Meniu

Hipertiroidism: Totul despre simptome si tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Felicia pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Hipertiroidismul, cunoscut și sub denumirea de tiroidă hiperactivă, este o afecțiune în care glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni în exces, accelerând metabolismul organismului. Această supraactivitate poate duce la o varietate de simptome, precum pierderea în greutate, tremurături ale mâinilor, bătăi rapide sau neregulate ale inimii și o stare generală de nervozitate.

Dacă nu este tratat, hipertiroidismul poate avea consecințe serioase asupra sănătății inimii, oaselor și sistemului muscular. Există mai multe opțiuni de tratament, inclusiv medicamente antitiroidiene, terapie cu iod radioactiv și, în cazuri rare, intervenție chirurgicală. Este esențial ca persoanele cu simptome de hipertiroidism să consulte un medic pentru diagnosticare și tratament adecvat.

Simptomele hipertiroidismului

Simptomele hipertiroidismului pot varia de la manifestări generale la simptome specifice sistemului cardiovascular sau gastro-intestinal, afectând calitatea vieții și necesitând atenție medicală.

Simptome generale (Nervozitate, iritabilitate, oboseală, slăbiciune musculară, sensibilitate la căldură, transpirație)

Simptomele generale ale hipertiroidismului sunt adesea primele semne care alertează persoanele afectate. Nervozitatea și iritabilitatea pot perturba starea de bine, în timp ce oboseala și slăbiciunea musculară pot împiedica activitățile zilnice. Sensibilitatea crescută la căldură și transpirația excesivă sunt rezultatul metabolismului accelerat și pot duce la disconfort semnificativ. Aceste simptome pot fi confundate cu stresul sau oboseala, dar persistența lor ar trebui să determine o evaluare medicală pentru a exclude sau confirma hipertiroidismul.

Simptome cardiovasculare (Bătăi rapide sau neregulate ale inimii, palpitații)

Hipertiroidismul poate avea un impact major asupra sistemului cardiovascular. Bătăile rapide sau neregulate ale inimii și palpitațiile sunt simptome comune care pot indica o supraactivitate tiroidiană. Aceste manifestări pot crește riscul de complicații cardiovasculare, inclusiv fibrilație atrială și insuficiență cardiacă. Este esențial ca persoanele cu simptome cardiovasculare să consulte un medic pentru a preveni problemele de sănătate pe termen lung.

Simptome gastrointestinale și metabolice (Pierdere în greutate, apetit crescut, mișcări intestinale frecvente)

Simptomele gastrointestinale și metabolice ale hipertiroidismului includ pierderea în greutate neintenționată, în ciuda unui apetit crescut și mișcări intestinale frecvente. Acestea sunt rezultatul ratei metabolice crescute și pot afecta nutriția și echilibrul energetic al organismului. Monitorizarea greutății și a dietei este importantă pentru persoanele cu hipertiroidism, pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți și a menține sănătatea generală.

Schimbări dermatologice și fizice (Dezvoltarea gușei, schimbări ale pielii și părului)

Hipertiroidismul poate duce la schimbări vizibile, cum ar fi dezvoltarea gușei – o mărire a glandei tiroide care poate fi observată ca o umflătură la nivelul gâtului. De asemenea, pot apărea schimbări ale pielii și părului, inclusiv piele subțire și păr fragil sau căderea părului. Aceste schimbări fizice pot afecta imaginea de sine și pot necesita tratament cosmetic sau medical.

Simptome la persoanele în vârstă (Prezentare subtilă sau atipică, simptome legate de inimă)

La persoanele în vârstă, simptomele hipertiroidismului pot fi mai puțin evidente și adesea atipice, ceea ce poate întârzia diagnosticul. Simptomele subtile, cum ar fi scăderea apetitului sau retragerea socială, pot fi confundate cu alte afecțiuni legate de vârstă sau cu declinul cognitiv. Simptomele legate de inimă, precum aritmia, pot fi mai pronunțate și necesită o evaluare atentă pentru a distinge între problemele cardiace și cele tiroidiene.

Opțiuni de tratament pentru hipertiroidism

Tratamentul hipertiroidismului trebuie să fie personalizat în funcție de cauza și severitatea bolii, precum și de preferințele pacientului.

Medicamente antitiroidiene (Metimazol, Propiltiouracil, efecte secundare potențiale)

Medicamentele antitiroidiene, cum ar fi metimazolul și propiltiouracilul, sunt adesea prima linie de tratament pentru hipertiroidism. Acestea funcționează prin inhibarea producției de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă. Tratamentul poate dura de la câteva luni la câțiva ani și este posibil să fie necesară ajustarea dozei pe parcurs, în funcție de răspunsul pacientului și de rezultatele testelor de sânge. Efectele secundare pot include erupții cutanate, agranulocitoză (scăderea numărului de globule albe) și, în cazuri rare, leziuni hepatice.

