Meniu

Simptome neuropatie diabetica: tipuri si cum se manifesta

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Felicia pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Neuropatia diabetică reprezintă o complicație frecventă a diabetului, manifestându-se prin deteriorarea nervilor și afectând diverse regiuni ale corpului. Simptomele pot varia de la amorțeală și durere în picioare și mâini, până la probleme digestive, urinare și cardiovasculare.

Deși evoluția simptomelor este graduală, acestea pot deveni invalidante, influențând semnificativ calitatea vieții. Recunoașterea timpurie și gestionarea adecvată a glicemiei sunt esențiale pentru prevenirea sau încetinirea progresiei acestei afecțiuni.

Tipurile de neuropatie diabetică și simptomele lor

Neuropatia diabetică se clasifică în mai multe tipuri, fiecare având simptome specifice care afectează diferite părți ale corpului. Recunoașterea timpurie a acestor simptome este crucială pentru managementul eficient al afecțiunii.

Neuropatia periferică

Amorțeală sau reducerea senzației: Unul dintre primele semne ale neuropatiei periferice este scăderea sensibilității la nivelul picioarelor și mâinilor. Pacienții pot să nu simtă presiunea, temperatura sau chiar durerea în aceste zone. Această pierdere a sensibilității crește riscul de răniri neobservate, care pot evolua în complicații grave, cum ar fi ulcerațiile sau infecțiile. Este esențială examinarea regulată a picioarelor pentru a detecta orice leziune și a preveni deteriorarea ulterioară.

Senzație de furnicături sau arsură: Furnicăturile sau senzația de arsură sunt simptome comune ale neuropatiei periferice și pot fi resimțite ca un disconfort continuu sau ca episoade sporadice, intensificate adesea pe timpul nopții. Aceste senzații pot fi deranjante și pot afecta somnul și calitatea vieții. Tratamentul poate include medicamente pentru ameliorarea durerii și modificări ale stilului de viață pentru a gestiona simptomele.

Dureri ascuțite sau crampe: Durerile ascuțite sau crampele pot apărea brusc și pot fi intense, afectând în special picioarele și mâinile. Aceste simptome pot limita mobilitatea și pot interfera cu activitățile zilnice. Managementul acestor simptome poate necesita o combinație de medicamente analgezice, terapii fizice și strategii de relaxare pentru a reduce frecvența și intensitatea episoadelor dureroase.

Slăbiciune musculară: Neuropatia diabetică periferică poate duce la slăbiciune musculară, afectând capacitatea de a efectua activități cotidiene. Slăbiciunea se manifestă adesea în mușchii picioarelor și mâinilor, putând îngreuna mersul sau prinderea obiectelor. În unele cazuri, pacienții pot avea dificultăți chiar și în menținerea echilibrului și coordonării mișcărilor. Reabilitarea fizică și exercițiile special concepute pot ajuta la întărirea mușchilor și la îmbunătățirea funcției motorii, fiind importante pentru menținerea independenței și calității vieții.

Sensibilitate la atingere: Pacienții cu neuropatie diabetică pot experimenta o sensibilitate crescută la atingere, cunoscută sub numele de alodinie. Aceasta poate transforma o simplă atingere sau presiunea hainelor pe piele într-o senzație dureroasă și greu de suportat. Sensibilitatea exagerată poate limita capacitatea de a desfășura activități zilnice și poate afecta somnul. Tratamentele pot include medicamente care modifică răspunsul nervos la stimuli și strategii de desensibilizare, care ajută la reducerea hipersensibilității.

Probleme la nivelul picioarelor (ulcere, infecții, leziuni articulare): Neuropatia diabetică poate cauza diverse probleme la nivelul picioarelor, inclusiv ulcere, infecții și leziuni articulare. Pierderea sensibilității și circulația deficitară contribuie la apariția rănilor care se vindecă greu și pot duce la infecții severe. Prevenirea acestor probleme include îngrijirea atentă a picioarelor, purtarea încălțămintei adecvate și controlul regulat al picioarelor de către un specialist. În cazurile severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a preveni agravarea leziunilor.

Neuropatia autonomă

Greață și vărsături: Greața și vărsăturile sunt simptome frecvente ale neuropatiei autonome care afectează sistemul digestiv. Aceste simptome pot fi rezultatul gastroparezei, o condiție în care stomacul își pierde capacitatea de a se contracta și de a muta alimentele în mod eficient. Greața și vărsăturile pot afecta aportul nutrițional și calitatea vieții, necesitând adesea modificări ale dietei și, în unele cazuri, tratament medicamentos pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți digestia.

Senzație de balonare și plenitudine: Neuropatia autonomă poate afecta funcționarea stomacului și a intestinelor, ducând la senzația de balonare și plenitudine. Aceste simptome pot apărea chiar și după consumul unei cantități mici de alimente și sunt adesea însoțite de disconfort abdominal. Modificările dietei, cum ar fi reducerea mesei și evitarea alimentelor care produc gaze, pot ajuta la ameliorarea acestor simptome. În cazuri mai severe, pot fi necesare medicamente care să stimuleze motilitatea gastrică sau să reducă producția de gaze.

