Meniu

Ulcer: simptome comune si metode de tratament eficiente

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Ulcerul gastric, cunoscut și sub denumirea de ulcer peptic, este o leziune deschisă care se formează pe mucoasa stomacului. Această afecțiune poate provoca dureri abdominale intense și poate avea consecințe serioase dacă nu este tratată corespunzător.

Cauzele principale includ infecția cu bacteria Helicobacter pylori și utilizarea prelungită a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Simptomele variază de la arsuri stomacale și disconfort până la greață și pierderea poftei de mâncare. Diagnosticul se stabilește prin endoscopie și teste pentru H. pylori, iar tratamentul include medicamente care reduc aciditatea gastrică și, dacă este cazul, antibiotice. Prevenția implică măsuri de igienă riguroasă și utilizarea prudentă a medicamentelor care pot irita stomacul.

Simptomele ulcerelor gastrice

Simptomele ulcerelor gastrice pot varia de la caz la caz, însă există semne comune care indică prezența acestei afecțiuni și care necesită atenție medicală.

Simptome comune

Durerea arzătoare la stomac: Durerea arzătoare sau senzația de arsură în stomac este unul dintre cele mai frecvente simptome ale ulcerelor gastrice. Această durere este adesea localizată în partea superioară a abdomenului și poate fi resimțită ca o senzație de foame dureroasă, care se intensifică pe stomacul gol și se ameliorează temporar după consumul de alimente. Durerea poate varia în intensitate și poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi indigestia sau greața. Recunoașterea timpurie a acestui simptom și consultarea unui medic sunt esențiale pentru diagnosticarea corectă și inițierea tratamentului adecvat.

Senzația de plenitudine sau balonare: Un simptom comun al ulcerelor gastrice este senzația de plenitudine sau balonare, care poate apărea chiar și după consumul unei cantități mici de alimente. Această senzație poate fi însoțită de o presiune inconfortabilă și poate duce la dificultăți în finalizarea meselor. Balonarea poate fi cauzată de o digestie încetinită și de acumularea de gaze, fenomene care sunt adesea exacerbate de prezența ulcerelor. Este important ca pacienții să discute aceste simptome cu medicul lor, deoarece pot indica necesitatea ajustării tratamentului sau a dietei.

Arsuri la stomac și indigestia: Acestea sunt simptome frecvente ale ulcerelor gastrice. Ele se manifestă prin disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului și în spatele sternului, adesea după mese. Indigestia poate include o serie de simptome digestive, cum ar fi greutatea în stomac, eructațiile și senzația de arsură, care pot afecta calitatea vieții. Tratamentul eficient al ulcerelor poate ajuta la ameliorarea acestor simptome și la îmbunătățirea digestiei.

Greața și vărsăturile: Acestea pot fi simptome ale ulcerelor gastrice, în special când sunt asociate cu durerea abdominală. Aceste simptome pot fi declanșate de iritarea mucoasei stomacale și de perturbarea funcției digestive normale. În cazuri mai grave, vărsăturile pot conține sânge sau pot avea aspectul de zaț de cafea, indicând o posibilă sângerare a ulcerului. Este esențial ca pacienții să caute asistență medicală imediată dacă experimentează astfel de simptome severe.

Simptome severe și complicații

Sângerarea (vărsături cu sânge sau scaune întunecate): Sângerarea este o complicație gravă a ulcerelor gastrice și se poate manifesta prin vărsături cu sânge sau prin prezența sângelui în scaune, care pot deveni întunecate sau tărcate. Aceasta indică o eroziune semnificativă a mucoasei stomacale sau duodenale și necesită intervenție medicală de urgență. Sângerarea poate duce la anemie și la alte probleme de sănătate serioase, motiv pentru care diagnosticarea și tratamentul prompt sunt vitale.

Perforația (gaură în peretele stomacal): Perforația ulcerului gastric reprezintă o urgență medicală și se produce când ulcerul penetrează întregul perete al stomacului, creând o deschidere care permite conținutului gastric să intre în cavitatea abdominală. Aceasta poate duce la peritonită, o inflamație severă a cavității abdominale, și necesită intervenție chirurgicală imediată. Simptomele includ durere abdominală intensă, rigiditate a abdomenului și simptome de șoc, cum ar fi tensiune arterială scăzută și accelerarea ritmului cardiac.

