Meniu

Durere de splina: cauze des intalnite si tratament eficient

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Durerea de splină poate fi un semnal de alarmă pentru diverse afecțiuni, unele dintre ele necesitând atenție medicală imediată. Această durere este adesea localizată în partea superioară stângă a abdomenului și poate iradia către umărul stâng.

Deși splina este un organ care poate fi compensat funcțional de alte părți ale corpului, problemele sale pot indica infecții, leziuni sau boli precum splenomegalia, ruptura splinei sau afecțiuni ale ficatului. Prin urmare, este esențial să se identifice cauza durerii de splină pentru a putea oferi tratamentul adecvat și a preveni complicațiile.

Cauzele durerii de splină

Durerea de splină poate avea multiple cauze, de la afecțiuni ușoare până la probleme grave de sănătate. Identificarea corectă a cauzei este crucială pentru a asigura un tratament eficient și pentru a preveni complicațiile.

Splina mărită (Splenomegalia)

Infecții virale (Mononucleoza, Hepatita): Acestea pot duce la inflamarea și mărirea splinei. Mononucleoza, cunoscută și sub numele de “boala sărutului”, este cauzată de virusul Epstein-Barr și se manifestă prin simptome precum oboseală, febră și dureri de gât, iar splenomegalia este o caracteristică comună. Hepatita, o inflamație a ficatului, poate fi de asemenea însoțită de mărirea splinei, în special în cazurile cronice sau în cele cauzate de virusurile hepatice B și C. Aceste infecții pot provoca durere de splină și necesită evaluare medicală pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Infecții bacteriene (Endocardita, Tuberculoza): Infecțiile bacteriene precum endocardita și tuberculoza pot afecta, de asemenea, splina. Endocardita, o infecție a căptușelii interioare a inimii, poate duce la formarea de vegetații care se pot desprinde și pot bloca vasele de sânge ale splinei, provocând splenomegalie și durere. Tuberculoza, o boală infecțioasă gravă care afectează în principal plămânii, poate să se răspândească și la splină, cauzând inflamație și mărire. Tratamentul acestor infecții este esențial pentru a reduce riscul de complicații și pentru a ameliora durerea de splină.

Infecții parazitare (Malaria, Toxoplasmoza): Acestea pot avea un impact semnificativ asupra splinei. Malaria este cauzată de paraziții Plasmodium, transmiși prin înțepătura țânțarilor infectați, și poate duce la splenomegalie, febră și frisoane. Toxoplasmoza, adesea asociată cu expunerea la fecalele pisicilor sau consumul de carne insuficient gătită, poate de asemenea să provoace mărirea splinei. Ambele infecții necesită tratament medical pentru a controla paraziții și pentru a reduce riscul de complicații, inclusiv durerea de splină.

Boli hepatice (Ciroza, Hipertensiunea portală): Acestea pot afecta funcționarea splinei și pot contribui la apariția durerii. Ciroza, care implică cicatrizarea progresivă a ficatului, poate duce la hipertensiune portală, o creștere a presiunii în sistemul venos portal. Această presiune crescută poate cauza acumularea de sânge în splină, rezultând în splenomegalie și durere. Tratamentul acestor afecțiuni hepatice este esențial pentru a preveni deteriorarea suplimentară a splinei și pentru a ameliora simptomele asociate.

Tulburări ale sângelui (Leucemie, Limfom, Anemie hemolitică): Tulburările sangvine precum leucemia, limfomul și anemia hemolitică pot duce la mărirea și durerea splinei. Leucemia și limfomul sunt tipuri de cancer care afectează celulele sangvine și sistemul limfatic, în timp ce anemia hemolitică implică distrugerea prematură a eritrocitelor. Aceste condiții pot suprasolicita splina, provocând splenomegalie și durere. Tratamentul specific fiecărei tulburări este crucial pentru gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Condiții inflamatorii (Artrita reumatoidă, Lupus, Sarcoidoza): Condițiile inflamatorii, inclusiv artrita reumatoidă, lupusul și sarcoidoza, pot afecta splina și pot cauza durere. Aceste boli autoimune pot duce la inflamația splinei, cunoscută sub numele de splenită, care poate rezulta în mărirea și durerea organului. Tratamentul acestor afecțiuni inflamatorii este esențial pentru a reduce inflamația și pentru a ameliora durerea de splină.

