Meniu

Remedii pentru balonare: cele mai bune si usor de aplicat

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Balonarea este o senzație neplăcută de plenitudine și tensiune abdominală, adesea însoțită de gaze. Deși poate fi temporară și inofensivă, balonarea persistentă poate indica probleme digestive subiacente.

Pentru ameliorarea rapidă, activitatea fizică ușoară și masajul abdominal pot fi eficiente. Pe termen lung, ajustările dietetice, cum ar fi reducerea alimentelor bogate în FODMAP și creșterea aportului de fibre, pot preveni reapariția simptomelor. Hidratarea adecvată și evitarea alimentelor care produc gaze sunt, de asemenea, esențiale. În cazuri mai grave, este importantă consultarea unui medic pentru a exclude condiții medicale serioase.

Remedii pe termen scurt pentru balonare

Există mai multe abordări eficiente pentru ameliorarea simptomelor de balonare pe termen scurt, de la activitate fizică la tehnici de masaj abdominal.

Activitate fizică și exerciții

Beneficiile mersului pe jos și ale exercițiilor ușoare: Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos și exercițiile ușoare, poate avea un impact pozitiv asupra digestiei și poate ajuta la reducerea balonării. Mersul pe jos stimulează mișcarea naturală a intestinelor, facilitând eliminarea gazelor și prevenind constipația. Exercițiile ușoare, precum stretching-ul sau pilatesul, pot îmbunătăți circulația și pot ajuta la relaxarea mușchilor abdominali, contribuind astfel la ameliorarea senzației de balonare. Este important să alegem activități fizice care nu suprasolicită corpul și să le practicăm regulat pentru a menține sănătatea sistemului digestiv.

Poziții de yoga pentru ameliorarea balonării: Yoga oferă o varietate de poziții (asane) care pot ajuta la ameliorarea balonării prin stimularea digestiei și facilitarea eliminării gazelor. Poziții precum Pawanmuktasana (poziția eliberării vânturilor) și Apanasana (poziția genunchilor la piept) sunt cunoscute pentru efectul lor de masare a abdomenului și de stimulare a mișcării intestinale. Practicarea regulată a acestor asane, în combinație cu respirația conștientă, poate contribui la reducerea simptomelor de balonare și la îmbunătățirea confortului digestiv.

Tehnici de masaj abdominal

Masajul în sensul acelor de ceasornic pentru ameliorarea gazelor și balonării: Acest masaj poate fi o metodă eficientă de a stimula mișcarea gazelor prin intestin și de a reduce balonarea. Tehnica implică aplicarea unei presiuni ușoare și mișcări circulare pe abdomen, începând de la partea dreaptă inferioară, urcând spre coaste și coborând spre partea stângă inferioară. Acest tip de masaj poate fi efectuat acasă, preferabil pe stomacul gol sau la o oră după masă, și poate oferi o senzație de ușurare și confort în cazul acumulării de gaze.

Puncte de presopunctură pentru balonare: Presopunctura, o tehnică tradițională chineză, poate fi utilizată pentru ameliorarea balonării prin stimularea anumitor puncte de pe corp care influențează funcționarea sistemului digestiv. Punctele de presopunctură, cum ar fi cel situat pe antebraț, la aproximativ trei degete de la încheietura mâinii, sau cel de pe abdomen, la jumătatea distanței între buric și osul pelvian, pot fi masate ușor pentru a reduce senzația de plenitudine și pentru a facilita eliminarea gazelor. Este important să aplicăm presiunea cu blândețe și să ne concentrăm pe respirație în timpul acestui proces pentru a maximiza efectele relaxante și de ameliorare a disconfortului.

Terapia cu căldură

Utilizarea unei pături electrice sau a unei sticle cu apă caldă: Aplicarea căldurii pe abdomen poate fi o metodă eficientă de ameliorare a balonării și a disconfortului asociat. Căldura ajută la relaxarea mușchilor abdominali și la stimularea circulației sângelui în zona afectată, facilitând astfel mișcarea gazelor prin intestin. O pătură electrică sau o sticlă cu apă caldă aplicată pe abdomen pentru 15-20 de minute poate reduce senzația de presiune și poate contribui la ameliorarea rapidă a simptomelor de balonare. Este important să folosim aceste metode cu precauție pentru a evita arsurile și să ne asigurăm că temperatura este confortabilă pentru piele.

Luarea unei băi calde: Imersia într-o baie caldă poate avea efecte benefice asupra relaxării generale și ameliorării balonării. Căldura apei ajută la relaxarea întregului corp, inclusiv a mușchilor abdominali, și poate stimula eliminarea gazelor. De asemenea, baia caldă poate reduce nivelul de stres, care este adesea un factor contribuitor la balonare. Pentru a intensifica efectele, se pot adăuga în apă săruri de Epsom sau uleiuri esențiale cu proprietăți calmante, cum ar fi lavanda sau menta, care pot îmbunătăți experiența și pot oferi un plus de confort.

