Meniu

Aciditate gastrica: simptome comune si tratament eficient

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Tatiana pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Aciditatea gastrică ridicată, cunoscută și sub numele de hiperaciditate, reprezintă o condiție comună care afectează multe persoane. Aceasta se caracterizează prin producția excesivă de acid clorhidric în stomac, care poate duce la simptome precum arsuri la stomac, durere abdominală, balonare și chiar pierdere în greutate neintenționată.

Dacă nu este gestionată corespunzător, aciditatea gastrică ridicată poate contribui la apariția unor complicații serioase, inclusiv ulcer peptic și boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Prin urmare, este esențial să înțelegem rolul acidului gastric în digestie, nivelurile normale ale acestuia și cum este produs acidul clorhidric de către mucoasa stomacală pentru a putea identifica și trata eficient această afecțiune.

Simptomele Acidității Gastrice Ridicate

Aciditatea gastrică ridicată poate avea o varietate de manifestări, de la disconfort ușor până la simptome severe care afectează calitatea vieții.

Durere și Disconfort Abdominal: Acestea sunt simptome frecvente ale acidității gastrice ridicate. Acestea pot varia de la o senzație de arsură în partea superioară a abdomenului până la crampe și dureri ascuțite. Durerea poate fi agravată de consumul anumitor alimente sau băuturi și poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi balonarea și regurgitația acidă. Este esențial să se identifice cauza subiacentă a acestor simptome pentru a alege tratamentul adecvat și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Balonare și Senzație de Plenitudine: Acestea sunt simptome des întâlnite la persoanele cu aciditate gastrică ridicată. Balonarea și senzația de plenitudine pot fi rezultatul acumulării de gaze în stomac sau intestin, cauzate adesea de digestia îngreunată sau de alimentele care fermentază în tractul digestiv. Senzația de plenitudine poate apărea chiar și după consumul unei cantități mici de mâncare și poate fi însoțită de disconfort sau durere abdominală. Adoptarea unei diete echilibrate și evitarea alimentelor care pot contribui la balonare sunt pași importanți în ameliorarea acestor simptome.

Grețuri și Vărsături: Acestea pot fi simptome ale multor afecțiuni, inclusiv aciditatea gastrică ridicată. Acestea pot apărea ca răspuns la iritația mucoasei esofagiene sau stomacale cauzată de refluxul acidului gastric. Vărsăturile repetate pot duce la pierderea fluidelor și a electroliților, ceea ce necesită atenție medicală. Este important să se identifice cauza acestor simptome pentru a putea aplica tratamentul corespunzător și pentru a preveni deshidratarea sau alte complicații.

Arsurile la Stomac: Acestea, cunoscute și sub numele de pirozis, sunt o senzație de arsură sau durere în partea superioară a abdomenului sau în spatele sternului. Acest simptom este adesea asociat cu refluxul acidului gastric în esofag, provocând iritație și disconfort. Evitarea alimentelor picante, grase sau acide și a băuturilor care pot declanșa arsurile la stomac, precum și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, pot contribui la reducerea frecvenței și intensității acestui simptom.

Diareea: Aceasta poate fi un simptom al acidității gastrice ridicate, în special când este însoțită de alte semne de indigestie. Acidul gastric excesiv poate accelera tranzitul intestinal și poate afecta absorbția nutrienților, ducând la scaune frecvente și apoase. Este esențial să se mențină hidratarea adecvată și să se consulte un medic pentru a determina cauza diareei și pentru a primi tratamentul potrivit.

Pierderea Neintenționată în Greutate: Aceasta poate fi un semn de alarmă al unei probleme de sănătate subiacente, inclusiv aciditatea gastrică ridicată. Acest simptom poate apărea din cauza reducerii apetitului sau a malabsorbției nutrienților datorate efectelor acidului gastric asupra mucoasei digestive. Este important să se acorde atenție acestui simptom și să se caute asistență medicală pentru a identifica și trata cauza pierderii în greutate.