Splina deteriorată sau ruptă

Trauma sau leziunea: Trauma sau leziunea splinei poate rezulta din accidente, lovituri sau alte tipuri de impact direct asupra abdomenului. Aceste leziuni pot duce la ruptura splinei, o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală imediată. Simptomele unei spline rupte includ durere acută în partea stângă a abdomenului, scăderea tensiunii arteriale și creșterea ritmului cardiac. Prevenirea traumelor și diagnosticarea rapidă sunt esențiale pentru a evita complicațiile grave și pentru a oferi tratamentul adecvat.

Ruptura spontană (Rară): Aceasta este un fenomen rar, dar poate fi extrem de gravă, survenind în absența unui traumatism evident. Aceasta poate fi asociată cu afecțiuni care slăbesc peretele splinei, cum ar fi infecții sau boli inflamatorii. Simptomele includ durere bruscă în partea stângă a abdomenului, hipotensiune și șoc. Ruptura spontană necesită adesea intervenție chirurgicală de urgență pentru a opri sângerarea internă și pentru a preveni complicații care pot pune viața în pericol. Diagnosticarea precoce și monitorizarea atentă a pacienților cu afecțiuni care predispun la această complicație sunt esențiale pentru a reduce riscurile asociate.

Alte cauze

Infarctul splenic: Acesta se referă la moartea țesutului splinei datorată unei întreruperi a aportului de sânge, adesea cauzată de un cheag de sânge sau de o obstrucție în arterele splinei. Simptomele pot include durere acută în partea stângă a abdomenului, febră și simptome de șoc. Tratamentul depinde de cauza subiacentă a infarctului și poate include medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sânge sau intervenții chirurgicale pentru a restabili fluxul sangvin.

Abcesul splenic: Acesta este o colecție de puroi în interiorul splinei, de obicei cauzată de o infecție bacteriană. Poate rezulta din răspândirea unei infecții din altă parte a corpului sau poate fi o complicație a unei leziuni. Simptomele includ febră, frisoane și durere în partea stângă a abdomenului. Tratamentul abcesului splenic implică adesea administrarea de antibiotice și, în unele cazuri, drenajul chirurgical al puroiului.

Chisturile sau tumorile splinei: Chisturile splinei sunt saci plini cu lichid care se pot forma în splină, în timp ce tumorile pot fi benigne sau maligne. Multe chisturi sunt asimptomatice și descoperite întâmplător, dar pot provoca durere dacă devin suficient de mari sau se rup. Tumorile splinei pot cauza, de asemenea, splenomegalie și durere. Tratamentul variază în funcție de natura și dimensiunea formațiunii și poate include observația, intervenția chirurgicală sau alte terapii specifice în cazul neoplasmelor.

Opțiuni de tratament pentru durerea de splină

Tratamentul durerii de splină se concentrează pe abordarea cauzei subiacente și poate varia de la administrarea de medicamente până la intervenții chirurgicale, în funcție de diagnosticul stabilit.

Tratamentul cauzei subiacente

Antibiotice pentru infecții: În cazul în care durerea de splină este cauzată de o infecție bacteriană, tratamentul cu antibiotice este esențial. Alegerea antibioticului adecvat depinde de tipul de bacterie implicat și de sensibilitatea acesteia la diferite medicamente. Tratamentul eficient al infecției poate reduce inflamația splinei, poate ameliora durerea și poate preveni complicațiile. Este important ca pacienții să urmeze întregul curs de tratament prescris pentru a asigura eradicarea completă a infecției.

