Meniu

Ce sa faci cand ai diaree si te doare burta: remedii utile

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Când te confrunți cu diareea și durerile abdominale, este esențial să acționezi prompt pentru a ameliora simptomele și a preveni deshidratarea. În primul rând, este important să te hidratezi corespunzător, consumând lichide clare sau soluții de rehidratare orală.

De asemenea, odihna și o dietă blândă, cu alimente ușor digerabile, pot contribui la stabilizarea digestiei. Dacă simptomele sunt severe sau persistă, este crucial să consulți un medic. În plus, evitarea alimentelor grase, picante sau cu un conținut ridicat de fibre poate ajuta la reducerea iritației tractului digestiv. În cazuri mai puțin severe, medicamentele antidiareice și cele pentru calmarea durerii abdominale pot oferi un ajutor temporar. Totuși, este important să identifici cauza de bază a simptomelor pentru a aplica tratamentul adecvat și a preveni recurența.

Remedii casnice și măsuri de autoîngrijire

Adoptarea unor măsuri de autoîngrijire și utilizarea remediilor casnice pot ajuta la gestionarea simptomelor diareei și durerilor abdominale, contribuind la confortul și recuperarea mai rapidă.

Hidratarea

Importanța înlocuirii fluidelor pierdute: Hidratarea este esențială în tratamentul diareei, deoarece pierderea de lichide și electroliți poate duce rapid la deshidratare. Consumul de apă și soluții de rehidratare orală poate ajuta la restabilirea echilibrului fluidelor în organism. Este important să bei lichide în cantități mici și frecvente dacă ai greață sau vărsături și să monitorizezi semnele de deshidratare, cum ar fi setea excesivă, urinarea rară și gura uscată. În cazurile severe de deshidratare, poate fi necesară asistența medicală pentru rehidratare intravenoasă.

Soluțiile de rehidratare orală (SRO): Soluțiile de rehidratare orală sunt esențiale în tratamentul deshidratării cauzate de diaree. Acestea conțin un amestec precis de săruri și glucoză care ajută la restabilirea echilibrului electrolitic și la rehidratarea eficientă a organismului. SRO sunt disponibile sub formă de plicuri predozate care se dizolvă în apă și sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, în special pentru copii și vârstnici. Utilizarea corectă a acestor soluții poate preveni complicațiile severe ale deshidratării și poate accelera procesul de recuperare.

Lichidele clare și băuturile bogate în electroliți: Pe lângă soluțiile de rehidratare orală, consumul de lichide clare, cum ar fi apa, ceaiurile slabe și supele limpezi, este important în menținerea hidratării. Băuturile bogate în electroliți, cum ar fi sucurile naturale diluate și băuturile sportive, pot contribui, de asemenea, la refacerea nivelurilor de electroliți pierduți prin diaree. Este esențial să eviți băuturile cu cafeină sau zahăr în exces, care pot agrava diareea.

Modificări ale dietei

Dieta BRAT (banane, orez, compot de mere, pâine prăjită): Aceasta este adesea recomandată în fazele inițiale ale recuperării după un episod de diaree, deoarece alimentele incluse sunt blânde pentru stomac și ușor de digerat. Această dietă poate ajuta la solidificarea scaunelor și la reducerea frecvenței diareei. Cu toate acestea, dieta BRAT nu furnizează toți nutrienții necesari pentru o recuperare completă, așa că ar trebui să fie urmată doar pentru o perioadă scurtă de timp, până la ameliorarea simptomelor.

Evitarea alimentelor grase, picante și zaharoase: Alimentele grase, picante și cele bogate în zahăr pot irita sistemul digestiv și pot exacerba simptomele diareei. Este recomandat să le eviți pe durata recuperării și să optezi pentru alimente care sunt mai ușor de digerat, pentru a reduce stresul asupra tractului digestiv și a facilita vindecarea.

Reintroducerea treptată a dietei obișnuite: După ce simptomele diareei încep să se amelioreze, este important să reintroduci treptat alimentele obișnuite în dietă. Acest proces ar trebui să fie gradual pentru a permite sistemului digestiv să se adapteze și pentru a identifica orice alimente care pot declanșa din nou simptomele. Începe cu porții mici și crește cantitatea și varietatea alimentelor pe măsură ce starea ta de sănătate se îmbunătățește.

