroidita autoimună să intre în remisie?

Deși tiroidita autoimună este o afecțiune cronică, unele persoane pot experimenta perioade în care simptomele se ameliorează sau sunt absente, ceea ce poate fi considerat o formă de remisie. Totuși, monitorizarea regulată este esențială.

Cum afectează tiroidita autoimună sarcina?

Tiroidita autoimună poate influența fertilitatea și poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii, cum ar fi avortul spontan sau nașterea prematură. Este important ca femeile însărcinate să fie monitorizate și tratate corespunzător.

Este tiroidita autoimună ereditară?

Există o componentă genetică în tiroidita autoimună, afecțiunea având o incidență mai mare la persoanele cu istoric familial de boli tiroidiene sau alte afecțiuni autoimune.

Pot schimbările stilului de viață să îmbunătățească funcția tiroidiană la pacienții cu tiroidă autoimună?

Schimbările stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată și exercițiile fizice, pot ajuta la gestionarea simptomelor, dar nu pot îmbunătăți direct funcția tiroidiană afectată de tiroida autoimună.

Care sunt potențialele efecte secundare ale terapiei de substituție hormonală tiroidiană?

Efectele secundare ale terapiei cu levotiroxină pot include simptome de hipertiroidism, cum ar fi palpitații, pierdere în greutate și nervozitate, dacă doza este prea mare.

Poate tiroidita autoimună să dispară de la sine?

Tiroidita autoimună este o afecțiune cronică și nu dispare de la sine. Tratamentul și monitorizarea regulată sunt necesare pentru gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Poate tiroidita autoimună să se transforme în cancer?

Nu există o legătură directă între tiroidita autoimună și cancerul tiroidian, dar inflamația cronică poate crește riscul de anomalii tiroidiene, inclusiv noduli care necesită evaluare suplimentară.

Există o legătură între tiroida autoimună și sensibilitatea la gluten?

Unele cercetări sugerează o posibilă legătură între tiroida autoimună și sensibilitatea la gluten, dar este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege complet această asociere.

Poate fi prevenită tiroidita autoimună?

Nu există metode cunoscute de prevenire a tiroiditei autoimune, dar identificarea timpurie și tratamentul adecvat pot ajuta la controlul simptomelor și la prevenirea progresiei bolii.

Concluzie

Tiroidita autoimună este o afecțiune complexă care necesită o abordare atentă și personalizată. Înțelegerea simptomelor, diagnosticul corect și un plan de tratament bine structurat sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a bolii. Cu suport adecvat și monitorizare regulată, persoanele cu tiroida autoimună pot duce o viață normală și activă, minimizând impactul afecțiunii asupra sănătății lor.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Ragusa, F., Fallahi, P., Elia, G., Gonnella, D., Paparo, S. R., Giusti, C., ... & Antonelli, A. (2019). Hashimotos’ thyroiditis: Epidemiology, pathogenesis, clinic and therapy. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism, 33(6), 101367.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521690X19301186

Dr. Felicia

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.