Meniu

Angiocolita: cauze frecvente, simptome comune, tratament eficient

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Angiocolita acută, cunoscută și sub numele de colangită acută, reprezintă o inflamație și infecție severă a sistemului biliar. Această afecțiune apare atunci când căile biliare sunt obstrucționate și infectate cu bacterii.

Simptomele tipice includ dureri abdominale în partea dreaptă superioară, febră și icter. Fără un tratament prompt și adecvat, angiocolita acută poate evolua rapid spre septicemie și insuficiență multiplă de organe. Diagnosticul precoce și intervenția terapeutică rapidă sunt esențiale pentru reducerea morbidității și mortalității asociate acestei afecțiuni potențial fatale. Tratamentul implică de obicei antibiotice cu spectru larg și decompresiunea căilor biliare prin proceduri endoscopice sau chirurgicale.

Cauzele și factorii de risc ai angiocolitei

Angiocolita poate fi cauzată de diverse afecțiuni care obstrucționează fluxul biliar. Factorii de risc includ vârsta înaintată, intervențiile biliare recente și bolile cronice care afectează sistemul imunitar. Înțelegerea acestor cauze și factori de risc este esențială pentru prevenirea și managementul eficient al angiocolitei.

Cauze frecvente

Calculii biliari (coledocolitiaza): Aceștia reprezintă cea mai frecventă cauză a angiocolitei acute, fiind responsabili pentru aproximativ 80% din cazuri. Calculii biliari se formează în vezica biliară și pot migra în canalul coledoc, provocând obstrucție parțială sau completă. Ei sunt compuși predominant din colesterol sau pigmenți biliari. Obstrucția cauzată de calculi perturbă fluxul normal al bilei, creând un mediu favorabil pentru proliferarea bacteriană. Dimensiunea calculilor variază, iar cei mai mici pot trece spontan, în timp ce cei mai mari necesită intervenție. Prezența calculilor în canalul coledoc poate duce la inflamație cronică, stricturi și episoade recurente de angiocolită dacă nu sunt tratați corespunzător.

Stricturile biliare: Acestea sunt îngustări anormale ale căilor biliare care pot apărea ca urmare a unor leziuni, inflamații cronice sau intervenții chirurgicale. Aceste stricturi pot fi benigne sau maligne și pot afecta atât căile biliare intrahepatice, cât și cele extrahepatice. Stricturile benigne sunt adesea cauzate de leziuni iatrogene în urma intervențiilor chirurgicale biliare, colangită sclerozantă primară sau inflamație cronică asociată litiazei biliare. Stricturile maligne sunt de obicei rezultatul unui colangiocarcinom sau al compresiei externe exercitate de tumori pancreatice sau hepatice. Indiferent de etiologie, stricturile biliare reduc fluxul biliar, cresc riscul de stază și infecție, predispunând pacientul la episoade recurente de angiocolită.

Tumorile: Acestea pot cauza angiocolită prin obstrucția mecanică a căilor biliare. Cele mai frecvente tumori implicate sunt colangiocarcinomul, cancerul pancreatic și cancerul ampular. Colangiocarcinomul, o tumoră malignă a epiteliului biliar, poate apărea în orice parte a sistemului biliar și este adesea asociat cu stricturi progresive. Cancerul pancreatic, în special cel localizat la nivelul capului pancreasului, poate comprima canalul coledoc distal. Tumorile ampulare, deși mai rare, pot obstrua fluxul biliar la nivelul papilei Vater. Aceste tumori nu doar că obstrucționează fluxul biliar, dar pot și invada direct peretele canalului biliar, compromițând integritatea sa și facilitând infecția. Diagnosticul precoce al acestor tumori este crucial, deoarece angiocolita poate fi primul semn al unei malignități subiacente.

Alte cauze potențiale

Infecțiile parazitare: Acestea pot provoca angiocolită prin infestarea și obstrucția căilor biliare. Cele mai frecvente infecții parazitare implicate sunt cele cauzate de Ascaris lumbricoides, Clonorchis sinensis și Opisthorchis viverrini. Ascaris lumbricoides, un vierme intestinal, poate migra ocazional în căile biliare, provocând obstrucție și inflamație. Clonorchis sinensis și Opisthorchis viverrini, cunoscuți ca viermi hepatici, infectează în mod specific căile biliare, provocând inflamație cronică, hiperplazie epitelială și, în timp, stricturi și calculi biliari. Aceste infecții sunt endemice în anumite regiuni din Asia de Sud-Est și pot duce la episoade recurente de angiocolită. Diagnosticul se bazează pe identificarea ouălor parazitare în scaun sau bilă, iar tratamentul implică terapie antiparazitară și, uneori, intervenții endoscopice pentru eliminarea paraziților din căile biliare.

