Meniu

Simptomele colitei: cele mai comune si in functie de tip

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Colita, o inflamație a colonului, se manifestă prin simptome variate, care pot afecta semnificativ calitatea vieții. Printre cele mai comune semne se numără diareea, adesea cu sânge sau mucus, durerile abdominale și crampele, care pot fi însoțite de o nevoie urgentă de a merge la toaletă.

Pierderea apetitului și scăderea în greutate sunt, de asemenea, simptome frecvente. Înțelegerea acestor simptome și identificarea lor timpurie sunt esențiale pentru managementul eficient al colitei și pentru prevenirea complicațiilor. Acest articol oferă o privire detaliată asupra simptomelor colitei, cu scopul de a îmbunătăți recunoașterea și abordarea lor.

Simptome comune ale colitei

Colita poate prezenta o gamă largă de simptome, care variază în funcție de severitatea și tipul inflamației. De la diaree și durere abdominală, până la oboseală și pierderea apetitului, simptomele pot influența negativ activitățile zilnice și starea generală de bine.

Diareea

Frecvența și urgența: Diareea este un simptom frecvent al colitei, caracterizată prin mișcări intestinale frecvente și nevoia imperioasă de a folosi toaleta. Această urgență poate perturba rutina zilnică și poate contribui la stres și anxietate. Frecvența crescută a mișcărilor intestinale poate duce, de asemenea, la deshidratare, făcând esențială menținerea unui aport adecvat de lichide.

Prezența sângelui, mucusului sau puroiului: Un alt aspect îngrijorător al diareei asociate cu colita este prezența sângelui, mucusului sau puroiului în scaun. Aceste semne pot indica o inflamație severă a colonului și necesită atenție medicală imediată. Sângerarea poate varia de la urme subtile până la cantități semnificative, ceea ce poate duce la anemie și necesită evaluare și tratament.

Durere abdominală și crampe

Localizarea și severitatea: Durerea abdominală și crampele sunt simptome comune ale colitei, care pot varia în intensitate și localizare. Durerea poate fi difuză sau se poate concentra în anumite zone ale abdomenului, reflectând adesea locația inflamației în colon. Severitatea durerii poate influența capacitatea de a mânca și de a participa la activități zilnice, necesitând gestionarea adecvată pentru ameliorare.

Relația cu mișcările intestinale: Colita poate afecta semnificativ modul în care funcționează intestinul, influențând atât frecvența, cât și consistența mișcărilor intestinale. Persoanele cu colită pot experimenta o schimbare în obiceiurile lor intestinale, inclusiv o nevoie crescută de a merge la toaletă și o senzație de evacuare incompletă după defecație. Aceste schimbări pot duce la un ciclu de stres și anxietate, deoarece individul poate deveni preocupat de localizarea toaletelor atunci când este în afara casei. În plus, colita poate provoca o senzație de urgență, necesitând acces imediat la o toaletă, ceea ce poate limita activitățile sociale și profesionale.

Durere rectală și sângerare

Durerea rectală și sângerarea sunt simptome alarmante care pot indica o inflamație gravă sau deteriorarea țesuturilor în zona rectală. Aceste simptome pot varia de la disconfort ușor la durere intensă, care poate fi agravată în timpul mișcărilor intestinale. Sângerarea rectală, în special, necesită evaluare medicală pentru a exclude alte cauze serioase, cum ar fi polipii sau cancerul de colon. Este important ca pacienții să monitorizeze aceste simptome și să consulte un medic pentru a determina cauza și pentru a primi tratamentul corespunzător.

Oboseală și slăbiciune

Acestea sunt simptome frecvente în colită, reflectând impactul bolii asupra întregului organism. Acestea pot fi rezultatul pierderii de nutrienți esențiali datorită diareei cronice sau pot indica prezența anemiei cauzate de sângerare intestinală. Oboseala poate afecta capacitatea de a efectua sarcini zilnice și poate reduce calitatea vieții. Este esențial ca pacienții să discute aceste simptome cu medicul lor, deoarece pot fi necesare suplimente nutritive sau alte intervenții pentru a îmbunătăți nivelul de energie și starea generală de sănătate.

