Forma nasului are un rol foarte mare in aspectul estetic al fetei, fiind totodata un organ cu rol important in respiratie, motiv pentru care medicii realizeaza operatii de rinoplastie pentru a corecta, in acelasi timp, forma si functionalitatea nasului.
Rinoplastia este una dintre cele mai des efectuate proceduri chirurgicale estetice, mai ales ca exista mai multe tipuri de rinoplastie, care difera in functie de rezultatul dorit si de modalitatea de executie.
Care sunt diferentele dintre rinoplastia deschisa si cea inchisa?
Rinoplastia este interventia chirurgicala al carei scop este corectarea estetica a nasului, care poate fi realizata prin intermediul unor incizii efectuate in interiorul narilor sau prin ridicarea pielii de pe nas, pentru o vizibilitate mai buna a zonelor care vor fi supuse schimbarii, aceasta din urma fiind numita rinoplastie deschisa.
Daca operatia de rinoplasite inchisa este una minim invaziva, care nu lasa semne vizibile pe nas si in cazul careia recuperarea este rapida, operatia de rinoplastie deschisa consta in realizarea unei incizii in zona columelei – care separa narile – ceea ce permite ca pielea sa fie decolata, oferind astfel medicului o mai buna vizibilitate asupra osului si cartilajului.
Cu toate ca perioada de recuperare in cazul operatiei de rinoplastie deschisa este mai lunga decat in cazul celei inchise, dupa vindecarea – aproximativ 3 luni – semnele inciziei vor fi aproape imposibil de observat, dar efectele operatiei sunt permanente.
Cand este recomandata operatia de rinoplastie deschisa?
Operatia de rinoplastie deschisa reprezinta cea mai complexa si completa metoda de a obtine rezultatele dorite in ceea ce priveste corectarea estetica si functionala a nasului. Tocmai de aceea, acest tip de rinoplastie este recomandat, in special, la cazurile mai complicate, care au nevoie de interventia medicului atat pentru a corecta forma sau dimensiunea nasului, cat si pentru a reda functionalitatea acestui organ.
De exemplu, prin intermediul interventiei de rinocorectie deschisa pot fi indreptate si deviatiile de sept, care nu numai ca afecteaza respiratia, ci si modul in care arata nasul.
Desi este o operatie complexa, recuperarea post-chirurgicala este una relativ usoara, mai ales ca durerile sunt aproape inexistente. Este necesar insa ca pacientul sa poarte atele nazale timp de 10 zile, acestea avand rolul de a sustine noua forma a nasului in faza initiala de vindecare.
Dupa aceasta perioada, pacientul se poate reintoarce la activitatile obisnuite, fiind nevoit sa respecte totusi o serie de indicatii si recomandari care au rolul de a contribui la obtinerea unui rezultat bun. Printre aceste recomandari sunt:
- evitarea suflarii nasului in primele 2-3 saptamani dupa interventie;
- purtarea ochelarilor este interzisa timp de 2 luni post-interventie, fiind recomandate lentilele de contact;
- activitatile fizice intense si activitatile sportive trebuie evitate in primele 2 luni;
- prezentarea regulata la control, initial la 2-3 zile, timp de doua saptamani, iar dupa scoaterea firelor, la 3, 6, 9 si 12 luni.
Un aspect care trebuie retinut cu privire la operatia de rinoplastie deschisa este faptul ca definitivarea formei finale a nasului poate dura pana la 2 ani.