Meniu

Polipi sesili: simptome, detectare si metode de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Polipii sesili sunt excrescențe anormale ale țesutului care se dezvoltă pe mucoasa organelor goale, cel mai frecvent în colon și rect. Acești polipi sunt de obicei benigni, dar unii pot deveni precanceroși sau chiar cancerigeni.

Polipii sesili sunt adesea descoperiți în timpul screening-urilor pentru cancerul colorectal, cum ar fi colonoscopia, și sunt mai greu de detectat și îndepărtat din cauza formei lor plate sau în formă de dom. Este esențială îndepărtarea lor pentru a preveni transformarea lor în cancer. Screening-urile regulate și o pregătire intestinală adecvată sunt cruciale pentru detectarea și gestionarea eficientă a polipilor sesili.

Simptome și detectare

Polipii sesili sunt adesea asimptomatici, dar în unele cazuri pot provoca simptome care necesită atenție medicală. Detectarea lor precoce este esențială pentru prevenirea complicațiilor și a transformării maligne.

Polipi sesili asimptomatici

Polipii sesili sunt, în majoritatea cazurilor, asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu provoacă simptome evidente. Aceasta este una dintre principalele provocări în detectarea lor, deoarece pacienții nu sunt conștienți de prezența polipilor până când aceștia nu sunt descoperiți în timpul unui screening de rutină, cum ar fi colonoscopia. Lipsa simptomelor face ca polipii sesili să fie adesea neglijați, subliniind importanța screening-urilor regulate, în special pentru persoanele cu factori de risc crescut. Detectarea precoce prin colonoscopie permite îndepărtarea polipilor înainte ca aceștia să devină cancerigeni, prevenind astfel complicațiile grave. Este esențial ca pacienții să urmeze recomandările medicale pentru screening-urile periodice, chiar și în absența simptomelor.

Simptome potențiale

Sângerare rectală: Aceasta este unul dintre simptomele potențiale ale polipilor sesili. Aceasta poate apărea sub formă de sânge roșu pe hârtia igienică sau în scaun. Sângerarea poate fi intermitentă și ușoară, dar în unele cazuri poate fi mai severă. Este important să nu ignorați sângerarea rectală și să consultați un medic pentru a determina cauza exactă. Polipii sesili care sângerează trebuie îndepărtați pentru a preveni complicațiile și pentru a reduce riscul de transformare malignă. Screening-urile regulate și colonoscopiile sunt esențiale pentru detectarea și gestionarea polipilor sesili care provoacă sângerare rectală.

Modificări ale obiceiurilor intestinale: Polipii sesili pot provoca modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi constipația sau diareea. Aceste modificări pot fi cauzate de obstrucția parțială a lumenului intestinal de către polipi, ceea ce interferează cu tranzitul normal al scaunului. Constipația poate fi persistentă și dificil de tratat, în timp ce diareea poate fi intermitentă și asociată cu crampe abdominale. Este important să monitorizați orice schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale și să consultați un medic pentru a exclude prezența polipilor sesili sau a altor afecțiuni intestinale. Detectarea precoce și îndepărtarea polipilor pot ameliora simptomele și preveni complicațiile.

Durere abdominală: Aceasta este un alt simptom potențial al polipilor sesili. Aceasta poate varia de la disconfort ușor la durere severă și poate fi localizată în diferite zone ale abdomenului. Durerea poate fi cauzată de inflamația sau obstrucția parțială a intestinului de către polipi. În unele cazuri, durerea poate fi asociată cu alte simptome, cum ar fi balonarea, greața sau pierderea apetitului. Este esențial să consultați un medic pentru a determina cauza exactă a durerii abdominale și pentru a exclude prezența polipilor sesili. Screening-urile regulate și colonoscopiile sunt importante pentru detectarea și gestionarea polipilor care provoacă durere abdominală.

Detectarea prin screening

Colonoscopia: Aceasta este considerată standardul de aur pentru detectarea polipilor sesili. Colonoscopia permite medicului să examineze întregul colon și rect folosind un tub flexibil cu o cameră la capăt, numit colonoscop. Aceasta nu doar că permite vizualizarea polipilor, dar și îndepărtarea lor imediată, dacă este necesar. Această procedură este esențială pentru prevenirea cancerului colorectal, deoarece permite detectarea și îndepărtarea polipilor înainte ca aceștia să devină maligni. Colonoscopia este recomandată în mod regulat persoanelor cu risc crescut de polipi sesili, cum ar fi celor peste 50 de ani sau celor cu antecedente familiale de cancer colorectal.

