Meniu

Glicemie mare: cauze, factori de risc, simptome si diagnostic

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Felicia pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Glicemia mare, cunoscută și sub denumirea de hiperglicemie, reprezintă o concentrație crescută a glucozei în sânge, fiind o problemă comună pentru persoanele cu diabet. Netratată, hiperglicemia poate duce la complicații grave, inclusiv afectarea nervilor, a vaselor de sânge și a organelor interne.

Identificarea simptomelor timpurii, cum ar fi setea excesivă, urinarea frecventă și oboseala, este crucială pentru gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Controlul glicemiei prin dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și medicație adecvată poate preveni evoluția negativă și îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Ce este hiperglicemia

Hiperglicemia sau glicemia mare implică o serie de mecanisme complexe care afectează modul în care corpul produce și utilizează insulina, având un impact direct asupra nivelurilor de glucoză din sânge.

Definiția și nivelurile glicemiei

Nivelurile de glucoză în sânge în stare de post: Valorile normale ale glicemiei în stare de post se situează între 70 și 100 mg/dL. Nivelurile crescute, peste 125 mg/dL, indică prezența hiperglicemiei și necesită o evaluare medicală pentru a determina cauzele și a stabili un plan de tratament. Este important ca pacienții să își monitorizeze glicemia în mod regulat, mai ales dacă există un istoric de diabet în familie sau dacă au fost diagnosticați cu prediabet.

Nivelurile de glucoză în sânge după masă: După consumul alimentelor, este normal ca glicemia să crească temporar. Totuși, la două ore după masă, valorile ar trebui să se întoarcă sub 180 mg/dL. Valorile care depășesc acest prag pot indica o insuficiență în procesarea glucozei și necesită ajustări ale dietei sau ale tratamentului medicamentos. Pacienții cu diabet trebuie să fie conștienți de impactul pe care îl au diferitele tipuri de alimente asupra glicemiei și să planifice mesele astfel încât să mențină un echilibru glicemic.

Tipurile de hiperglicemie

Hiperglicemia în stare de post: Hiperglicemia în stare de post se referă la nivelurile ridicate ale glucozei în sânge după o perioadă de cel puțin 8 ore fără alimentație. Aceasta este adesea un indicator timpuriu al diabetului și poate fi detectată prin teste de sânge de rutină. Managementul acestei forme de hiperglicemie implică ajustări ale dietei și ale regimului de medicație, precum și monitorizarea atentă a glicemiei pentru a preveni progresia către diabet sau pentru a controla diabetul existent.

Hiperglicemia postprandială: Hiperglicemia postprandială se referă la nivelurile crescute ale glucozei în sânge care apar după consumul de alimente, în mod tipic la două ore după masă. Această formă de hiperglicemie poate indica o deficiență în capacitatea organismului de a gestiona eficient glucoza ingerată. Persoanele cu diabet sau prediabet sunt în mod special susceptibile la hiperglicemia postprandială, care, dacă nu este controlată, poate contribui la dezvoltarea complicațiilor pe termen lung ale diabetului. Managementul acestei condiții include monitorizarea atentă a alimentelor consumate, ajustarea dozelor de medicație și, în unele cazuri, utilizarea de medicamente care îmbunătățesc răspunsul la insulină după mese.

Cauzele și factorii de risc ale glicemiei mari

Rezistența la insulină: Rezistența la insulină este un factor major în dezvoltarea hiperglicemiei și a diabetului de tip 2. Aceasta se caracterizează prin incapacitatea celulelor de a răspunde adecvat la acțiunea insulinei, ceea ce duce la acumularea glucozei în sânge. Factorii care contribuie la rezistența la insulină includ obezitatea, sedentarismul și o dietă bogată în zaharuri și grăsimi saturate. Intervențiile terapeutice vizează îmbunătățirea sensibilității la insulină prin modificări ale stilului de viață și, dacă este necesar, prin medicație.

Producția insuficientă de insulină: Insulina este un hormon esențial produs de pancreas, care reglează nivelul glucozei din sânge. Producția insuficientă de insulină, caracteristică diabetului de tip 1, duce la acumularea glucozei în sânge, provocând hiperglicemie. În cazurile în care pancreasul nu mai poate produce cantitatea necesară de insulină, este necesară administrarea exogenă a acesteia. Factorii care pot afecta funcția pancreatică includ predispoziția genetică, bolile autoimune sau distrugerea celulelor beta pancreatice. Tratamentul se concentrează pe suplimentarea insulinei prin injecții sau pompe de insulină pentru a menține glicemia în limite normale și a preveni complicațiile asociate.