Managementul bolilor hepatice: Tratamentul afecțiunilor hepatice este crucial, deoarece acestea pot influența indirect sănătatea splinei. Bolile de ficat, cum ar fi ciroza sau hepatita, pot duce la hipertensiune portală și, în consecință, la splenomegalie. Managementul eficient al bolilor hepatice poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta și evitarea alcoolului, medicamente care să controleze inflamația și progresia bolii, și în cazuri grave, proceduri chirurgicale sau transplant hepatic. Controlul afecțiunilor hepatice poate reduce riscul de complicații la nivelul splinei și ameliora simptomele asociate.

Tratamentul tulburărilor sangvine: Tulburările sangvine, precum leucemia, limfomul și anemia hemolitică, pot afecta funcția splinei și pot necesita tratamente specifice. Acestea pot include chimioterapia, radioterapia, terapia țintită sau transplantul de măduvă osoasă. Tratamentul vizează controlul producției anormale de celule sangvine sau îmbunătățirea funcției celulelor sangvine existente. Abordarea corectă a acestor tulburări poate reduce impactul asupra splinei și poate diminua durerea asociată.

Terapia imunosupresoare pentru condiții inflamatorii: Condițiile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul și sarcoidoza, pot fi tratate cu terapie imunosupresoare pentru a reduce răspunsul imun hiperactiv al organismului. Medicamentele imunosupresoare pot ajuta la controlarea inflamației și la prevenirea deteriorării țesuturilor, inclusiv a splinei. Este important ca pacienții să fie monitorizați atent pentru efectele secundare ale acestor medicamente și să se ajusteze dozele pentru a menține un echilibru între suprimarea simptomelor și menținerea unei funcții imune adecvate.

Splenectomia (Îndepărtarea chirurgicală a splinei)

Indicațiile pentru splenectomie: Splenectomia poate fi recomandată în cazuri de splenomegalie severă, ruptură a splinei, sau boli sangvine care nu răspund la alte forme de tratament. De asemenea, poate fi indicată în cazul prezenței tumorilor sau chisturilor splinei. Decizia de a îndepărta splina este luată după o evaluare atentă a beneficiilor și riscurilor, luând în considerare impactul pe termen lung asupra funcției imune a pacientului.

Riscuri și complicații: Splenectomia implică riscuri chirurgicale, inclusiv sângerare, infecție și reacții la anestezie. După îndepărtarea splinei, pacienții sunt la un risc crescut de infecții, deoarece splina joacă un rol important în filtrarea bacteriilor și a altor patogeni din sânge. Prin urmare, pacienții pot necesita vaccinări suplimentare și pot fi prescrise antibiotice profilactice pentru a reduce riscul de infecții postoperatorii. Monitorizarea atentă și îngrijirea postoperatorie sunt esențiale pentru a minimiza complicațiile și pentru a asigura o recuperare optimă.

Îngrijirea și precauțiile post splenectomie: După îndepărtarea chirurgicală a splinei, pacienții trebuie să urmeze un set de precauții pentru a preveni infecțiile și a gestiona riscurile asociate cu absența acestui organ. Este esențială menținerea unei igiene riguroase, evitarea expunerii la persoane bolnave și informarea oricărui furnizor de servicii medicale despre absența splinei. Pacienții vor avea nevoie de vaccinări specifice pentru a compensa pierderea funcției imune a splinei și pot fi sfătuiți să poarte o brățară de identificare medicală. Monitorizarea regulată a sănătății și consultările medicale periodice sunt cruciale pentru a detecta și trata rapid orice probleme care pot apărea.

Îngrijire suportivă

Managementul durerii: Controlul durerii este o componentă cheie a îngrijirii suportive pentru pacienții cu probleme la nivelul splinei. Acesta poate include medicamente analgezice, terapii fizice și metode alternative de ameliorare a durerii. Este important ca pacienții să comunice deschis cu echipa medicală despre intensitatea și localizarea durerii pentru a ajusta planul de tratament și a asigura un confort maxim.

