Colon iritabil: simptome si schema de tratament pentru sindrom

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Colonului iritabil cunoscut şi drept sindromul colonului iritabil este o tulburare frecventă care afectează tractul gastrointestinal, adică stomacul și intestinele. Aceasta este o afecțiune cronică care va trebui gestionată pe termen lung. Unele persoane își pot controla simptomele prin gestionarea dietei, a stilului de viață și a stresului, dar simptomele mai severe pot fi tratate cu medicamente și consiliere din partea unui expert medical. Sindromul colonului iritabil nu cauzează modificări ale țesutului intestinal și nici nu crește riscul de cancer colorectal.

Ce este sindromul intestinului iritabil?

Sindromul colonului iritabil este cunoscut și sub numele de colon bolnav, colon inflamat, colon iritabil, colită mucoasă și colită spastică. Acesta reprezintă un grup de simptome care afectează sistemul digestiv, fiind o tulburare gastrointestinală comună, dar inconfortabilă. Persoanele cu colon iritabil au gaze excesive, dureri abdominale și crampe. Este o afecțiune separată de boala inflamatorie intestinală și nu este legată de alte afecțiuni intestinale. Simptomele variază ca severitate și durată de la o persoană la alta. Tipurile de colon iritabil sunt clasificate pe baza anumitor simptome specifice care apar, cum ar fi constipația și pierderea în greutate. O prezentare generală indică faptul că, pentru a diagnostica colonul iritabil, profesioniștii din domeniul sănătății caută simptome care au apărut cel puțin 3 zile pe lună în ultimele 3 luni. În unele cazuri, acesta poate provoca leziuni intestinale, însă acest lucru nu este frecvent. Potrivit unui studiu, sindromul colonului iritabil nu crește riscul de cancere gastrointestinale, dar poate avea totuși un efect semnificativ asupra vieții unei persoane.

Colon iritabil – simptome

Simptomele colonului iritabil variază, dar sunt de obicei prezente pentru o perioadă lungă de timp, iar cele mai frecvente includ: 

  • Durerile sau crampele stomacale – de obicei acestea se intensifică după mâncare și se ameliorează după defecație
  • Balonarea – burta se poate simți inconfortabilă și umflată
  • Constipația 
  • Diareea 

Pot exista zile în care simptomele pot fi mai bune și zile în care sunt mai rele, aceste perioade se mai numesc crize și pot fi declanșate de mâncare sau băutură.

Alte simptome ale sindromului de colon iritabil:

  • Problemele la urinare, cum ar fi nevoia de a merge la baie, nevoia bruscă de a merge la baie și senzația că vezica urinară nu s-a goli complet.
  • Incontinența intestinală caracterizată prin faptul că nu se poate controla momentul în care se merge la baie.
  • Flatulența
  • Eliminarea mucusului din rect
  • Oboseala și lipsa de energie
  • Senzația de rău (greața)
  • Durerile de spate

Femeile cu sindromul colonului iritabil pot constata că simptomele se acutizează în timpul menstruației. Aceste simptome se repetă adesea, ceea ce poate face o femeie să se simtă stresată sau supărată. Pe măsură ce se deprind modalități de a gestiona crizele, o persoană va începe să se simtă mai bine, atât fizic, cât și mental. Nu este neobișnuit ca persoanele cu colon iritabil să aibă episoade atât de constipație, cât și de diaree. Simptomele precum balonarea și gazele dispar de obicei după o mișcare intestinală. Simptomele colonului iritabil nu sunt întotdeauna persistente, ele se pot rezolva pe moment, dar revin.

Colon iritabil – tratament

În prezent, nu există un tratament pentru colonul iritabil. Schema de tratament disponibilè are ca scop ameliorarea simptomelor și prevenirea acestora. Inițial, este posibil ca medicul să ceară pacientului să facă anumite modificări ale stilului de viață înainte de utilizarea medicamentelor pentru a ameliora crizele de colon iritabil. 