Remedii fără prescripție medicală

Simeticona pentru ameliorarea gazelor: Aceasta este un agent antispumant care acționează prin descompunerea bulelor de gaz din stomac și intestin, facilitând astfel eliminarea lor și reducând balonarea. Produsele care conțin simeticonă, sunt disponibile fără prescripție medicală și pot fi utilizate pentru ameliorarea rapidă a disconfortului cauzat de acumularea de gaze. Este important să se urmeze instrucțiunile de pe ambalaj și să se consulte un medic înainte de a folosi aceste produse, mai ales dacă sunt condiții medicale preexistente sau în cazuri de sarcină sau alăptare.

Antiacide și subsalicilat de bismut: Antiacidele sunt medicamente care neutralizează aciditatea stomacală și pot oferi ameliorare rapidă pentru disconfortul cauzat de balonare și indigestie. Subsalicilatul de bismut este un alt remediu frecvent utilizat care acționează prin acoperirea mucoasei stomacale și reducerea inflamației. Aceste produse pot fi de ajutor în cazul balonării asociate cu hiperaciditatea gastrică sau după consumul de alimente care irită stomacul. Este esențial să se respecte dozele recomandate și să se consulte un medic înainte de utilizare, mai ales dacă există alte afecțiuni medicale sau în caz de sarcină.

Suplimente cu cărbune activat: Cărbunele activat este folosit uneori ca supliment pentru ameliorarea balonării, deoarece are capacitatea de a absorbi gazele din tractul digestiv. Deși unele persoane raportează o ameliorare a simptomelor de balonare după utilizarea cărbunelui activat, este important să abordăm această opțiune cu precauție. Cărbunele activat poate interfera cu absorbția anumitor medicamente și nutrienți, deci este recomandat să discutăm cu un medic înainte de a începe utilizarea acestor suplimente, mai ales dacă urmăm un tratament medicamentos.

Remedii naturale și ceaiuri din plante pentru balonare

Ceai de mentă

Proprietățile antispastice ale mentei: Menta este apreciată pentru proprietățile sale antispastice, care pot ajuta la relaxarea mușchilor netezi ai tractului gastrointestinal. Acest lucru poate reduce spasmele și disconfortul asociat cu balonarea. Ceaiul de mentă poate fi deosebit de util pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil, deoarece poate ameliora simptomele de balonare și poate îmbunătăți confortul digestiv.

Cum să pregătim ceai de mentă: Prepararea ceaiului de mentă este simplă și poate fi realizată acasă pentru o ameliorare rapidă a balonării. Se adaugă frunze proaspete sau uscate de mentă în apă fierbinte și se lasă să infuzeze timp de câteva minute. Ceaiul poate fi strecurat și consumat cald. Pentru un efect maxim, este recomandat să bem ceaiul de mentă între mese, pentru a beneficia de proprietățile sale calmante și pentru a reduce riscul de balonare postprandială.

Ceai de ghimbir

Beneficiile antiinflamatoare și digestive ale ghimbirului: Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și capacitatea de a sprijini digestia. Compusul activ din ghimbir, gingerolul, contribuie la reducerea inflamației și poate calma mușchii intestinali, oferind astfel ameliorare în cazul balonării. De asemenea, ghimbirul stimulează enzimele digestive și poate ajuta la accelerarea golirii stomacului, reducând senzația de plenitudine și disconfort. Consumul regulat de ceai de ghimbir sau includerea ghimbirului în alimentație poate avea efecte benefice asupra sănătății gastrointestinale și poate preveni balonarea.

Rețeta de ceai de ghimbir: Ceaiul de ghimbir se poate prepara ușor acasă și este o băutură reconfortantă care poate ajuta la ameliorarea balonării. Pentru a prepara ceaiul, se taie o bucată de ghimbir proaspăt în felii subțiri sau se rade și se adaugă în apă fierbinte. Se lasă să infuzeze timp de 10-15 minute, apoi se strecoară. Ceaiul de ghimbir poate fi îndulcit cu miere și consumat cald pentru a beneficia de efectele sale calmante asupra sistemului digestiv.

Ceai de fenicul

Proprietățile carminative ale feniculului: Feniculul este apreciat pentru proprietățile sale carminative, care ajută la eliminarea gazelor din tractul digestiv și la ameliorarea balonării. Semințele de fenicul conțin anetol, un compus care relaxează mușchii intestinali și reduce formarea gazelor. Ceaiul de fenicul este o alegere excelentă pentru persoanele care se confruntă cu balonare frecventă, deoarece poate oferi o ameliorare rapidă și naturală a simptomelor.

Prepararea ceaiului de fenicul: Acesta se prepară prin adăugarea de semințe de fenicul în apă clocotită și lăsarea lor să infuzeze timp de aproximativ 10 minute. Ceaiul poate fi consumat cald și este adesea recomandat după mese pentru a sprijini digestia și pentru a preveni acumularea de gaze. Pentru un gust mai plăcut, se pot adăuga și alte ierburi sau condimente, cum ar fi menta sau mușețelul, care pot completa efectele benefice ale feniculului asupra sistemului digestiv.

