Meniu

Gusa: principalele simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Felicia pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Gușa reprezintă mărirea anormală a glandei tiroide, o afecțiune care poate varia de la o simplă umflare în zona gâtului până la o creștere semnificativă a dimensiunii glandei. Deși nu întotdeauna indică o problemă gravă de sănătate, prezența gușei poate semnala diverse tulburări tiroidiene, de la deficitul de iod până la afecțiuni autoimune.

Tratamentul gușei depinde de cauza și simptomele acesteia, putând include de la suplimente de iod sau medicamente pentru reglarea funcției tiroide, până la intervenții chirurgicale în cazuri mai severe. Este esențială evaluarea medicală pentru a determina abordarea terapeutică adecvată.

Simptomele Gușei

Simptomele gușei pot varia de la semne vizibile și simptome fizice până la dificultăți de respirație sau înghițire, toate necesitând evaluare medicală pentru a determina cauza și tratamentul adecvat.

Umflătura vizibilă la nivelul gâtului

Prezența unei umflături la nivelul gâtului este adesea primul semn al unei gușe. Această umflare poate varia în dimensiune și poate fi simțită la palpare sau poate fi vizibilă la o simplă privire. În unele cazuri, gușa poate fi suficient de mare pentru a schimba conturul gâtului. Deși nu toate gușele sunt asociate cu simptome suplimentare sau cu disfuncție tiroidiană, orice umflare persistentă în zona gâtului ar trebui evaluată de un medic pentru a exclude alte condiții de sănătate și pentru a determina cel mai bun curs de tratament.

Senzație de strângere sau plenitudine în gât

Persoanele cu gușă pot experimenta o senzație de strângere sau plenitudine în gât, care poate fi constantă sau poate apărea doar la înghițire. Această senzație poate fi însoțită de dificultăți în consumul alimentelor solide sau poate provoca disconfort chiar și în absența mâncării. Este important ca aceste simptome să fie discutate cu un medic, deoarece pot indica o mărire a gușei care exercită presiune asupra structurilor învecinate din gât.

Dificultate la înghițire sau respirație

Gușa poate afecta capacitatea de a înghiți sau de a respira normal, în special dacă mărimea acesteia este suficient de mare pentru a comprima esofagul sau traheea. Pacienții pot raporta o senzație de blocare sau de obstrucție la înghițire, în special pentru alimentele solide, sau pot avea dificultăți de respirație, mai ales în anumite poziții sau în timpul somnului. Aceste simptome pot afecta semnificativ calitatea vieții și necesită o atenție medicală imediată.

Răgușeală sau schimbări ale vocii

Modificările vocii, inclusiv răgușeala sau schimbările tonului vocal, pot fi semne ale unei gușe care exercită presiune asupra nervilor laringelui. Aceste schimbări pot fi temporare sau pot persista, afectând capacitatea de comunicare a persoanei. Este esențial ca pacienții care experimentează astfel de simptome să consulte un medic pentru a determina cauza și pentru a evita posibilele complicații pe termen lung.

Amețeală la ridicarea brațelor deasupra capului

Un simptom mai puțin comun, dar posibil asociat cu gușa, este amețeala sau senzația de leșin atunci când brațele sunt ridicate deasupra capului. Acest simptom poate indica o compresiune a vaselor de sânge din gât datorată măririi gușei. Dacă se întâmplă acest lucru, este important să se evite mișcările care pot provoca amețeală și să se solicite sfatul medical pentru a investiga cauza.

Simptome legate de funcția tiroidei

Simptomele hipertiroidismului: Hipertiroidismul se caracterizează prin producția excesivă de hormoni tiroidieni, ceea ce poate duce la o serie de simptome precum pierderea rapidă în greutate, palpitații, nervozitate, intoleranță la căldură, tremurături și oboseală. Alte semne pot include modificări ale ciclului menstrual, slăbiciune musculară și dificultăți de concentrare. Aceste simptome sunt rezultatul accelerării metabolismului și pot avea un impact negativ asupra calității vieții. Este crucială identificarea și tratamentul hipertiroidismului pentru a preveni complicații serioase, cum ar fi criza tiroidiană, o urgență medicală.