Tratamentul colonului iritabil prin modificarea stilului de viață 

Anumite remedii la domiciliu sau modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor colonului iritabil fără a utiliza medicamente. Exemple de aceste modificări ale stilului de viață includ:

  • Adăugarea de fibre în alimentație, deoarece ajută la reducerea constipației, dar, de asemenea, pot agrava gazele și crampele. Se poate încerca creșterea treptată a cantității de fibre din dietă pe o perioadă de câteva săptămâni cu alimente precum cereale integrale, fructe, legume și fasole. Un supliment de fibre ar putea provoca mai puține gaze și balonări decât alimentele bogate în fibre.
  • Mâncatul la ore regulate poate contribui la gestionarea simptomelor de colon iritabil. Este important ca o persoană să nu sară peste mese și să încerce să mănânce cam la aceeași oră în fiecare zi pentru a ajuta la reglarea funcției intestinale. Dacă o persoană are diaree, este posibil să constate că mâncarea unor mese mici și frecvente o face să se simtă mai bine. Dar dacă este constipată, consumul unor cantități mai mari de alimente bogate în fibre poate ajuta la deplasarea alimentelor prin intestine.
  • Luarea de probiotice, deoarece bacteriile bune care se găsesc în mod normal în intestine pot ajuta la ameliorarea gazelor și a balonării.
  • Ținerea unui jurnal cu ceea ce se mănâncă și cu orice simptome care apar, încercând să se evite lucrurile care declanșează colonul iritabil.
  • Renunțarea la fumat dacă este cazul, deoarece colonul iritabil poate fi mai frecvent în rândul persoanelor care fumează.
  • Reducerea stresului, se poate încerca terapia prin discuții, conștientizarea și practicile de meditație.
  • Limitarea consumului de băuturi cu cofeină, deoarece cofeina stimulează intestinele.
  • Practicarea unei activități fizice regulate, cum ar fi exercițiile fizice.
  • Crearea unei obișnuințe de a mânca mai des mese mici.
  • Gătirea meselor acasă, folosind ingrediente proaspete
  • Consumarea suficientă de lichide
  • Dormitul suficient

Medicul ar putea să sugereze eliminarea din dietă a următoarelor alimente:

  • Alimentele bogate în gaze. Dacă o persoană se confruntă cu balonare sau gaze, ar putea evita elemente precum băuturile carbogazoase și alcoolice și anumite alimente care pot duce la creșterea gazelor.
  • Glutenul. Cercetările arată că unele persoane cu colon iritabil raportează o ameliorare a simptomelor de diaree dacă încetează să mai mănânce gluten (grâu, orz și secară), chiar dacă nu au boală celiacă.
  • Eliminarea FODMAP-urilor. Unele persoane sunt sensibile la anumiți carbohidrați, cum ar fi fructoza, fructoanele, lactoza și altele, cunoscute sub numele de FODMAP-uri, oligozaharide, dizaharide, monosacaride și polioli fermentescibili. FODMAP-urile se găsesc în anumite cereale, legume, fructe și produse lactate.

Schemă de tratament pentru colon iritabil

Dacă simptomele nu se ameliorează prin remedii casnice, cum ar fi modificările stilului de viață sau ale dietei, medicul poate sugera un tratament medicamentos. Pacienții pot răspunde diferit la același medicament, așa că este posibil să fie nevoie de o colaborare pe termen lung cu medicul pentru a găsi varianta potrivită necesităților specifice ale pacientului. La fel ca în cazul tuturor medicamentelor, atunci când se ia în considerare o nouă opțiune de tratament, este important să se anunțe medicul în privința a ce se ia deja, inclusiv remedii pe bază de plante și medicamente fără prescripție medicală (OTC). Acest lucru îl va ajuta pe medic să evite orice medicament care ar putea interacționa cu ceea se administrează deja. Unele medicamente sunt utilizate pentru a trata toate simptomele colonului iritabil, în timp ce altele se concentrează pe simptome specifice.

