Meniu

Sughitul: de ce apare si cum sa il tratam eficient?

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Sughitul, o reacție involuntară și adesea trecătoare, este caracterizat prin contracții bruște ale diafragmei urmate de închiderea rapidă a corzilor vocale, ceea ce produce sunetul distinctiv de “hic”. Deși în majoritatea cazurilor sughitul este inofensiv și dispare de la sine, poate deveni o sursă de disconfort și chiar un simptom al unor afecțiuni medicale subiacente atunci când persistă pentru perioade îndelungate.

Acest articol oferă o perspectivă detaliată asupra mecanismelor fiziologice ale sughitului, tipurilor și cauzelor sale, precum și abordările de diagnostic și tratament pentru cazurile mai severe.

Cauzele sughițului

Sughițul poate avea multiple cauze, de la cele mai banale, cum ar fi stilul de alimentație, până la afecțiuni medicale serioase care necesită atenție și tratament.

Declanșatori comuni pentru sughițul pe termen scurt

Mâncatul prea rapid sau în exces: Consumul rapid de alimente sau supraalimentarea pot duce la distensia stomacului, care la rândul său poate irita diafragma și nervii care o controlează, declanșând astfel sughițul. Când mâncăm prea repede, este posibil să înghițim și aer, ceea ce contribuie la distensia gastrică. De asemenea, mesele copioase pot presa asupra diafragmei, provocând spasme care se manifestă prin sughiț. Pentru a preveni acest tip de sughiț, este recomandat să mâncăm încet și să evităm porțiile mari de mâncare.

Consumul de băuturi carbogazoase sau alcool: Băuturile carbogazoase conțin dioxid de carbon, care poate determina acumularea de gaze în stomac și poate stimula sughițul. Alcoolul, pe de altă parte, poate relaxa sfincterul esofagian inferior, permițând conținutului acid al stomacului să intre în esofag și să irite diafragma. În plus, consumul excesiv de alcool poate afecta funcționarea normală a sistemului nervos, inclusiv a mecanismelor care reglează reflexul de sughiț. Reducerea consumului de băuturi carbogazoase și alcoolice poate ajuta la diminuarea riscului de a experimenta sughițul.

Schimbările bruște de temperatură: Expunerea la variații rapide de temperatură, cum ar fi consumul unei băuturi foarte reci după o masă fierbinte, poate declanșa sughițul. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările de temperatură în zona diafragmei pot irita nervii care controlează contracțiile acestui mușchi. De exemplu, aerul rece poate stimula nervul frenic, iar schimbarea bruscă de temperatură în esofag poate activa nervul vag, ambele contribuind la apariția sughițului. Pentru a evita acest declanșator, este recomandat să se evite tranzițiile rapide de la alimente sau băuturi calde la cele reci și invers.

Stresul emoțional sau entuziasmul: Emoțiile puternice, fie că sunt pozitive, cum ar fi entuziasmul, fie negative, precum stresul sau anxietatea, pot avea un impact asupra funcționării diafragmei și pot provoca sughițul. Reacțiile emoționale intense pot determina modificări ale ritmului respirator și pot stimula nervii care influențează diafragma, ducând la apariția sughițului. Gestionarea stresului și a emoțiilor prin tehnici de relaxare sau respirație conștientă poate ajuta la prevenirea sughițului asociat cu stările emoționale.

Factorii care conduc la sughițul persistent

Leziuni sau iritații ale nervilor (Nervii vag sau frenic): Leziunile sau iritațiile nervilor care inervează diafragma, în special nervul vag și nervul frenic, pot fi cauze ale sughițului persistent. Aceste leziuni pot rezulta din intervenții chirurgicale, infecții, tumori sau procese inflamatorii care afectează traseul sau funcția acestor nervi. Tratamentul sughițului persistent implică adesea abordarea cauzei subiacente a iritației sau leziunii nervoase, care poate necesita o combinație de medicamente, terapii sau, în cazuri rare, intervenții chirurgicale.

Tulburările sistemului nervos central: Tulburările care afectează sistemul nervos central, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, meningita, scleroza multiplă sau tumori cerebrale, pot perturba mecanismele normale de control al reflexului de sughiț. Aceste condiții pot interfera cu semnalele transmise între creier și diafragmă, ducând la sughițul persistent. Diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului nervos central pot contribui la ameliorarea sughițului asociat cu aceste tulburări.

