Meniu

Remedii naturiste pentru arsuri la stomac: cele mai bune

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Arsurile la stomac pot fi atât inconfortabile, cât și deranjante, afectând calitatea vieții de zi cu zi. Din fericire, există o serie de remedii naturiste care pot oferi ameliorare rapidă și eficientă.

De la ajustări ale stilului de viață, cum ar fi evitarea alimentelor declanșatoare și menținerea unei greutăți sănătoase, până la soluții simple, precum consumul de ceaiuri din plante și utilizarea bicarbonatului de sodiu, aceste metode pot ajuta la gestionarea simptomelor. Înainte de a apela la medicamente, încercarea acestor remedii naturiste poate fi un prim pas benefic în controlul arsurilor la stomac.

Remedii naturiste pentru ameliorarea arsurilor la stomac

Remediile naturiste pot oferi o alternativă blândă și eficientă pentru ameliorarea simptomelor arsurilor la stomac, completând tratamentele convenționale și modificările stilului de viață.

Ceaiurile din plante

Ceaiul de mușețel: Mușețelul este recunoscut pentru proprietățile sale calmante și antiinflamatorii, fiind adesea folosit pentru a ameliora diverse probleme digestive, inclusiv arsurile la stomac. Consumul de ceai de mușețel poate ajuta la relaxarea mușchilor netezi ai tractului gastrointestinal și la reducerea inflamației esofagiene. De asemenea, mușețelul poate contribui la un somn mai odihnitor, ceea ce este benefic, având în vedere că simptomele de reflux pot fi mai pronunțate noaptea.

Ceaiul de ghimbir: Ghimbirul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra digestiei și pentru capacitatea de a combate greața. Ceaiul de ghimbir poate ajuta la ameliorarea simptomelor de reflux prin proprietățile sale antiinflamatorii și prin efectul de calmare a stomacului. Este important să se consume ghimbirul cu moderație, deoarece în cantități mari poate avea efecte adverse, inclusiv posibilitatea de a agrava arsurile la stomac.

Ceaiul de rădăcină de lemn dulce: Rădăcina de lemn dulce este apreciată pentru proprietățile sale de vindecare a mucoasei gastrointestinale și este adesea recomandată pentru ameliorarea simptomelor de arsuri la stomac. Substanțele active din lemnul dulce pot ajuta la întărirea barierei mucoasei esofagiene și la reducerea inflamației. Este important de menționat că lemnul dulce trebuie consumat în cantități moderate, deoarece consumul excesiv poate duce la efecte secundare, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune sau probleme renale ar trebui să evite acest ceai sau să consulte un medic înainte de utilizare.

Ceaiul de rădăcină de nalbă mare: Nalba mare este cunoscută pentru efectul său calmant asupra mucoaselor iritate, inclusiv a celor din tractul digestiv. Ceaiul preparat din rădăcina de nalbă mare poate forma un strat protector pe mucoasa esofagului, reducând astfel iritația cauzată de acidul gastric. Acest ceai este adesea folosit ca un remediu blând pentru arsuri la stomac și alte probleme digestive. Ca și în cazul altor remedii pe bază de plante, este recomandat să se înceapă cu doze mici pentru a testa toleranța și a evita posibilele reacții alergice.

Oțetul de mere

Mecanism de acțiune: Oțetul de mere este adesea promovat ca un remediu natural pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv arsurile la stomac. Teoria din spatele utilizării oțetului de mere pentru arsuri la stomac este că ar putea ajuta la echilibrarea nivelului de aciditate din stomac și la îmbunătățirea digestiei. Cu toate acestea, oțetul de mere este acid și poate agrava simptomele la unele persoane. Este esențial să se abordeze acest remediu cu precauție și să se înceapă cu doze mici pentru a evalua reacția individuală.

Mod de utilizare a oțetului de mere pentru arsuri la stomac: Pentru cei care doresc să încerce oțetul de mere ca remediu pentru arsuri la stomac, este recomandat să se dilueze o linguriță de oțet într-un pahar mare de apă și să se consume această soluție înainte de mese. Această metodă poate ajuta la stimularea digestiei și la ameliorarea simptomelor de reflux. Totuși, este important să se monitorizeze simptomele și să se oprească utilizarea dacă se observă o agravare a arsurilor la stomac.

Bicarbonatul de sodiu

Neutralizarea acidului gastric: Bicarbonatul de sodiu, cunoscut și ca praf de copt, este un agent alcalin care poate neutraliza rapid acidul gastric, oferind astfel ameliorare temporară a arsurilor la stomac. O soluție simplă, preparată prin dizolvarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă, poate reduce senzația de arsură în piept și poate calma iritația esofagiană. Această metodă este adesea folosită ca un remediu rapid și accesibil, fiind eficientă în cazurile ocazionale de disconfort.

