Meniu

Intoleranta la gluten: simptome comune si tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Intoleranța la gluten se manifestă prin reacții adverse la consumul de gluten, o proteină prezentă în grâu, orz și secară. Simptomele pot varia de la probleme digestive, cum ar fi balonarea și diareea, până la oboseală și dureri articulare.

Diferențierea acestei afecțiuni de boala celiacă sau alergia la grâu este esențială pentru un diagnostic corect și pentru adoptarea unei diete adecvate. Prin eliminarea glutenului din alimentație, majoritatea persoanelor cu intoleranță la gluten observă o ameliorare semnificativă a simptomelor, ceea ce subliniază importanța recunoașterii și gestionării acestei sensibilități.

Simptomele intoleranței la gluten

Identificarea simptomelor intoleranței la gluten este crucială pentru diagnosticarea și gestionarea acestei afecțiuni. Simptomele pot varia de la probleme gastrointestinale la manifestări extra-intestinale, afectând calitatea vieții pacienților.

Simptome gastrointestinale

Durerea abdominală și balonarea: Acestea sunt simptome frecvente ale intoleranței la gluten, care pot varia de la ușoare la severe și pot afecta semnificativ confortul zilnic. Aceste simptome sunt adesea rezultatul unei reacții la gluten, care determină acumularea de gaze și extinderea abdomenului. Balonarea poate fi însoțită de o senzație de plenitudine și presiune, iar durerea poate fi difuză sau localizată în anumite zone ale abdomenului. Pentru persoanele cu intoleranță la gluten, aceste simptome pot apărea chiar și după consumul de cantități mici de gluten și se ameliorează de obicei odată cu adoptarea unei diete fără gluten.

Diareea și constipația: Acestea sunt alte simptome gastrointestinale comune în intoleranța la gluten. Diareea se caracterizează prin scaune apoase și frecvente, în timp ce constipația implică dificultăți în evacuarea scaunelor, care pot fi dure și uscate. Aceste simptome pot alterna la unele persoane, contribuind la disconfortul intestinal și la o stare generală de rău. Schimbările în consistența și frecvența scaunelor pot indica o reacție la gluten și pot fi un semnal pentru necesitatea evaluării pentru intoleranța la gluten.

Greața și vărsăturile: Acestea pot fi simptome deranjante ale intoleranței la gluten, manifestându-se ca o reacție adversă la consumul de alimente care conțin această proteină. Greața poate precede vărsăturile și poate fi însoțită de o senzație de disconfort în partea superioară a abdomenului. Vărsăturile pot apărea ca un răspuns al organismului la iritația provocată de gluten în tractul gastrointestinal. Aceste simptome pot fi temporare sau pot persista până la eliminarea glutenului din dietă.

Simptome extra-intestinale

Oboseala și extenuarea: Acestea sunt simptome extra-intestinale frecvent întâlnite la persoanele cu intoleranță la gluten. Acestea pot fi resimțite ca o lipsă de energie și o stare generală de slăbiciune, care nu se ameliorează nici după odihnă adecvată. Oboseala poate afecta capacitatea de concentrare și poate reduce performanța în activitățile zilnice. Extenuarea poate fi atât de severă încât să interfereze cu activitățile obișnuite și să necesite ajustări ale stilului de viață. Adoptarea unei diete fără gluten poate contribui la îmbunătățirea nivelului de energie și la reducerea oboselii la persoanele cu intoleranță la gluten.

Durerile de cap și migrenele: Acestea sunt simptome frecvente întâlnite la persoanele cu intoleranță la gluten. Acestea pot varia de la dureri ușoare, tensionate, până la migrene debilitante, care pot include sensibilitate la lumină și sunet, greață și vărsături. Deși mecanismul exact prin care glutenul poate declanșa aceste dureri de cap nu este pe deplin înțeles, se crede că inflamația și activarea anumitor căi neuronale pot juca un rol. Eliminarea glutenului din dietă poate duce la o reducere a frecvenței și intensității acestor episoade dureroase, îmbunătățind astfel calitatea vieții persoanelor afectate.

Durerile articulare și musculare: Acestea sunt alte simptome extra-intestinale care pot fi asociate cu intoleranța la gluten. Acestea pot apărea ca o senzație de rigiditate, durere sau umflare în jurul articulațiilor și mușchilor, afectând mobilitatea și confortul zilnic. Deși nu există o legătură directă stabilită între consumul de gluten și durerile musculoscheletale, unii pacienți raportează o ameliorare a acestor simptome după adoptarea unei diete fără gluten, sugerând că glutenul ar putea contribui la starea inflamatorie care stă la baza durerilor.

Erupțiile cutanate și dermatita: Acestea sunt manifestări cutanate care pot apărea la persoanele cu intoleranță la gluten. Acestea pot include roșeață, mâncărime, umflături sau formarea de vezicule și pot varia în severitate. Dermatita herpetiformă este o afecțiune specifică legată de gluten, caracterizată prin erupții pruriginoase și vezicule pe piele. Adoptarea unei diete fără gluten este esențială pentru ameliorarea simptomelor cutanate și prevenirea reapariției lor.

