Meniu

Culoarea scaunului: ce este normal si ce este anormal

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Culoarea scaunului poate varia într-o gamă largă de nuanțe, de la diverse tonuri de maro până la verde și chiar galben. Deși majoritatea variațiilor sunt normale și reflectă dieta sau viteza de tranzit intestinal, anumite schimbări de culoare pot semnala probleme de sănătate.

Prezența bilei în scaun influențează în mod direct culoarea acestuia, transformându-l din verde în maro pe parcursul digestiei. Totuși, culori precum roșu aprins, negru sau alb pot indica sângerări interne sau probleme hepatice și necesită atenție medicală imediată. Acest articol oferă o perspectivă detaliată asupra semnificațiilor diferitelor culori ale scaunului și a momentelor când este necesară consultarea unui medic.

Culoarea normală a scaunului

Culoarea tipică a scaunului variază de la maro deschis la maro închis, reflectând o digestie sănătoasă și o dietă echilibrată. Nuanțele pot fluctua ușor în funcție de alimentele consumate, dar și de cantitatea de bilă prezentă în tractul digestiv.

Scaun maro

Nuanțe de maro deschis la închis: Variația de culoare a scaunului maro, de la deschis la închis, este un indicator al unei game largi de factori, inclusiv dieta și viteza de tranzit intestinal. Un scaun maro deschis poate fi rezultatul consumului de alimente bogate în fibre sau a unei tranzitări mai rapide a materiilor fecale prin intestin. Pe de altă parte, un scaun maro închis poate indica o digestie mai lentă sau consumul de alimente mai bogate în fier. Este important de reținut că variațiile în cadrul acestui spectru de maro sunt, în general, normale și nu ar trebui să provoace îngrijorare.

Rolul bilei în culoarea scaunului: Bila, un lichid produs de ficat și stocat în vezica biliară, joacă un rol esențial în conferirea culorii maro scaunului. Pe măsură ce bilei i se permite să se amestece cu conținutul intestinal, ea suferă transformări chimice care schimbă pigmentul din verde în maro. O cantitate insuficientă de bilă poate duce la un scaun mai deschis la culoare, în timp ce o cantitate excesivă poate cauza un scaun mai închis. În cazuri rare, absența bilei poate rezulta într-un scaun de culoare palidă sau argiloasă, semnalând posibile probleme la nivelul ficatului sau al căilor biliare.

Variații în culoarea normală a scaunului

Scaun verde: Scaunul verde este adesea rezultatul consumului de legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau kale, dar poate apărea și atunci când alimentele tranzitează prea rapid prin intestin, lăsând bilei insuficient timp să își schimbe culoarea. De asemenea, suplimentele de fier și anumite medicamente pot contribui la apariția unei nuanțe verzi. În majoritatea cazurilor, un scaun verde nu este motiv de îngrijorare, mai ales dacă este un eveniment izolat și nu este însoțit de alte simptome. Totuși, dacă schimbarea persistă sau este însoțită de diaree sau alte semne de disconfort, poate fi indicat să se consulte un medic pentru a exclude posibilele afecțiuni gastrointestinale.

Scaun galben: Scaunul de culoare galbenă poate fi întâlnit în cazul în care există o absorbție deficitară a grăsimilor sau când alimentele sunt digerate și tranzitate rapid prin intestin. De obicei, o nuanță galbenă a scaunului este asociată cu prezența unui exces de grăsimi, ceea ce poate indica o malabsorbție sau probleme la nivelul pancreasului, cum ar fi insuficiența enzimatică. În plus, anumite afecțiuni, precum boala celiacă, pot duce la apariția unui scaun galben, gras și cu un miros neplăcut. Este important să se acorde atenție acestui simptom, mai ales dacă este însoțit de alte semne, cum ar fi greutatea la nivel abdominal sau diareea, și să se consulte un medic pentru evaluare și diagnostic.

Culori anormale ale scaunului și posibilele lor cauze

Schimbările în culoarea scaunului pot fi un semnal de alarmă pentru diverse probleme de sănătate. De la afecțiuni gastrointestinale la probleme hepatice, culoarea scaunului poate oferi indicii importante despre starea generală de sănătate.

Scaun negru

Sângerare gastrointestinală superioară: Prezența scaunului negru, asemănător cu zațul de cafea, poate indica o sângerare în tractul gastrointestinal superior. Aceasta poate fi cauzată de ulcere gastrice sau duodenale, varice esofagiene sau inflamații ale mucoasei stomacale. Sângerarea poate fi lentă și neobservată timp îndelungat, până când se manifestă prin scaun negru și tărcat. Este esențială consultarea urgentă a unui medic pentru investigații suplimentare și tratament adecvat, deoarece sângerările interne pot reprezenta o urgență medicală.