Medicamente pentru colon iritabil

  • Medicamente antidiareice
    Medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi loperamida (Imodium A-D), pot ajuta la controlul diareei. De asemenea, medicul ar putea să prescrie un liant al acizilor biliari, cum ar fi colestiramina, colestipolul sau colesevelamul.
  • Medicamente anticolinergice
    Medicamente precum diciclomina pot ajuta la ameliorarea spasmelor intestinale dureroase. Acestea sunt uneori prescrise pentru persoanele care au crize de diaree. Aceste medicamente sunt în general sigure, dar pot provoca constipație, gură uscată și vedere încețoșată.
  • Antidepresivele triciclice
    Acest tip de medicamente poate ajuta la ameliorarea depresiei, dar și la inhibarea activității neuronilor care controlează intestinele. Acest lucru poate ajuta la reducerea durerii. Dacă o persoană se confruntă cu diaree și dureri abdominale fără depresie, medicul poate sugera o doză mai mică decât cea obișnuită de imipramină, desipramină sau nortriptilină. Efectele secundare care ar putea fi reduse dacă se ia medicamentul la culcare pot include somnolență, vedere încețoșată, amețeli și gură uscată.
  • Laxative (medicamente anti-constipație)
    Dacă fibrele nu ajută la constipație, medicul poate recomanda laxative fără prescripție medicală, cum ar fi hidroxidul de magneziu oral sau polietilenglicol.
  • Suplimente de fibre
    Administrarea unui supliment precum psyllium cu lichide poate ajuta la controlul constipației în cazul sindromului colonului iritabil.
  • Antidepresivele ISRS
    Antidepresivele inhibitoare selective ale recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi fluoxetina sau paroxetina, pot fi de ajutor dacă o persoană este deprimată și are dureri și constipație.
  • Medicamente pentru durere
    Pregabalina sau gabapentina ar putea ușura durerile severe sau balonarea.
  • Pastile pentru gestionarea spasmelor musculare
  • Antibiotice

Este important să se discute cu un medic dacă simptomele de colon iritabil nu se ameliorează. Este posibil să fie nevoie de mai multe teste pentru a vedea dacă o afecțiune de bază cauzează simptomele.

Tratament pentru sindromul de colon iritabil prin medicină alternativă

Rolul terapiilor alternative în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil nu este clar, din acest motiv este important ca o persoană să se consulte cu un medic înainte de a începe oricare dintre aceste tratamente. Terapiile alternative includ:

  • Hipnoza
    Un profesionist instruit va învăța un pacient cum să intre într-o stare de relaxare și apoi îl va ghida în relaxarea mușchilor abdominali. Hipnoza poate reduce durerile abdominale și balonarea. Mai multe studii susțin eficacitatea pe termen lung a hipnozei pentru sindromul colonului iritabil.
  • Menta
    Studiile arată că, la persoanele cu colon iritabil care au diaree, o pastilă cu un înveliș special care eliberează lent uleiul de mentă în intestinul subțire (ulei de mentă cu înveliș enteric) ameliorează balonarea, durerea abdominală și durerea în timpul eliminării scaunului.
  • Reducerea stresului
    Yoga sau meditația pot ajuta la ameliorarea stresului care poate influența simptomele colonului iritabil. Se pot urma cursuri sau practica acasă folosind cărți sau videoclipuri.

Colon iritabil – cauze

Cauza exactă a colonului iritabil nu este cunoscută însă factorii care par să joace un rol includ:

  • Contracțiile musculare din intestin
    Pereții intestinelor sunt căptușiți cu straturi de mușchi care se contractă în timp ce deplasează alimentele prin tractul digestiv. Contracțiile care sunt mai puternice și durează mai mult decât de obicei pot provoca gaze, balonare și diaree, iar contracțiile slabe pot încetini trecerea alimentelor și pot duce la scaune tari și uscate.
  • Sistemul nervos
    Problemele cu nervii din sistemul digestiv pot provoca disconfort atunci când abdomenul se întinde din cauza gazelor sau a scaunelor. Semnalele prost coordonate între creier și intestine pot face ca organismul să reacționeze exagerat la schimbările care apar de obicei în procesul digestiv. Acest lucru poate duce la durere, diaree sau constipație.
  • Infecție severă
    Colonul iritabil poate apărea după o criză severă de diaree cauzată de bacterii sau de un virus. Acest lucru se numește gastroenterită. Sindromul colonului iritabil ar putea fi, de asemenea, asociat cu un surplus de bacterii în intestine (creștere excesivă a bacteriilor).
  • Stresul de la începutul vieții
    Persoanele expuse la evenimente stresante, în special în copilărie, tind să aibă mai multe simptome ale colonului iritabil.
  • Modificări ale microbilor intestinali
    Exemplele includ modificări ale bacteriilor, ciupercilor și virușilor, care locuiesc de obicei în intestine și joacă un rol cheie în sănătate. Cercetările indică faptul că microbii persoanelor cu colon iritabil ar putea fi diferiți de cei ai persoanelor care nu au această afecțiune.