Obstrucția (blocarea tractului digestiv): Aceasta reprezintă o complicație gravă a ulcerelor gastrice, care apare atunci când un ulcer se cicatrizează și formează un țesut cicatricial ce poate îngusta sau bloca pasajul alimentelor prin tractul digestiv. Aceasta poate duce la simptome precum vărsături persistente, incapacitatea de a mânca și pierdere în greutate. Tratamentul poate varia de la administrarea de medicamente care reduc aciditatea gastrică și relaxează mușchii tractului digestiv, până la intervenții chirurgicale pentru a elimina obstrucția.

Opțiuni de tratament pentru ulcerele gastrice

Tratamentul ulcerelor gastrice variază în funcție de cauza specifică și de severitatea simptomelor. Abordarea terapeutică include medicamente care reduc aciditatea gastrică, tratează infecția cu H. pylori și promovează vindecarea mucoasei.

Medicamente

Antibiotice pentru infecția cu H. pylori: Tratamentul infecției cu Helicobacter pylori necesită o combinație de antibiotice pentru a eradica bacteria. Alegerea antibioticelor se bazează pe sensibilitatea specifică a tulpinii bacteriene și pe recomandările medicale actuale. Tratamentul cu antibiotice este adesea asociat cu medicamente care inhibă secreția de acid gastric, pentru a spori eficacitatea terapiei și pentru a facilita vindecarea ulcerului. Monitorizarea pacientului și confirmarea eradicării infecției sunt pași importanți în prevenirea recidivelor și a complicațiilor ulterioare.

Inhibitorii pompei de protoni (IPP): Aceștia reprezintă o clasă de medicamente esențiale în tratamentul ulcerelor gastrice, deoarece reduc eficient secreția de acid gastric. Acești agenți terapeutici acționează prin blocarea enzimei responsabile pentru pomparea acidului în stomac, oferind astfel un mediu mai puțin acid care favorizează vindecarea ulcerelor. Utilizarea inhibitorilor pompei de protoni a revoluționat managementul ulcerelor peptice și a redus semnificativ necesitatea intervențiilor chirurgicale pentru această afecțiune.

Blocanții receptorilor de histamină (H2): Aceștia sunt medicamente care scad producția de acid gastric prin blocarea receptorilor specifici de histamină de pe celulele care secretă acid în stomac. Aceste medicamente sunt adesea utilizate ca tratament inițial sau în combinație cu alți agenți pentru controlul simptomelor ulcerelor gastrice. Deși sunt mai puțin puternici decât inhibitorii pompei de protoni, blocanții receptorilor de histamină sunt eficienți și bine tolerați de majoritatea pacienților.

Antiacidele și agenții citoprotectori: Antiacidele sunt medicamente care neutralizează acidul gastric și oferă o ameliorare rapidă a simptomelor asociate cu ulcerul gastric, cum ar fi arsurile gastrice și disconfortul. Agenții citoprotectori, pe de altă parte, contribuie la protejarea mucoasei stomacale și duodenale, creând un strat protector care împiedică acțiunea dăunătoare a acidului și a altor iritanți. Aceste medicamente sunt adesea recomandate pentru a completa regimul de tratament al ulcerelor și pentru a spori procesul de vindecare.

Modificări ale stilului de viață

Evitarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene și a alcoolului: Unul dintre pașii importanți în managementul ulcerelor gastrice este reducerea sau eliminarea consumului de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și alcool, deoarece acestea pot irita mucoasa gastrică și pot exacerba simptomele ulcerului. Pacienții sunt sfătuiți să discute cu medicul lor alternative mai sigure pentru controlul durerii și inflamației, precum și să limiteze consumul de băuturi alcoolice pentru a favoriza vindecarea ulcerelor.

Renunțarea la fumat: Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea și agravarea ulcerelor gastrice, deoarece nicotina din țigări stimulează producția de acid gastric și afectează fluxul sangvin către mucoasa stomacală. Renunțarea la fumat este esențială nu doar pentru vindecarea ulcerelor, ci și pentru îmbunătățirea sănătății generale și prevenirea altor afecțiuni asociate cu fumatul. Pacienții sunt încurajați să caute programe de sprijin și metode eficiente pentru a renunța la acest obicei nociv.