Depresia și anxietatea: Acestea sunt tulburări de dispoziție care pot fi exacerbate la persoanele cu intoleranță la gluten. Simptomele pot include sentimente de tristețe, lipsa interesului pentru activități obișnuite, neliniște și tensiune. Deși relația dintre gluten și sănătatea mintală nu este complet înțeleasă, se speculează că inflamația și dezechilibrele în neurotransmițători pot contribui la aceste stări. O dietă fără gluten poate ajuta la stabilizarea dispoziției și la reducerea simptomelor de depresie și anxietate.

Anemia și deficiențele nutriționale: Acestea sunt probleme de sănătate care pot apărea la persoanele cu intoleranță la gluten, în special dacă aceasta nu este gestionată corespunzător. Anemia poate fi cauzată de o absorbție deficitară a fierului și a altor nutrienți esențiali, în timp ce deficiențele nutriționale pot rezulta din restricțiile dietetice impuse de eliminarea glutenului. Este important ca persoanele cu intoleranță la gluten să fie monitorizate pentru a asigura o alimentație echilibrată și pentru a preveni deficiențele care pot duce la complicații pe termen lung.

Ceața mentală și problemele cognitive: Ceața mentală, cunoscute și sub numele de confuzie cognitivă, sunt o stare de neclaritate mentală care poate afecta persoanele cu intoleranță la gluten. Acestea se manifestă prin dificultăți de concentrare, uitare și incapacitatea de a gândi clar. Problemele cognitive pot include, de asemenea, dificultăți în luarea deciziilor și în procesarea informațiilor noi. Deși nu există o legătură directă și exclusivă între gluten și aceste simptome, multe persoane raportează o îmbunătățire semnificativă a funcției cognitive după eliminarea glutenului din alimentație. Acest lucru sugerează că glutenul ar putea avea un impact asupra funcționării creierului și a sănătății mintale.

Managementul și tratamentul intoleranței la gluten

Managementul și tratamentul intoleranței la gluten se concentrează pe identificarea și eliminarea surselor de gluten din dietă, precum și pe abordări care să îmbunătățească calitatea vieții pacienților.

Dieta fără gluten

Evitarea cerealelor și alimentelor care conțin gluten: Baza tratamentului pentru intoleranța la gluten este adoptarea unei diete fără gluten. Acest lucru implică eliminarea tuturor alimentelor care conțin grâu, orz și secară, precum și a produselor derivate din aceste cereale. Pacienții trebuie să învețe să citească etichetele alimentelor și să fie conștienți de sursele ascunse de gluten, care pot apărea în produse neașteptate, cum ar fi sosurile, supele la plic și unele medicamente. De asemenea, este important să se evite contaminarea încrucișată, care poate apărea atunci când alimentele fără gluten vin în contact cu glutenul în timpul preparării sau procesării. Prin urmare, pacienții trebuie să fie bine informați și să planifice cu atenție dieta pentru a asigura o nutriție adecvată și pentru a evita expunerea accidentală la gluten.

Identificarea surselor ascunse de gluten: Aceasta este o componentă esențială în gestionarea unei diete fără gluten. Glutenul poate fi prezent în multe produse alimentare unde nu este așteptat, inclusiv în sosuri, condimente, băuturi și chiar în unele medicamente sau suplimente alimentare. Este important ca persoanele cu intoleranță la gluten să devină experți în citirea etichetelor și să învețe să recunoască termenii care pot indica prezența glutenului. De asemenea, este esențial să se cunoască practicile de procesare a alimentelor care pot duce la contaminarea încrucișată, cum ar fi utilizarea acelorași echipamente pentru produse cu și fără gluten. Prin vigilență și educație, pacienții pot evita expunerea neintenționată și pot menține o dietă strict fără gluten.

Considerații nutriționale și o dietă echilibrată: Adoptarea unei diete fără gluten necesită atenție la echilibrul nutrițional, deoarece eliminarea surselor de gluten poate reduce aportul de fibre, vitamine și minerale. Este important ca dieta să fie bine planificată pentru a include o varietate de alimente care să asigure toți nutrienții necesari. Cerealele fără gluten, legumele, fructele, proteinele și grăsimile sănătoase trebuie să fie parte integrantă a dietei. Suplimentele pot fi necesare pentru a compensa orice deficiențe nutriționale. Consultarea cu un nutriționist sau un dietetician poate ajuta la asigurarea unei diete echilibrate și sănătoase.

Monitorizarea pentru deficiențe de nutrienți

Teste regulate de sânge pentru anemie și nivelurile de vitamine: Monitorizarea regulată a nivelurilor de nutrienți este crucială pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece pot exista riscuri de deficiențe nutriționale. Testele de sânge pot detecta anemia și deficiențele de vitamine și minerale, cum ar fi fierul, acidul folic și vitamina B12. Aceste deficiențe pot contribui la oboseală, slăbiciune și alte probleme de sănătate. Prin urmare, testele de sânge regulate sunt importante pentru a asigura că persoanele care urmează o dietă fără gluten primesc nutrienții necesari pentru o sănătate optimă.

