Meniu

Constipatie: cauze des intalnite si tratamente eficiente

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Constipația este o afecțiune digestivă frecventă, caracterizată prin dificultatea sau incapacitatea de a evacua scaunul în mod regulat. Aceasta poate fi însoțită de disconfort abdominal, balonare și o senzație de evacuare incompletă.

Factorii care contribuie la apariția constipației includ o dietă săracă în fibre, hidratare insuficientă, lipsa activității fizice și anumite medicamente. Deși constipația este adesea temporară și poate fi ameliorată prin modificări ale stilului de viață și ale dietei, în cazuri persistente sau severe, poate indica probleme medicale subiacente și necesită evaluare profesională.

Cauzele și factorii de risc ai constipației

Constipația poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv obiceiuri alimentare și stil de viață. Identificarea și înțelegerea acestor cauze sunt esențiale pentru a dezvolta strategii eficiente de prevenire și tratament.

Factori ai stilului de viață

Dietă săracă în fibre: O dietă care nu include suficiente fibre este una dintre principalele cauze ale constipației. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal și la formarea unui scaun voluminos și moale, facilitând astfel evacuarea. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, ar trebui să fie o componentă esențială a dietei zilnice. Lipsa acestora poate duce la scaune tari și uscate, care sunt dificil de evacuat, provocând constipație și disconfort asociat.

Deshidratarea: Aceasta este un factor cheie care poate contribui la constipație. Apa este esențială pentru menținerea scaunelor moi și pentru facilitarea tranzitului lor prin colon. Când organismul nu primește suficientă apă, colonul absoarbe mai multă umiditate din alimente, ceea ce duce la formarea unui scaun uscat și dur. Consumul insuficient de lichide, fie din neglijență, fie din cauza unui stil de viață agitat, poate accentua această problemă. Este important să se acorde atenție semnalelor de deshidratare, cum ar fi setea excesivă și urina de culoare închisă, și să se asigure o hidratare adecvată pentru a preveni sau a ameliora constipația.

Lipsa activității fizice: Exercițiile fizice regulate stimulează mișcările intestinale și ajută la promovarea unui tranzit intestinal sănătos. Sedentarismul poate încetini procesul digestiv și poate contribui la constipație. Activitatea fizică, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau yoga, poate îmbunătăți motilitatea intestinală și poate facilita evacuarea. Integrarea exercițiilor fizice în rutina zilnică este o strategie eficientă pentru menținerea sănătății digestive și combaterea constipației.

Ignorarea nevoii de a defeca: Suprimarea frecventă a impulsului de a merge la toaletă poate duce la constipație. Când o persoană ignoră semnalele corpului de a evacua, scaunul rămâne în colon pentru o perioadă mai lungă de timp, devenind mai dur și mai dificil de eliminat. Este esențial să se acorde atenție acestor semnale și să se permită timp suficient pentru vizitele la toaletă, pentru a preveni problemele pe termen lung asociate cu constipația.

Schimbările în rutină sau călătoriile: Modificările în rutina zilnică, cum ar fi călătoriile sau schimbările de program, pot perturba ritmul obișnuit al mișcărilor intestinale și pot duce la constipație. Diferențele în fusul orar, schimbările în dietă și accesul limitat la toalete pot contribui la această problemă. Pentru a minimiza impactul călătoriilor asupra tranzitului intestinal, este recomandat să se mențină o hidratare corespunzătoare și să se consume alimente bogate în fibre.

Afecțiuni medicale

Sindromul intestinului iritabil (SII): Acesta este o tulburare funcțională gastrointestinală caracterizată prin durere abdominală, balonare și o schimbare în frecvența sau consistența scaunelor, adesea însoțită de constipație. Mecanismul exact prin care SII provoacă constipație nu este pe deplin înțeles, dar se crede că este legat de disfuncția motilității intestinale și de sensibilitatea crescută a intestinului. Managementul SII și al constipației asociate poate include modificări dietetice, gestionarea stresului și, în unele cazuri, medicamente care vizează simptomele specifice.