Diaree sau constipație: Diabetul poate perturba funcția normală a intestinelor, rezultând în episoade de diaree sau constipație. Neuropatia autonomă poate afecta semnalele nervoase care controlează mișcările intestinale, ducând la un tranzit intestinal neregulat. Pentru gestionarea acestor simptome, este importantă o dietă echilibrată, bogată în fibre, hidratare adecvată și, dacă este necesar, utilizarea de laxative sau medicamente antidiareice sub supravegherea medicului.

Dificultate la înghițire: Dificultatea la înghițire, sau disfagia, este o altă manifestare a neuropatiei autonome care poate complica procesul de alimentație. Afectarea nervilor care controlează mușchii implicați în înghițire poate face dificilă trecerea alimentelor de la gură la stomac. Pacienții pot beneficia de exerciții de reabilitare pentru a îmbunătăți funcția de înghițire și pot fi sfătuiți să consume alimente moi sau lichide pentru a preveni înecul.

Amorțeală sau leșin: Neuropatia autonomă poate afecta reglarea tensiunii arteriale, ducând la episoade de amorțeală sau leșin, în special când persoana se ridică brusc din poziția așezată sau culcată. Aceste simptome sunt rezultatul hipotensiunii ortostatice și pot fi gestionate prin schimbări graduale de poziție, hidratare adecvată și, în unele cazuri, medicamente care reglează tensiunea arterială.

Ritmul cardiac rapid: Un ritm cardiac anormal de rapid, cunoscut sub numele de tahicardie, poate fi un semn al neuropatiei autonome. Afectarea nervilor care controlează ritmul inimii poate duce la palpitații și disconfort. Monitorizarea cardiacă și tratamentul medicamentos pot fi necesare pentru a controla aceste simptome și pentru a preveni complicații suplimentare.

Probleme ale vezicii urinare: Neuropatia diabetică poate afecta nervii care controlează vezica urinară, ducând la probleme precum incapacitatea de a simți când vezica este plină, ceea ce poate cauza retenție urinară sau, dimpotrivă, incontinență. De asemenea, poate apărea nevoia frecventă de a urina pe timpul nopții. Pentru gestionarea acestor simptome, se recomandă exerciții de întărire a mușchilor pelvieni, modificări ale obiceiurilor de consum a lichidelor și, în unele cazuri, medicamente care să ajute la controlul vezicii.

Disfuncție erectilă: Disfuncția erectilă este o problemă comună pentru bărbații cu neuropatie diabetică, afectând capacitatea de a obține sau menține o erecție. Această condiție poate fi rezultatul deteriorării nervilor și vaselor de sânge care controlează fluxul sanguin către penis. Tratamentul poate include medicamente orale, terapie psihologică și, în cazuri mai grave, dispozitive de asistare sau intervenții chirurgicale.

Uscăciune vaginală: Femeile cu neuropatie diabetică pot experimenta uscăciune vaginală, care poate afecta confortul și funcția sexuală. Această problemă este cauzată de afectarea nervilor care controlează lubrifierea vaginală. Lubrifianții și hidratantele vaginale pot oferi ameliorare, iar în unele cazuri, terapia hormonală poate fi de ajutor.

Anomalii ale transpirației: Neuropatia autonomă poate perturba controlul normal al transpirației, ducând la hiperhidroză (transpirație excesivă) sau anhidroză (lipsa transpirației) în diferite zone ale corpului. Aceste anomalii pot afecta reglarea temperaturii corpului și pot crește riscul de deshidratare sau de alte probleme de sănătate. Tratamentul poate include medicamente care reglează transpirația sau măsuri de adaptare a mediului pentru a menține confortul termic.

Probleme oculare: Neuropatia diabetică poate afecta și nervii care controlează funcțiile oculare, provocând simptome precum vederea dublă, dificultăți de focalizare și adaptare la schimbările de lumină. În cazuri severe, poate apărea chiar și pierderea parțială a vederii. Este esențială monitorizarea regulată a sănătății ochilor și tratamentul prompt al oricăror probleme oculare pentru a preveni deteriorarea vederii.

Neuropatia proximală (Poliradiculopatie diabetică)

Durere severă în șolduri, coapse sau fese: Neuropatia proximală se manifestă adesea prin dureri intense în zona șoldurilor, coapselor sau feselor, care pot fi unilaterale sau bilaterale. Durerea poate fi constantă sau poate avea un caracter pulsatoriu și este adesea asociată cu o slăbiciune musculară semnificativă. Aceste simptome pot limita mobilitatea și pot afecta capacitatea de a efectua activități zilnice, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor. Tratamentul poate include medicamente pentru controlul durerii, terapie fizică și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru a ameliora compresiunea nervoasă.