Precauții și utilizare în siguranță: Deși bicarbonatul de sodiu poate fi eficient în ameliorarea simptomelor ocazionale, este important să se utilizeze cu precauție. Consumul excesiv poate duce la alcaloza metabolică, o afecțiune serioasă cauzată de pH-ul prea alcalin al sângelui. De asemenea, bicarbonatul de sodiu conține o cantitate mare de sodiu, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu hipertensiune arterială sau boli de inimă. Este esențial să se respecte dozele recomandate și să se consulte un medic înainte de a încorpora acest remediu într-un regim regulat de tratament.

Sucul de Aloe Vera

Proprietăți antiinflamatorii: Sucul de aloe vera este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și calmante, care pot aduce beneficii mucoasei esofagiane iritată de refluxul acid. Consumul de suc de aloe vera poate ajuta la reducerea inflamației și la vindecarea țesuturilor afectate, oferind astfel ameliorare pentru simptomele de arsuri la stomac. Aloe vera poate, de asemenea, să susțină procesele digestive și să contribuie la o mai bună sănătate a tractului gastrointestinal.

Mod de utilizare a sucului de Aloe Vera pentru arsuri la stomac: Pentru a utiliza sucul de aloe vera în ameliorarea arsurilor la stomac, se recomandă consumul unei cantități mici de suc, aproximativ o jumătate de pahar, înainte de mese. Este important să se aleagă un suc de aloe vera pur, fără adaos de zahăr sau alte ingrediente, pentru a evita iritarea suplimentară a stomacului. De asemenea, persoanele cu afecțiuni intestinale sau renale ar trebui să consulte un medic înainte de a începe tratamentul cu aloe vera, deoarece poate interacționa cu anumite condiții și medicamente.

Guma de mestecat

Stimularea producției de salivă: Mestecatul gumei este o metodă simplă și eficientă de a stimula producția de salivă, care are proprietăți alcaline și poate ajuta la neutralizarea acidului gastric. Saliva suplimentară poate, de asemenea, să curățe esofagul de acid, contribuind la ameliorarea simptomelor de arsuri la stomac. Acest proces natural de “spălare” a esofagului poate reduce iritația și poate oferi un confort temporar persoanelor care suferă de reflux acid.

Alegerea tipului potrivit de gumă: Nu toate gumele de mestecat sunt la fel când vine vorba de ameliorarea arsurilor la stomac. Gumele fără zahăr sunt de preferat, deoarece zahărul poate stimula producția de acid gastric. De asemenea, este important să se evite gumele cu arome de mentă, deoarece menta poate relaxa sfincterul esofagian inferior și poate agrava simptomele de reflux. Alegerea unei gume cu arome neutre sau cu ingrediente care nu stimulează aciditatea poate fi o strategie eficientă pentru gestionarea temporară a arsurilor la stomac.

Suplimente pentru gestionarea arsurilor la stomac

Suplimentele pot juca un rol important în managementul arsurilor la stomac, oferind suport pentru funcția digestivă și contribuind la echilibrul sănătos al florei intestinale.

Probioticele

Rolul în sănătatea digestivă: Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt consumate în cantități adecvate, conferă beneficii sănătății gazdei, în special sănătății digestive. Acestea pot ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale, pot reduce inflamația și pot îmbunătăți funcția barierei mucoasei gastrointestinale. Prin aceste mecanisme, probioticele pot contribui la ameliorarea simptomelor de arsuri la stomac și la prevenirea episoadelor recurente de reflux acid.

Tulpini specifice pentru ameliorarea arsurilor la stomac: Anumite tulpini de probiotice pot fi mai eficiente în ameliorarea arsurilor la stomac. De exemplu, tulpinile din genurile Lactobacillus și Bifidobacterium au fost studiate pentru proprietățile lor de a susține sănătatea digestivă și de a reduce simptomele asociate cu refluxul acid. Este important să se aleagă suplimente probiotice de înaltă calitate și să se consulte un medic sau un nutriționist pentru recomandări personalizate.

Enzime digestive

Ajutor în descompunerea alimentelor: Enzimele digestive sunt esențiale pentru descompunerea eficientă a alimentelor și absorbția nutrienților. Suplimentele cu enzime digestive pot fi deosebit de utile pentru persoanele care experimentează arsuri la stomac cauzate de indigestie sau alte probleme digestive. Aceste suplimente pot conține amilaze, lipaze și proteaze, care ajută la descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, facilitând astfel procesul digestiv și reducând simptomele asociate cu refluxul acid.