Tulburări neurologice (Boala Parkinson, Scleroza multiplă): Tulburările neurologice precum boala Parkinson și scleroza multiplă pot avea un impact semnificativ asupra funcționării intestinale, ducând la constipație. Aceste afecțiuni pot afecta nervii care controlează mușchii intestinali, încetinind tranzitul scaunelor și provocând constipație. De asemenea, mobilitatea redusă asociată cu aceste tulburări poate contribui la un stil de viață mai sedentar, care, la rândul său, poate exacerba constipația. Tratamentul constipației în contextul tulburărilor neurologice poate necesita o abordare multidisciplinară, inclusiv modificări ale dietei, exerciții fizice adaptate și, uneori, medicamente care să stimuleze motilitatea intestinală.

Tulburări endocrine (Hipotiroidism, Diabet): Acestea pot influența funcția intestinală și pot duce la constipație. Hipotiroidismul, caracterizat prin activitatea scăzută a glandei tiroide, poate încetini procesele metabolice, inclusiv tranzitul intestinal. Diabetul poate afecta nervii care controlează intestinele, cunoscut sub numele de neuropatie diabetică, și poate duce la constipație. Managementul adecvat al acestor afecțiuni endocrine, prin medicamente și monitorizarea atentă a dietei, este crucial pentru ameliorarea simptomelor de constipație.

Cancer colorectal: Acesta poate fi o cauză gravă a constipației, mai ales când este însoțit de alte simptome precum scăderea în greutate neintenționată, sânge în scaun sau dureri abdominale. Tumorile pot obstrucționa parțial sau complet tranzitul intestinal, ducând la constipație. Este esențială detectarea timpurie și tratamentul adecvat al cancerului colorectal, deoarece acesta poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Screeningul regulat și consultarea medicală la apariția simptomelor suspecte sunt măsuri importante de prevenție și control.

Medicamente

Analgezicele opioide: Acestea sunt frecvent prescrise pentru durere, dar pot avea ca efect secundar constipația. Aceste medicamente pot reduce motilitatea gastrointestinală, ceea ce încetinește tranzitul intestinal și poate duce la constipație. Pacienții care iau analgezicele opioide trebuie să fie conștienți de acest risc și să discute cu medicul lor despre strategii de prevenire, cum ar fi ajustarea dietei sau utilizarea laxativelor pentru a menține un tranzit intestinal regulat.

Antidepresive: Acestea pot afecta, de asemenea, funcția intestinală și pot provoca constipație. Efectele secundare ale acestor medicamente pot include încetinirea motilității intestinale și reducerea secreției de lichide în intestin, ceea ce poate duce la formarea unui scaun mai uscat și mai greu de evacuat. Pacienții care experimentează constipație în timpul tratamentului cu antidepresive ar trebui să discute cu medicul lor despre posibilele opțiuni de management, inclusiv ajustarea medicației sau abordări dietetice și ale stilului de viață pentru a ameliora simptomele.

Antiacide care conțin calciu sau aluminiu: Antiacidele sunt adesea utilizate pentru a ameliora arsurile la stomac sau indigestia, dar cele care conțin calciu sau aluminiu pot contribui la constipație. Aceste substanțe pot reduce aciditatea în stomac, dar, de asemenea, pot afecta motilitatea intestinală și pot duce la încetinirea tranzitului scaunelor. Persoanele care folosesc antiacide și experimentează constipație ar trebui să discute cu medicul lor despre alternativele disponibile sau despre ajustarea dozei pentru a preveni sau a gestiona acest efect secundar.