Slăbiciune musculară și atrofie: Pe lângă durere, neuropatia proximală poate duce la slăbiciunea și atrofia musculaturii, în special a mușchilor proximali ai membrelor inferioare. Pacienții pot observa o scădere a masei musculare și o dificultate în efectuarea mișcărilor care necesită forță musculară, cum ar fi ridicarea de pe un scaun sau urcarea treptelor. Recuperarea poate fi lentă și poate necesita un program de reabilitare pentru a îmbunătăți forța și funcția musculară.

Dificultate la ridicarea din poziția așezată: O altă consecință a neuropatiei proximale este dificultatea de a se ridica din poziția așezată, cauzată de slăbiciunea musculaturii pelvine și a coapselor. Această problemă poate afecta independența și poate crește riscul de căderi. Pacienții pot beneficia de exerciții de fortificare și de strategii de adaptare a mediului de locuit pentru a facilita deplasarea și pentru a reduce riscul de accidentări.

Neuropatia focală (Mononeuropatie)

Apariția bruscă a simptomelor: Neuropatia focală se caracterizează prin simptome care apar brusc și afectează un singur nerv, de obicei la nivelul capului, trunchiului sau unui membru. Simptomele pot include durere localizată, pierderea sensibilității sau slăbiciune musculară în zona inervată de nervul afectat. Deși simptomele pot fi severe, adesea se ameliorează de la sine în câteva săptămâni sau luni. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și pe prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Nervi cranieni (Probleme oculare, Paralizie facială): Mononeuropatia care implică nervii cranieni poate duce la probleme oculare, cum ar fi dificultăți de focalizare sau dublarea vederii, și chiar la paralizie facială, cunoscută sub numele de paralizia Bell. Aceste simptome pot apărea brusc și pot avea un impact semnificativ asupra aspectului facial și a expresiei. Tratamentul poate varia de la terapie cu corticosteroizi până la exerciții de reabilitare pentru a îmbunătăți funcția musculară.

Nervi ai trunchiului și membrelor (Durere, Slăbiciune): Afectarea nervilor specifici ai trunchiului și membrelor poate cauza durere și slăbiciune musculară, care pot limita mișcarea și funcționalitatea zonelor afectate. Simptomele pot include durere bruscă într-o anumită parte a corpului sau slăbiciune care face dificilă efectuarea activităților zilnice, cum ar fi ridicarea obiectelor sau deplasarea.

Întrebări frecvente

Se pot îmbunătăți simptomele neuropatiei diabetice prin tratament?

Simptomele neuropatiei diabetice pot fi ameliorate prin tratament, inclusiv controlul strict al glicemiei, medicamente pentru durere și terapii complementare.

Există remedii casnice pentru gestionarea durerii neuropatice?

Remedii casnice precum băile calde, masajul, exercițiile fizice și tehnici de relaxare pot ajuta la gestionarea durerii neuropatice.

Cum pot preveni agravarea neuropatiei diabetice?

Prevenirea agravării neuropatiei diabetice include menținerea unui control optim al glicemiei, un stil de viață sănătos și controale medicale regulate.

Sunt furnicăturile în mâini și picioare întotdeauna un semn al neuropatiei diabetice?

Furnicăturile pot fi un simptom al neuropatiei diabetice, dar pot avea și alte cauze; este importantă evaluarea medicală pentru un diagnostic corect.

Pot duce schimbările stilului de viață la ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice?

Da, schimbările stilului de viață, cum ar fi dieta echilibrată, exercițiile fizice și renunțarea la fumat, pot ajuta la ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice.

Există medicamente specifice pentru tratamentul neuropatiei diabetice?

Există medicamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor neuropatiei diabetice, inclusiv analgezice și medicamente care influențează funcția nervoasă.

Cât de des ar trebui să îmi verific picioarele dacă am neuropatie diabetică?

Persoanele cu neuropatie diabetică ar trebui să își verifice picioarele zilnic și să efectueze controale medicale periodice, cel puțin o dată pe an.

Poate afecta neuropatia diabetică echilibrul și poate crește riscul de căderi?

Da, neuropatia diabetică poate afecta echilibrul și poate crește riscul de căderi, fiind importantă prevenirea acestora prin măsuri de siguranță în locuință.

Este posibil să am neuropatie diabetică fără simptome evidente?

Da, este posibil să aveți neuropatie diabetică fără simptome evidente, ceea ce subliniază importanța controalelor medicale regulate.

Există terapii alternative care pot ajuta la gestionarea simptomelor neuropatiei?

Terapii alternative, cum ar fi acupunctura și suplimentele nutritive, pot fi benefice pentru unii pacienți, dar este importantă consultarea medicului înainte de utilizare.

Concluzie

Neuropatia diabetică este o complicație serioasă a diabetului, care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Recunoașterea timpurie a simptomelor, tratamentul adecvat și gestionarea eficientă a diabetului sunt esențiale pentru a minimiza impactul acestei afecțiuni și pentru a menține o viață activă și sănătoasă.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Vinik, A. I., Nevoret, M. L., Casellini, C., & Parson, H. (2013). Diabetic neuropathy. Endocrinology and metabolism clinics, 42(4), 747-787.

https://www.endo.theclinics.com/article/S0889-8529(13)00052-2/abstract

Dr. Felicia

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.