Factorii declanșatori pentru sindromul colonului iritabil sunt:

  • Alimentele
    Rolul alergiei sau intoleranței alimentare în sindromul de colon iritabil nu este pe deplin înțeles. O adevărată alergie alimentară cauzează rareori simptome, cu toate acestea, multe persoane au simptome mai grave atunci când mănâncă sau beau anumite alimente sau băuturi. Printre acestea se numără grâul, produsele lactate, citricele, fasolea, varza, laptele și băuturile carbogazoase.
  • Stresul
    Majoritatea persoanelor cu sindromul colonului iritabil au simptome mai grave sau mai frecvente în perioadele de stres crescut. Dar, deși stresul poate înrăutăți simptomele, nu le provoacă.

Factori de risc pentru sindromul colonului iritabil:

Mulți oameni au simptome ocazionale de colon iritabil, dar o persoană are mai multe șanse să aibă acest sindrom dacă:

  • Este tânără. Sindromul de colon iritabil apare mai frecvent la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.
  • Este de sex feminin. Această afecțiune este mai frecventă în rândul femeilor. Terapia cu estrogeni înainte sau după menopauză este, de asemenea, un factor de risc.
  • Există un istoric familial de colon iritabil. Genele pot juca un rol, la fel ca și factorii comuni din mediul unei familii sau o combinație de gene și mediu.
  • Are anxietate, depresie sau alte probleme de sănătate mintală. Un istoric de abuz sexual, fizic sau emoțional ar putea fi, de asemenea, un factor de risc.

Sindromul de colon iritabil – complicații

Colonul iritabil este adesea o afecțiune ușoară, care poate fi bine gestionată prin dietă și alte îmbunătățiri ale stilului de viață, dar poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și poate fi stresant de gestionat. Unii oameni dezvoltă depresie și anxietate, migrene, fibromialgie și/sau sindrom de oboseală cronică. Dacă afecțiunea face o persoană să se simtă deprimată, anxioasă sau supărată, poate apela la servicii de sprijin psihologic. Este relevant ca  o persoană să discute cu medicul de familie pentru a afla dacă aceste abordări sunt potrivite pentru ea. Persoanele cu colon iritabil au și un risc mic de incontinență fecală.

Colonul iritabil – diagnostic

Nu există niciun test care să diagnosticheze definitiv sindromul colonului iritabil. Medicul va începe probabil cu un istoric medical complet, un examen fizic și teste pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi boala celiacă și boala inflamatorie intestinală. După ce alte afecțiuni au fost excluse, este probabil ca medicul să folosească unul dintre aceste seturi de criterii de diagnostic pentru sindromul colonului iritabil:

  • Tipul de colon iritabil
    În scopul tratamentului, sindromul colonului iritabil poate fi împărțit în patru tipuri, pe baza simptomelor: constipație predominantă, diaree predominantă, mixt sau neclasificat.
  • Dureri abdominale
    Aceste criterii includ dureri de burtă și disconfort în medie de cel puțin o zi pe săptămână în ultimele trei luni. Acest lucru trebuie să apară, de asemenea, cu cel puțin două dintre următoarele: durere și disconfort legate de defecație, o schimbare a frecvenței defecației sau o schimbare a consistenței scaunelor.
  • Simptomele
    Medicul va evalua probabil dacă o persoană are și alte simptome care ar putea sugera o altă afecțiune, mai gravă. Acestea includ: debutul simptomelor după vârsta de 50 de ani, pierderea în greutate, sângerarea rectală, febra, greața sau vărsăturile recurente, durerea de burtă, mai ales dacă nu este legată de o mișcare intestinală sau apare noaptea, diareea care este continuă sau care trezește o persoană din somn și anemie legată de un nivel scăzut de fier.

Teste suplimentare pentru diagnosticul colonului iritabil

Medicul poate recomanda mai multe teste, inclusiv studii de scaun pentru a verifica dacă există infecții. Studiile de scaun pot verifica, de asemenea, dacă intestinul are probleme în asimilarea substanțelor nutritive. Aceasta este o tulburare cunoscută sub numele de malabsorbție. Pot fi recomandate teste suplimentare pentru a exclude alte cauze ale simptomelor:

  • Colonoscopia
  • Tomografie computerizată
  • Endoscopia superioară
  • Testele de intoleranță la lactoză
  • Testele de scaun

Programarea la medic pentru investigarea colonului iritabil

Este posibil ca  o persoană să fie îndrumată către un specialist în sistemul digestiv (gastroenterolog).