Tulburările metabolice: Dezechilibrele metabolice, precum nivelurile scăzute de dioxid de carbon în sânge, pot declanșa sughițul persistent. Dioxidul de carbon joacă un rol important în reglarea respirației, iar nivelurile scăzute pot stimula inadecvat diafragma și nervii asociați, provocând sughițul. Tulburările metabolice pot fi rezultatul unor condiții precum diabetul zaharat, insuficiența renală sau alte dezechilibre electrolitice. Tratamentul eficient al sughitului în aceste cazuri necesită corectarea dezechilibrelor metabolice prin modificări dietetice, suplimente sau medicamente.

Probleme gastrointestinale: Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune în care acidul stomacal se întoarce în esofag, provocând arsuri la stomac și alte simptome. Această condiție poate irita și diafragma sau nervii adiacenți, cum ar fi nervul vag, ceea ce poate duce la apariția sughițului persistent. Alte probleme gastrointestinale care pot cauza sughiț includ afecțiuni precum gastrita, ulcerul peptic sau anumite intervenții chirurgicale abdominale. Tratamentul eficient al BRGE și al altor probleme gastrointestinale poate reduce frecvența și severitatea episoadelor de sughiț.

Anumite medicamente sau proceduri: Diverse medicamente, în special sedativele, anestezicele și steroizii, pot declanșa sughițul ca efect secundar. De asemenea, procedurile medicale, cum ar fi cateterismul sau intervențiile chirurgicale care afectează zona abdominală sau toracică, pot irita diafragma sau nervii asociați, ducând la sughiț. Este important ca pacienții să discute cu medicii lor despre orice episod de sughiț care apare după începerea unui nou tratament sau procedură medicală, pentru a determina dacă sughițul este o reacție la acestea.

Remedii casnice și tratamente pentru sughiț

Există o varietate de metode și tratamente la îndemână care pot ajuta la ameliorarea sughițului, de la manevre fizice simple la soluții mai complexe.

Manevre fizice

Oprirea respirației sau respirația într-o pungă de hârtie: Acestea sunt metode comune pentru a opri sughițul. Aceste tehnici pot crește nivelul de dioxid de carbon în sânge, ceea ce poate relaxa diafragma și poate opri reflexul de sughiț. Este important să se efectueze aceste manevre cu precauție și să nu se depășească limitele de confort, deoarece reținerea respirației pentru perioade prea lungi poate fi periculoasă.

Înghițirea apei reci sau a zahărului granulat: Sorbitul apei reci sau înghițirea unei lingurițe de zahăr granulat poate stimula gâtul și esofagul, interferând cu ciclul de sughiț. Schimbarea bruscă de temperatură sau senzația produsă de zahăr poate distrage atenția de la reflexul de sughiț și poate restabili ritmul normal de respirație. Aceste remedii simple sunt adesea eficiente pentru sughițul pe termen scurt și sunt ușor de încercat acasă.

Tragerea limbii sau stimularea reflexului de vomă: Acestea sunt metode care pot interfera cu reflexul de sughiț. Tragerea limbii înainte și în jos poate activa nervii și mușchii implicați în sughiț, oferind o distracție temporară care poate opri ciclul. Pe de altă parte, stimularea reflexului de vomă, de exemplu, prin atingerea ușoară a spatelui gâtului cu un deget, poate reseta reflexul de sughiț. Aceste metode pot fi eficiente pentru unele persoane, dar este important să fie efectuate cu grijă pentru a evita leziunile sau disconfortul excesiv.

Medicamente pentru sughițul persistent

Relaxante musculare (de exemplu, Baclofen): Acestea sunt adesea prescrise pentru a trata sughițul persistent. Aceste medicamente pot ajuta la relaxarea diafragmei și la reducerea frecvenței și intensității contracțiilor involuntare. Baclofenul acționează la nivelul sistemului nervos central pentru a inhiba semnalele care cauzează spasmele musculare, fiind util în cazurile în care sughițul nu răspunde la alte tratamente.

Antipsihotice (de exemplu, Clorpromazina, Haloperidol): Acestea pot fi eficiente în controlul sughițului persistent, acționând asupra anumitor receptori din creier. Aceste medicamente sunt utilizate în special în cazurile în care sughițul este asociat cu tulburări psihotice sau alte condiții neurologice. Deși pot fi eficiente, aceste medicamente vin cu un set de efecte secundare potențiale și trebuie utilizate sub îndrumarea strictă a unui medic.