Simptomele hipotiroidismului: Hipotiroidismul, pe de altă parte, implică producția insuficientă de hormoni tiroidieni și se manifestă prin simptome opuse hipertiroidismului, incluzând creșterea în greutate, oboseală, sensibilitate la frig, constipație și piele uscată. De asemenea, poate apărea depresia, scăderea libidoului și încetinirea funcțiilor mentale. Tratamentul hipotiroidismului este de obicei pe termen lung și implică suplimentarea cu hormoni tiroidieni sintetici pentru a restabili nivelurile normale și a ameliora simptomele.

Opțiuni de Tratament pentru Gușă

Tratamentul gușei variază în funcție de cauza, dimensiunea și simptomele acesteia, precum și de funcția tiroidiană a pacientului.

Observație și Monitorizare

Controlul regulat pentru guși mici, asimptomatice: În cazul gușilor mici și fără simptome, abordarea poate fi una de observație și monitorizare atentă. Pacienții sunt adesea programați pentru controale periodice pentru a urmări orice schimbare în dimensiunea sau structura gușei. Această strategie este adesea preferată pentru a evita tratamentele invazive atunci când nu sunt necesare și pentru a menține o calitate bună a vieții pacientului.

Medicamente

Terapia de înlocuire a hormonilor tiroidieni (Levotiroxina): Levotiroxina este adesea prescrisă pacienților cu hipotiroidism pentru a suplini deficitul de hormoni tiroidieni. Acest medicament ajută la normalizarea nivelurilor hormonale și la ameliorarea simptomelor asociate cu hipotiroidismul, cum ar fi oboseala și creșterea în greutate. Doza de levotiroxină este ajustată individual, bazându-se pe rezultatele testelor de sânge și pe răspunsul clinic al pacientului. Tratamentul cu levotiroxină poate fi pe viață și necesită monitorizare regulată pentru a asigura eficacitatea terapiei.

Medicamente antitiroidiene (Tiamazol, Propiltiouracil): Tiamazolul și propiltiouracilul sunt medicamente utilizate pentru a reduce producția de hormoni tiroidieni la pacienții cu hipertiroidism. Aceste medicamente inhibă sinteza hormonilor tiroidieni și sunt adesea folosite în managementul bolii Graves sau al altor forme de hipertiroidism. Tratamentul cu medicamente antitiroidiene poate fi temporar sau pe termen lung, în funcție de cauza hipertiroidismului și de răspunsul la tratament.

Blocante beta pentru managementul simptomelor: Blocantele beta sunt utilizate pentru a controla simptomele cardiovasculare ale hipertiroidismului, cum ar fi palpitațiile și tremurăturile. Aceste medicamente nu influențează direct producția de hormoni tiroidieni, dar pot îmbunătăți calitatea vieții pacientului prin reducerea simptomelor asociate cu excesul de hormoni tiroidieni.

Aspirina sau corticosteroizii pentru inflamație: Aspirina și corticosteroizii pot fi prescrise pentru a reduce inflamația tiroidiană în cazurile de tiroidită. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului asociat cu inflamația glandei tiroide. Tratamentul cu aceste medicamente este de obicei pe termen scurt și este ajustat în funcție de severitatea inflamației și de răspunsul pacientului la terapie.

Tratamentul cu Iod Radioactiv

Reducerea gușilor cauzate de hipertiroidism: Tratamentul cu iod radioactiv este o metodă eficientă pentru reducerea gușilor asociate cu hipertiroidismul. Procedura implică administrarea orală a unei doze de iod radioactiv, care este apoi captată de glanda tiroidă și distruge celulele hiperactive. Acest tratament poate duce la scăderea semnificativă a dimensiunii gușei și la normalizarea nivelurilor hormonilor tiroidieni. Deși este considerat sigur și eficient, tratamentul cu iod radioactiv necesită monitorizare atentă și poate avea efecte secundare pe termen lung, inclusiv posibilitatea de a dezvolta hipotiroidism, care va necesita tratament de substituție hormonală.