Opțiuni de Tratament pentru Aciditatea Gastrică Ridicată

Există mai multe abordări terapeutice pentru gestionarea acidității gastrice ridicate, fiecare având ca scop reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Inhibitorii Pompei de Protoni (IPP)

Mecanism de Acțiune: Inhibitorii pompei de protoni sunt o clasă de medicamente care reduc producția de acid gastric prin blocarea enzimei responsabile pentru secreția de acid clorhidric. Acești agenți terapeutici acționează la nivelul celulelor parietale din mucoasa stomacală, inhibând pompa de protoni și, astfel, scăderea secreției acide. Utilizarea inhibitorilor pompei de protoni a revoluționat tratamentul afecțiunilor legate de aciditatea gastrică ridicată, oferind ameliorare semnificativă a simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Inhibitorii Pompei de Protoni Prescriși Frecvent: Printre medicamentele frecvent prescrise pentru controlul acidității gastrice se numără inhibitorii pompei de protoni, cum ar fi omeprazolul, pantoprazolul, lansoprazolul, esomeprazolul și rabeprazolul. Aceste medicamente sunt alese pentru eficacitatea lor în reducerea secreției de acid clorhidric și sunt utilizate în tratamentul pe termen lung al bolii de reflux gastroesofagian, al ulcerelor peptice și al altor afecțiuni asociate cu hiperaciditatea. Administrarea corectă și monitorizarea efectelor secundare sunt esențiale pentru asigurarea unui tratament sigur și eficient.

Antibiotice pentru Infecția cu H. pylori

Tratamentul infecției cu Helicobacter pylori implică utilizarea unei combinații de antibiotice pentru a eradica bacteria. Terapia standard include adesea două tipuri de antibiotice, precum claritromicina și amoxicilina, împreună cu un inhibitor al pompei de protoni pentru a reduce aciditatea gastrică și a facilita vindecarea mucoasei stomacale. Tratamentul eficient al infecției cu H. pylori poate preveni reapariția ulcerelor și poate reduce riscul de complicații pe termen lung.

Tratament Chirurgical

Îndepărtarea Tumorilor Producătoare de Gastrină: În cazuri rare, cum ar fi sindromul Zollinger-Ellison, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor producătoare de gastrină. Această procedură este esențială pentru controlul nivelurilor de aciditate gastrică și pentru prevenirea formării ulterioare a ulcerelor. Chirurgia poate include, de asemenea, explorarea pancreasului și a duodenului pentru a identifica și a elimina toate leziunile gastrino-producătoare.

Gastrectomie Parțială și Vagotomie: Gastrectomia parțială, împreună cu vagotomia, care implică tăierea anumitor ramuri ale nervului vag, poate fi necesară pentru a reduce producția de acid gastric în cazuri severe care nu răspund la tratamentul medicamentos. Aceste proceduri chirurgicale sunt considerate atunci când există riscul de complicații majore sau când alte tratamente nu au fost eficiente. Recuperarea după astfel de intervenții chirurgicale necesită monitorizare atentă și ajustări ale dietei pentru a asigura o vindecare adecvată și pentru a menține funcția digestivă optimă.

Modificări Dietetice și ale Stilului de Viață

Evitarea Alimentelor Declanșatoare: Identificarea și evitarea alimentelor care declanșează simptomele de aciditate gastrică este un pas esențial în controlul acestei afecțiuni. Alimente precum cele grase, picante, citricele sau băuturile cu cafeină pot agrava simptomele. Prin eliminarea sau reducerea consumului acestor alimente, pacienții pot observa o ameliorare semnificativă a disconfortului. Este important ca fiecare persoană să își monitorizeze reacțiile la diferite alimente și să ajusteze dieta în consecință.

Consumul de Mese Mai Mici și Mai Frecvente: Mesele mari pot suprasolicita stomacul și pot crește riscul de reflux acid. Prin adoptarea unui regim alimentar care include porții mai mici și mai frecvente, presiunea asupra stomacului este redusă, iar digestia devine mai ușoară. Această abordare poate ajuta la prevenirea simptomelor de aciditate și la îmbunătățirea absorbției nutrienților.