Pierderea apetitului și scăderea în greutate

Acestea sunt simptome comune ale colitei, care pot avea un impact negativ asupra stării de nutriție și sănătate. Inflamația intestinală și durerea pot reduce dorința de a mânca, în timp ce diareea frecventă poate duce la pierderea nutrienților esențiali. Scăderea în greutate poate fi semnificativă și poate duce la slăbiciune și oboseală. Este important ca pacienții să mențină o dietă echilibrată și să caute sfaturi medicale dacă observă o scădere neintenționată în greutate, pentru a preveni malnutriția și alte complicații asociate.

Simptome suplimentare în funcție de tipul de colită

Diferitele tipuri de colită pot prezenta simptome specifice, care ajută la identificarea și tratamentul adecvat al fiecărei forme. Recunoașterea acestor simptome distincte este crucială pentru managementul personalizat al colitei.

Proctită ulcerativă

Sângerarea rectală este adesea simptomul dominant în proctita ulcerativă, o formă de colită care afectează doar rectul. Pacienții pot observa sânge roșu strălucitor pe hârtia igienică sau amestecat cu scaunul, ceea ce poate fi alarmant. Deși sângerarea poate varia de la ușoară la severă, este esențială consultarea medicală pentru evaluare și pentru a exclude alte cauze de sângerare rectală. Tratamentul poate include terapii topice, cum ar fi supozitoarele sau clisme medicamentoase, pentru a reduce inflamația și a controla sângerarea.

Proctosigmoidită

Diareea sangeroasă: Diareea cu sânge este un simptom caracteristic proctosigmoiditei, o inflamație a rectului și a colonului sigmoid. Acest tip de diaree poate fi însoțită de durere și urgență, afectând calitatea vieții și necesitând intervenție medicală pentru a controla inflamația și a preveni complicațiile.

Crampele și durerile abdominale: Crampele și durerile abdominale sunt simptome frecvente în proctosigmoidită, reflectând inflamația localizată în partea inferioară a colonului. Durerea poate fi intermitentă sau constantă și poate interfera cu activitățile zilnice. Tratamentul poate include medicamente antiinflamatoare și modificări ale dietei pentru a reduce simptomele.

Tenesmus (incapacitatea de a goli intestinul): Tenesmusul, sau senzația de evacuare incompletă a intestinelor, este o experiență frustrantă și inconfortabilă pentru pacienții cu proctosigmoidită. Acest simptom poate duce la vizite frecvente la toaletă și poate contribui la anxietate și disconfort. Abordarea tenesmusului poate include terapii medicamentoase și strategii comportamentale pentru a îmbunătăți controlul simptomelor.

Colita pe partea stângă

Diareea sangeroasă: Aceasta este un simptom comun al colitei pe partea stângă, afectând colonul sigmoid și descendent. Pacienții pot experimenta episoade frecvente de diaree, însoțite de sânge, ceea ce poate indica o inflamație severă și poate duce la pierderea rapidă de fluide și nutrienți esențiali. Este crucială consultarea unui medic pentru a evalua severitatea simptomelor și pentru a începe tratamentul adecvat, care poate include medicamente antiinflamatoare și modificări ale dietei pentru a reduce iritația colonului și a controla sângerarea.

Crampele și durerile abdominale pe partea stângă: Crampele și durerile abdominale localizate pe partea stângă sunt simptome caracteristice colitei pe partea stângă și pot varia de la ușoare la intense. Durerea poate fi constantă sau poate apărea în valuri, adesea agravată după consumul de alimente sau în timpul mișcărilor intestinale. Aceste simptome pot afecta capacitatea de a mânca și de a menține o dietă echilibrată, fiind esențiale consultarea medicală și tratamentul pentru ameliorarea durerii și reducerea inflamației.

Urgența de a defeca: Aceasta este o trăsătură distinctivă a colitei pe partea stângă, determinând pacienții să simtă o nevoie imediată și adesea incontrolabilă de a merge la toaletă. Acest simptom poate duce la disconfort semnificativ și poate limita activitățile zilnice. Managementul acestui simptom poate include utilizarea de medicamente care reglează motilitatea intestinală și strategii comportamentale pentru a îmbunătăți controlul asupra mișcărilor intestinale.

