Tahicardia prin reintrare nodală atrioventriculară (AVNRT) este un tip de aritmie care are ca mecanism reintrarea prin nodul atrioventricular al inimii. O persoană cu AVNRT are episoade bruște de bătăi foarte rapide ale inimii (până la 280 de bătăi pe minut). Multe persoane cu AVNRT nu au nevoie de tratament, deoarece metode de calmare și medicamentele pot ajuta la prevenirea și controlul episoadelor. Există de asemenea și alte opțiuni de tratament, pentru cei la care nu funcționează aceste lucruri.
AVNRT – Ce este?
Tahicardia prin reintrare atrioventriculară – AVNRT este cel mai frecvent tip de tahicardie supraventriculară care apare din cauza unei căi electrice suplimentare (Care în mod normal nu ar trebui să existe sau să conducă curentul electric). Prin urmare, AVNRT este o aritmie a inimii (adică inima nu bate cum trebuie) în urma căreia camerele superioare ale inimii (atriile) bat atunci când nu trebuie și de mai multe ori decât în mod normal.
O bătaie normală a inimii este de aproximativ 60 până la 100 de bătăi pe minut atunci când o persoană se află în repaus. Dar o persoană cu AVNRT experimentează episoade bruște de bătăi anormal de rapide, adesea între 140 și 280 de bătăi pe minut.
AVNRT – Epidemiologie
Prevalența tahicardiei de reintrare nodală atrioventriculară la nivel global este similară cu cea din Statele Unite. Aproape 60% din tahicardia supraventriculară paroxistică este AVNRT, iar aproximativ două treimi din cazuri apar în cazul femeilor. Un studiu a constatat că majoritatea pacienților care prezintă simptome din cauza AVNRT sunt în vârstă de 20 de ani, dar unii pacienți ar putea prezenta AVNRT în deceniul șapte sau opt. Dar, cel mai des apare la tineri și la femei.
Unele familii pot avea mai mulți membri cu această afecțiune, ceea ce sugerează că AVNRT poate fi moștenită, dar cercetările nu au găsit încă o explicație genetică.
AVNRT – Mecanismul aritmiei și tipul ei
Tahicardia reintrantă nodală atrioventriculară (AVNRT) este o tahicardie supraventriculară (SVT) regulată care rezultă din formarea unui circuit de reintrare limitat la nodulul AV și la țesutul atrial perinodal. Din cauza debutului și terminării sale bruște, AVNRT este clasificată ca fiind o tahicardie supraventriculară paroxistică (TVSV).
Semnalele electrice controlează frecvența și ritmul inimii. Ele pornesc din nodul sinoatrial (SA), un grup special de fibre musculare din camera superioară dreaptă a inimii dumneavoastră (atriu). Nodul SA este stimulatorul cardiac natural al inimii dumneavoastră.
Într-o inimă sănătoasă, un impuls electric de la nodul sinoatrial face ca cele două camere superioare (atriile) să se contracte (pompeze). Impulsul călătorește apoi prin căile electrice către nodul atrioventricular (AV) și în cele două camere inferioare ale inimii dumneavoastră (ventriculii).
În AVNRT, apare o contracție premature din cauza prezenței căilor electrice suplimentare. Contracția prematură poate face ca impulsul electric să intre în circuit și să se învârtă în cerc. Acest lucru poate provoca bătăi cardiace rapide susținute și bruște.
AVNRT- Cauze
Adesea nu există o cauză aparentă care să precipite AVNRT. Cu toate acestea, din punct de vedere fiziologic, contracțiile atriale premature (PAC) și contracțiile ventriculare premature (PVC) predispun AVNRT.
Idiopatică – de cele mai multe ori, nu se poate depista o cauză a AVNRTului. În acest caz, inima este structural perfect sănătoasă și nu există alte probleme care să justifice prezența AVNRT.
Genetică – dacă cineva din familie a avut această problemă și o prezentați și dvs., cel mai probabil este transmitere genetică. Studiile încă nu ne arată exact de ce se întâmplă acest lucru și cum se transmite ea exact.
Stimulentele cardiace – de tipul alcoolului, energizantelor, cafea în exces (mai mult de 2 căni pe zi sau cantități mari de espresso) sau drogurilor ilegale, pot stimula inima și circuitul ei electric atât de tare încât, mai ales dacă există un substrat, încât să declanșeze o criză de TPSV.