Gestionarea stresului: Stresul poate exacerba simptomele ulcerelor gastrice și poate încetini procesul de vindecare. Este important ca pacienții să identifice sursele de stres și să învețe tehnici eficiente de management al acestuia, cum ar fi exercițiile de relaxare, meditația sau consilierea psihologică. Adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu timp suficient pentru odihnă și activități recreative, poate contribui la reducerea impactului negativ al stresului asupra sănătății digestive.

Tratament chirurgical (Cazuri rare)

Ulcerul hemoragic: Ulcerele gastrice care provoacă sângerări severe pot necesita intervenție chirurgicală, mai ales când tratamentele medicamentoase nu reușesc să controleze hemoragia. Chirurgia poate implica cauterizarea vaselor de sânge afectate sau alte tehnici pentru a opri sângerarea și pentru a preveni recidiva.

Ulcerul perforat: Un ulcer care a perforat peretele stomacal reprezintă o urgență medicală și necesită intervenție chirurgicală imediată pentru a repara perforația și a preveni infecția în cavitatea abdominală. Tratamentul chirurgical poate include închiderea perforației sau rezecția parțială a stomacului, în funcție de severitatea și localizarea perforației.

Ulcerul obstructiv: Ulcerele care duc la obstrucția tractului digestiv pot necesita tratament chirurgical pentru a restabili continuitatea și funcționalitatea acestuia. Intervenția chirurgicală poate varia de la dilatație endoscopică la rezecție chirurgicală, în cazurile în care obstrucția nu poate fi rezolvată prin alte metode. Scopul este de a asigura o alimentație adecvată și de a preveni complicațiile asociate cu obstrucția, cum ar fi malnutriția sau perforația.

Întrebări frecvente

Poate stresul să cauzeze ulcere gastrice?

Stresul în sine nu cauzează ulcere gastrice, dar poate agrava simptomele și poate încetini procesul de vindecare al unui ulcer existent.

Sunt ulcerele gastrice contagioase?

Ulcerele gastrice nu sunt contagioase. Cu toate acestea, bacteria Helicobacter pylori, care poate cauza ulcere, se poate transmite de la o persoană la alta.

Cât timp este necesar pentru vindecarea ulcerelor gastrice?

Vindecarea ulcerelor gastrice poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de severitatea ulcerului și de aderența la tratament.

Pot anumite alimente declanșa simptomele ulcerului gastric?

Da, alimente precum cele picante, acide sau grase pot irita ulcerul gastric și pot declanșa simptomele.

Există remedii naturale pentru ulcerele gastrice?

Există remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor ulcerelor gastrice, dar acestea nu înlocuiesc tratamentul medical. Consultați medicul înainte de a încerca orice remediu natural.

Pot ulcerele gastrice duce la cancer?

Ulcerele gastrice cauzate de infecția cu Helicobacter pylori pot crește riscul de cancer gastric, de aceea este important tratamentul adecvat.

Cum pot gestiona durerea asociată cu ulcerele gastrice?

Durerea cauzată de ulcerele gastrice poate fi gestionată prin medicamente prescrise de medic, evitarea alimentelor iritante și modificări ale stilului de viață.

Există consecințe pe termen lung ale ulcerelor gastrice netratate?

Ulcerele gastrice netratate pot duce la complicații serioase, cum ar fi sângerarea, perforația și obstrucția.

Pot ulcerele gastrice recidiva după tratament?

Da, ulcerele gastrice pot recidiva, mai ales dacă factorii care au cauzat ulcerul inițial nu sunt eliminați sau gestionați corespunzător.

Când ar trebui să caut atenție medicală pentru simptomele ulcerului gastric?

Căutați atenție medicală dacă aveți durere severă, vărsături cu sânge, scaune negre sau tărcate, sau dacă simptomele persistă în ciuda tratamentului.

Concluzie

Ulcerele gastrice sunt afecțiuni tratabile care necesită o abordare atentă și personalizată. Prevenirea, diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru vindecarea eficientă și pentru evitarea complicațiilor. Adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizarea atentă a simptomelor pot contribui la menținerea sănătății digestive și la prevenirea recidivelor.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Graham, D. Y. (2014). History of Helicobacter pylori, duodenal ulcer, gastric ulcer and gastric cancer. World Journal of Gastroenterology: WJG, 20(18), 5191.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017034/

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.