Meniu

Clisma: tipuri comune, cand si cum se administreaza

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Clisma este o procedură medicală utilizată pentru a stimula evacuarea conținutului intestinal sau pentru a administra medicamente. Deși este adesea asociată cu tratamentul constipației, clisma are și alte aplicații importante în practica medicală, cum ar fi pregătirea pentru proceduri diagnostice sau intervenții chirurgicale.

Procedura implică introducerea unei soluții în rect, care poate varia de la apă simplă la soluții specifice, în funcție de scopul urmărit. Este esențial ca administrarea clismei să fie efectuată corect și cu respectarea indicațiilor medicale, pentru a evita posibilele complicații și pentru a asigura eficacitatea acesteia.

Tipuri de Clisme

Clisme cu fosfat de sodiu: Acestea sunt o opțiune comună pentru curățarea rapidă a colonului, fiind utilizate adesea înainte de proceduri medicale sau pentru a trata constipația. Aceste clisme funcționează prin atragerea apei în intestinul gros, ceea ce ajută la înmuierea scaunului și stimularea mișcărilor intestinale. Deși sunt eficiente, este important să se respecte cu strictețe instrucțiunile de utilizare, deoarece o utilizare necorespunzătoare poate duce la dezechilibre electrolitice sau alte complicații.

Clisme cu soluții saline: Acestea sunt considerate a fi printre cele mai blânde opțiuni de clisme de curățare și sunt adesea recomandate pentru copii sau pentru persoanele cu un colon sensibil. Soluția salină, similară cu concentrația de sare din corp, ajută la curățarea colonului fără a irita excesiv mucoasa intestinală. Aceste clisme sunt eficiente în ameliorarea constipației și în pregătirea pentru examinări medicale, oferind o alternativă mai sigură pentru persoanele care necesită o abordare mai delicată.

Clisme cu apă și săpun: Acestea sunt utilizate pentru a stimula evacuarea prin crearea unei iritații ușoare a colonului. De obicei, se adaugă un săpun ușor, cum ar fi săpunul de Castilia, într-o soluție de apă pentru a facilita procesul. Deși pot fi eficiente, este esențial să se folosească doar săpunuri blânde și să se evite orice tip de săpun care poate provoca iritații sau deshidratare, pentru a preveni disconfortul sau leziunile la nivelul mucoasei rectale.

Clisme cu ulei: Acestea sunt un tip de clisme de retenție, concepute pentru a fi păstrate în corp pentru o perioadă mai lungă de timp, de obicei între 15 minute și câteva ore. Aceste clisme utilizează uleiuri, cum ar fi uleiul mineral, pentru a înmuia scaunul și a facilita evacuarea acestuia. Sunt deosebit de utile în cazurile de constipație severă, unde scaunul dur și uscat necesită lubrifiere suplimentară pentru a putea fi eliminat fără disconfort. Utilizarea clismelor pe bază de ulei trebuie făcută cu precauție, respectând instrucțiunile pentru a evita riscul de a reține uleiul în corp, ceea ce ar putea duce la complicații.

Clisme cu cafea: Acestea sunt un alt tip de clisme de retenție și au câștigat popularitate în rândul practicilor alternative de sănătate. Se crede că soluția de cafea, introdusă în rect, stimulează ficatul și vezica biliară, contribuind la detoxifierea organismului. Cu toate acestea, beneficiile clismelor cu cafea nu sunt susținute de dovezi științifice solide și pot prezenta riscuri, inclusiv dezechilibre electrolitice și iritații ale mucoasei intestinale. Prin urmare, este important ca aceste clisme să fie utilizate cu prudență și sub îndrumarea unui medic.

Clisme baritata: Acestea sunt utilizate în scopuri diagnostice pentru a permite vizualizarea detaliată a colonului în cadrul procedurilor radiologice. Soluția de bariu, care este introdusă în rect, acționează ca un agent de contrast, evidențiind conturul colonului pe imagini radiografice. Această metodă este esențială pentru detectarea afecțiunilor precum polipii, tumorile sau alte anomalii structurale ale intestinului gros. Clismele baritate necesită o pregătire atentă și trebuie efectuate de către profesioniști într-un mediu medical controlat pentru a asigura acuratețea și siguranța procedurii.