Modificarea odihnei și a activității: Pacienții cu durere de splină pot avea nevoie să își modifice nivelul de activitate și să se odihnească mai mult pentru a facilita vindecarea. Repausul adecvat și evitarea efortului fizic intens pot ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea agravării simptomelor. În același timp, activitățile ușoare și exercițiile controlate pot fi benefice pentru menținerea mobilității și a stării generale de bine.

Întrebări frecvente

Poate durerea de splină fi un semn al cancerului?

Durerea de splină poate fi asociată cu anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia sau limfomul, care afectează sistemul limfatic sau sângele.

Cum pot să-mi dau seama dacă durerea de splină este gravă?

Durerea de splină este considerată gravă dacă este severă, persistentă sau însoțită de alte simptome, cum ar fi febră, greață sau vărsături. Este important să consultați un medic pentru evaluare.

Ce ar trebui să fac dacă experimentez durere bruscă și severă de splină?

Dacă simțiți o durere bruscă și severă de splină, este esențial să căutați asistență medicală imediată, deoarece poate fi un semn al unei urgențe, cum ar fi ruptura splinei.

Poate durerea de splină să se rezolve de la sine?

Unele dureri de splină ușoare pot dispărea fără tratament, dar este important să monitorizați simptomele și să consultați un medic dacă durerea persistă sau se agravează.

Cum pot preveni problemele splinei?

Prevenirea problemelor splinei include menținerea unui stil de viață sănătos, evitarea traumelor abdominale și vaccinările recomandate pentru a reduce riscul de infecții.

Ce schimbări ale stilului de viață ar trebui să fac după ce mi-a fost îndepărtată splina?

După îndepărtarea splinei, este important să evitați riscurile de infecție, să urmați un regim de vaccinare adecvat și să discutați cu medicul despre profilaxia antibiotică.

Există consecințe pe termen lung ale vieții fără splină?

Lipsa splinei poate crește riscul de infecții, așa că este important să urmați recomandările medicale pentru a vă proteja sănătatea.

Poate splina să se regenereze după ce a fost îndepărtată?

Splina nu se regenerează după îndepărtare, dar alte organe, cum ar fi ficatul, pot prelua unele dintre funcțiile sale.

Cât timp durează recuperarea după o splenectomie?

Timpul de recuperare după o splenectomie variază, dar majoritatea pacienților se pot întoarce la activitățile normale în câteva săptămâni, cu condiția să urmeze instrucțiunile medicale.

Există tratamente alternative pentru durerea de splină în afara chirurgiei?

Tratamentele alternative pentru durerea de splină pot include medicamente pentru gestionarea durerii și inflamației, precum și modificări ale stilului de viață și ale dietei.

Concluzie

În concluzie, durerea de splină poate avea multiple cauze și este important să se identifice sursa pentru a oferi tratamentul adecvat. Îngrijirea post splenectomie și monitorizarea pe termen lung sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și a menține o calitate bună a vieții. Vaccinările și precauțiile adecvate pot ajuta persoanele fără splină să trăiască vieți sănătoase și protejate de infecții.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Lhuaire, M., Sommacale, D., Piardi, T., Grenier, P., Diebold, M. D., Avisse, C., & Kianmanesh, R. (2013). A rare cause of chronic abdominal pain: recurrent sub-torsions of an accessory spleen. Journal of Gastrointestinal Surgery, 17, 1893-1896.

https://link.springer.com/article/10.1007/s11605-013-2239-9

Mohseni, M., Kruse, B. T., & Graham, C. (2018). Splenic torsion: a rare cause of abdominal pain. Case Reports, 2018, bcr-2018.

https://casereports.bmj.com/content/2018/bcr-2018-224952.short

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.