Enzimele din papaya și bromelaina: Enzimele extrase din papaya, cum ar fi papaina, și bromelaina, care se găsește în ananas, sunt cunoscute pentru proprietățile lor digestive. Aceste enzime pot ajuta la descompunerea proteinelor și la ameliorarea inflamației, contribuind la o digestie mai bună și la reducerea simptomelor de reflux. Suplimentele cu aceste enzime pot fi o opțiune valoroasă pentru persoanele care caută soluții naturale pentru gestionarea arsurilor la stomac.

Lemn dulce deglicirinizat (DGL)

Mecanism de acțiune: Lemnul dulce deglicirinizat (DGL) este o formă de lemn dulce din care s-a îndepărtat glicirizina, componenta care poate cauza efecte secundare precum creșterea tensiunii arteriale. DGL păstrează proprietățile benefice ale lemnului dulce, cum ar fi capacitatea de a repara și calma mucoasa esofagiană iritată, fără riscurile asociate cu glicirizina. Acesta poate ajuta la întărirea barierei mucoasei esofagiene și la reducerea simptomelor de reflux acid.

Mod de utilizare a DGL pentru arsuri la stomac: DGL este disponibil sub formă de tablete sau capsule și este adesea recomandat să fie luat înainte de mese pentru a maximiza beneficiile sale. Este important să se urmeze instrucțiunile de dozare de pe eticheta produsului și să se consulte un medic înainte de a începe utilizarea DGL, mai ales dacă există alte condiții medicale sau se iau alte medicamente. Utilizarea DGL poate fi o parte a unui plan de tratament mai amplu pentru arsurile la stomac și refluxul acid.

Întrebări frecvente

Poate stresul să cauzeze arsuri la stomac?

Stresul poate contribui la apariția arsurilor la stomac prin relaxarea sfincterului esofagian inferior și stimularea producției de acid gastric.

Este sigur să folosim bicarbonat de sodiu pentru ameliorarea arsurilor la stomac?

Bicarbonatul de sodiu poate oferi ameliorare temporară, dar trebuie utilizat cu precauție și nu ca soluție pe termen lung, din cauza posibilelor efecte secundare.

Cât timp durează până când schimbările stilului de viață îmbunătățesc simptomele arsurilor la stomac?

Schimbările stilului de viață pot îmbunătăți simptomele arsurilor la stomac în câteva săptămâni, dar efectele pot varia de la persoană la persoană.

Pot femeile însărcinate să folosească remedii naturiste pentru arsuri la stomac?

Femeile însărcinate ar trebui să consulte un medic înainte de a folosi remedii naturiste pentru arsuri la stomac, pentru a asigura siguranța mamei și a fătului.

Există alimente care pot ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac?

Alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele necitrice, precum și cele alcaline, pot ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac.

Poate exercițiul fizic să ajute la reducerea simptomelor arsurilor la stomac?

Exercițiul fizic moderat, efectuat regulat, poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la reducerea simptomelor arsurilor la stomac.

Este sigur să iau suplimente pe bază de plante pentru arsuri la stomac în timp ce sunt sub tratament medicamentos?

Este important să consultați un medic înainte de a combina suplimente pe bază de plante cu medicamente, pentru a evita interacțiunile nedorite.

Cum pot preveni apariția arsurilor la stomac?

Evitarea alimentelor declanșatoare, menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea mesei înainte de culcare sunt câteva metode de prevenire a arsurilor la stomac.

Poate consumul de apă să ajute la arsuri la stomac?

Consumul apei în mod regulat poate ajuta la diluarea acidului gastric și la ameliorarea simptomelor ușoare de arsuri la stomac.

Este normal să experimentez ocazional arsuri la stomac?

Arsurile la stomac ocazionale sunt comune și pot fi gestionate prin schimbări ale stilului de viață și remedii la domiciliu; totuși, arsurile la stomac frecvente pot necesita atenție medicală.

Concluzie

Arsurile la stomac sunt o problemă comună, dar cu abordarea corectă, pot fi gestionate eficient. Schimbările stilului de viață, remedii naturiste și, atunci când este necesar, tratamente medicale pot oferi ameliorare și pot îmbunătăți calitatea vieții. Este important să recunoaștem când simptomele necesită atenție medicală și să căutăm ajutor pentru a preveni complicațiile. Prin informare și acțiune proactivă, putem face față provocărilor pe care le prezintă arsurile la stomac.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Peter Woznik, N. D. Natural Remedies for Heartburn and GERD.

https://fullscript.com/blog/heartburn-health

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.