Intervenții biliare: Procedurile diagnostice și terapeutice asupra sistemului biliar pot deveni, paradoxal, o cauză a angiocolitei. Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică, o tehnică frecvent utilizată pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor biliare, prezintă un risc semnificativ. Această procedură implică introducerea unui endoscop în duoden și injectarea de substanță de contrast în căile biliare. Deși utilă, poate duce la complicații precum traumatisme ale căilor biliare, introducerea de bacterii sau activarea unei infecții latente. Alte intervenții, cum ar fi stentarea biliară sau drenajul percutanat, pot de asemenea să predispună la angiocolită prin perturbarea fluxului biliar normal sau prin crearea unui mediu favorabil colonizării bacteriene. Este esențial ca aceste proceduri să fie efectuate cu precauție și doar atunci când beneficiile depășesc clar riscurile potențiale.

Factori de risc

Antecedente de litiază biliară: Persoanele cu istoric de calculi biliari prezintă un risc semnificativ crescut de a dezvolta angiocolită. Prezența anterioară a calculilor biliari indică o predispoziție la formarea acestora, care poate persista chiar și după colecistectomie. Calculii reziduali sau recurenți în căile biliare pot cauza obstrucții intermitente, creând condiții ideale pentru dezvoltarea infecției. Mai mult, modificările structurale ale căilor biliare cauzate de episoadele anterioare de litiază, cum ar fi dilatația sau stenozele, pot altera fluxul biliar normal. Aceste modificări pot duce la stază biliară, facilitând colonizarea bacteriană și creșterea riscului de angiocolită. Pacienții cu antecedente de litiază biliară necesită o monitorizare atentă și pot beneficia de măsuri preventive specifice pentru a reduce riscul de complicații biliare ulterioare.

Vârsta înaintată: Aceasta eprezintă un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea angiocolitei, din mai multe motive. Odată cu înaintarea în vârstă, se produc modificări fiziologice ale sistemului biliar, incluzând scăderea motilității vezicii biliare și modificări în compoziția bilei, care pot favoriza formarea calculilor. De asemenea, funcția imunitară tinde să scadă la persoanele în vârstă, făcându-le mai susceptibile la infecții. Prezența mai frecventă a comorbidităților la această grupă de vârstă, cum ar fi diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare, poate complica diagnosticul și tratamentul angiocolitei. În plus, simptomele pot fi mai puțin specifice la pacienții vârstnici, ducând la întârzieri în diagnostic și tratament. Este crucial ca medicii să fie vigilenți în evaluarea pacienților vârstnici cu simptome sugestive pentru afecțiuni biliare.

Stări de imunosupresie: Pacienții cu sistem imunitar compromis sunt deosebit de vulnerabili la dezvoltarea angiocolitei. Această categorie include persoanele cu HIV/SIDA, pacienții care urmează tratamente imunosupresoare după transplant de organe, cei cu boli autoimune sau aflați sub terapie cu corticosteroizi pe termen lung. Sistemul imunitar slăbit reduce capacitatea organismului de a combate infecțiile, permițând bacteriilor să colonizeze mai ușor căile biliare și să se multiplice rapid. În plus, răspunsul inflamator poate fi atenuat, mascând semnele tipice ale infecției și întârziind diagnosticul. La acești pacienți, angiocolita poate evolua rapid spre forme severe, cu risc crescut de sepsis și insuficiență multiplă de organe. Managementul angiocolitei la pacienții imunocompromiși necesită o abordare multidisciplinară și o monitorizare atentă, cu intervenție promptă la primele semne de infecție.