Suplimente de fier: Acestea sunt esențiale pentru persoanele cu anemie feriprivă, dar pot avea ca efect secundar constipația. Fierul poate contribui la întărirea scaunelor și la încetinirea tranzitului intestinal. Pentru a contracara acest efect, este recomandat să se consume mai multe fibre și să se bea suficiente lichide. În cazuri în care constipația devine problematică, este important să se consulte un medic pentru a evalua necesitatea ajustării dozei sau a schimbării tipului de supliment de fier.

Alți factori de risc

Înaintarea în vârstă: Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul digestiv poate deveni mai lent, ceea ce poate duce la constipație. Musculatura intestinală poate pierde din eficiență, iar activitatea fizică poate scădea, contribuind la o frecvență redusă a mișcărilor intestinale. Este important ca persoanele în vârstă să mențină o dietă echilibrată, bogată în fibre, și să rămână active pentru a susține funcția intestinală sănătoasă.

Sarcina: Aceasta aduce schimbări semnificative în corpul femeii, inclusiv în ceea ce privește funcția intestinală. Hormonii specifici sarcinii pot relaxa musculatura intestinală, iar uterul în creștere poate exercita presiune asupra intestinelor, ambele contribuind la constipație. O alimentație sănătoasă și exercițiile fizice adecvate pot ajuta la gestionarea constipației în timpul sarcinii.

Tulburări alimentare: Tulburările alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia, pot avea un impact negativ asupra sănătății digestive și pot duce la constipație. Comportamentele restrictive legate de alimentație pot limita aportul de nutrienți esențiali, inclusiv fibrele necesare pentru un tranzit intestinal sănătos. Este crucial ca persoanele cu tulburări alimentare să caute ajutor profesional pentru a aborda atât aspectele psihologice, cât și cele fizice ale afecțiunii lor.

Opțiuni de tratament pentru constipație

Tratamentul constipației variază în funcție de cauza subiacentă și severitatea simptomelor, implicând adesea modificări ale stilului de viață și ale dietei, precum și intervenții medicale atunci când este necesar.

Modificări ale stilului de viață

Creșterea aportului de fibre: Consumul crescut de fibre este o strategie fundamentală în tratamentul constipației. Fibrele ajută la formarea unui scaun voluminos și moale, facilitând tranzitul intestinal. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, ar trebui să fie incluse în dieta zilnică. În plus, suplimentele de fibre pot fi recomandate pentru a ajuta la atingerea cantității necesare de fibre, îmbunătățind astfel regularitatea mișcărilor intestinale și ameliorând constipația.

Menținerea hidratării: Hidratarea adecvată este esențială pentru prevenirea și tratamentul constipației. Apa facilitează digestia și ajută la menținerea unui scaun moale, prevenind astfel constipația. Este recomandat să se consume lichide în mod regulat pe parcursul zilei, inclusiv apă, sucuri naturale și ceaiuri fără cofeină. Evitarea băuturilor diuretice, cum ar fi cafeaua și alcoolul, care pot duce la deshidratare, este de asemenea importantă pentru menținerea unui tranzit intestinal sănătos.

Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice contribuie la stimularea motilității intestinale și pot ajuta la combaterea constipației. Activitățile precum mersul pe jos, înotul sau ciclismul pot îmbunătăți tranzitul intestinal și pot facilita evacuarea. Este important să se integreze activitatea fizică în rutina zilnică pentru a menține funcția intestinală optimă și pentru a preveni constipația.

Stabilirea unei rutine la toaletă: Crearea unei rutine regulate pentru a merge la toaletă poate ajuta în gestionarea constipației. Alocarea timpului necesar și ascultarea semnalelor corpului pentru a defeca pot îmbunătăți regularitatea mișcărilor intestinale. De exemplu, încercarea de a merge la toaletă la aceeași oră în fiecare zi, în special după masa de dimineață, poate stabili un ritm regulat pentru tranzitul intestinal.