Anticonvulsivante (de exemplu, Gabapentin): Acestea sunt utilizate pentru a trata sughițul persistent, în special atunci când acesta este asociat cu leziuni nervoase sau alte condiții neurologice. Gabapentinul poate reduce excitabilitatea nervoasă și poate ajuta la stabilizarea activității nervilor care controlează diafragma. Acest medicament este adesea considerat atunci când alte tratamente nu au avut succes și poate fi o opțiune eficientă pentru pacienții cu sughiț refractar.

Terapii alternative

Acupunctura: Aceasta este o practică tradițională chineză care implică inserarea de ace fine în anumite puncte de pe corp pentru a echilibra fluxul de energie sau qi. În cazul sughițului, acupunctura poate fi folosită pentru a stimula nervii și a relaxa diafragma, oferind astfel ameliorare. Deși nu este întotdeauna recunoscută în medicina occidentală, există cazuri în care pacienții au raportat o reducere a frecvenței și intensității sughițului după sesiuni de acupunctură. Este important ca această terapie să fie efectuată de un practician calificat pentru a se asigura siguranța și eficacitatea tratamentului.

Hipnoza: Aceasta este o altă terapie alternativă care poate fi utilizată pentru a trata sughițul persistent. Prin inducerea unei stări de relaxare profundă și concentrare, hipnoza poate ajuta la modificarea răspunsurilor subconștiente și la gestionarea reflexului de sughiț. Deși cercetările sunt limitate, există rapoarte anecdotice care sugerează că hipnoza poate fi benefică pentru unii pacienți, în special atunci când sughitul este asociat cu factori psihologici sau stres.

Întrebări frecvente

Este sughițul periculos?

Sughițul în sine nu este de obicei periculos și este o parte normală a vieții multor persoane. Totuși, dacă este persistent și însoțit de alte simptome, ar putea indica o problemă medicală care necesită atenție.

Poate sughițul fi semnul unei afecțiuni medicale serioase?

Da, în cazuri rare, sughițul persistent poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi problemele gastrointestinale sau ale sistemului nervos central.

Cât timp durează de obicei sughițul?

Sughițul obișnuit durează de la câteva secunde la câteva minute. Sughițul care persistă mai mult de 48 de ore necesită evaluare medicală.

Care este cea mai bună metodă de a scăpa de sughiț?

Metodele eficiente includ respirația într-o pungă de hârtie, consumul de apă rece și tragerea limbii. Dacă sughițul persistă, consultați un medic.

Pot bebelușii avea sughiț?

Da, bebelușii pot avea sughiț chiar și în uter și este de obicei inofensiv pentru ei.

De ce unele persoane au sughiț mai des decât altele?

Frecvența sughițului poate varia în funcție de factori individuali, cum ar fi stilul de viață și condițiile medicale.

Este posibil să prevenim sughițul?

Prevenirea sughițului poate fi dificilă, dar evitarea declanșatorilor cunoscuți, cum ar fi mâncatul rapid și consumul de băuturi carbogazoase, poate ajuta.

Poate sughițul apărea în timpul somnului?

Da, sughițul poate apărea în timpul somnului, dar de obicei nu perturbă somnul și se oprește de la sine.

Care este cel mai lung caz de sughiț înregistrat?

Cel mai lung caz de sughiț înregistrat a durat 68 de ani, conform Guinness World Records.

Există efecte pe termen lung ale sughițului persistent?

Sughițul persistent poate duce la complicații cum ar fi tulburările de somn, dificultăți de alimentație și stres psihologic.

Concluzie

Sughițul este o parte comună a experienței umane și, deși adesea este inofensiv și temporar, poate deveni o problemă persistentă care necesită atenție medicală. Înțelegerea cauzelor, a tratamentelor disponibile și a momentului potrivit pentru a căuta ajutor medical poate ajuta la gestionarea acestei condiții. Prin abordarea sughițului cu o combinație de remedii casnice, tratamente medicale și, dacă este necesar, terapii alternative, majoritatea persoanelor pot găsi ameliorare și pot continua să ducă o viață normală și activă.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Lewis, J. H. (1985). Hiccups: causes and cures. Journal of clinical gastroenterology, 7(6), 539-552.

https://journals.lww.com/jcge/abstract/1985/12000/Hiccups__Causes_and_Cures.21.aspx

Rousseau, P. (1995). Hiccups. Southern medical journal, 88(2), 175-181.

https://europepmc.org/article/med/7839159

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.