Stilul de viață și alimentația: Stilul de viață și alegerile alimentare au un impact semnificativ asupra riscului și managementului hiperglicemiei. O dietă bogată în carbohidrați simpli, zahăr și grăsimi saturate poate contribui la creșterea rezistenței la insulină și la dezvoltarea hiperglicemiei. Sedentarismul și lipsa activității fizice regulare pot, de asemenea, să agraveze această condiție. Adoptarea unui stil de viață activ și a unei diete echilibrate, bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la controlul nivelurilor de glucoză din sânge.

Medicamente și boli: Anumite medicamente, inclusiv corticosteroizii, diureticele tiazidice și beta-blocantele, pot induce sau agrava hiperglicemia. De asemenea, bolile acute sau cronice, cum ar fi infecțiile sau stresul emoțional, pot influența negativ controlul glicemiei. Este important ca pacienții să discute cu medicul lor despre orice medicamente pe care le iau și despre orice condiții de sănătate existente pentru a ajusta tratamentul hiperglicemiei în mod corespunzător.

Cauze secundare ale hiperglicemiei: Pe lângă diabet, există și alte cauze secundare care pot duce la hiperglicemie. Acestea includ afecțiunile endocrine, cum ar fi sindromul Cushing și feocromocitomul, care cresc producția de hormoni ce contracarează efectele insulinei. De asemenea, bolile pancreatice, cum ar fi pancreatita cronică sau cancerul pancreatic, pot afecta capacitatea de producere a insulinei. Identificarea și tratarea acestor cauze subiacente sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a hiperglicemiei.

Simptomele glicemiei mari

Identificarea simptomelor timpurii și diagnosticul corect sunt esențiale pentru managementul eficient al hiperglicemiei și prevenirea complicațiilor sale.

Recunoașterea simptomelor timpurii

Setea crescută și urinarea frecventă: Acestea sunt printre primele semne ale hiperglicemiei și pot indica faptul că organismul încearcă să elimine excesul de glucoză prin urină. Setea excesivă și nevoia de a urina mai des decât de obicei pot fi simptome deranjante și pot afecta calitatea vieții. Este important ca pacienții să recunoască aceste semne timpurii și să consulte un medic pentru evaluare și tratament.

Vedere încețoșată și dureri de cap: Vederea încețoșată poate fi un semn că nivelul glucozei din sânge este prea ridicat, afectând capacitatea ochilor de a se focaliza corect. Durerile de cap pot fi, de asemenea, un simptom al hiperglicemiei și pot varia ca intensitate. Pacienții care experimentează aceste simptome ar trebui să-și măsoare glicemia și să caute sfatul medical pentru a determina cauza și pentru a ajusta tratamentul dacă este necesar.

Oboseala și pierderea în greutate: Oboseala persistentă și neexplicată, împreună cu pierderea în greutate, pot fi semne ale hiperglicemiei necontrolate. Aceste simptome pot apărea atunci când corpul nu poate utiliza glucoza eficient pentru energie, ducând la arderea rezervelor de grăsime și proteine. Este crucial ca pacienții să fie conștienți de aceste semnale de alarmă și să discute cu un profesionist în domeniul sănătății pentru a evalua și a gestiona starea lor.

Simptome avansate și complicații

Cetoacidoza diabetică: Cetoacidoza diabetică este o complicație acută și gravă a diabetului, care apare atunci când organismul începe să ardă grăsimi la o rată prea rapidă, datorită lipsei de insulină. Procesul conduce la acumularea în sânge a unor substanțe numite cetone, care pot cauza un mediu acid în organism. Simptomele includ respirație rapidă, miros fructat al respirației, greață, vărsături și confuzie. Cetoacidoza diabetică necesită tratament medical de urgență pentru a preveni complicații potențial fatale, cum ar fi coma diabetică sau chiar decesul.

Starea hiperglicemică hiperosmolară: Starea hiperglicemică hiperosmolară este o altă complicație severă a diabetului, caracterizată prin glicemie extrem de mare și deshidratare profundă. Aceasta se dezvoltă de obicei lent, pe parcursul mai multor zile sau săptămâni, și este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2. Simptomele includ sete intensă, urinare excesivă, confuzie, halucinații și slăbiciune. Tratamentul implică rehidratarea și corectarea echilibrului electrolitic, precum și controlul strict al glicemiei.

Răni care se vindecă greu și infecții: Hiperglicemia cronică poate afecta capacitatea organismului de a vindeca rănile și de a lupta împotriva infecțiilor. Pacienții cu diabet pot observa că tăieturile, zgârieturile sau alte leziuni ale pielii se vindecă mai lent decât de obicei și sunt mai susceptibile la infecții. Acest lucru se datorează atât fluxului sanguin redus, cât și funcției imunitare compromise. Prevenirea și tratamentul prompt al acestor probleme sunt esențiale pentru a reduce riscul de complicații mai grave, cum ar fi ulcerele diabetice sau amputațiile.