Ce puteți face înainte de a merge la medic?

  • Fiți conștienți de orice restricții înainte de programare, cum ar fi restricționarea dietei înainte de programare.
  • Scrieți simptomele, inclusiv cele care pot părea fără legătură cu motivul pentru care ați programat consultația.
  • Notați orice factori declanșatori ai simptomelor, cum ar fi anumite alimente.
  • Faceți o listă cu toate medicamentele, vitaminele și suplimentele administrate.
  • Scrieți informațiile medicale cheie, inclusiv alte afecțiuni.
  • Scrieți informațiile personale cheie, inclusiv orice schimbări recente sau factori de stres din viață la momentul actual.
  • Scrieți întrebările pe care să le adresați medicului.

Întrebări pe care trebuie să i le adresați medicului 

  1. Care este cea mai probabilă cauză a simptomelor mele?
  2. De ce teste am nevoie? Există vreo pregătire specială pentru acestea?
  3. Ce abordare terapeutică îmi recomandați? Există efecte secundare asociate cu aceste tratamente?
  4. Ar trebui să-mi schimb dieta?
  5. Există alte modificări ale stilului de viață pe care le recomandați?
  6. Am și alte probleme de sănătate. Cum pot gestiona cel mai bine aceste afecțiuni împreună?
  7. Dacă am sindromul colonului iritabil, în cât timp voi observa îmbunătățiri în urma tratamentului pe care mi l-ați prescris?

Întrebări pe care le poate adresa medicul

Medicul va pune probabil o serie de întrebări. Faptul că un pacient este pregătit să răspundă poate lăsa timp pentru a trece în revistă punctele la care să acorde mai multă atenție. Este posibil să apară următoarele întrebări:

  1. Care sunt simptomele și când au început?
  2. Cât de severe sunt simptomele? Sunt continue sau ocazionale?
  3. Există ceva care pare să vă declanșeze simptomele, cum ar fi alimentele, stresul sau – la femei – perioada menstruală?
  4. Ați slăbit fără să încercați?
  5. Ați avut febră, vărsături sau sânge în scaune?
  6. V-ați confruntat recent cu stres semnificativ, dificultăți emoționale sau pierderi?
  7. Care este dieta zilnică tipică?
  8. Ați fost vreodată diagnosticat cu o alergie alimentară sau intoleranță la lactoză?
  9. Aveți antecedente familiale de tulburări intestinale sau cancer de colon?
  10. În ce măsură ați spune că simptomele vă afectează calitatea vieții, inclusiv relațiile personale și capacitatea de a funcționa la școală sau la serviciu?

Dacă aveți simptome de colon iritabil și sutesti în căutarea unui medic, am pregatit un top cu cele mai bune clinici din zona dumneavoastră, pe care le puteti verifica pe med.ro