Stări emoționale intense – anxietatea, frica, starea de nervozitate și chiar o stare de bucurie excesivă, poate duce la apariția unui puseu de AVNRT.
Activitatea fizică intensă – care duce în mod normal la bătăi rapide ale inimii, dar asta poate irita o cale electrică aberantă preexintentă și să ducă la AVNRT.
Boli cardiace – boli care modifică structura inimii pot distruge țesuturile și să ducă treptat la apariția AVNRTului. Spre exemplu, persoanele care au probleme avansate ale valvelor cardiace pot avea și camerele superioare ale inimii mărite, ceea ce crește șansele de tahicardie prin reintrare nodală atrioventriculară. De asemenea, persoanele care au boală cardiacă ischemică sau au avut un infarct (adică vasele de sânge de pe inimă sunt blocate total sau aproape în totalitate blocate) vor prezenta și o distrugere a țesutului inimii, care în timp poate produce dereglări și la nivelul circuitului electric.
Stări ale organismului care predispun la tahicardie (bătăi rapide ale inimii) – anemie, stări febrile, dereglări hormonale sau dezechilibre hidroelectrolitice. În acest caz, de obicei trebuie ca pacientul să prezinte o predispoziție pentru AVNRT sau să îl aibă deja prezent, iar aceste boli doar să irite și să stimuleze tahicardia prin reintrare nodală atrioventriculară.
Anemia – anemia presupune că organismul nu mai are înde-ajuns de multă hemoglobină care să transporte oxigenul. Atunci, inima va bate mai repede pentru a pompa mai mult sânge cu oxigenul rămas, la țesuturi.
Stări febrile – din cauza suprasolicitării organismului, inima va bate mai repede ca răspuns la febră. Dacă există predispoziție, poate declanșa AVNRTul.
Dereglările hormonale – în primul rând hipertiroidia poate duce la același lucru, deoarece hipertiroidia netratată care ca simptom tahicardia.
Dezechilibre hidroelectrolitice – adică cantități neechilibrate de electroliți (potasiu, magneziu etc) și deshidratarea vor duce la iritarea circuitului electric al inimii și tot în condiții de predispoziție, să ducă la AVNRT.
AVNRT – Simptome
Pacientul poate avea simptome timp de ani de zile înainte de a fi pus diagnosticul. Pacienții cu AVNRT sunt adesea catalogați ca având atacuri de panică sau tulburări de anxietate din cauza duratei scurte a tahicardiei, care dă simptome identice cu aceste tulburări, de cele mai multe ori.
Semnele comune de tahicardie prin reintrare nodală atrioventriculară includ:
Palpitații – bătăi puternice și rapide ale inimii resimțite de către pacient.
Disconfort resimțit la nivelul gâtului sau în piept – din cauza palpitațiilor.
Amețeli – din cauza faptului că în AVNRT inima bate exagerat de repede – până la 280 de bătăi/minut, ceea ce face ca țesuturile din corp și inclusiv creierul să nu mai primească înde-ajuns oxigen o perioadă de timp.
Dificultăți de respirație – deoarece sângele nu mai are timp să se oxigeneze așa cum trebuie.
Anxietate/atac de panică – care implică o stare de agitație și de frică acută, motiv pentru care AVNRT este confundat des cu aceste două tulburări.
În cazuri rare, severe, AVNRT poate provoca simptome și complicații mai grave, cum ar fi:
Dureri toracice – din cauza faptului că arterele de pe inimă nu se mai irigă cu sânge cum trebuie.
Confuzie – din cauza faptului că ajunge mai puțin sânge la creier.
Leșin (sincopă) – din aceeași cauză menționată anterior.
Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială) – ca răspuns la faptul că inima bate exagerat de repede, ca mecanism compensator va scădea tensiunea.
Șoc – dacă episodul de AVNRT durează foarte mult timp
AVNRT – Diagnostic
Pe scurt, cea mai semnificativă componentă a evaluării pentru un pacient care prezintă semne și simptome de tahicardie prin reintrare nodală atrioventriculară este anamneza și examenul fizic. Acestea ar trebui să includă evaluarea semnelor vitale (frecvența respiratorie, tensiunea arterială, temperatura și ritmul cardiac) și o electrocardiogramă.