Diagnosticul hiperglicemiei

Testul glicemiei în stare de post: Testul glicemiei în stare de post măsoară nivelul de glucoză din sânge după o perioadă de cel puțin 8 ore fără alimentație. Este un test de bază pentru diagnosticarea diabetului și a prediabetului. Valorile normale sunt sub 100 mg/dL, în timp ce valorile peste 126 mg/dL pot indica diabet. Acest test este adesea utilizat în combinație cu alte teste pentru a evalua controlul glicemic al pacientului.

Testul de toleranță la glucoză orală (TTGO): TTGO implică măsurarea răspunsului organismului la glucoză pe o perioadă de timp, de obicei două ore după consumul unei băuturi cu conținut ridicat de glucoză. Acest test poate ajuta la identificarea persoanelor cu toleranță scăzută la glucoză sau cu diabet gestațional. Valorile peste 200 mg/dL la două ore după ingestia glucozei sunt indicative pentru diabet, în timp ce valorile între 140 și 199 mg/dL sugerează prediabet.

Testul Hemoglobinei A1C: Testul hemoglobinei A1C, cunoscut și ca testul HbA1C sau A1C, măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele 2-3 luni. Acest test oferă o imagine de ansamblu a controlului glicemic pe termen lung, fiind util în monitorizarea pacienților cu diabet. Valorile A1C sub 5.7% sunt considerate normale, între 5.7% și 6.4% indică prediabet, iar un procent de 6.5% sau mai mare stabilește diagnosticul de diabet. Testul A1C este un instrument valoros în stabilirea obiectivelor terapeutice și în ajustarea tratamentului pentru a reduce riscul complicațiilor asociate hiperglicemiei.

Întrebări frecvente

Cum pot să scad rapid glicemia într-o situație de urgență?

Pentru a scădea rapid glicemia, administrați o doză de insulină rapidă conform indicațiilor medicului și hidratați-vă bine. În cazuri grave, căutați asistență medicală imediat.

Ce schimbări alimentare pot ajuta la gestionarea hiperglicemiei?

Reducerea consumului de carbohidrați simpli, zahăruri adăugate și grăsimi saturate, precum și creșterea aportului de fibre și carbohidrați complecși pot ajuta la gestionarea hiperglicemiei.

Cum afectează stresul nivelurile glicemiei?

Stresul poate crește nivelurile de glucoză din sânge prin eliberarea de hormoni precum adrenalina și cortisolul, care cresc rezistența la insulină.

Hiperglicemia poate fi inversată?

Hiperglicemia poate fi gestionată și controlată prin modificări ale stilului de viață și medicație, dar dacă este cauzată de diabet, este de obicei o condiție pe termen lung care necesită monitorizare continuă.

Ce este fenomenul zorilor în diabet?

Fenomenul zorilor se referă la creșterea naturală a nivelurilor de glucoză din sânge dimineața devreme, ca răspuns la schimbările hormonale nocturne.

Cum afectează sarcina nivelurile glicemiei?

Sarcina poate duce la schimbări în metabolismul glucozei și poate crește riscul de hiperglicemie sau diabet gestațional, care necesită monitorizare și gestionare atentă.

Care este diferența dintre hiperglicemie și hipoglicemie?

Hiperglicemia este o creștere a nivelului de glucoză din sânge, în timp ce hipoglicemia este o scădere sub nivelul normal al glucozei din sânge.

Cum afectează activitatea fizică nivelurile glicemiei?

Activitatea fizică poate ajuta la scăderea nivelurilor de glucoză din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și consumul de glucoză de către mușchi.

Care sunt semnele că ar trebui să caut asistență medicală imediată pentru hiperglicemie?

Semnele includ sete excesivă, urinare frecventă, vedere încețoșată, confuzie, dificultăți de respirație, glicemie foarte mare și prezența cetonelor în urină.

Concluzie

Hiperglicemia este o afecțiune serioasă care necesită o abordare proactivă pentru managementul eficient și prevenirea complicațiilor. Prin educație, modificări ale stilului de viață și tratament adecvat, persoanele cu hiperglicemie pot duce o viață sănătoasă și activă. Este esențială colaborarea cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat și pentru a răspunde rapid la orice schimbări ale stării de sănătate.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Clement, S., Braithwaite, S. S., Magee, M. F., Ahmann, A., Smith, E. P., Schafer, R. G., ... & Diabetes in Hospitals Writing Committee. (2004). Management of diabetes and hyperglycemia in hospitals. Diabetes care, 27(2), 553-591.

https://diabetesjournals.org/care/article/27/2/553/28286/Management-of-Diabetes-and-Hyperglycemia-in

Dr. Felicia

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.