Întrebări frecvente

  1. Care sunt simptomele colonului iritabil la femei?
    Sindromul colonului iritabil tinde să fie mai frecvent la femei, care au mai mare probabilitatea de a avea mai multe dureri abdominale și constipație decât bărbații. De asemenea, acestea pot avea simptome mai multe sau mai grave în perioada menstruației.
  2. Care sunt simptomele colonului iritabil la bărbați?
    Simptomele colonului iritabil la bărbați pot fi aceleași ca și la femei, dar se pot concentra mai mult pe diaree, potrivit cercetărilor.
  3. Cum se poate gestiona colonul iritabil?
    Aproape toți cei care suferă de colonului iritabil pot găsi un tratament care să-i ajute. De obicei, schimbările de dietă și de activitate îmbunătățesc simptomele în timp. Este posibil să aveți nevoie de răbdare în timp ce vă descoperiți factorii declanșatori, astfel încât să puteți lua măsuri pentru a-i evita. După câteva săptămâni sau luni, ar trebui să observați o îmbunătățire semnificativă a modului în care vă simțiți. Un nutriționist vă poate ajuta să vă planificați o dietă sănătoasă și sățioasă care să vă satisfacă nevoile. 
  4. Ce ar trebui să mănânce persoanele cu sindromul colonului iritabil?
    Pentru unele persoane, schimbările în alimentație pot contribui în mare măsură la ameliorarea simptomelor. Aceasta include consumul de mese mai mici și evitarea alimentelor care declanșează simptomele. Un model alimentar comun pe care medici și dieteticieni îl recomandă pentru colonului iritabil este dieta cu conținut scăzut de FODMAP. Un FODMAP este un tip de carbohidrat care se găsește în interiorul anumitor alimente. Studiile au arătat legături între FODMAP-uri și unele probleme digestive comune. Deoarece simptomele colonului iritabil variază în funcție de persoanele cu această afecțiune, abordările privind schimbările alimentare trebuie să varieze.
  5. Se poate preveni sindromul colonului iritabil?
    Deoarece nu există o cauză cunoscută pentru colonului iritabil, nu îl puteți preveni sau evita. Dacă suferiți de această afecțiune, puteți împiedica reapariția simptomelor prin evitarea factorilor declanșatori.
  6. În cazul colonului iritabil, persoanele au mai multe șanse să dezvolte probleme gastrointestinale grave?
    Nu, colonul iritabil nu vă expune la un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni precum colita, boala Crohn sau cancerul de colon.
  7. Colonului iritabil este fatal?
    Sindromul colonului iritabil nu pune în pericol viața. A trăi cu această afecțiune poate fi o provocare, deoarece poate apărea și dispărea de-a lungul vieții. Cu toate acestea, există multe modalități de a gestiona și de a trăi cu colonului iritabil.
  8. Există un tratament pentru colonului iritabil?
    Nu există un tratament unic și eficient pentru colonului iritabil. Scopul tratamentului actual existent este de a gestiona simptomele.
  9. Cum se ameliorează constipația în cazul sindromului de colon iritabil?
    – Creșteți cantitatea de fibre solubile pe care o consumați, alimentele bune includ ovăzul, legumele, morcovii, cartofii decojiți și semințele de in.
    – Întrebați un farmacist despre medicamentele laxative care vă pot ajuta
    – Beți multă apă
  10. Cum se pot ameliora balonarea, crampele și flatulența cauzate de colonul iritabil?
    – Mâncați ovăz, cum ar fi terciul, în mod regulat
    – Mâncați până la 1 lingură de semințe de in (întregi sau măcinate) pe zi
    – Evitați alimentele care sunt greu de digerat, cum ar fi varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, fasolea, ceapa și fructele uscate.
    – Evitați produsele care conțin un îndulcitor numit sorbitol
    – Întrebați farmacistul despre medicamentele care vă pot ajuta
  11. Cum se poate reduce diareea cauzată de colonul iritabil?
    – Reduceți consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi alimentele integrale, pâinea integrală și orezul brun, nucile și semințele
    – Evitați produsele care conțin un îndulcitor numit sorbitol
    – Întrebați un farmacist despre medicamentele care vă pot ajuta, cum ar fi Imodium
  12. Ce se întâmplă dacă medicamentele nu funcționează?
    În unele cazuri, simptomele nu răspund la tratamentul medical. Atunci medicul poate îndruma un pacient către terapii de sănătate mintală. Unii pacienți găsesc ameliorarea simptomelor prin:
    – Terapia cognitiv-comportamentală
    – Hipnoterapie
    – Biofeedback
  13. Când ar trebui să consultați un medic?
    Consultați un medic dacă aveți simptome de mai mult de trei ori pe lună timp de mai mult de trei luni. Și dacă aveți simptome mai rar, dar acestea interferează cu activitatea zilnică, este o idee bună să vorbiți cu medicul. Unele simptome pot indica o problemă mai gravă. Contactați medicul cât mai curând posibil dacă aveți:
    – Sângerări
    – Febră
    – Pierdere în greutate
    – Durere severă

Concluzie

Simptomele colonului iritabil se vor prezenta în mod diferit la diferite persoane. La persoanele care au menstruație, simptomele pot crește în perioada menstruației. Cauza exactă a afecțiunii este necunoscută, dar a fost asociată cu anumite alimente și tulburări de dispoziție (stres și depresie). Este important să se noteze îndeaproape crizele pentru a înțelege factorii declanșatori.