Indicații pentru utilizarea clismei

Clisma este o procedură medicală cu multiple indicații, de la ameliorarea constipației la pregătirea pentru examinări diagnostice sau intervenții chirurgicale.

Ameliorarea constipației

Când alte tratamente au eșuat: În situațiile în care constipația nu răspunde la tratamentele convenționale, cum ar fi modificările dietei sau utilizarea laxativelor orale, clisma poate oferi o soluție eficientă. Este o metodă directă de stimulare a mișcărilor intestinale și de facilitare a evacuării scaunului. În cazurile de constipație cronică sau impactație fecală, clisma poate reprezenta o intervenție necesară pentru a preveni complicațiile și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Totuși, utilizarea clismei trebuie să fie întotdeauna o decizie medicală, luată în urma evaluării atente a situației și a stării de sănătate a pacientului.

Pregătirea pentru proceduri medicale

Colonoscopie: Pregătirea pentru o colonoscopie implică curățarea completă a colonului pentru a permite medicului să examineze clar mucoasa intestinală. Clisma este adesea parte a procesului de pregătire și poate fi utilizată în combinație cu o dietă specială și laxative orale. Scopul este de a elimina toate materiile fecale, astfel încât instrumentul de colonoscopie să poată naviga fără obstacole și să detecteze orice anomalii, cum ar fi polipii sau leziunile precanceroase. O pregătire corespunzătoare este esențială pentru acuratețea diagnosticului și pentru prevenirea complicațiilor în timpul procedurii.

Chirurgie care implică colonul sau rectul: Înainte de intervențiile chirurgicale care implică colonul sau rectul, este crucial să se efectueze o curățare a intestinului gros. Clisma evacuatorie este utilizată pentru a reduce riscul de infecții și pentru a oferi chirurgului un câmp operatoriu curat. Aceasta poate contribui la o recuperare mai rapidă și la reducerea șanselor de complicații postoperatorii. Pregătirea adecvată a pacientului, inclusiv utilizarea clismei, este un pas important în succesul intervențiilor chirurgicale la nivelul sistemului digestiv inferior.

Administrarea medicamentelor

Pentru pacienții care nu pot lua medicamente pe cale orală: Clisma medicamentoasă reprezintă o alternativă valoroasă pentru pacienții care nu pot ingera medicamente datorită vărsăturilor, dificultăților de înghițire sau obstrucțiilor la nivelul tractului digestiv superior. Medicamentele administrate rectal pot oferi un efect rapid și eficient, ocolind sistemul digestiv și evitând metabolismul de prim pas hepatic, ceea ce poate fi deosebit de util în cazurile de urgență sau pentru medicamentele care sunt inactivate de sucurile gastrice.

Administrarea țintită a medicamentelor la nivelul colonului: Clisma poate fi folosită pentru a administra medicamente direct în colon, oferind un tratament localizat pentru afecțiuni precum inflamațiile sau infecțiile intestinale. Această metodă permite medicamentelor să acționeze direct pe mucoasa afectată, maximizând eficacitatea tratamentului și minimizând efectele secundare sistemice. Este o opțiune importantă în managementul bolilor inflamatorii intestinale și în alte condiții care necesită o acțiune rapidă și localizată a medicamentelor.

Cum se administrează o clismă

Pregătirea corectă și administrarea atentă sunt esențiale pentru efectuarea în siguranță a unei clisme.

Pregătire

Colectarea materialelor necesare: Pentru a efectua o clismă, este necesar să aveți la îndemână toate materialele necesare. Acestea includ un kit pentru clismă, care poate consta dintr-un recipient pentru soluție, un tub sau canulă, și o soluție de clismă adecvată. De asemenea, este important să aveți un lubrifiant pe bază de apă pentru a facilita introducerea tubului și pentru a reduce disconfortul. Asigurați-vă că aveți acces la o toaletă și pregătiți o zonă confortabilă și curată unde puteți sta întins pe durata procedurii. Materialele trebuie să fie sterile pentru a preveni infecțiile, iar instrucțiunile din kitul de clismă trebuie urmărite cu atenție.

