Meniu

Testul FIT: procedura si interpretarea rezultatelor

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Testul imunochimic fecal (FIT) reprezintă o metodă neinvazivă și eficientă de screening pentru detectarea sângelui ocult în scaun, un posibil indicator al cancerului colorectal. Utilizând anticorpi specifici pentru hemoglobina umană, FIT oferă rezultate precise, reducând riscul de fals pozitiv asociat cu alte teste.

Este simplu de efectuat, nu necesită restricții alimentare sau medicamentoase și poate fi realizat în confortul propriei locuințe. Importanța acestui test constă în capacitatea sa de a identifica semne timpurii ale cancerului colorectal, crescând astfel șansele de tratament reușit și de supraviețuire.

Procedura FIT și Colectarea Probei

Testul imunochimic fecal este o metodă simplă și eficientă de screening, care începe cu un proces de colectare a probei de scaun realizat de pacient în propria casă.

Componentele Kitului de Testare

Kitul de testare pentru testul imunochimic fecal este conceput pentru a facilita colectarea probei de scaun într-un mod igienic și simplu. Componentele standard ale kitului includ un recipient pentru colectarea probei, o spatulă sau o periuță pentru prelevarea unei porțiuni mici de material fecal, un tub de colectare cu un lichid conservant și instrucțiuni detaliate pentru pacient. Tubul de colectare este etanș și prevăzut cu un capac care asigură siguranța transportului probei la laborator fără riscul contaminării sau alterării probei. Instrucțiunile oferă pași clari și ușor de urmat, asigurând că pacienții pot colecta probele corect și eficient. Prin designul său prietenos și accesibil, kitul de testare FIT încurajează participarea la screening și contribuie la detectarea timpurie a cancerului colorectal.

Instrucțiuni pas cu pas pentru colectarea probei

Pregătirea pentru test: Înainte de a începe colectarea probei pentru testul imunochimic fecal, este important să vă asigurați că aveți la îndemână toate componentele kitului de testare și că ați citit cu atenție instrucțiunile. Un aspect esențial este identificarea unui moment potrivit pentru colectarea probei, de preferat într-o perioadă în care puteți urma pașii fără grabă și în intimitate. Asigurați-vă că aveți un spațiu curat și uscat unde puteți așeza kitul în timpul colectării și că mâinile sunt spălate înainte de a începe procesul. De asemenea, este recomandat să verificați data de expirare a kitului pentru a vă asigura că probele colectate vor fi valide la momentul analizei în laborator.

Colectarea probei de scaun: Colectarea probei de scaun pentru testul imunochimic fecal trebuie să fie efectuată cu grijă pentru a se asigura acuratețea rezultatelor. Utilizați hârtia specială de colectare sau recipientul prevăzut în kit pentru a prinde scaunul, evitând contactul acestuia cu apa din toaletă. Folosiți instrumentul de colectare, de obicei o spatulă sau o periuță, pentru a preleva o cantitate mică de scaun din diferite părți ale masei fecale, conform instrucțiunilor. Este important să evitați contaminarea probei cu urină sau apă și să urmați exact procedura descrisă în instrucțiunile kitului pentru a obține o probă reprezentativă.

Păstrarea și returnarea probei: După colectarea probei de scaun, aceasta trebuie păstrată și returnată corect pentru a asigura integritatea și validitatea testării. Plasați proba în recipientul de colectare, asigurați-vă că este închis ermetic și etichetați-l cu datele necesare. Majoritatea kiturilor includ un plic sau un container special pentru returnarea probei la laborator. Este crucial să respectați instrucțiunile privind condițiile de păstrare, cum ar fi menținerea probei la frigider dacă nu o puteți trimite imediat la laborator. Respectați termenul limită pentru returnarea probei, de obicei în decurs de 24-48 de ore de la colectare, pentru a evita deteriorarea eșantionului.

Importanța urmării cu exactitate a instrucțiunilor

Respectarea cu strictețe a instrucțiunilor incluse în kitul de testare FIT este esențială pentru obținerea unor rezultate fiabile. Instrucțiunile detaliate sunt concepute pentru a ghida pacienții în colectarea corectă a probei de scaun și pentru a asigura că aceasta este păstrată și transportată în condiții optime. Orice abatere de la aceste instrucțiuni poate afecta calitatea probei și, implicit, acuratețea rezultatelor testului. De exemplu, contaminarea probei cu urină sau apă poate duce la diluarea sau degradarea hemoglobinei, rezultând în posibile rezultate fals negative. De asemenea, întârzierea returnării probei la laborator poate permite descompunerea hemoglobinei, afectând sensibilitatea testului. Prin urmare, este crucial ca pacienții să înțeleagă importanța fiecărui pas din procesul de colectare și să se angajeze în urmarea cu atenție a tuturor instrucțiunilor pentru a se asigura cele mai precise și de încredere rezultate ale testului imunochimic fecal.