Semne și simptome

Triada Charcot (Febră, Icter, Durere în cadranul superior drept): Această combinație clasică de simptome, descrisă pentru prima dată de Jean-Martin Charcot în 1877, este considerată semnul distinctiv al angiocolitei acute. Febra, adesea însoțită de frisoane, reflectă răspunsul sistemic la infecție. Icterul, manifestat prin îngălbenirea pielii și a sclerelor, indică obstrucția biliară și absorbția crescută a bilirubinei în sânge. Durerea în cadranul superior drept este cauzată de inflamația și distensiunea căilor biliare. Deși triada Charcot este specifică pentru angiocolită, ea este prezentă în doar 50-70% din cazuri, ceea ce subliniază importanța vigilenței clinice și a investigațiilor suplimentare în cazurile suspecte.

Pentada Reynolds (Triada Charcot + Alterarea stării mintale și șoc septic): Aceasta reprezintă o formă mai severă și potențial letală a angiocolitei acute, descrisă de Reynolds în 1959. Pe lângă elementele triadei Charcot, pentada include alterarea stării mintale (confuzie, dezorientare sau chiar comă) și șoc septic. Alterarea stării mintale poate fi rezultatul encefalopatiei induse de sepsis sau al dezechilibrelor metabolice severe. Șocul septic se manifestă prin hipotensiune arterială, tahicardie și semne de hipoperfuzie tisulară. Prezența pentadei Reynolds indică o formă fulminantă de angiocolită, cu risc crescut de mortalitate, necesitând intervenție medicală de urgență și, adesea, admitere în unitatea de terapie intensivă pentru suport hemodinamic și respirator agresiv.

Strategii de tratament pentru angiocolită

Managementul angiocolitei necesită o abordare multidisciplinară, combinând terapia medicamentoasă cu proceduri de drenaj biliar. Obiectivele principale sunt eradicarea infecției, ameliorarea obstrucției biliare și prevenirea complicațiilor. Tratamentul prompt și adecvat este crucial pentru reducerea morbidității și mortalității asociate acestei afecțiuni grave.

Management medical

Antibiotice: Acestea reprezintă pilonul principal al tratamentului angiocolitei acute. Terapia empirică inițială trebuie să acopere un spectru larg de agenți patogeni, în special bacterii gram-negative și anaerobi. Combinații frecvent utilizate includ o cefalosporină de generația a treia sau o fluorochinolonă, plus metronidazol. În cazuri severe sau la pacienții cu factori de risc pentru infecții rezistente, se poate opta pentru carbapenemi. Durata tratamentului variază de obicei între 7 și 14 zile, în funcție de severitatea bolii și răspunsul clinic. Ajustarea antibioterapiei se face pe baza rezultatelor culturilor și a antibiogramei. Este esențială monitorizarea atentă a pacientului pentru evaluarea eficacității tratamentului și depistarea precoce a eventualelor efecte adverse ale antibioticelor.

Îngrijiri paliative (Fluide intravenoase, Managementul durerii): Aceste măsuri sunt esențiale în tratamentul angiocolitei acute, complementând antibioterapia și procedurile de drenaj biliar. Administrarea de fluide intravenoase este crucială pentru corectarea deshidratării, menținerea echilibrului electrolitic și asigurarea unei perfuzii tisulare adecvate. Volumul și compoziția fluidelor sunt ajustate în funcție de statusul clinic al pacientului și de valorile electroliților serici. Managementul durerii este important pentru confortul pacientului și poate include analgezice opioide în cazurile severe, cu precauție pentru a evita mascarea simptomelor de agravare. Monitorizarea atentă a funcțiilor vitale, a diurezei și a parametrilor de laborator este esențială pentru ghidarea terapiei și detectarea precoce a complicațiilor precum insuficiența renală acută sau sepsisul.

Proceduri de drenaj biliar

Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică: Aceasta este procedura de elecție pentru drenajul biliar în angiocolita acută, oferind atât diagnostic, cât și tratament. Tehnica permite vizualizarea directă a căilor biliare și efectuarea de intervenții terapeutice. Principalele proceduri includ sfincterotomia endoscopică, care facilitează eliminarea calculilor și drenajul biliar, extracția calculilor cu ajutorul balonului sau coșulețului, și plasarea de stenturi biliare în cazul stricturilor sau compresiilor externe. Succesul tehnic al procedurii depășește 90% în centrele cu experiență. Timing-ul intervenției este crucial, fiind recomandată în primele 24-48 de ore de la prezentare în cazurile severe. Complicațiile potențiale includ pancreatita acută postprocedurală, hemoragia și perforația, necesitând monitorizare atentă post-intervenție. În cazurile în care colangiopancreatografia retrogradă endoscopică nu este fezabilă sau eșuează, se pot lua în considerare alternative precum drenajul percutanat sau intervenția chirurgicală.