Medicamente și suplimente: Anumite medicamente și suplimente pot avea ca efect secundar înnegrirea scaunului. Suplimentele de fier sunt o cauză comună, deoarece fierul neabsorbit poate da o culoare închisă materiilor fecale. De asemenea, medicamentele care conțin bismut, cum ar fi cele utilizate pentru tratamentul diareei și indigestiei, pot duce la apariția unui scaun negru. Este important să se discute cu medicul despre orice schimbare a culorii scaunului care apare în contextul unui nou tratament medicamentos.

Alimente care cauzează scaun negru: Consumul anumitor alimente poate contribui la înnegrirea scaunului. Alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie și legumele cu frunze verzi închise, pot avea acest efect. De asemenea, alimentele care conțin coloranți alimentari negri sau albastru închis, precum afinele sau regalișul negru, pot duce la apariția unui scaun mai închis la culoare. Înainte de a presupune o problemă medicală, este util să se evalueze dieta recentă și să se identifice dacă există o corelație între consumul anumitor alimente și schimbarea culorii scaunului.

Scaun roșu

Hemoroizi: Aceștia sunt una dintre cele mai comune cauze ale sângerărilor care pot duce la apariția scaunului roșu. Hemoroizii sunt vase de sânge umflate, situate în zona anală sau rectală, care pot sângera în timpul defecației. Sângerarea cauzată de hemoroizi este de obicei minoră și poate fi însoțită de durere sau disconfort. Tratamentul poate varia de la măsuri simple, cum ar fi băile de șezut și utilizarea cremelor topice, până la proceduri medicale în cazurile mai severe.

Boala inflamatorie intestinală: Boala inflamatorie intestinală, care include afecțiuni precum boala Crohn și colita ulcerativă, poate provoca sângerări în tractul gastrointestinal inferior și, ca urmare, apariția scaunului roșu. Aceste boli sunt caracterizate prin inflamația cronică a tractului digestiv, care poate duce la simptome precum diaree, dureri abdominale și prezența sângelui în scaun. Tratamentul depinde de severitatea și localizarea inflamației și poate include medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare sau chirurgie.

Diverticulită: Aceasta este o inflamație sau infecție a diverticulilor, care sunt mici saci ce se pot forma în peretele intestinului gros. Când acești saci devin inflamați sau infectați, pot cauza dureri abdominale, febră și modificări ale obiceiurilor intestinale, inclusiv sângerare și scaun roșu. Tratamentul pentru diverticulită poate include antibiotice, o dietă cu conținut scăzut de fibre și, în cazuri grave, intervenție chirurgicală.

Polipi sau infecții: Polipii intestinali, care sunt creșteri benigne pe mucoasa intestinului, pot sângera și pot contribui la apariția scaunului roșu. De asemenea, infecțiile intestinale, cauzate de bacterii, viruși sau paraziți, pot duce la inflamație și sângerare. Diagnosticarea timpurie și tratamentul adecvat al polipilor și infecțiilor sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor și menținerea sănătății digestive.

Alimente care cauzează scaun roșu: Anumite alimente pot colora scaunul în nuanțe de roșu, fără a indica neapărat o problemă de sănătate. Sfecla roșie, fructele de pădure și sucurile sau deserturile care conțin coloranți roșii pot duce la apariția unui scaun roșu sau roz. De asemenea, alimentele cu un conținut ridicat de licopen, cum ar fi roșiile, pot avea același efect. Este important să se ia în considerare alimentele consumate recent înainte de a presupune că sângerarea este cauza schimbării culorii scaunului. Dacă nu există o legătură evidentă între dietă și culoarea scaunului sau dacă schimbarea persistă, este recomandată consultarea unui medic pentru a exclude alte cauze.

Scaun alb, pal sau argilos

Lipsa bilei în scaun: Bila este esențială pentru digestia grăsimilor și conferă scaunului culoarea sa caracteristică maro. Un scaun alb, pal sau argilos poate indica o lipsă a bilei, fie din cauza unei obstrucții a căilor biliare, fie a unei probleme la nivelul ficatului care afectează producția de bilă. Această schimbare a culorii poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi pielea și albul ochilor îngălbeniți sau dureri abdominale, și necesită evaluare medicală pentru a identifica cauza exactă și a iniția tratamentul corespunzător.

Boli hepatice sau ale căilor biliare: Bolile care afectează ficatul sau căile biliare pot duce la apariția unui scaun deschis la culoare. Hepatita, ciroza hepatică sau tumori la nivelul ficatului pot împiedica bila să ajungă în intestin, rezultând într-un scaun cu o culoare anormală. Diagnosticarea timpurie a acestor boli este crucială, deoarece multe dintre ele pot fi tratate sau gestionate eficient dacă sunt identificate în stadii incipiente.