Alegerea soluției potrivite pentru clismă: Alegerea soluției de clismă este un pas important în pregătirea procedurii. Soluția poate varia în funcție de scopul clismei – de la apă simplă la soluții saline, uleiuri sau alte tipuri de soluții medicamentoase. Este esențial să alegeți o soluție recomandată de medicul dumneavoastră, care să fie potrivită pentru starea dumneavoastră de sănătate și pentru obiectivul procedurii. De exemplu, pentru constipație, se poate folosi o soluție salină sau una cu fosfat de sodiu, în timp ce pentru administrarea de medicamente se pot folosi soluții specifice.

Instrucțiuni pas cu pas

Poziționarea: Poziționarea corectă este crucială pentru o administrare eficientă și confortabilă a clismei. Cea mai comună poziție este pe partea stângă, cu genunchii aduși spre piept, ceea ce permite soluției să curgă prin gravitație în colon. Asigurați-vă că sunteți relaxat și că zona este caldă și privată, pentru a vă simți cât mai confortabil posibil pe durata procedurii.

Introducerea tubului de clismă: Aceasta trebuie făcută cu grijă pentru a evita leziunile. Lubrifiați vârful tubului cu lubrifiantul pe bază de apă și introduceți-l încet în rect, nu mai mult de 10 centimetri. Este important să respirați adânc și să vă relaxați mușchii pentru a facilita introducerea. Dacă întâmpinați rezistență sau durere, opriți procedura și consultați un medic.

Administrarea soluției: Procesul de administrare a soluției de clismă trebuie să fie efectuat cu atenție și calm. După introducerea tubului de clismă, soluția trebuie eliberată încet pentru a permite corpului să se adapteze la volumul de lichid. Este important să mențineți o respirație regulată și să vă relaxați pe durata administrării. Dacă simțiți disconfort sau presiune, este posibil să fie necesar să ajustați viteza de curgere a soluției. Odată ce toată soluția a fost introdusă, este esențial să urmați pașii următori pentru a finaliza procedura în siguranță.

Păstrarea clismei (dacă este necesar): În funcție de tipul de clismă utilizat, este posibil să fie necesar să rețineți soluția în colon pentru o anumită perioadă de timp. Clismele de retenție, cum ar fi cele pe bază de ulei sau cu cafea, necesită menținerea soluției în interior pentru a facilita acțiunea acesteia. Acest lucru poate varia de la câteva minute la mai multe ore. Este important să urmați instrucțiunile specifice și să stați într-o poziție confortabilă pe durata reținerii, pentru a maximiza eficacitatea clismei.

Evacuarea clismei: După ce ați reținut soluția pentru timpul necesar, următorul pas este evacuarea acesteia. Acest proces ar trebui să fie natural și să nu provoace durere sau disconfort semnificativ. Dacă întâmpinați dificultăți în evacuarea soluției, nu forțați și încercați să vă relaxați mușchii abdominali. Este posibil să fie nevoie să vă deplasați ușor sau să schimbați poziția pentru a facilita procesul. Odată ce evacuarea a început, rămâneți aproape de toaletă până când simțiți că procesul este complet.

Sfaturi pentru confort și eficacitate

Lubrifierea tubului de clismă: Aceasta este esențială pentru a asigura o inserție ușoară și pentru a reduce orice disconfort. Utilizați un lubrifiant pe bază de apă pentru a acoperi vârful tubului înainte de introducerea în rect. Acest lucru va ajuta la prevenirea iritațiilor și va face procedura mai confortabilă. Asigurați-vă că lubrifiantul este aplicat generos și că este compatibil cu materialele din care este făcut tubul de clismă.