Pancolită

Diareea severă sangeroasă: Pancolita, o formă extensivă de colită care afectează întregul colon, se manifestă prin diaree severă și sangeroasă, care poate fi debilitantă și poate duce la complicații grave, cum ar fi deshidratarea și anemia. Tratamentul acestei forme de colită este complex și poate include terapii medicamentoase avansate, modificări ale dietei și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale. Este esențială monitorizarea atentă a simptomelor și colaborarea strânsă cu echipa medicală pentru a gestiona eficient boala și pentru a preveni deteriorarea stării de sănătate.

Crampele și durerile abdominale: Acestea sunt simptome frecvente în pancolită, afectând întregul colon. Ele pot fi intense și pot apărea brusc, adesea fără avertizare, provocând disconfort semnificativ și afectând capacitatea de a efectua activități zilnice. Durerea poate fi gestionată prin medicamente antiinflamatoare și antispastice, dar este importantă și colaborarea cu un medic pentru a identifica și trata cauzele subiacente ale inflamației și pentru a dezvolta un plan de management pe termen lung al simptomelor.

Oboseala și pierderea semnificativă în greutate: Acestea sunt simptome care pot indica o activitate intensă a bolii în pancolită. Oboseala poate fi debilitantă și poate afecta toate aspectele vieții unui pacient, în timp ce pierderea în greutate poate duce la malnutriție și slăbiciune. Este esențial ca pacienții să discute aceste simptome cu medicul lor, deoarece pot fi necesare intervenții nutriționale și suportive pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate și pentru a preveni complicațiile.

Întrebări frecvente

Pot simptomele colitei apărea și dispărea?

Da, simptomele colitei pot varia în intensitate și pot avea perioade de remisie, când simptomele se ameliorează sau dispar complet, alternând cu perioade de exacerbare.

Cât durează, de obicei, exacerbările colitei?

Exacerbările colitei pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni, dar durata poate varia semnificativ de la o persoană la alta și în funcție de tratamentul urmat.

Sunt simptomele colitei diferite la copii față de adulți?

Simptomele colitei pot fi similare la copii și adulți, dar copiii pot prezenta și simptome unice, cum ar fi întârzierea creșterii sau probleme de dezvoltare.

Poate stresul agrava simptomele colitei?

Da, stresul poate influența negativ colita și poate contribui la apariția sau agravarea simptomelor.

Cum pot gestiona simptomele colitei acasă?

Simptomele colitei pot fi gestionate acasă prin ajustarea dietei, menținerea hidratării, evitarea alimentelor declanșatoare și utilizarea medicamentelor prescrise de medic.

Când ar trebui să consult un medic despre simptomele colitei?

Consultați un medic dacă simptomele colitei sunt noi, se agravează sau nu răspund la tratamentul actual.

Pot schimbările dietetice ajuta la ameliorarea simptomelor colitei?

Da, schimbările dietetice pot ajuta la ameliorarea simptomelor colitei, cum ar fi limitarea alimentelor care pot irita colonul și creșterea aportului de alimente antiinflamatoare.

Există complicații pe termen lung asociate cu simptomele netratate ale colitei?

Da, netratată, colita poate duce la complicații grave, inclusiv la un risc crescut de cancer de colon și alte probleme de sănătate.

Pot fi simptomele colitei confundate cu alte tulburări gastrointestinale?

Da, simptomele colitei pot fi similare cu alte tulburări gastrointestinale, ceea ce necesită o evaluare atentă pentru un diagnostic corect.

Cum diagnostichează medicii colita pe baza simptomelor?

Medicii diagnostichează colita pe baza simptomelor, istoricului medical, examinărilor fizice și investigațiilor suplimentare, cum ar fi colonoscopia și testele de laborator.

Concluzie

În concluzie, colita este o afecțiune complexă cu un spectru larg de simptome care pot afecta semnificativ calitatea vieții. Recunoașterea timpurie a simptomelor și intervenția medicală adecvată sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a bolii și prevenirea complicațiilor. Prin educație, suport și tratament personalizat, persoanele cu colită pot duce o viață activă și împlinită.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Rao, S. S., Holdsworth, C. D., & Read, N. W. (1988). Symptoms and stool patterns in patients with ulcerative colitis. Gut, 29(3), 342-345.

https://gut.bmj.com/content/29/3/342.abstract

Mallett, S., Bingley, J., Lennard-Jones, J. E., & Gilon, E. (1978). Colitis. The Lancet, 312(8090), 619-621.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673678928374

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.