Probiotice

Rolul în restaurarea florei intestinale: Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt consumate în cantități adecvate, conferă beneficii sănătății gazdei, în special sistemului digestiv. Ele ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, care poate fi perturbat de diaree, antibiotice sau alte afecțiuni. Probioticele contribuie la îmbunătățirea funcției barierei intestinale, la inhibarea creșterii bacteriilor patogene și la modularea răspunsului imun. Consumul regulat de probiotice poate ajuta la prevenirea și tratamentul diareei, inclusiv a celei asociate cu antibioticele și a diareei infecțioase.

Alimente bogate în probiotice (de exemplu, iaurtul): Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, varza murată și kombucha, sunt surse naturale de probiotice. Aceste alimente contribuie la diversitatea și sănătatea microbiotei intestinale și pot oferi alinare în cazul tulburărilor digestive. Includerea acestor alimente în dietă poate sprijini funcția digestivă și poate ajuta la menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Suplimentele cu probiotice: Acestea oferă o doză concentrată de bacterii benefice și pot fi o opțiune pentru persoanele care nu consumă suficiente alimente fermentate. Disponibile sub formă de capsule, tablete sau pulberi, suplimentele probiotice pot varia în ceea ce privește tulpinile de bacterii și dozele. Este important să alegi un supliment de încredere și să consulți un medic înainte de a începe suplimentarea, mai ales dacă ai o afecțiune medicală sau iei alte medicamente.

Odihna și gestionarea stresului

Obținerea unui somn adecvat: Somnul de calitate este vital pentru recuperarea organismului și pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv. Lipsa somnului sau somnul de proastă calitate poate exacerba simptomele digestive, cum ar fi diareea și durerile abdominale. Asigură-te că ai o rutină de somn regulată și creează un mediu propice odihnei, evitând stimulii perturbatori înainte de culcare. Un somn suficient ajută la reglarea hormonilor de stres și poate îmbunătăți răspunsul organismului la tratamentele pentru afecțiunile digestive.

Tehnici de relaxare (de exemplu, respirația profundă, meditația): Tehnicile de relaxare pot juca un rol important în gestionarea simptomelor digestive, inclusiv diareea și durerile abdominale. Respirația profundă și meditația sunt două metode eficiente care pot reduce stresul și pot îmbunătăți funcția gastrointestinală. Prin practicarea regulată a acestor tehnici, poți ajuta la calmarea sistemului nervos și la reducerea inflamației din corp, ceea ce poate atenua simptomele digestive. În plus, aceste practici pot îmbunătăți calitatea somnului și pot contribui la o stare generală de bine.

Medicamente fără prescripție medicală (OTC)

Există o varietate de medicamente disponibile fără prescripție medicală care pot ajuta la ameliorarea simptomelor diareei și durerilor abdominale. Este important să le folosești cu precauție și conform instrucțiunilor.

Medicamente antidiareice

Loperamid: Acesta este un medicament antidiareic care reduce mișcările intestinale și crește absorbția de apă și electroliți din intestin, ceea ce duce la încetinirea tranzitului intestinal și la scaune mai consistente. Este folosit frecvent pentru a trata diareea acută și poate fi util și în cazurile de diaree cronică. Este important să urmezi dozajul recomandat și să nu depășești durata de tratament indicată, pentru a evita posibilele efecte secundare.

Bismutul subsalicilat: Acesta acționează ca un agent antiinflamator și antimicrobian în tractul gastrointestinal, ajutând la reducerea inflamației și la combaterea bacteriilor care pot cauza diareea. De asemenea, poate lega toxinele, contribuind la ameliorarea simptomelor. Acest medicament este adesea utilizat pentru a trata diareea și disconfortul abdominal asociat cu indigestia.

Precauții și efecte secundare: Înainte de a utiliza medicamente antidiareice, este important să iei în considerare posibilele interacțiuni cu alte medicamente și afecțiuni preexistente. Unele medicamente pot cauza constipație, iar utilizarea prelungită poate masca simptomele unor afecțiuni mai grave. Consultă un medic dacă diareea persistă sau dacă apar simptome noi în timpul tratamentului.