Remedii fără prescripție medicală

Suplimente de fibre: Acestea pot ajuta la ameliorarea constipației prin adăugarea de volum scaunului și facilitarea tranzitului acestuia prin intestin. Fibrele solubile, cum ar fi psylliumul, pot absorbi apă și pot forma un gel care înmoaie scaunul, în timp ce fibrele insolubile pot adăuga bulk și pot stimula mișcarea intestinală. Este important să se înceapă cu doze mici și să se crească treptat pentru a evita efectele secundare, cum ar fi balonarea și gazele.

Laxative osmotice: Acestea funcționează prin atragerea apei în intestin, ceea ce înmoaie scaunul și facilitează evacuarea. Acestea pot fi o opțiune eficientă pentru persoanele care suferă de constipație ocazională sau cronică. Totuși, utilizarea lor trebuie să fie monitorizată deoarece utilizarea pe termen lung poate duce la dependență și alte probleme de sănătate. Este esențial să se consulte un medic înainte de a începe orice tratament cu laxative pentru a alege cea mai sigură și eficientă opțiune.

Laxative stimulente: Acestea sunt medicamente care acționează prin stimularea mișcărilor intestinale pentru a facilita evacuarea scaunelor. Acestea pot fi eficiente pentru constipația ocazională, dar nu sunt recomandate pentru utilizare pe termen lung, deoarece pot duce la iritații ale mucoasei intestinale și pot afecta echilibrul natural al florei intestinale. Este important să se utilizeze laxativele stimulente sub îndrumarea unui medic și să se evite dependența de acestea pentru a menține un tranzit intestinal sănătos.

Laxative emoliente: Acestea ajută la înmuierea scaunelor, facilitând astfel evacuarea lor. Ele sunt adesea recomandate pentru persoanele care suferă de constipație cronică sau pentru cei care trebuie să evite efortul la defecare, cum ar fi după o intervenție chirurgicală sau în cazul hemoroizilor. Emoliente fecale pot fi o opțiune de tratament sigură și eficientă atunci când sunt utilizate conform indicațiilor medicale.

Medicamente pe bază de prescripție medicală

Lubiprostona: Aceasta este un medicament pe bază de prescripție utilizat pentru tratamentul constipației cronice și al sindromului intestinului iritabil cu constipație. Funcționează prin creșterea secreției de lichid în intestin, ceea ce înmoaie scaunul și stimulează tranzitul intestinal. Lubiprostona poate fi o opțiune eficientă pentru pacienții care nu răspund la tratamentele convenționale.

Linaclotida: Aceasta este un alt medicament prescris pentru constipația cronică și SII cu constipație. Acesta acționează prin creșterea secreției de clorură și apă în intestin, facilitând mișcarea scaunelor și reducând durerea abdominală. Linaclotida trebuie utilizată cu precauție și sub supravegherea unui medic, deoarece poate avea efecte secundare, inclusiv diaree.

Plecanatida: Aceasta este un medicament utilizat pentru tratamentul constipației cronice și al SII cu constipație. Asemănător cu linaclotida, plecanatida ajută la creșterea fluidității scaunelor și la îmbunătățirea frecvenței mișcărilor intestinale. Este important ca pacienții să urmeze instrucțiunile medicului atunci când iau plecanatidă pentru a optimiza eficacitatea și pentru a minimiza riscul de efecte secundare.

Prucaloprid: Acesta este un medicament utilizat pentru tratamentul constipației cronice, acționând ca un agonist al receptorilor de serotonina. Acesta stimulează motilitatea intestinală, facilitând astfel mișcările intestinale și ajutând la ameliorarea constipației. Prucalopridul este adesea prescris atunci când alte tratamente nu au fost eficiente și trebuie utilizat sub îndrumarea unui medic, având în vedere posibilele interacțiuni medicamentoase și efectele secundare.

Terapie prin Biofeedback

Terapia prin biofeedback este o metodă non-invazivă care învață pacienții să își controleze funcțiile corporale involuntare, cum ar fi motilitatea intestinală. Prin utilizarea senzorilor și răspunsului vizual sau auditiv, pacienții învață să își recunoască și să își modifice răspunsurile fiziologice asociate cu defecarea. Această terapie poate fi deosebit de utilă pentru persoanele cu disfuncții ale podelei pelvine și constipație cronică.