Interpretarea rezultatelor testului imunochimic fecal

Interpretarea corectă a rezultatelor testului imunochimic fecal este crucială pentru a determina următorii pași în îngrijirea pacientului și pentru a asigura o diagnosticare precisă.

Rezultat pozitiv al testului imunochimic fecal

Semnificație și implicații: Un rezultat pozitiv al testului imunochimic fecal indică prezența sângelui ocult în scaun, ceea ce poate sugera existența unor leziuni sau afecțiuni la nivelul tractului gastrointestinal inferior, inclusiv polipi sau cancer colorectal. Este important de reținut că un rezultat pozitiv nu înseamnă neapărat că pacientul are cancer; sângerarea poate fi cauzată și de alte condiții, cum ar fi hemoroizii sau inflamații. Cu toate acestea, un rezultat pozitiv necesită evaluare suplimentară pentru a identifica sursa sângerării și pentru a exclude sau confirma diagnosticul de cancer colorectal. Pacienții cu rezultate pozitive trebuie să fie informați despre potențialele cauze și să fie îndrumați către următorii pași în procesul de diagnosticare.

Proceduri de diagnosticare ulterioară: În urma unui rezultat pozitiv al testului imunochimic fecal, este esențială efectuarea unor investigații suplimentare pentru a determina cauza sângerării. Colonoscopia este adesea următorul pas recomandat, permițând medicilor să examineze interiorul colonului și rectului pentru a identifica și, dacă este necesar, a elimina polipii sau a diagnostica cancerul. Alte teste, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică sau tomografia computerizată, pot fi de asemenea utilizate pentru a evalua alte părți ale tractului digestiv. Este crucial ca pacienții să înțeleagă importanța urmării recomandărilor medicale și a efectuării acestor investigații suplimentare pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil.

Rezultat negativ al testului imunochimic fecal

Semnificație și implicații: Un rezultat negativ al testului imunochimic fecal sugerează absența sângelui ocult în scaun la momentul testării. Acest rezultat poate aduce un oarecare confort pacientului, indicând o probabilitate scăzută de cancer colorectal. Cu toate acestea, este important să se recunoască faptul că testul imunochimic fecal nu este infailibil și că există posibilitatea unui rezultat fals negativ, în special în cazul polipilor care nu sângerează sau al tumorilor în stadii incipiente. De aceea, pacienții trebuie să continue să fie atenți la orice simptome noi și să discute cu medicul lor despre orice schimbări în starea lor de sănătate.

Recomandări pentru continuarea screening-ului: Chiar și în cazul unui rezultat negativ, este important ca pacienții să continue să participe la screening-ul regulat pentru cancerul colorectal, conform recomandărilor bazate pe vârstă, istoricul familial și alți factori de risc. Screening-ul periodic este esențial pentru detectarea timpurie a cancerului colorectal și pentru a beneficia de tratament în stadiile incipiente ale bolii. Medicul poate oferi sfaturi personalizate privind frecvența screening-ului, luând în considerare factorii individuali de risc și istoricul medical al pacientului. Respectarea acestor recomandări poate contribui semnificativ la menținerea sănătății gastrointestinale și la prevenirea dezvoltării cancerului colorectal.

Rezultate false pozitive și false negative

Cauze și incidență: Rezultatele false pozitive în cazul testului imunochimic fecal pot apărea atunci când testul indică prezența sângelui ocult în scaun, deși pacientul nu are leziuni sau cancer colorectal. Acestea pot fi cauzate de sângerări din alte surse, cum ar fi hemoroizii, fisurile anale sau inflamațiile intestinale. Deși incidența rezultatelor false pozitive este relativ scăzută datorită specificității ridicate a testului pentru hemoglobina umană, ele pot duce la stres pentru pacienți și la utilizarea inutilă a resurselor medicale pentru investigații suplimentare. Pe de altă parte, rezultatele false negative se pot întâmpla când testul nu detectează sângele ocult, deși există leziuni sau cancer. Acestea pot fi rezultatul unor polipi care nu sângerează sau al unui cancer într-un stadiu incipient care nu a început să sângereze.