Abordarea preocupărilor privind contaminarea încrucișată

Pregătirea și depozitarea separată a alimentelor: Contaminarea încrucișată poate apărea atunci când alimentele fără gluten vin în contact cu glutenul în timpul pregătirii, gătitului sau depozitării. Pentru a preveni acest risc, este esențial să se utilizeze ustensile, suprafețe de lucru și echipamente de gătit separate pentru alimentele fără gluten. De asemenea, depozitarea alimentelor fără gluten în containere separate și etichetarea clară a acestora pot ajuta la evitarea contaminării încrucișate. Aceste practici sunt deosebit de importante în gospodăriile unde nu toți membrii urmează o dietă fără gluten.

Mâncatul în oraș și citirea etichetelor alimentare: Mâncatul în oraș poate reprezenta o provocare pentru persoanele cu intoleranță la gluten, deoarece controlul asupra ingredientelor și a procesului de preparare este limitat. Este esențial să se aleagă restaurante care oferă opțiuni fără gluten și să se comunice clar nevoile dietetice personalului. Citirea etichetelor alimentare este de asemenea crucială pentru a identifica prezența glutenului în produsele alimentare ambalate. Persoanele cu intoleranță la gluten trebuie să devină familiarizate cu termenii care indică glutenul și să fie atente la declarațiile “poate conține urme de gluten”, care semnalează riscul de contaminare încrucișată.

Întrebări frecvente

Poate intoleranța la gluten să se dezvolte mai târziu în viață?

Da, intoleranța la gluten poate apărea la orice vârstă. Deși unii oameni pot avea simptome de la o vârstă fragedă, alții pot dezvolta intoleranță la gluten în adolescență sau la maturitate.

Este intoleranța la gluten ereditară?

Există un element genetic asociat cu intoleranța la gluten, iar persoanele cu rude de gradul întâi care au boala celiacă sau intoleranță la gluten pot avea un risc mai mare de a dezvolta această condiție.

Poate intoleranța la gluten să provoace daune pe termen lung intestinului?

Intoleranța la gluten în sine nu cauzează daune pe termen lung intestinului, spre deosebire de boala celiacă. Totuși, este important să se mențină o dietă fără gluten pentru a evita simptomele neplăcute.

Există medicamente sau suplimente care pot ajuta la intoleranța la gluten?

Nu există medicamente care să trateze intoleranța la gluten, dar suplimentele pot fi folosite pentru a compensa deficiențele nutriționale care pot apărea din cauza restricțiilor dietetice.

În cât timp se îmbunătățesc simptomele după începerea unei diete fără gluten?

Simptomele pot începe să se îmbunătățească în câteva zile până la câteva săptămâni după începerea unei diete fără gluten, dar poate dura mai mult pentru ca simptomele să dispară complet.

Pot persoanele cu intoleranță la gluten consuma ovăz?

Ovăzul în sine nu conține gluten, dar poate fi contaminat cu gluten în timpul procesării. Este important să se aleagă ovăz care este etichetat ca fiind fără gluten pentru a evita contaminarea încrucișată.

Este necesar să se evite glutenul în produsele non-alimentare, cum ar fi cosmeticele și medicamentele?

Da, persoanele cu intoleranță la gluten ar trebui să evite glutenul în toate produsele, inclusiv în cosmetice și medicamente, deoarece chiar și o expunere mică poate provoca simptome.

Cât de des ar trebui persoanele cu intoleranță la gluten să fie monitorizate de un medic?

Persoanele cu intoleranță la gluten ar trebui să aibă controale regulate cu medicul pentru a monitoriza starea de sănătate și pentru a se asigura că dieta fără gluten este bine echilibrată.

Există grupuri de suport sau resurse disponibile pentru persoanele cu intoleranță la gluten?

Da, există multe grupuri de suport și resurse online și comunitare disponibile pentru persoanele cu intoleranță la gluten, care pot oferi informații și sprijin.

Poate fi prevenită intoleranța la gluten?

În prezent, nu există metode cunoscute pentru a preveni dezvoltarea intoleranței la gluten. Cel mai bun curs de acțiune este gestionarea simptomelor prin dietă și stil de viață.

Concluzie

Intoleranța la gluten este o afecțiune complexă care necesită o abordare atentă și personalizată. Diagnosticarea corectă, înțelegerea surselor ascunse de gluten și adoptarea unei diete echilibrate sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a simptomelor. Cu suportul adecvat și o monitorizare atentă, persoanele cu intoleranță la gluten pot duce o viață sănătoasă și plină de satisfacții.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Bardella, M. T., Fredella, C., Saladino, V., Trovato, C., Cesana, B. M., Quatrini, M., & Prampolini, L. (2005). Gluten intolerance: gender-and age-related differences in symptoms. Scandinavian journal of gastroenterology, 40(1), 15-19.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00365520410008169

Catassi, C. (2015). Gluten sensitivity. Annals of nutrition and metabolism, 67(Suppl. 2), 15-26.

https://karger.com/anm/article/67/Suppl.%202/15/42314

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.