Meniu

Colita ulcerativa: tipuri, simptome si tratamente eficiente

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Colita ulcerativă este o afecțiune inflamatorie cronică a colonului, caracterizată prin prezența ulcerelor și inflamației mucoasei intestinale. Simptomele variază de la diaree cu sânge, dureri abdominale, până la oboseală și pierdere în greutate.

Deși cauzele exacte rămân necunoscute, factorii genetici, imunitari și de mediu sunt considerați contribuitori majori. Tratamentul colitei ulcerative se concentrează pe ameliorarea simptomelor și inducerea remisiunii, folosind medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare și, în cazuri severe, chirurgie. Dieta echilibrată și gestionarea stresului sunt de asemenea importante în controlul bolii.

Tipurile de Colită Ulcerativă în funcție de Localizare

Proctita: Aceasta afectează doar rectul și este adesea considerată forma cea mai ușoară a bolii. Simptomele pot fi limitate la sângerări rectale și un disconfort ușor, iar tratamentul se concentrează pe ameliorarea acestor simptome și prevenirea progresiei bolii. Pacienții cu proctită ulcerativă pot beneficia de terapii locale, cum ar fi supozitoarele sau clisme cu medicamente antiinflamatoare, și sunt încurajați să urmeze o dietă echilibrată și să evite factorii de stres care pot agrava simptomele.

Proctosigmoidita: Această formă de colită ulcerativă implică inflamația rectului și a colonului sigmoid, partea inferioară a intestinului gros. Pacienții cu proctosigmoidită pot experimenta simptome precum diaree cu sânge, urgență în defecație și dureri abdominale joase. Tratamentul se axează pe reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor, adesea prin utilizarea de medicamente antiinflamatoare și modificări ale dietei. În unele cazuri, terapiile biologice sau chirurgia pot fi necesare pentru a controla boala și a preveni complicațiile.

Colita Ulcerativă cu Afectare pe Stânga: Această variantă afectează partea stângă a colonului, inclusiv colonul descendent și sigmoidul. Simptomele pot include diaree sângeroasă, dureri abdominale pe partea stângă și oboseală. Gestionarea acestei forme de colită poate necesita o combinație de tratamente medicamentoase, schimbări în regimul alimentar și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale. Monitorizarea regulată este esențială pentru a detecta orice semne de agravare sau complicații asociate cu inflamația extinsă.

Pancolita: Reprezintă inflamația întregului colon și este adesea asociată cu simptome mai severe, cum ar fi diareea extensivă, durerile abdominale, pierderea în greutate și oboseala generalizată. Tratamentul pancolitei poate fi complex și necesită o abordare multidisciplinară pentru a controla inflamația și pentru a menține boala în remisiune. Terapiile avansate, inclusiv medicamentele biologice și chirurgia, pot fi luate în considerare pentru pacienții care nu răspund la tratamentele standard.

Simptomele Colitei Ulcerative

Simptomele colitei ulcerative variază în intensitate și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, necesitând o abordare atentă și personalizată.

Simptome Digestive

Diareea (adesea cu sânge sau puroi): Unul dintre simptomele principale ale colitei ulcerative este diareea, care poate include sânge, mucus sau puroi. Aceasta poate varia de la forme ușoare la episoade severe și frecvente, afectând nutriția și hidratarea pacientului. Tratamentul vizează controlul diareei și prevenirea deshidratării, îmbunătățind astfel calitatea vieții și prevenind complicațiile.

Dureri abdominale și crampe: Acestea sunt simptome comune în colita ulcerativă, reflectând inflamația și iritația colonului. Dureri abdominale și crampele pot fi intermitente sau constante și pot varia în intensitate. Managementul durerii este un aspect cheie al tratamentului, implicând medicamente, modificări ale dietei și tehnici de relaxare pentru a reduce disconfortul și a îmbunătăți funcția intestinală.

Durere rectală și urgență: Durerea rectală și senzația de urgență în defecație sunt simptome frecvente în colita ulcerativă, reflectând inflamația și iritația acută a rectului. Aceste simptome pot fi atât de intense încât pacienții simt nevoia imperioasă de a merge la toaletă, chiar și atunci când intestinul este gol. Tratamentul se concentrează pe reducerea inflamației și pe gestionarea simptomelor pentru a îmbunătăți controlul intestinal și pentru a reduce disconfortul și anxietatea asociate cu aceste urgențe.