Chirurgie (Cazuri Rare)

Intervențiile chirurgicale pentru constipație sunt considerate doar în cazuri rare și severe, atunci când alte tratamente au eșuat. Procedurile chirurgicale pot include rezecția unei porțiuni a colonului sau intervenții pentru corectarea unor probleme structurale. Chirurgia este asociată cu riscuri semnificative și este abordată ca ultimă soluție, după o evaluare amănunțită a beneficiilor și riscurilor.

Întrebări frecvente

Cât timp poate dura constipația?

Constipația poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de cauzele individuale. Dacă persistă mai mult de trei săptămâni, este recomandat să se consulte un medic.

Când ar trebui să consult medicul pentru constipație?

Este indicat să consultați un medic dacă constipația este persistentă, dacă este însoțită de durere, sânge în scaun sau scădere în greutate neintenționată, sau dacă nu răspunde la schimbările de dietă și stil de viață.

Poate constipația să cauzeze probleme serioase de sănătate?

Deși constipația în sine este de obicei o problemă minoră, dacă devine cronică, poate duce la complicații precum hemoroizi, fisuri anale sau impactare fecală.

Există remedii naturale pentru constipație?

Da, există remedii naturale pentru constipație, inclusiv consumul de alimente bogate în fibre, hidratarea adecvată, exercițiile fizice regulate și utilizarea probioticelor.

Pot probioticele să ajute la constipație?

Probioticele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și la ameliorarea constipației prin echilibrarea florei intestinale.

Este sigur să folosești laxative pe termen lung?

Utilizarea pe termen lung a laxativelor poate duce la dependență și poate afecta funcția intestinală naturală, deci ar trebui utilizate doar sub supravegherea unui medic.

Cum pot preveni constipația în timpul călătoriilor?

Pentru a preveni constipația în timpul călătoriilor, mențineți o hidratare adecvată, consumați alimente bogate în fibre și încercați să vă mențineți rutina obișnuită de exerciții fizice.

Poate constipația să fie un semn al sarcinii?

Da, constipația poate fi un simptom comun în timpul sarcinii, datorită schimbărilor hormonale și presiunii exercitate de uterul în creștere asupra intestinelor.

Este constipația mai frecventă la persoanele în vârstă?

Da, constipația este mai frecventă la persoanele în vârstă, deoarece metabolismul încetinește și activitatea fizică scade, afectând motilitatea intestinală.

Anumite alimente pot cauza constipație?

Da, alimentele care sunt sărace în fibre și bogate în grăsimi, cum ar fi carnea roșie și produsele de patiserie, pot contribui la constipație.

Concluzie

Constipația este o afecțiune comună care poate fi adesea prevenită și tratată cu modificări ale dietei și stilului de viață. În cazurile în care constipația devine cronică sau este însoțită de simptome alarmante, este important să se consulte un medic pentru a identifica cauzele subiacente și pentru a primi tratamentul adecvat. Menținerea unui stil de viață activ, consumul unei diete echilibrate și hidratarea corespunzătoare sunt esențiale pentru sănătatea digestivă.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Serra, J., Pohl, D., Azpiroz, F., Chiarioni, G., Ducrotté, P., Gourcerol, G., ... & SS, H. (2020). European society of neurogastroenterology and motility guidelines on functional constipation in adults. Neurogastroenterology & Motility, 32(2), e13762.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nmo.13762

Park, M. I., Shin, J. E., Myung, S. J., Huh, K. C., Choi, C. H., Jung, S. A., ... & Choi, M. G. (2011). Guidelines for the treatment of constipation. The Korean Journal of Gastroenterology, 57(2), 100-114.

https://synapse.koreamed.org/articles/1006769

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.