Meniu

Tensiune mica puls mare – Cauze, simptome si tratament

Actualizat pe:

Destul de multe persoane se confruntă cu tensiune mică și puls mare și se sperie, deoarece nu știu ce înseamnă și ce se întâmplă. Tensiunea mica și pulsul mare uneori pot însemna ceva grav, dar aproape întotdeauna se asociază și cu alte simptome, iar uneori poate fi doar o reacție normală a organismului în fața unei activități fizice. În acest articol vă vom prezenta cauzele, simptomele și ce puteți face în caz de tensiune mica și puls mare.

Tensiune mică puls mare – Cum apare?

În primul rând trebuie să înțelegeți cum funcționează organismul. Inima și tot corpul este coordonată de nervi (prin ei se transmit semnalele electrice în organism). Organismul are diverse metode de compensare sau apărare, iar tensiunea mică și pulsul mare se află printre ele.

În momentul în care aveți puls mare tensiune mică, se poate aplica una din variantele:

  • Aveți puls mare, iar ca reacție, ca să compenseze, organismul transmite semnale ca tensiunea să scadă.
  • Aveți tensiune mică, iar ca reacție, ca să compenseze, organismul transmite semnale ca pulsul să crească.

Deoarece prin bătăi rapide ale inimii, vasele de sânge sunt suprasolicitate, la fel și organele/țesuturile, corpul încearcă să scadă această presiune care se pune, prin scăderea tensiunii și viceversa.

Ce este?

Intervalul normal pentru tensiunea arterială este de 120-130/80 mmHg și sub această valoare, pentru mulți adulți sănătoși. Tensiune mică se consideră atunci când valoarea este sub 90/60 mmHg.

În concluzie, tensiune mică puls mare aveți atunci când tensiunea este sub 90/60 mmHg, iar pusul peste 100 bpm (bătăi pe minut).

Este o urgență medicală?

Dacă aveți puls mare și tensiune mică, de cele mai multe ori nu este o urgență medicală, fiind o reacție normală a organismului.

Uneori însă, mai ales atunci când tensiunea este extrem de mică, este acompaniată și de alte simptome și vă dă o stare generală de rău, poate fi inclusiv o urgență medicală amenințătoare de viață.

Cauze

Cauzele care de obicei nu pun viața în pericol în caz de tensiune mică și puls mare sunt:

  • Momentele după un efort fizic intens.
  • Momentele de după un moment emoțional foarte intens. 
  • Momentele de căldură intensă – spre exemplu imediat ce ieșiți din cadă (dacă ați făcut o baie fierbinte).
  • Când vă ridicați brusc în picioare.

Cauze de puls mare tensiune mică medicale:

  • Probleme de ritm cardiac – inima dumneavoastră nu mai bate la fel de repede precum ar fi trebuit, din cauza unei probleme la sistemul electric al acesteia.
  • Șoc – șocul este o stare de afectare intensă a organismului și poate răspunde la acesta prin tensiune mică puls mare. 
  • Hipotiroidia – o cauză des întâlnită, deoarece în lipsa cantității necesare de hormoni tiroidieni, tensiunea va fi mai mică. De obicei, apare alături de bătăi mai mici ale inimii, dar poate da și tensiune mică puls mare.
  • Sarcina – starea de puls mare tensiune mica poate fi de asemenea dată de sarcină.
  • Medicamente – tensiunea mică și pulsul mare pot și reacții adverse la anumite medicamente precum: beta-blocante, medicamentele pentru tensiune, medicamente pentru boala Parkinson, antidepresivele, medicamente pentru disfuncție erectilă, diureticele.
  • Reacții alergice severe – pot duce la hipotensiune ca reacție anafilactică și astfel apare situația de puls mare și tensiune mică.
  • Infecții severe – când organismul este suprasolicitat, poate apărea starea de tensiune mică și puls mare. 

Simptome

Simptome generale de puls mare tensiune mică:

  • Amețeli, senzație de leșin.
  • Dureri în piept.
  • Senzație de lipsă de aer (dispnee).
  • Palpitații date de bătăile rapide ale inimii.
  • Stare generală de rău.
  • Țiuit în urechi – tinitus.
  • Stare de confuzie.

Oricând apar simptome care durează prea mult sau nu apar în context normal, trebuie să vă prezentați la medic de urgență.

Exerciții fizice

Pe măsură ce inima bate mai repede, vasele de sânge se dilată pentru a permite ca mai mult sânge oxigenat să circule prin corp, furnizând mușchilor oxigenul de care au nevoie. Deoarece vasele de sânge dilatate permit sângelui să treacă cu ușurință, tensiunea arterială poate crește puțin.