Tenesmus (Senzația de mișcare intestinală incompletă): Tenesmusul este senzația persistentă și inconfortabilă de a avea un intestin plin, chiar și după defecație. Acest simptom poate fi frustrant și epuizant pentru pacienți, deoarece duce la vizite frecvente la toaletă fără rezultate satisfăcătoare. Managementul tenesmusului implică adesea utilizarea de medicamente care relaxează mușchii intestinali și terapii comportamentale pentru a ajuta la gestionarea stresului și a anxietății asociate cu simptomul.

Simptome Sistemice

Oboseală: Aceasta este un simptom sistemic comun în colita ulcerativă, care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Aceasta poate fi cauzată de anemie, pierderea de nutrienți, inflamație cronică sau de stresul psihologic al gestionării unei boli cronice. Abordarea oboselei necesită o strategie complexă, inclusiv suplimente nutritive, odihnă adecvată și activitate fizică regulată, adaptată la capacitatea individuală a fiecărui pacient.

Pierdere în greutate: Pierderea în greutate neintenționată este un alt simptom sistemic întâlnit în colita ulcerativă, adesea rezultatul unei combinații de malabsorbție, apetit scăzut și diaree cronică. Este important ca pacienții să mențină o dietă echilibrată și să colaboreze cu specialiști în nutriție pentru a se asigura un aport adecvat de calorii și nutrienți esențiali.

Febră: Aceasta poate indica o inflamație severă sau o posibilă complicație, cum ar fi un abces sau o infecție. Este esențial ca pacienții să monitorizeze orice creștere a temperaturii corpului și să consulte un medic pentru evaluare și tratament adecvat. Febra poate fi însoțită de alte simptome sistemice, cum ar fi frisoanele și transpirațiile nocturne, și necesită o atenție medicală imediată pentru a preveni complicațiile.

Manifestări Extraintestinale

Durere articulară și umflături (Artrită): Colita ulcerativă poate afecta nu doar intestinul, ci și alte părți ale corpului, inclusiv articulațiile. Durerea articulară și umflăturile sunt simptome extraintestinale comune, cunoscute sub numele de artrită asociată cu colita ulcerativă. Aceste simptome pot varia de la ușoare la severe și pot afecta calitatea vieții. Tratamentul poate include medicamente antiinflamatoare și modificări ale stilului de viață pentru a reduce impactul asupra mobilității și activităților zilnice.

Erupții cutanate și ulcerații: Pe lângă simptomele intestinale, colita ulcerativă poate provoca și probleme ale pielii, cum ar fi erupții cutanate și ulcerații. Aceste manifestări pot fi dureroase și pot necesita tratament specific pentru a le gestiona. Este important ca pacienții să fie conștienți de aceste simptome extraintestinale și să consulte un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Inflamație și iritație oculară: Inflamația ochilor este o altă manifestare extraintestinală a colitei ulcerative. Pacienții pot experimenta roșeață, durere și iritație oculară, simptome care necesită atenție medicală pentru a preveni complicațiile și pentru a menține sănătatea ochilor.

Aftele bucale: Ulcerațiile sau rănile din gură, cunoscute și sub numele de afte bucale, pot apărea la pacienții cu colită ulcerativă. Acestea pot fi dureroase și pot interfera cu alimentația și vorbirea. Tratamentul aftelor bucale poate include medicamente topice, terapii de reducere a durerii și măsuri de igienă orală îmbunătățită.

Opțiuni de Tratament pentru Colita Ulcerativă

Tratamentul colitei ulcerative este diversificat și poate include medicamente, modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

Medicamente

Aminosalicilați (5-ASA): Aceștia sunt adesea prima linie de tratament în colita ulcerativă datorită proprietăților lor antiinflamatoare. Aceste medicamente ajută la reducerea inflamației în mucoasa colonului și sunt utilizate în special pentru formele ușoare până la moderate ale bolii. Aminosalicilații pot fi administrați oral sau rectal și sunt considerați relativ siguri, cu efecte secundare minore. Eficacitatea lor în inducerea și menținerea remisiunii a făcut ca acești agenți să fie o componentă esențială în managementul pe termen lung al colitei ulcerative.