Strategii pentru minimizarea rezultatelor inexacte: Pentru a reduce incidența rezultatelor false pozitive și false negative, este esențială urmarea cu strictețe a instrucțiunilor de colectare a probei și utilizarea corectă a kitului de testare. Pacienții trebuie să fie informați despre factorii care pot influența rezultatele testului, inclusiv medicamentele și condițiile de sănătate care pot cauza sângerări minore. De asemenea, este importantă reevaluarea periodică a pacienților cu rezultate negative, în special dacă apar noi simptome sau dacă există un istoric familial de cancer colorectal. În cazul unui rezultat pozitiv, este recomandată efectuarea unei colonoscopii pentru a confirma prezența sau absența cancerului, evitând astfel diagnosticările greșite și asigurând că pacienții primesc îngrijirea adecvată.

Întrebări frecvente

Cât de des ar trebui să efectuez testul imunochimic fecal pentru screening-ul cancerului colorectal?

Se recomandă efectuarea testului imunochimic fecal anual pentru persoanele cu risc mediu. Pentru cei cu risc crescut, medicul poate sugera un interval mai scurt.

Pot mânca și bea normal înainte de testul imunochimic fecal?

Da, puteți mânca și bea normal înainte de testul imunochimic fecal, deoarece nu sunt necesare restricții dietetice sau de medicație.

Ce se întâmplă dacă rezultatul meu la testul imunochimic fecal este pozitiv?

Un rezultat pozitiv necesită investigații suplimentare, de obicei o colonoscopie, pentru a determina cauza sângerării detectate de test.

Cât de precis este testul imunochimic fecal în detectarea cancerului colorectal?

Testul imunochimic fecal este considerat a fi foarte precis în detectarea sângelui ocult în scaun, un indicator al cancerului colorectal, având o sensibilitate și specificitate ridicate.

Este testul imunochimic fecal acoperit de asigurarea de sănătate?

În multe cazuri, testul imunochimic fecal este acoperit de asigurarea de sănătate, dar este recomandat să verificați cu furnizorul dvs. de asigurări pentru detalii specifice.

Poate testul imunochimic fecal să înlocuiască colonoscopia pentru screening-ul cancerului colorectal?

Deși testul imunochimic fecal este eficient pentru screening, nu poate înlocui complet colonoscopia, care este necesară pentru o evaluare detaliată și pentru îndepărtarea polipilor.

Cum colectez și păstrez corect proba de scaun pentru testul imunochimic fecal?

Urmăriți cu atenție instrucțiunile din kitul de testare pentru a colecta și păstra proba de scaun, asigurându-vă că aceasta este returnată la laborator în intervalul de timp recomandat.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul colorectal?

Factorii de risc includ vârsta peste 50 de ani, istoricul familial de cancer colorectal, un stil de viață sedentar, o dietă bogată în carne roșie și procesată, fumatul și consumul excesiv de alcool.

Există efecte secundare sau riscuri asociate cu testul imunochimic fecal?

Testul imunochimic fecal este neinvaziv și nu are efecte secundare sau riscuri asociate direct cu procedura de testare.

Pot efectua testul imunochimic fecal acasă?

Da, testul imunochimic fecal este conceput pentru a fi efectuat acasă, oferind instrucțiuni clare pentru colectarea și returnarea probei de scaun.

Concluzie

Testul imunochimic fecal reprezintă o metodă valoroasă și accesibilă de screening pentru cancerul colorectal, oferind avantaje semnificative datorită naturii sale neinvazive și a ușurinței de utilizare. Prin detectarea eficientă a sângelui ocult în scaun, FIT joacă un rol crucial în diagnosticarea timpurie și în creșterea ratelor de supraviețuire. Cu toate acestea, este important să se recunoască limitările sale și să se continue cercetarea pentru îmbunătățirea strategiilor de screening. Implementarea regulată a FIT, alături de conștientizarea și educația pacienților, poate duce la o detecție mai timpurie a cancerului colorectal și la îmbunătățirea rezultatelor clinice.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Doubeni, C. A., Jensen, C. D., Fedewa, S. A., Quinn, V. P., Zauber, A. G., Schottinger, J. E., ... & Levin, T. R. (2016). Fecal immunochemical test (FIT) for colon cancer screening: variable performance with ambient temperature. The Journal of the American Board of Family Medicine, 29(6), 672-681.

https://www.jabfm.org/content/29/6/672.short

Stegeman, I., de Wijkerslooth, T. R., Mallant-Hent, R. C., de Groot, K., Stroobants, A. K., Fockens, P., ... & Dekker, E. (2012). Implementation of population screening for colorectal cancer by repeated Fecal Immunochemical Test (FIT): third round. BMC gastroenterology, 12, 1-4.

https://link.springer.com/article/10.1186/1471-230X-12-73

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.