Colangiografia transhepatică percutanată: Această procedură reprezintă o alternativă valoroasă atunci când colangiopancreatografia retrogradă endoscopică nu este fezabilă sau a eșuat. Tehnica implică inserția unui ac fin prin piele și ficat direct în căile biliare, sub ghidaj imagistic. Odată accesate căile biliare, se injectează substanță de contrast pentru vizualizarea arborelui biliar și se poate plasa un cateter de drenaj extern. Colangiografia transhepatică percutanată este deosebit de utilă în cazurile de obstrucție biliară proximală sau la pacienții cu anatomie alterată chirurgical. Avantajele includ posibilitatea de a drena separat lobii hepatici și de a efectua biopsii ghidate. Complicațiile potențiale includ hemoragia, peritonita biliară și pneumotoraxul. Procedura necesită expertiză în radiologie intervențională și monitorizare atentă postprocedurală.

Drenajul chirurgical: Acesta reprezintă o opțiune terapeutică în angiocolita acută atunci când metodele mai puțin invazive au eșuat sau nu sunt disponibile. Intervențiile chirurgicale pot include coledocotomia cu extragerea calculilor, derivațiile bilio-digestive (cum ar fi coledocojejunostomia sau hepaticojejunostomia) sau, în cazuri severe, drenajul extern al căilor biliare. Chirurgia oferă avantajul tratării definitive a cauzei subiacente, dar comportă riscuri semnificative, în special la pacienții cu sepsis sau comorbidități multiple. Mortalitatea asociată intervenției chirurgicale de urgență în angiocolita acută poate ajunge la 20-30%. Din acest motiv, abordarea chirurgicală este de obicei rezervată cazurilor în care metodele endoscopice sau percutanate au eșuat sau sunt contraindicate. Recuperarea postoperatorie necesită monitorizare atentă în unitatea de terapie intensivă.

Managementul cauzelor subiacente

Îndepărtarea calculilor biliari: Aceasta reprezintă o etapă crucială în tratamentul angiocolitei cauzate de litiaza biliară. Metodele de eliminare a calculilor variază în funcție de localizarea și dimensiunea acestora. Pentru calculii din canalul biliar comun, extracția endoscopică prin colangiopancreatografie retrogradă endoscopică este metoda de elecție. Aceasta implică sfincterotomie urmată de extracție cu balon sau coșuleț. Pentru calculii mari sau impactați, se pot utiliza tehnici de litotripsie mecanică sau laser. În cazul calculilor intrahepatici, pot fi necesare proceduri percutanate sau, în cazuri complexe, intervenție chirurgicală. Îndepărtarea completă a calculilor este esențială pentru prevenirea recurenței angiocolitei și a complicațiilor pe termen lung, cum ar fi ciroza biliară secundară.

Dilatarea stricturilor: Aceasta este o procedură esențială în managementul angiocolitei cauzate de îngustări ale căilor biliare. Stricturile pot fi benigne (postinflamatorii, postoperatorii) sau maligne. Tehnicile de dilatare includ utilizarea de baloane de dilatare endoscopice sau percutanate și plasarea de stenturi biliare. Pentru stricturile benigne, dilatarea cu balon urmată de stentare temporară este adesea suficientă. În cazul stricturilor maligne, se preferă stenturile metalice auto-expandabile pentru o patență mai îndelungată. Procedura de dilatare necesită atenție pentru a evita perforația sau hemoragia. Succesul pe termen lung depinde de cauza subiacentă, cu rezultate mai bune în cazul stricturilor benigne. Monitorizarea postprocedurală este esențială pentru detectarea precoce a restenozei.

Rezecția tumorală: În cazurile de angiocolită cauzată de tumori maligne ale tractului biliar sau ale organelor adiacente, rezecția chirurgicală reprezintă opțiunea curativă. Procedurile pot varia de la rezecții locale ale tumorilor ampulare până la intervenții extinse precum duodenopancreatectomia cefalică (procedura Whipple) pentru cancerul pancreatic sau hepatectomia pentru colangiocarcinomul intrahepatic. Aceste intervenții sunt complexe și necesită o evaluare preoperatorie amănunțită a stadiului tumoral și a stării generale a pacientului. În multe cazuri, rezecția este precedată de drenaj biliar și chimioterapie neoadjuvantă pentru a îmbunătăți starea nutrițională și a reduce masa tumorală. Pentru pacienții cu boală avansată sau nerezecabilă, procedurile paliative precum stentarea biliară pot fi preferate pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea episoadelor recurente de angiocolită.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre angiocolită și colangită?