Corticosteroizi: Aceștia sunt utilizați pentru controlul rapid al simptomelor în cazurile de colită ulcerativă activă și severă. Aceste medicamente puternice antiinflamatoare pot reduce semnificativ inflamația și pot induce remisiunea, dar nu sunt destinate utilizării pe termen lung datorită riscului de efecte secundare serioase. Managementul atent al dozelor și monitorizarea efectelor secundare sunt cruciale în timpul tratamentului cu corticosteroizi.

Imunomodulatoare: Acestea sunt medicamente care modifică răspunsul imun al organismului și sunt folosite pentru a menține remisiunea după ce inflamația a fost controlată. Acestea pot fi utilizate singure sau în combinație cu alte terapii pentru a crește eficacitatea tratamentului și pentru a reduce dependența de corticosteroizi. Imunomodulatoarele pot avea efecte secundare semnificative și necesită monitorizare regulată.

Terapii Biologice: Acestea țintesc anumite proteine din sistemul imunitar care contribuie la inflamația intestinală. Aceste medicamente moderne pot fi foarte eficiente în inducerea și menținerea remisiunii, în special la pacienții care nu răspund la tratamentele convenționale. Terapiile biologice sunt administrate prin injecție sau perfuzie și pot avea riscuri, inclusiv susceptibilitatea crescută la infecții, motiv pentru care pacienții trebuie monitorizați atent.

Inhibitorii kinazei Janus (JAK): Aceștia reprezintă o clasă relativ nouă de medicamente utilizate în tratamentul colitei ulcerative. Acești agenți terapeutici acționează prin blocarea activității anumitor enzime implicate în procesele inflamatorii ale sistemului imunitar. Prin inhibarea acestor căi de semnalizare, medicamentele pot reduce inflamația și pot ameliora simptomele bolii. Inhibitorii JAK sunt administrați oral și pot fi o opțiune eficientă pentru pacienții care nu au răspuns la alte tratamente, deși pot avea efecte secundare și necesită monitorizare atentă.

Modificări Dietetice

Dietă cu Reziduuri Scăzute în Timpul Puseelor: În timpul puseelor de colită ulcerativă, o dietă cu reziduuri scăzute poate ajuta la reducerea simptomelor. Această dietă implică limitarea alimentelor care sunt bogate în fibre și pot irita intestinul sau pot crește frecvența mișcărilor intestinale. Scopul este de a minimiza inflamația și de a facilita vindecarea mucoasei intestinale, oferind în același timp nutrienții necesari.

Dietă Nutritivă și Echilibrată în Remisiune: Menținerea unei diete echilibrate și bogate în nutrienți este esențială în perioadele de remisiune a colitei ulcerative. O alimentație variată, care include o gamă largă de fructe, legume, proteine și grăsimi sănătoase, poate ajuta la susținerea sănătății generale și la prevenirea deficiențelor nutriționale. Este important ca pacienții să colaboreze cu un nutriționist pentru a dezvolta un plan alimentar personalizat care să susțină sănătatea intestinală și să promoveze o remisiune pe termen lung.

Identificarea și Evitarea Alimentelor Declanșatoare: Recunoașterea și evitarea alimentelor care declanșează simptomele colitei ulcerative este un pas important în gestionarea bolii. Alimentele declanșatoare pot varia de la o persoană la alta și pot include produse lactate, alimente grase, picante sau bogate în fibre. Prin monitorizarea reacțiilor la diferite alimente și ajustarea dietei, pacienții pot reduce frecvența și severitatea puseelor și pot îmbunătăți calitatea vieții.

Chirurgie

Indicații pentru Chirurgie: Chirurgia în colita ulcerativă este luată în considerare atunci când tratamentele medicamentoase nu reușesc să controleze simptomele, în cazul complicațiilor severe sau când există un risc crescut de cancer colorectal. Indicațiile includ, de asemenea, sângerare masivă, perforația colonului, megacolonul toxic și boala refractară. Decizia de a recurge la chirurgie este una complexă și se bazează pe o evaluare amănunțită a stării pacientului, a istoricului bolii și a preferințelor personale.