Provocări în detectarea polipilor sesili: Detectarea polipilor sesili poate fi dificilă din cauza formei lor plate sau în formă de dom, care îi face mai greu de observat în timpul colonoscopiei. Polipii sesili se pot confunda cu mucoasa normală a colonului, necesitând o atenție deosebită din partea medicului pentru a fi identificați. De asemenea, localizarea lor în zone greu accesibile ale colonului poate complica detectarea. Utilizarea tehnicilor avansate de imagistică și a pregătirii intestinale riguroase poate îmbunătăți rata de detectare a polipilor sesili, asigurând o examinare completă și precisă.

Importanța pregătirii intestinale riguroase: Pregătirea intestinală riguroasă este esențială pentru detectarea eficientă a polipilor sesili în timpul colonoscopiei. O pregătire adecvată implică eliminarea completă a conținutului intestinal, astfel încât medicul să poată vizualiza clar mucoasa colonului. Aceasta se realizează printr-o dietă specială și administrarea de laxative cu câteva zile înainte de procedură. O pregătire intestinală incompletă poate duce la ratări în detectarea polipilor sesili, crescând riscul de complicații și transformare malignă. Este crucial ca pacienții să urmeze cu strictețe instrucțiunile medicului pentru pregătirea intestinală, asigurând astfel o colonoscopie de succes.

Opțiuni de tratament

Există mai multe opțiuni de tratament pentru polipii sesili, în funcție de tipul, dimensiunea și localizarea acestora. Alegerea tratamentului adecvat este esențială pentru a preveni transformarea malignă și pentru a se asigura sănătatea pacientului.

Polipectomie în timpul colonoscopiei

Polipectomie cu ansă pentru polipii pediculați: Polipectomia cu ansă este o metodă comună de îndepărtare a polipilor pediculați în timpul colonoscopiei. Această procedură implică utilizarea unei anse electrice pentru a prinde și tăia polipul de la baza tulpinii sale. Polipectomia cu ansă este eficientă pentru polipii pediculați, deoarece aceștia sunt atașați de peretele colonului printr-o tulpină subțire, ceea ce facilitează prinderea și excizia lor. Procedura este minim invazivă și permite îndepărtarea completă a polipului, reducând riscul de recurență și transformare malignă. Polipectomia cu ansă este o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru polipii pediculați, asigurând o recuperare rapidă și minimizarea complicațiilor.

Rezecția mucoasei endoscopice pentru polipii sesili: Rezecția mucoasei endoscopice este o tehnică avansată utilizată pentru îndepărtarea polipilor sesili care sunt prea mari sau prea dificil de excizat prin metode tradiționale. Această procedură implică injectarea unui lichid sub polip pentru a-l ridica și a-l separa de mucoasa sănătoasă, facilitând astfel excizia completă. Rezecția mucoasei endoscopice este eficientă pentru polipii sesili localizați în zone greu accesibile ale colonului și reduce riscul de recurență și transformare malignă. Procedura este minim invazivă și permite o recuperare rapidă, fiind o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru polipii sesili.

Îndepărtarea chirurgicală

Indicații pentru intervenția chirurgicală: Aceasta este indicată în cazurile în care polipii sesili sunt prea mari pentru a fi îndepărtați prin colonoscopie sau prezintă un risc ridicat de transformare malignă. De asemenea, intervenția chirurgicală poate fi necesară dacă polipii sunt localizați în zone greu accesibile sau dacă există complicații, cum ar fi sângerarea severă sau obstrucția intestinală. Decizia de a recurge la intervenția chirurgicală este luată pe baza evaluării riscurilor și beneficiilor pentru pacient, asigurând astfel o gestionare adecvată a polipilor sesili și prevenirea complicațiilor.

Rezecția laparoscopică sau deschisă: Acestea sunt două metode chirurgicale utilizate pentru îndepărtarea polipilor sesili. Rezecția laparoscopică implică utilizarea unor instrumente speciale și a unei camere video pentru a îndepărta polipii prin incizii mici în abdomen. Această metodă este minim invazivă și permite o recuperare rapidă, cu mai puține complicații și durere postoperatorie. Rezecția deschisă, pe de altă parte, implică o incizie mai mare și este utilizată în cazurile în care polipii sunt dificil de accesat sau dacă există complicații. Alegerea metodei chirurgicale depinde de dimensiunea, localizarea și caracteristicile polipilor, precum și de starea generală de sănătate a pacientului.

Supraveghere și urmărire

Intervale recomandate pe baza caracteristicilor polipilor: Intervalele de supraveghere și urmărire sunt stabilite pe baza caracteristicilor polipilor sesili, cum ar fi dimensiunea, tipul și gradul de displazie. Polipii cu risc ridicat de transformare malignă necesită supraveghere mai frecventă, cu colonoscopii repetate la intervale mai scurte, de obicei la fiecare 3-5 ani. Polipii cu risc scăzut pot necesita supraveghere la intervale mai lungi, de exemplu la fiecare 5-10 ani. Respectarea acestor intervale este esențială pentru detectarea precoce a recurenței polipilor și pentru prevenirea dezvoltării cancerului colorectal. Medicul va stabili un plan de supraveghere personalizat pentru fiecare pacient, asigurând astfel o monitorizare adecvată și intervenții la timp.