Un pacient care se prezintă cu AVNRT trebuie supus unei evaluări pentru orice boală coronariană sau insuficiență cardiacă subiacentă necunoscută. În timpul unei evaluări, medicul trebuie să stabilească dacă pacientul este stabil hemodinamic pe baza, în principal, a tensiunii arteriale, a stării mentale și a frecvenței respiratorii. Evaluarea inițială a pacienților cu AVNRT poate include teste pentru a accesa funcția tiroidiană și pulmonară a pacientului, împreună cu analize de sânge și ecocardiografie de rutină.
AVNRT – Anamneza și examenul fizic
Anamneza: întrebări despre problemele medicale pe care le-ați avut, simptomele recente și orice medicamente sau alte substanțe pe care le utilizați. De asemenea, medicul trebuie să afle dacă cineva din familia dvs. a mai avut aceleași simptome sau probleme cu inima, hormonale sau alte probleme care ar putea conduce la AVNRT direct sau indirect.
Examenul fizic: Medicul va lua semnele vitale – adică tensiunea, pulsul, frecvența respiratorie. De asemenea, vă va asculta inima, plămânii și va realiza un examen fizic complet. În cadrul acestui examen poate depista probleme cu tiroida (Dacă aceasta este mărită), poate vedea dacă sunteți deshidratat sau dacă aveți febră sau semne de anemie.
AVNRT – EKG
Electrocardiograma: O electrocardiogramă (EKG) măsoară activitatea electrică a inimii, inclusiv momentul și durata fiecărei bătăi a inimii. Aceasta poate fi folosită pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului în timpul unui episod acut. De cele mai multe ori însă, această investigație nu pune diagnosticul de tahicardie prin reintrare nodală atrioventriculară, deoarece episodul de AVNRT durează prea puțin și nu apucați să ajungeți la medic.
AVNRT – Holter EKG
Holterul EKG este un dispozitiv pe care îl purtați timp de câteva ore (o zi sau două), dar poate fi purtat și zile pentru a monitoriza ritmul cardiac în timp ce vă desfășurați activitatea de zi cu zi. Acest tip de dispozitiv poate detecta episoade de aritmie care nu au apărut în timpul EKG-ului clasic.
AVNRT – Apple Watch cu funcționalitatea de EKG
Deși nu este avizat dpdv medical pentru a pune diagnostic de AVNRT, EKGul de la ceasul Apple vă poate ajuta să vă orientați către medic și respective, către un diagnostic. În momentul în care vă simțiti rău, puteți efectua în numai 30 de secunde un EKG. Ulterior, îl puteți arăta medicului cardiolog pentru a se putea orienta către diagnostic. Studii aflate în desfășurare doresc a aviza EKGul de la Apple Watch pentru diagnosticul de AVNRT deoarece au fost cazuri care au avut un EKG cu aspect de AVNRT, ulterior au ajuns la studiu electrofiziologic, unde s-a confirmat diagnosticul și s-au tratat prin ablație. Acest ceas vă poate ajuta, de asemenea, să nu se confunde un puseu de AVNRT cu un atac de panică sau o tulburare de anxietate.
AVNRT – Ecocardiografie
Ecocardiografie – aceasta produce imagini ale inimii dumneavoastră pentru a detecta orice probleme cu structura sau acțiunea de pompare a acesteia. Poate depista probleme ale valvelor sau poate arăta un aspect al inimii care duce cu gândul la o boală structurală sau a vaselor de sânge de pe inimă (Arterele coronare).
AVNRT – Test de efort
Testul de efort- monitorizează activitatea inimii dumneavoastră în timp ce faceți exerciții pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă staționară. Astfel, se dorește reproducerea simptomelor din momentul în care aveți un puseu de AVNRT.
AVNRT – Studiu electrofizologic
Dacă investigațiile anterioare sunt concludente pentru tahicardie prin reintrare nodală atrioventriculară sau nu au reușit să depisteze nimic, dar suspiciunea de AVNRT este crescută, se va face un studio electrofiziologică.
Printr-un vas de sânge de la nivelul mâinii sau al piciorului, se intră cu un ghid și se ajunge până la inimă. Aici se face o hartă electrică a inimii și se depistează problema – sursa ei și căile acesteia. Dacă se confirmă diagnosticul de AVNRT, se va realiza în aceeași investigație și ablația (o metodă de tratament pentru AVNRT).
AVNRT – Coronarografia
Dacă ecocardiografia și simptomele duc către suspiciunea unei boli cardiace ischemice, se poate realiza coronarografia pentru a vedea dacă vasele de sânge de pe inimă au probleme și dacă asta a dus la modificarea structurală a inimii.