Evitarea Culcării După Mese: Starea în poziție verticală după mese facilitează procesul de digestie și previne refluxul acidului gastric în esofag. Este recomandat să se aștepte cel puțin două-trei ore după masă înainte de a te culca sau de a te așeza într-o poziție orizontală. Această practică simplă poate reduce semnificativ simptomele de reflux și disconfortul nocturn.

Menținerea unei Greutăți Sănătoase: Excesul de greutate poate crește presiunea în abdomen, favorizând refluxul acidului gastric. Prin urmare, menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin dietă echilibrată și exerciții fizice regulate este esențială pentru gestionarea simptomelor de aciditate. Pierderea în greutate la persoanele supraponderale sau obeze poate avea un impact pozitiv asupra reducerii frecvenței și intensității arsurilor la stomac.

Întrebări frecvente

Poate stresul cauza niveluri ridicate de acid gastric?

Da, stresul poate influența producția de acid gastric, deoarece poate stimula eliberarea de hormoni care cresc secreția de acid.

Există remedii naturale pentru reducerea acidului gastric?

Există mai multe remedii naturale care pot ajuta la reducerea acidității gastrice, cum ar fi consumul de ghimbir, bicarbonat de sodiu diluat și ceaiuri din plante calmante.

În cât timp nivelurile de acid gastric revin la normal după oprirea IPP-urilor?

Nivelurile de acid gastric pot reveni la normal în câteva zile până la câteva săptămâni după oprirea tratamentului cu inhibitori ai pompei de protoni, dar acest interval poate varia de la persoană la persoană.

Pot nivelurile ridicate de acid gastric duce la cancer gastric?

Deși aciditatea gastrică ridicată poate contribui la apariția unor afecțiuni precum ulcerele și BRGE, nu există dovezi concludente că ar cauza direct cancer gastric. Totuși, factorii de risc trebuie monitorizați atent.

Este posibil să ai niveluri ridicate de acid gastric fără simptome?

Da, este posibil ca unele persoane să aibă niveluri ridicate de acid gastric fără a prezenta simptome evidente, ceea ce poate întârzia diagnosticarea și tratamentul.

Pot anumite alimente ajuta la neutralizarea acidului gastric?

Alimente bogate în fibre, precum legumele cu frunze verzi, și alimente alcaline, cum ar fi bananele și pepenele galben, pot ajuta la neutralizarea acidului gastric.

Cât de des ar trebui să-mi văd medicul dacă am niveluri ridicate de acid gastric?

Dacă aveți niveluri ridicate de acid gastric, este recomandat să consultați medicul pentru evaluări regulate, în funcție de severitatea simptomelor și de răspunsul la tratament.

Există schimbări în stilul de viață care pot ajuta la prevenirea nivelurilor ridicate de acid gastric?

Da, schimbări precum evitarea alimentelor declanșatoare, menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea mesei înainte de culcare pot ajuta la prevenirea acidității gastrice ridicate.

Pot nivelurile ridicate de acid gastric fi ereditare?

Există factori genetici care pot influența predispoziția unei persoane la niveluri ridicate de acid gastric, dar stilul de viață și factorii de mediu joacă, de asemenea, un rol important.

Este sigur să iau antiacide pe termen lung pentru nivelurile ridicate de acid gastric?

Deși antiacidele pot oferi o alinare temporară, utilizarea lor pe termen lung trebuie discutată cu un medic, deoarece pot apărea efecte secundare și pot masca simptomele unor afecțiuni mai grave.

Concluzie

În concluzie, aciditatea gastrică ridicată este o condiție care poate afecta semnificativ calitatea vieții și poate duce la complicații serioase dacă nu este gestionată corespunzător. Este esențial să se înțeleagă factorii care contribuie la această afecțiune, să se identifice simptomele și să se urmeze un plan de tratament adecvat. Modificările dietetice și ale stilului de viață, împreună cu tratamentele medicale, pot oferi ameliorarea simptomelor și pot preveni complicațiile pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Heinz, E., & Öbrink, K. J. (1954). Acid formation and acidity control in the stomach. Physiological Reviews, 34(4), 643-673.

https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/physrev.1954.34.4.643?journalCode=physrev

Dr. Tatiana

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.