Cu toate acestea, există unele situații în care poate apărea tensiune mică puls mare în timpul și după exerciții fizice: 

  • Dacă o persoană nu respiră corect în timpul exercițiilor fizice, este posibil ca inima să nu poată pompa suficient oxigen în jurul corpului și să provoace simptomatologie de puls mare tensiune mică.
  • Munca prea intensă în timpul unui antrenament poate duce la o scădere a tensiunii arteriale, ducând la amețeli, amețeli sau leșin.
  • Pierderea unei cantități prea mari de apă prin transpirație și exercițiile fizice în căldură pot duce la scăderea tensiunii arteriale.

Ridicarea bruscă în picioare

Atunci când se trece rapid de la poziția de decubit dorsal (culcat pe spate) la poziția în picioare, gravitația forțează sângele în jos. Acest lucru duce la o presiune suplimentară. Presiunea suplimentară înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult împotriva forței de gravitație pentru a pompa aceeași cantitate de sânge în jurul corpului.

Efectele acestei situații de puls mare și tensiune mică sunt, în general, de scurtă durată.

Puls mare tensiune mică – Șoc

În alte cazuri, tensiunea mică și pulsul mare pot indica o urgență medicală. O tensiune arterială extrem de scăzută poate împiedica organele să primească oxigenul de care au nevoie, ceea ce ar putea duce la un șoc care pune viața în pericol.

Semnele de șoc includ:

  • un ritm cardiac slab și rapid
  • tensiune arterială scăzută
  • ritm respirator superficial, dar rapid
  • piele umedă, rece și palidă
  • confuzie sau dezorientare
  • leșin

Tratament 

În caz de tensiune mică puls mare, remediile nu sunt foarte multe atunci când nu există o problemă medicală care a dus la apariția ei.

Tensiunea arterială scăzută nu este întotdeauna un motiv imediat de îngrijorare. Este posibil ca medicii să ia în considerare tratamentul pentru tensiunea arterială scăzută doar dacă aceasta provoacă simptome îngrijorătoare.

Persoanele care prezintă simptome temporare de tensiune arterială scăzută, cum ar fi amețeala sau creșterea ritmului cardiac după ce se ridică prea repede în picioare, ar trebui să se așeze pentru a se odihni până când simptomele dispar. 

Dacă un medicament provoacă simptome de tensiune arterială scăzută, medicii pot recomanda schimbarea medicamentelor sau reducerea unei doze.

Remedii imediate

În primul rând, tensiune mică puls mare remedii imediate implică a sta liniștit, pe loc, eventual în șezut pentru a evita căderea sau apariția altor complicații neplăcute. 

De asemenea, anxietatea poate apărea, iar ca remediu puteți încerca să vă liniștiți prin exerciții de respirație.

Dacă simptomele sunt severe și nu dispar repede, trebuie să sunați la ambulanță și să vă prezentați la medic.

Remedii pe termen lung

Pe termen lung, trebuie să aplicați metodele menționate anterior: nu vă ridicați repede din pat, liniștiți-vă după un efort fizic intens, nu faceți băi calde dacă știți că vă provoacă rău. 

În caz de reacții adverse la medicamente, acestea vor fi înlocuite de către medicul dumneavoastră. NU faceți modificări singuri în tratament!

În cazuri extreme, când pulsul mare și tensiunea mică sunt date de către probleme de ritm a inimii, un medic cardiolog cu specialitate în electrofiziologie sau un chirurg cardiac, poate trece la următoarele proceduri:

  • Ablația: Această procedură utilizează energie rece sau termică pentru a opri semnalele electrice defectuoase.
  • Pacemaker: Medicii plasează un mic dispozitiv sub piele pentru a trimite impulsuri electrice care modifică ritmul cardiac.
  • Defibrilator cardioverter implantabil (ICD): La fel ca un stimulator cardiac, ICD funcționează prin detectarea și oprirea ritmurilor cardiace defectuoase cu ajutorul unor semnale electrice.
  • Intervenție chirurgicală: Chirurgii creează țesut cicatricial cu ajutorul unor incizii pentru a întrerupe permanent căile electrice defectuoase din inimă.

De reținut

Să ai puls mare și tensiune mică de cele mai multe ori nu reprezintă nicio problemă importantă sau o urgență medicală. Tensiune mică puls mare pot apărea în condiții normale, însă, atunci când știți că aveți o problemă preexistentă sau aveți simptome severe, trebuie să vă prezentați de urgență la spital. Deși vă puteți deplasa și să nu vi se efectueze niciun tratament, mai bine vă duceți și știți că sunteți bine, decât să aveți o cauză amenințătoare de viață și să nu vă prezentați la urgențe. Dacă vi se întâmplă des în timpul mișcărilor normale de zi cu zi, consultați-vă cu medicul dumneavoastră de familie și mergeți la un consult la un cardiolog. Dacă există o cauza care duce la tensiune mică puls mare, se va trata acea cauză.