Terapia cu radioiod (Procedură și eficacitate, hipotiroidism post-tratament)

Terapia cu radioiod este o opțiune de tratament eficientă și pe termen lung pentru mulți pacienți cu hipertiroidism. Procedura implică ingestia orală de iod radioactiv, care se acumulează în glanda tiroidă și distruge treptat celulele hiperactive. Deși terapia cu radioiod poate duce la remisia hipertiroidismului, un efect secundar comun este dezvoltarea hipotiroidismului, o afecțiune care va necesita tratament pe viață cu hormoni tiroidieni de substituție.

Beta-blocante pentru managementul simptomelor

Beta-blocantele sunt adesea prescrise pentru a controla simptomele cardiace asociate hipertiroidismului, cum ar fi palpitațiile și tahicardia. Deși nu reduc nivelurile hormonilor tiroidieni, aceste medicamente pot ameliora rapid simptomele supărătoare, îmbunătățind calitatea vieții pacienților. Beta-blocantele sunt deosebit de utile în perioada de așteptare a efectului tratamentelor antitiroidiene sau înainte de terapia cu radioiod. Este important ca pacienții să discute cu medicul despre durata tratamentului cu beta-blocante și despre monitorizarea efectelor acestora.

Intervenții chirurgicale (Tiroidectomie, parțială sau completă, riscuri și îngrijire postoperatorie)

Intervențiile chirurgicale, inclusiv tiroidectomia parțială sau completă, sunt opțiuni de tratament pentru cazurile de hipertiroidism care nu răspund la medicamente sau terapie cu radioiod. Chirurgia implică riscuri, cum ar fi lezarea nervilor laringelui sau a glandelor paratiroide, și necesită o îngrijire postoperatorie atentă. După tiroidectomie, majoritatea pacienților vor necesita terapie de substituție cu hormoni tiroidieni pentru a menține nivelurile hormonale în limite normale.

Întrebări frecvente

Poate fi hipertiroidismul vindecat complet?

Hipertiroidismul poate fi adesea controlat eficient cu tratament, iar în unele cazuri poate intra în remisie. Cu toate acestea, unele forme de tratament pot duce la hipotiroidism, care va necesita terapie de substituție cu hormoni tiroidieni.

Cum afectează hipertiroidismul sarcina?

Hipertiroidismul poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii, inclusiv naștere prematură și preeclampsie. Este esențială monitorizarea atentă și tratamentul adecvat al hipertiroidismului în timpul sarcinii.

Poate dieta influența simptomele hipertiroidismului?

Da, dieta poate influența simptomele hipertiroidismului. Un aport excesiv de iod poate agrava starea, în timp ce anumite alimente pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Care sunt efectele pe termen lung ale hipertiroidismului asupra fertilității?

Hipertiroidismul netratat poate afecta ciclurile menstruale și ovulația, ceea ce poate duce la probleme de fertilitate. Controlul eficient al bolii poate îmbunătăți fertilitatea.

Cât de des ar trebui să mă întorc la medicul meu după tratament?

Frecvența urmăririi medicale după tratamentul pentru hipertiroidism variază, dar este important să aveți controale regulate pentru a monitoriza nivelurile hormonilor tiroidieni și pentru ajustarea tratamentului.

Hipertiroidismul poate dispărea de la sine?

Hipertiroidismul, în special cel cauzat de tiroidită, poate uneori să se rezolve de la sine, dar alte forme necesită tratament și nu dispar fără intervenție medicală.

Pot duce o viață normală cu hipertiroidism?

Da, mulți oameni cu hipertiroidism duc vieți normale și active cu tratament adecvat și monitorizare regulată.

Este hipertiroidismul vindecabil sau necesită tratament pe tot parcursul vieții?

Depinde de cauza hipertiroidismului. Unele cazuri pot fi vindecate prin tratament, în timp ce altele pot necesita gestionare pe termen lung sau chiar tratament pe viață.

Concluzie

Hipertiroidismul este o afecțiune complexă cu multiple opțiuni de tratament și strategii de gestionare. Diagnosticarea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și pentru a menține o calitate bună a vieții. Cu monitorizare atentă și îngrijire medicală, persoanele cu hipertiroidism pot duce vieți normale și împlinite. Este important ca pacienții să colaboreze strâns cu echipa lor medicală și să fie proactivi în gestionarea sănătății lor tiroidiene.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Kravets, I. (2016). Hyperthyroidism: diagnosis and treatment. American family physician, 93(5), 363-370.

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2016/0301/p363.html?utm_medium=email&utm_source=transaction

Dr. Felicia

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.