Chirurgia (Tiroidectomia)

Indicațiile pentru chirurgie: Chirurgia tiroidiană, sau tiroidectomia, poate fi indicată în cazurile de gușă care cauzează simptome severe, cum ar fi dificultăți de respirație sau înghițire, ori în prezența nodulilor suspectați de malignitate. Decizia de a recurge la chirurgie depinde de mai mulți factori, inclusiv de dimensiunea și localizarea gușei, de simptomele pacientului și de rezultatele altor tratamente. Chirurgia poate fi parțială, îndepărtând doar o parte a glandei, sau totală, eliminând întreaga glandă tiroidiană.

Îndepărtarea parțială sau totală a tiroidei: În funcție de natura și severitatea gușei, chirurgia poate implica îndepărtarea unei porțiuni a glandei tiroide (tiroidectomie parțială) sau a întregii glande (tiroidectomie totală). Alegerea între aceste opțiuni chirurgicale se bazează pe obiectivele specifice ale tratamentului și pe necesitatea de a preveni recurența gușei sau de a elimina țesutul tiroidian malign.

Necesitatea potențială de înlocuire pe viață a hormonilor tiroidieni: Pacienții care suferă o tiroidectomie totală vor avea nevoie de terapie de substituție cu hormoni tiroidieni pentru restul vieții pentru a menține nivelurile normale ale hormonilor și a preveni simptomele hipotiroidismului. Monitorizarea regulată și ajustarea dozelor de hormoni tiroidieni sunt esențiale pentru a asigura un echilibru hormonal adecvat și pentru a menține o bună calitate a vieții.

Întrebări frecvente

Pot fi canceroase gușile?

Gușile pot include noduli tiroidieni, dintre care o mică proporție pot fi maligni. Este importantă evaluarea medicală pentru a determina natura nodulilor.

Sunt gușile ereditare?

Există factori genetici care pot crește riscul de dezvoltare a gușei, deci unele forme pot avea o componentă ereditară.

Cât timp durează pentru ca o gușă să se dezvolte?

Dezvoltarea unei gușe poate varia de la câteva luni la mulți ani, în funcție de cauza subiacentă și de factorii individuali.

Se pot rezolva gușile de la sine?

Unele guși, în special cele mici și asimptomatice, pot să se rezolve fără tratament, dar monitorizarea este esențială.

Este întotdeauna necesară chirurgia pentru guși?

Chirurgia este recomandată în cazurile de guși mari care cauzează simptome sau când există suspiciunea de cancer, dar nu este întotdeauna necesară.

Pot suplimentele cu iod preveni toate tipurile de guși?

Suplimentele cu iod pot preveni gușile cauzate de deficiența de iod, dar nu sunt eficiente pentru toate tipurile de guși.

Cât de des ar trebui să îmi verific tiroida dacă am o gușă?

Frecvența verificărilor tiroidei depinde de tipul și dimensiunea gușei, precum și de recomandarea medicului.

Există restricții alimentare pentru persoanele cu gușe?

Persoanele cu gușe ar trebui să evite consumul excesiv de alimente goitrogene și să mențină un aport adecvat de iod.

Poate sarcina agrava o gușă preexistentă?

Sarcina poate influența dimensiunea gușei datorită schimbărilor hormonale, necesitând monitorizare.

Există tratamente alternative pentru guși?

Tratamentele alternative pot include modificări ale dietei și stilului de viață, dar trebuie discutate cu un medic.

Concluzie

Gușa reprezintă o problemă tiroidiană comună, cu multiple cauze și manifestări. Înțelegerea simptomelor, diagnosticul corect și alegerea tratamentului adecvat sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Prevenirea gușei implică o dietă echilibrată, bogată în iod și monitorizarea regulată a sănătății tiroidei.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Dobyns, B. M. (1969). Goiter. Current Problems in Surgery, 6(1), CO1-60.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0011384069800134

Dr. Felicia

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.