Angiocolita și colangita sunt termeni adesea folosiți interschimbabil pentru a descrie inflamația și infecția căilor biliare. În esență, angiocolita este o formă acută de colangită, caracterizată prin simptome severe și necesitatea unui tratament urgent.

Poate fi fatală angiocolita dacă nu este tratată?

Da, angiocolita poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Infecția se poate răspândi rapid, ducând la sepsis și șoc septic, care sunt afecțiuni cu risc vital ridicat.

Cât timp durează recuperarea după angiocolită?

Recuperarea după angiocolită variază în funcție de severitatea infecției și de rapiditatea intervenției terapeutice. În general, pacienții pot necesita câteva zile până la săptămâni de tratament și monitorizare în spital, urmate de o perioadă de convalescență la domiciliu.

Există consecințe pe termen lung ale angiocolitei?

Da, angiocolita poate avea consecințe pe termen lung, cum ar fi formarea de stricturi biliare, abcese hepatice sau insuficiență hepatică. Monitorizarea periodică și tratamentul adecvat al cauzelor subiacente pot reduce riscul acestor complicații.

Poate recidiva angiocolita după un tratament de succes?

Da, angiocolita poate recidiva dacă nu sunt abordate cauzele subiacente, cum ar fi calculii biliari sau stricturile. Tratamentul adecvat și monitorizarea continuă sunt esențiale pentru prevenirea recurențelor.

Este necesară întotdeauna intervenția chirurgicală pentru tratarea angiocolitei?

Nu, intervenția chirurgicală nu este întotdeauna necesară. Majoritatea cazurilor pot fi gestionate prin antibioterapie și proceduri endoscopice sau percutanate pentru drenajul biliar. Chirurgia este rezervată cazurilor complicate sau care nu răspund la alte tratamente.

Cum pot reduce riscul de a dezvolta angiocolită?

Pentru a reduce riscul de a dezvolta angiocolită, este important să mențineți o dietă sănătoasă, să evitați obezitatea și să tratați prompt afecțiunile biliare precum litiaza biliară. Consultați medicul pentru evaluări periodice și managementul corespunzător al oricăror simptome biliare.

Ce ar trebui să fac dacă suspectez că am angiocolită?

Dacă suspectați că aveți angiocolită, trebuie să solicitați imediat asistență medicală. Simptomele precum durerea abdominală severă, febra și icterul necesită evaluare medicală urgentă pentru diagnostic și tratament adecvat.

Există recomandări dietetice specifice pentru persoanele cu angiocolită?

Persoanele cu antecedente de angiocolită ar trebui să urmeze o dietă echilibrată, bogată în fibre și săracă în grăsimi saturate. Hidratarea adecvată și evitarea alcoolului sunt, de asemenea, recomandate. Consultați un nutriționist pentru sfaturi personalizate.

Poate duce angiocolita la leziuni sau insuficiență hepatică?

Da, dacă nu este tratată prompt, angiocolita poate duce la leziuni hepatice severe sau insuficiență hepatică. Infecția poate provoca inflamație extensivă și abcese hepatice, afectând funcția hepatică pe termen lung.

Concluzie

Angiocolita acută este o afecțiune gravă care necesită intervenție medicală promptă pentru a preveni complicațiile severe și potențial fatale. Diagnosticul precoce, tratamentul adecvat și monitorizarea continuă sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Prevenirea recurențelor prin abordarea cauzelor subiacente și adoptarea unui stil de viață sănătos contribuie la îmbunătățirea prognosticului pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Sokal, A., Sauvanet, A., Fantin, B., & De Lastours, V. (2019). Acute cholangitis: Diagnosis and management. Journal of visceral surgery, 156(6), 515-525.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878788619300670

Bourgeois, N., Jeanmart, J., Costamagna, G., Delhaye, M., Ansay, J., & Cremer, M. (1986). Acute angiocholitis: A special plea for an early agressive endoscopic approach. Acta Endoscopica, 16, 195-203.

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02962916

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.