Importanța respectării ghidurilor de supraveghere: Respectarea ghidurilor de supraveghere este esențială pentru prevenirea recurenței polipilor sesili și pentru detectarea precoce a eventualelor transformări maligne. Ghidurile de supraveghere stabilesc intervalele la care trebuie efectuate colonoscopiile de control, în funcție de caracteristicile polipilor inițiali, cum ar fi dimensiunea, tipul și gradul de displazie. Nerespectarea acestor ghiduri poate duce la ratări în detectarea polipilor recurenți sau a transformărilor maligne, crescând riscul de dezvoltare a cancerului colorectal. Este crucial ca pacienții să urmeze recomandările medicului și să efectueze screening-urile periodice conform ghidurilor stabilite, asigurând astfel o monitorizare adecvată și intervenții la timp pentru a preveni complicațiile.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre polipii sesili și cei pediculați?

Polipii sesili sunt plati sau în formă de dom și atașați direct de mucoasa organului, în timp ce polipii pediculați sunt atașați printr-o tulpină subțire.

Pot polipii sesili să provoace simptome?

Polipii sesili sunt adesea asimptomatici, dar pot provoca simptome precum sângerări rectale, modificări ale obiceiurilor intestinale și dureri abdominale.

Cât de des ar trebui să fac screening pentru cancerul de colon dacă am un istoric de polipi sesili?

Persoanele cu un istoric de polipi sesili ar trebui să facă colonoscopii de control la intervale de 3-5 ani, conform recomandărilor medicului.

Sunt polipii sesili întotdeauna cancerigeni?

Nu, polipii sesili nu sunt întotdeauna cancerigeni, dar unii pot deveni precanceroși sau cancerigeni dacă nu sunt monitorizați și tratați corespunzător.

Ce se întâmplă dacă un polip sesil este găsit în timpul unei colonoscopii?

Dacă un polip sesil este găsit în timpul unei colonoscopii, acesta va fi de obicei îndepărtat și trimis pentru examinare patologică pentru a determina natura sa.

Pot polipii sesili să recidiveze după îndepărtare?

Da, polipii sesili pot recidiva după îndepărtare, motiv pentru care sunt necesare colonoscopii de control regulate pentru monitorizare.

Există modificări dietetice pe care le pot face pentru a reduce riscul de a dezvolta polipi sesili?

Da, consumul unei diete bogate în fibre și sărace în grăsimi, evitarea alcoolului și fumatului și menținerea unei greutăți sănătoase pot reduce riscul de polipi sesili.

Este posibil să am polipi sesili fără un istoric familial de cancer de colon?

Da, polipii sesili pot apărea și la persoanele fără un istoric familial de cancer de colon, deși riscul este mai mare la cei cu antecedente familiale.

Cum determină medicii dacă un polip sesil este precanceros sau canceros?

Medicii determină dacă un polip sesil este precanceros sau canceros prin examinarea patologică a probei de țesut prelevate în timpul colonoscopiei.

Care este rata de succes a îndepărtării polipilor sesili în timpul unei colonoscopii?

Rata de succes a îndepărtării polipilor sesili în timpul colonoscopiei este ridicată, majoritatea polipilor fiind îndepărtați complet și în siguranță.

Concluzie

Polipii sesili sunt excrescențe anormale ale mucoasei organelor goale, cel mai frecvent întâlnite în colon și rect. Deși adesea asimptomatici, acești polipi pot deveni precanceroși sau cancerigeni dacă nu sunt monitorizați și tratați corespunzător. Screening-urile regulate, cum ar fi colonoscopiile, sunt esențiale pentru detectarea și îndepărtarea polipilor sesili, prevenind astfel complicațiile grave. Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv menținerea unei greutăți sănătoase, activitatea fizică regulată și o dietă bogată în fibre, poate reduce riscul de dezvoltare a polipilor sesili și a cancerului colorectal.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Kashida, H. (2019). Endoscopic diagnosis of sessile serrated polyp: A systematic review. Digestive Endoscopy, 31(1), 16-23.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/den.13263

Meester, R. G., van Herk, M. M., Lansdorp-Vogelaar, I., & Ladabaum, U. (2020). Prevalence and clinical features of sessile serrated polyps: a systematic review. Gastroenterology, 159(1), 105-118.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001650852030367X

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.