Asigurarea temperaturii potrivite a soluției: Temperatura soluției de clismă este un factor important pentru confortul pacientului. Soluția ar trebui să fie la temperatura camerei sau ușor încălzită, dar nu fierbinte. O soluție prea rece poate cauza crampe, în timp ce una prea caldă poate provoca arsuri. Verificați întotdeauna temperatura soluției înainte de a începe procedura, pentru a asigura o experiență cât mai plăcută și pentru a evita reacțiile adverse.

Tehnici de respirație pentru relaxare: Utilizarea tehnicilor de respirație poate juca un rol important în relaxarea corpului în timpul administrării unei clisme. Respirația profundă și ritmică poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și la promovarea unei stări de calm, ceea ce poate facilita inserția tubului de clismă și reținerea soluției. Inspirând lent pe nas și expirând pe gură, pacienții pot îmbunătăți experiența clismei și pot diminua orice senzație de disconfort. Este recomandat să practicați aceste tehnici de respirație înainte de a începe procedura, pentru a vă familiariza cu ritmul și pentru a putea aplica tehnicile eficient pe parcursul administrării clismei.

Întrebări frecvente

Cât de des pot folosi în siguranță o clismă?

Clismele ar trebui utilizate doar conform indicațiilor medicale și nu sunt recomandate pentru utilizare frecventă. Abuzul de clisme poate duce la complicații de sănătate.

Pot fi clismele folosite pentru pierderea în greutate sau detoxifiere?

Nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea clismelor pentru pierderea în greutate sau detoxifiere, iar această practică poate fi nesigură.

Există alternative naturale la soluțiile comerciale pentru clisme?

Există opțiuni naturale, cum ar fi clismele cu apă și sare sau cafea, dar este important să consultați un medic înainte de a le folosi.

Cât timp durează pentru ca o clismă să funcționeze?

O clismă poate avea efect în câteva minute, dar uneori poate dura până la o oră pentru a produce un efect complet.

Pot fi clismele dăunătoare dacă sunt folosite prea des?

Da, utilizarea frecventă a clismelor poate perturba echilibrul natural al intestinelor și poate duce la probleme de sănătate.

Sunt clismele sigure pentru copii?

Clismele pot fi utilizate la copii, dar doar sub îndrumarea strictă a unui medic pediatru.

Pot folosi o clismă dacă sunt însărcinată?

Femeile însărcinate ar trebui să evite clismele, cu excepția cazului în care sunt recomandate de un medic.

Cum știu dacă am nevoie de o clismă sau dacă ar trebui să cer sfatul medicului?

Dacă aveți probleme cu constipația care nu răspund la tratamentele obișnuite, consultați un medic pentru a determina dacă o clismă este potrivită pentru dumneavoastră.

Pot clismele cauza deshidratare?

Da, clismele pot cauza deshidratare, mai ales dacă sunt utilizate incorect sau prea des.

Este normal să experimentez un disconfort ușor în timpul sau după o clismă?

Un disconfort ușor este normal în timpul sau după o clismă, dar dacă simptomele sunt severe, consultați un medic.

Concluzie

Clismele sunt o metodă medicală utilizată pentru diverse scopuri, de la ameliorarea constipației la pregătirea pentru proceduri diagnostice. Este esențial să se respecte indicațiile medicale și să se utilizeze clismele cu precauție pentru a evita complicațiile. În cazul în care aveți întrebări sau preocupări legate de utilizarea clismelor, este important să solicitați sfatul unui medic.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Chan, D. S. Y., & Delicata, R. J. (2016). Meta-analysis of antegrade continence enema in adults with faecal incontinence and constipation. Journal of British Surgery, 103(4), 322-327.

https://academic.oup.com/bjs/article-abstract/103/4/322/6136392

Dolejs, S. C., Smith Jr, J. K., Sheplock, J., Croffie, J. M., & Rescorla, F. J. (2017). Contemporary short-and long-term outcomes in patients with unremitting constipation and fecal incontinence treated with an antegrade continence enema. Journal of Pediatric Surgery, 52(1), 79-83.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022346816304833

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.