Analgezice

Paracetamolul: Acesta este un medicament analgezic și antipiretic frecvent utilizat pentru a reduce febra și a ameliora durerile ușoare până la moderate, inclusiv durerile abdominale. Este preferat de multe persoane deoarece nu irită stomacul și este considerat sigur atunci când este utilizat conform instrucțiunilor. Cu toate acestea, dozele mari sau utilizarea prelungită pot duce la leziuni hepatice, așa că este esențial să nu depășești doza recomandată și să consulți un medic dacă durerile persistă.

Evitarea AINS: Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și aspirina, pot fi eficiente în ameliorarea durerilor, dar pot irita mucoasa gastrică și pot crește riscul de sângerări gastrointestinale, în special la utilizarea pe termen lung sau la doze mari. Persoanele cu afecțiuni digestive, cum ar fi ulcerul sau boala inflamatorie intestinală, ar trebui să evite aceste medicamente sau să le utilizeze cu precauție, sub supravegherea unui medic.

Întrebări frecvente

Cât timp durează de obicei diareea?

Diareea acută durează de obicei între câteva zile și o săptămână. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, este posibil să fie vorba despre diaree cronică, care necesită consult medical.

Pot lua medicamente antidiareice dacă am febră?

Nu este recomandat să iei medicamente antidiareice dacă ai febră, deoarece febra poate indica o infecție care necesită tratament specific. Consultă un medic pentru un sfat adecvat.

Este mai bine să las diareea să-și urmeze cursul sau să o tratez cu medicamente?

Uneori, este mai bine să lași diareea să-și urmeze cursul, deoarece poate fi modul organismului de a elimina toxinele. Totuși, dacă simptomele sunt severe sau persistente, medicamentele pot ajuta. Consultă un medic pentru recomandări.

Ce ar trebui să mănânc când am diaree și dureri abdominale?

Optează pentru alimente blânde și ușor digerabile, cum ar fi orezul, bananele, compotul de mere și pâinea prăjită. Evită alimentele grase, picante și lactatele până când simptomele se ameliorează.

Pot fi diareea și durerile abdominale semnul unei afecțiuni mai grave?

Da, diareea și durerile abdominale pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi o infecție, o boală inflamatorie intestinală sau chiar o afecțiune mai serioasă. Consultă un medic dacă simptomele sunt severe sau persistente.

Cum pot preveni deshidratarea când am diaree?

Pentru a preveni deshidratarea, bea multe lichide, cum ar fi apă, ceaiuri slabe și soluții de rehidratare orală. Evită băuturile cu cafeină și alcoolul.

Există remedii naturale pentru diaree și dureri abdominale?

Da, unele remedii naturale pot include consumul de ghimbir, mentă și ceai de mușețel. Totuși, este important să consulți un medic înainte de a încerca tratamente naturale.

Când ar trebui să văd un medic pentru diaree și dureri abdominale?

Ar trebui să consulți un medic dacă diareea este severă, persistentă, însoțită de febră, sânge în scaun sau dacă există semne de deshidratare.

Poate stresul să cauzeze diaree și dureri abdominale?

Da, stresul poate declanșa sau agrava simptomele digestive, inclusiv diareea și durerile abdominale, prin influențarea motilității gastrointestinale.

Cum pot gestiona diareea și durerile abdominale în timpul călătoriilor?

Pentru a gestiona diareea și durerile abdominale în timpul călătoriilor, menține o hidratare adecvată, evită alimentele și apa contaminate și ia cu tine un kit de călătorie cu medicamente și soluții de rehidratare.

Concluzie

Diareea și durerile abdominale sunt simptome comune care pot fi gestionate eficient prin hidratare adecvată, dietă blândă și, dacă este necesar, medicamente. Este important să recunoști semnele care necesită atenție medicală și să adopți măsuri preventive pentru a menține sănătatea digestivă. Prin înțelegerea cauzelor și tratamentelor disponibile, poți lua măsuri proactive pentru a-ți îmbunătăți bunăstarea și a preveni complicațiile.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.