Meniu

Cate fire de par cad pe zi: Care sunt pierderile considerate normale

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Părul cade ca parte a unui ciclu natural, ceea ce înseamnă că, de obicei, apariția firelor de păr în cadă sau pe perie, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă o persoană observă căderea unor smocuri mari de păr sau pete de chelie pe scalp, ar fi mai bine să consulte un medic sau un dermatolog. Este important de reținut că, pierderea excesivă a părului este legată de o boală sau o afecțiune, iar dacă este rezolvată problema de bază, părul ar trebui să revină la grosimea sa anterioară.

Câte fire de păr cad pe zi?

În general, un om pierde până la 100 de fire de păr pe zi. Poate părea mult la prima vedere, dar o persoană are în medie 100.000 de foliculi de păr pe scalp. Cu toate acestea, există mai multe motive pentru care s-ar putea să pierdeți un număr mai mare sau mai mic, chiar dacă nu este nimic în neregulă. Pentru că este ceva greu de numărat, este important ca o persoană să fie atentă la cantitatea de păr, care cade după ce acesta este spălat, pe pieptene sau în cadă. Pe de altă parte, căderea severă a părului are loc atunci când cad mai multe fire de păr decât cresc. Pierderea a peste 100 de fire de păr pe zi ar fi clasificată drept excesivă și poate indica o problemă de bază de sănătate, care provoacă scurtarea ciclului de creștere a firelor de păr și căderea acestora într-un număr mai mare decât în mod normal. Persoanele cu părul fin au, de fapt, un număr mai mare de fire pe scalp decât cele cu părul cârlionțat, însă aceasta nu este o regulă universală, ci variază de la o persoană la alta. 

Diferența pierderii de păr dintre femei și bărbați

Femeile și bărbații pierd o cantitate diferită de păr din cauza mai multor factori. Femeile sunt cele care au tendința de a pierde mai mult păr pe zi decât bărbații, chiar dacă această diferență nu poate fi măsurată cu precizie, există câțiva factori care o confirmă. În primul rând, femeile folosesc mai des coafura termică și vopsirea părului. De asemenea, ele sunt afectate mai des de factori precum stresul și dezechilibrul hormonal, în comparație cu bărbații, pentru că femeile se confruntă cu menopauza și sarcina. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită și nu se poate confirma că toate se expun la acești factori și se confruntă cu o cădere a părului mai mare decât bărbații.

Cum îți dai seama că pierzi prea mult păr?

Pentru a testa dacă se pierde prea mult păr, o persoană poate efectua un test de tragere. Aceasta poate începe prin a trece degetele printr-o zonă mică de păr, care este curat și uscat,  trăgând ușor odată ce ajunge la vârfurile firelor de păr. Dacă mai mult de două sau trei fire de păr rămân în mână după fiecare tragere, este posibil să se confrunte cu efluviul telogen sau anagen. Nu ar trebui să iasă mai mult de 10 fire de păr la 100 de fire trase. Dacă o persoană observă că îi cad prea multe fire de păr, este nevoie de consultația unui doctor pentru a determina cauza.

Întrebări frecvente

  1. Câte fire de păr e normal să cadă pe zi?
    În orice moment, aproximativ 85-90% din părul tău crește și 10-15% se află într-o fază de repaus, unde nu crește sau nu cade. La fiecare două sau trei luni, firele de păr care sunt în stare de repaus cad, iar în locul lor cresc fire de păr noi. Deci ai putea pierde între 50 și 100 de fire de păr din cap pe zi.
  2. Câte fire de păr este normal să cadă la duș?
    O persoană obișnuită pierde 50 până la 100 de fire de păr pe zi, dar depinde cu adevărat de lungimea și grosimea părului. Persoanele cu păr mai scurt sau mai subțire, se confruntă cu o cădere mai redusă. În zilele în care oamenii cu părul lung sau gros îl spală, pot pierde între 150 și 200 de fire de păr.
  3. Dacă nu se spală părul se pierd mai multe fire?
    Nu numai că acest lucru nu este adevărat, dar este de fapt complet opusul. Dacă părul tău se simte gras în fiecare zi, cel mai bine este să-l speli pentru a împiedica excesul de sebum să-ți blocheze foliculii. Părul care cade pe măsură ce te speli, este oricum într-o fază de cădere.

Concluzie

Dacă o persoană observă că se confruntă cu căderea excesivă a părului, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să nu se panicheze. Mai mult de jumătate dintre femei și bărbați sunt afectați de căderea părului, așa că al doilea pas este să se monitorizeze situația. Fiecare formă de cădere a părului este diferită, iar tratamentul depinde de cauza acesteia, care este individuală. De aceea, este recomandat să se consulte un medic dacă se observați că se pierde mai mult păr decât de obicei. Medicii oferă îndrumări de tratament în funcție de diferiți factori, cum ar fi cantitatea de păr căzut și zona căderii părului.