Ceai de mușețel

Efectele calmante ale ceaiului de mușețel asupra sistemului digestiv: Mușețelul este recunoscut pentru proprietățile sale calmante și antiinflamatoare, care pot avea un efect benefic asupra sistemului digestiv. Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la relaxarea mușchilor netezi ai tractului gastrointestinal, reducând spasmele și ameliorând simptomele de balonare. De asemenea, mușețelul poate contribui la reducerea stresului, care este adesea un factor agravant în cazurile de balonare. Prin efectele sale sedative ușoare, ceaiul de mușețel poate fi o alegere excelentă pentru seară, pregătind organismul pentru un somn odihnitor și facilitând o digestie mai bună.

Cum să preparăm ceai de mușețel: Ceaiul de mușețel se prepară prin infuzarea florilor uscate de mușețel în apă fierbinte timp de 5-10 minute. Este important să acoperim vasul în care infuzăm ceaiul pentru a păstra uleiurile esențiale volatile care contribuie la proprietățile terapeutice ale băuturii. Ceaiul de mușețel poate fi savurat atât cald, cât și rece, și poate fi îndulcit cu miere pentru a-i îmbunătăți gustul. Consumul regulat de ceai de mușețel poate ajuta la menținerea unei stări de bine a sistemului digestiv și la prevenirea balonării.

Întrebări frecvente

Care sunt cele mai bune alimente pentru a reduce balonarea?

Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi bananele și avocado, precum și cele cu un conținut ridicat de apă, ca pepenele și castraveții, pot ajuta la reducerea balonării. De asemenea, alimentele fermentate și bogate în fibre, cum ar fi iaurtul și legumele cu frunze verzi, sunt benefice.

Cât timp durează de obicei balonarea?

Balonarea poate dura de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de cauza sa. Dacă este legată de alimentație, simptomele ar trebui să se amelioreze după digestie, dar dacă persistă, poate fi necesară consultarea unui medic.

Poate fi balonarea un semn al unei afecțiuni de sănătate mai grave?

Da, balonarea persistentă sau severă, însoțită de simptome precum durere abdominală, scădere în greutate neexplicată sau schimbări în obiceiurile intestinale, poate indica o afecțiune medicală serioasă și necesită evaluare medicală.

Există suplimente care pot ajuta la balonare?

Suplimentele cu enzime digestive, probiotice și cărbune activat pot ajuta la ameliorarea balonării. Este important să discutați cu un medic înainte de a începe orice supliment nou.

Este normal să experimentezi balonare în timpul menstruației?

Da, este normal să experimentezi balonare în timpul menstruației datorită fluctuațiilor hormonale care pot afecta retenția de lichide și tranzitul intestinal.

Poate stresul cauza balonare?

Da, stresul poate contribui la balonare prin afectarea funcției digestive și prin stimularea producției de gaze în intestin.

Cum pot să fac diferența între balonare și creșterea în greutate?

Balonarea este de obicei temporară și poate fi însoțită de simptome precum disconfort abdominal și gaze, în timp ce creșterea în greutate implică o acumulare de masă corporală pe termen lung și nu dispare după digestie sau eliminarea gazelor.

Există exerciții care pot ajuta la ameliorarea rapidă a balonării?

Da, exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe jos, yoga și stretching-ul, pot stimula mișcarea intestinală și pot ajuta la eliberarea gazelor, ameliorând astfel balonarea.

Pot probioticele ajuta la balonare?

Da, probioticele pot ajuta la echilibrarea florei intestinale și la ameliorarea simptomelor de balonare, în special la persoanele cu sindromul intestinului iritabil sau alte tulburări digestive.

Când ar trebui să merg la medic pentru simptomele de balonare?

Ar trebui să consultați un medic dacă balonarea este persistentă, severă, sau dacă este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi durere abdominală, schimbări în obiceiurile intestinale, scădere în greutate neexplicată sau dacă balonarea afectează calitatea vieții.

Concluzie

Balonarea este o problemă comună care poate fi gestionată eficient prin schimbări dietetice, exerciții fizice și tehnici de relaxare. În cazurile în care balonarea este persistentă sau însoțită de alte simptome îngrijorătoare, este important să căutăm atenție medicală pentru a exclude orice afecțiuni subiacente serioase. Prin înțelegerea cauzelor și aplicarea remediilor adecvate, putem îmbunătăți confortul digestiv și calitatea vieții.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Serra, J. (2022). Management of bloating. Neurogastroenterology & Motility, 34(3), e14333.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nmo.14333

Azpiroz, F., & Malagelada, J. R. (2005). Abdominal bloating. Gastroenterology, 129(3), 1060-1078.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001650850501348X

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.