Proctocolectomie cu Anastomoză Ileoanală și Pungă Ileală (IPAA): Aceasta este o intervenție chirurgicală care implică îndepărtarea colonului și rectului, urmată de crearea unei pungi ileale interne care este conectată la anus. Această procedură permite pacienților să mențină controlul defecației prin anus, fiind o opțiune preferată pentru mulți pacienți. Recuperarea după IPAA necesită timp și poate implica mai multe etape chirurgicale.

Proctocolectomie cu Ileostomie Permanentă: În cazurile în care IPAA nu este posibilă sau nu este cea mai bună opțiune, pacienții pot suferi o proctocolectomie cu ileostomie permanentă. Aceasta implică crearea unei stome, o deschidere în abdomen prin care intestinul subțire este adus la suprafața pielii pentru a permite eliminarea deșeurilor într-o pungă de colectare. Deși ileostomia permanentă reprezintă o schimbare majoră în stilul de viață, pacienții pot beneficia de suport și resurse pentru a se adapta la noua lor condiție.

Întrebări frecvente

Este colita ulcerativă vindecabilă?

Colita ulcerativă este o boală cronică și, în prezent, nu există un tratament care să o vindece complet. Tratamentele disponibile pot induce remisiunea și pot controla simptomele.

Ce declanșează puseele de colită ulcerativă?

Puseele de colită ulcerativă pot fi declanșate de factori precum stresul, anumite alimente, infecțiile intestinale sau utilizarea anumitor medicamente. Identificarea și evitarea factorilor declanșatori pot ajuta la gestionarea bolii.

Poate dieta singură controla simptomele colitei ulcerative?

Deși dieta nu poate controla singură colita ulcerativă, modificările dietetice pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea frecvenței puseelor.

Este colita ulcerativă considerată o boală autoimună?

Da, colita ulcerativă este considerată o boală autoimună, deoarece sistemul imunitar atacă greșit mucoasa colonului, provocând inflamație și ulcerații.

Cum diferă colita ulcerativă de boala Crohn?

Colita ulcerativă afectează doar colonul și rectul și se limitează la mucoasa intestinală, în timp ce boala Crohn poate afecta orice parte a tractului digestiv și poate penetra mai adânc în straturile intestinale.

Poate stresul cauza colita ulcerativă?

Stresul nu cauzează colita ulcerativă, dar poate agrava simptomele și poate contribui la declanșarea puseelor la persoanele care suferă deja de această boală.

Este colita ulcerativă ereditară?

Colita ulcerativă poate avea un component ereditar, riscul de a dezvolta boala fiind mai mare dacă un membru al familiei apropiate are această afecțiune.

Care este speranța de viață pentru cineva cu colita ulcerativă?

Speranța de viață pentru persoanele cu colita ulcerativă poate fi similară cu cea a populației generale, cu condiția ca boala să fie bine gestionată și monitorizată pentru a preveni complicațiile.

Poate sarcina afecta colita ulcerativă?

Sarcina poate afecta evoluția colitei ulcerative, iar boala poate influența, de asemenea, sarcina și nașterea. Este important ca femeile însărcinate să fie monitorizate îndeaproape de către un medic.

Există remedii naturale pentru gestionarea simptomelor colitei ulcerative?

Există remedii naturale care pot ajuta la gestionarea simptomelor colitei ulcerative, dar acestea ar trebui utilizate ca un complement la tratamentul prescris de medic și sub îndrumarea acestuia.

Concluzie

Colita ulcerativă este o afecțiune complexă care necesită o abordare multidisciplinară pentru managementul eficient. Înțelegerea bolii, identificarea tratamentelor adecvate și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților și pentru prevenirea complicațiilor. Colaborarea strânsă între pacienți și echipa medicală este crucială pentru navigarea provocărilor acestei boli pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Meier, J., & Sturm, A. (2011). Current treatment of ulcerative colitis. World journal of gastroenterology: WJG, 17(27), 3204.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3158396/

Thompson, A. I., & Lees, C. W. (2011). Genetics of ulcerative colitis. Inflammatory bowel diseases, 17(3), 831-848.

https://academic.oup.com/ibdjournal/article/17/3/831/4634306

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.