Medicamente care cauzează scaun pal: Anumite medicamente pot influența culoarea scaunului, determinând apariția unui scaun pal sau argilos. Medicamentele antiinflamatoare, antibioticele și tratamentele pentru afecțiuni gastrointestinale pot avea efecte secundare care includ modificarea culorii scaunului. Este important să se discute cu medicul despre orice schimbare neașteptată a culorii scaunului, mai ales dacă aceasta coincide cu începerea unui nou tratament medicamentos.

Scaun galben, gras și cu miros neplăcut

Exces de grăsime în scaun (Steatoree): Steatoreea se referă la prezența unui exces de grăsime în scaun, ceea ce îi conferă acestuia o consistență grasă și un miros neplăcut. Acest simptom poate indica o deficiență în digestia sau absorbția grăsimilor din alimente. Cauzele pot include afecțiuni ale ficatului, pancreasului sau ale vezicii biliare, care afectează producția sau eliberarea enzimelor și bilei necesare pentru procesarea grăsimilor. Steatoreea poate fi însoțită de scaune voluminoase, deschise la culoare și flotante, care pot lăsa un reziduu gras în vasul de toaletă. Este importantă consultarea unui medic pentru investigații suplimentare și stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Întrebări frecvente

Poate stresul să cauzeze schimbări în culoarea scaunului?

Stresul poate influența funcția digestivă și poate duce la schimbări temporare în culoarea scaunului, de obicei prin accelerarea tranzitului intestinal.

Cât timp ar trebui să aștept înainte de a consulta un medic pentru culoarea anormală a scaunului?

Dacă observați o schimbare persistentă în culoarea scaunului care durează mai mult de două zile sau este însoțită de alte simptome, ar trebui să consultați un medic.

Pot probioticele să ajute la reglarea culorii scaunului?

Probioticele pot îmbunătăți sănătatea digestivă și pot ajuta la normalizarea culorii scaunului, în special dacă schimbările sunt legate de flora intestinală perturbată.

Este scaunul verde un motiv de îngrijorare?

Scaunul verde nu este de obicei un motiv de îngrijorare dacă este rezultatul consumului de alimente bogate în clorofilă, dar dacă este însoțit de alte simptome, ar trebui consultat un medic.

Pot schimbările culorii scaunului să fie un semn al cancerului?

Deși schimbările în culoarea scaunului pot avea multe cauze, unele, cum ar fi scaunul negru sau cu sânge, pot fi semne ale cancerului și necesită evaluare medicală.

Cum afectează dieta culoarea scaunului?

Dieta influențează direct culoarea scaunului, deoarece alimentele consumate pot colora scaunul sau pot afecta viteza de tranzit intestinal, schimbând astfel culoarea.

Poate deshidratarea să influențeze culoarea scaunului?

Deshidratarea poate duce la constipație, ceea ce poate cauza întunecarea scaunului datorită tranzitului intestinal lent.

Este normal ca culoarea scaunului să varieze de la o zi la alta?

Este normal ca culoarea scaunului să varieze ușor de la o zi la alta, în funcție de dieta și hidratarea persoanei.

Poate sarcina să cauzeze schimbări în culoarea scaunului?

Sarcina poate cauza schimbări în culoarea scaunului datorită modificărilor hormonale și dietetice, dar schimbările semnificative ar trebui discutate cu un medic.

Când este scaunul negru considerat o urgență?

Scaunul negru, asemănător gudronului, este considerat o urgență medicală atunci când este posibil să indice sângerare în tractul gastrointestinal superior și necesită atenție medicală imediată.

Concluzie

Culoarea scaunului este un indicator important al sănătății digestive și poate semnala diverse afecțiuni. Este esențial să fim atenți la orice schimbări semnificative și persistente în culoarea sau consistența scaunului și să căutăm sfatul medical atunci când este necesar. Prin menținerea unei diete echilibrate, hidratare adecvată și gestionarea eficientă a stresului, putem contribui la promovarea unei sănătăți digestive optime.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Yang, Z., Leng, L., & Kim, B. G. (2019). StoolNet for color classification of stool medical images. Electronics, 8(12), 1464.

https://www.mdpi.com/2079-9292/8/12/1464

Zuckerman, G. R., Trellis, D. R., Sherman, T. M., & Clouse, R. E. (1995). An objective measure of stool color for differentiating upper from lower gastrointestinal bleeding. Digestive diseases and sciences, 40, 1614-1621.

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02212679

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.