AVNRT – Teste de sânge
O simplă hemoleucogramă poate arăta dacă aveți anemie, deshidratare sau o infecție. Analizele inflamatorii – VSH, fibrogen, PCR vor arăta de asemenea dacă există o inflamație/infecție în organism. Biochimia – poate arăta dacă sunteți deshidratat sau dacă aveți tulburări electrolitice. Testele hormonale vor arăta dacă aveți hipertiroidie.
AVNRT – Tratament
Multe persoane cu AVNRT nu au nevoie de tratament.
Medicul vă poate recomanda tratamentul dacă:
- Sunteți la risc de complicații grave.
- Experimentați simptome care interferează cu viața dvs. de zi cu zi și vă scade calitatea vieții.
- Aveți episoade frecvente sau prelungite de AVNRT.
Sunt disponibile mai multe strategii de tratament/ameliorare a simptomelor:
Manevre vagale – Este posibil să puteți opri un episod de AVNRT cu strategii simple la domiciliu. Exemplele includ tusea, reținerea respirației sau scufundarea feței în apă rece.
Cardioversia electrică – Cardioversia livrează un șoc electric la inimă prin intermediul unor palete sau plasturi pe pieptul dumneavoastră. Procedura poate restabili un ritm cardiac normal.
Medicamente – Mai multe medicamente pot regla ritmul și frecvența cardiacă – antiaritmicele sau beta-blocantele care scad numărul de bătăi ale inimii.
Ablația prin cateter: – Ablația cu cateterul creează țesut cicatricial în mușchiul cardiac, care poate bloca semnalele electrice defectuoase și poate vindeca anumite tipuri de aritmie, cum ar fi AVNRT.
Tratamentul bolii de bază – pentru anemii, infecții, deshidratare, tulburări electrolitice sau tulburări hormonale.
AVNRT – Prevenție
Nu există nicio modalitate dovedită de a preveni AVNRT. Dar dacă aveți această afecțiune, puteți observa că anumite lucruri sunt factori iritanți și pot duce la episoade de AVNRT.
Dacă evitați factorii declanșatori, este posibil să puteți reduce frecvența episoadelor.
Factorii declanșatori pentru tahicardia prin reintrare nodală atrioventriculară pot fi:
- Alcoolul – indiferent de cantitate, singura șansă de a avea șanse de ameliorare este eliminarea totală a alcoolului din viața dvs.
- Cofeina – la unele persoane orice gură de cafea poate duce la AVNRT, însă în majoritatea cazurilor este nevoie de exces de cofeină (mai mult de două cafele pe zi).
- Exercițiile fizice intense.
- Stresul sau alte stări emoționale intense.
- Suplimente pe bază de plante sau anumite ceaiuri din plante.
- Drogurile ilegale.
- Fumatul sau utilizarea produselor din tutun.
AVNRT – Când trebuie să vă prezentați la urgențe?
Când resimțiți în timpul unui episode de tahicardie:
- Dureri toracice.
- Episoade care durează mult timp sau devin mai frecvente.
- Amețeală, sincopă sau leșin.
- Dificultăți de respirație.
- Tensiune arterială foarte scăzută.
La un medic cardiolog trebuei să vă prezentați cât mai repede, chiar dacă nu aveți simptome grave. Este important să stabiliți ce problemă aveți și dacă trebuie să faceți ceva pentru asta.
De reținut
AVNRT este o formă de aritmie din categoria tahicardiilor paroxistice supraventriculare (adică care are loc în camerele superioare ale inimii). În cazul ei, inima bate foarte repede, putând ajunge până la 280 bătăi/minut. În funcție de numărul de bătăi și de ce faceți în acel moment, puteți să nu aveți simptome sau să aveți simptome ușoare sau grave. Cei mai susceptibili pentru a dezvolta AVNRT sunt tinerii și femeile. Dacă simptomele de tahicardie prin reintrare nodală atrioventriculară sunt grave, trebuie să vă prezentați imediat la urgențe. Ulterior, indiferent de gravitatea simptomelor trebuie să vă prezentați la un medic cardiolog pentru a afla care este situația dvs. Trebuie să evitați activitățile și obiceiurile care stimulează apariția unui episod de AVNRT. Diagnosticul se poate pune cu ajutorul a multiple investigații. De cele mai multe ori nu este nevoie de tratament, dar există opțiuni bune pentru cazurile care necesită tratament.