Meniu

Prim ajutor in caz de infarct

Actualizat pe:

Toată lumea trebuie să știe să acorde prim ajutor în caz de infarct, deoarece este o boală care apare tot mai des și i se poate întâmpla oricum. Primul ajutor în caz de infarct poate salva viața oricui, mai ales dacă este vorba de o persoană apropiată dvs. În primul rând trebuie să știți semnele de atac de cord, iar ulterior să știți prim ajutor în caz de infact.

Cum să recunoști simptomele unui atac de cord pentru a da prim ajutor în caz de infarct

Simptomele variază de la o persoană la alta. Nu toate atacurile de cord încep cu durerea toracică bruscă și apăsătoare de care majoritatea dintre noi am auzit. De fapt, unele nu provoacă niciun simptom, în special cele care se întâmplă persoanelor cu diabet.

Acestea pot începe încet, cu dureri și disconfort ușoare. Se pot întâmpla în timp ce vă aflați în repaus sau sunteți activ. Cât de grave sunt acestea pot depinde de vârsta, sexul și condițiile medicale.

Cele mai frecvente semne sunt:

  • Disconfort toracic care se simte ca o presiune, o plenitudine sau o durere apăsătoare care durează mai mult de câteva minute sau care dispare și revine.
  • Durere și disconfort care depășesc pieptul și ajung în alte părți ale corpului, cum ar fi unul sau ambele brațe, sau spatele, gâtul, stomacul, dinții și maxilarul.
  • Dificultăți inexplicabile de respirație, cu sau fără disconfort toracic.
  • Transpirații reci.
  • Greață sau vărsături – mai ales dacă este afectat teritoriul inferior al inimii. 
  • Amețeală.
  • Anxietate, indigestie.
  • Oboseală inexplicabilă.

Câteodată, infarctul miocardic nu dă simptome severe sau dă simptome care pot fi confundate ușor cu probleme digestive – spre exemplu dureri în zona stomacului, greață, vărsături sau eructații (râgâieli).

Pentru a putea acorda prim ajutor în caz de preinfarct (acel moment când blocarea vaselor de sânge nu duce direct la un atac de cord) sau în infarct, trebuie să recunoașteți aceste simptome și să nu le ignorați.

De asemenea, primul semn de infarct poate fi chiar stopul cardiac. Dacă inima se oprește, pe lângă a suna la ambulanță trebuie să puteți să faceți resuscitare.

Ce trebuie să faci pentru a acorda prim ajutor în caz de infarct

Sunați la 112 

Dacă dumneavoastră sau o persoană cu care vă aflați aveți disconfort toracic sau alte simptome de atac de cord, sunați imediat la 112.  Acesta este primul pas pe care îl puteți face ca prim ajutor în caz de infarct.

Deși primul dvs. impuls poate fi să vă conduceți pe dvs. sau victima atacului de cord la spital, este mai bine să chemați o ambulanță. 

Cei de pe ambulanță pot începe tratamentul pe drumul spre spital. De asemenea, aceștia sunt instruiți să resusciteze o persoană în cazul în care inima i se oprește.

Dacă sunteți foarte aproape de spital, mergeți de urgență acolo sau duceți pacientul la camera de urgențe.

Mulți oameni întârzie tratamentul pentru că se îndoiesc că au un atac de cord. De aceea, cel mai bine este să sunați la ambulanță, chiar dacă aflați după că nu ați avut un infarct.

De asemenea, trebuie să aveți grijă ca persoana în cauză să se calmeze/relaxeze cât de mult posibil, să fiți aproape și dacă sunteți persoana din jurul acesteia, să nu fiți agitat ca să nu agitați și mai mult pacientul.

Dacă dvs. sunteți persoana în cauză, trebuie să faceți tot ce puteți ca să vă liniștiți cât de mult posibil.

Verificați dacă există un defibrilator extern în jur (dacă sunteți în afara casei)

Resuscitare cardio-respiratorie

Ca prim ajutor în caz de infarct, uneori va trebui să faceți și resuscitare, deoarece primul semn de atac de cord poate fi stopul cardiac. În principiu, ar trebui să aveți un curs de prim ajutor absolvit, ca să puteți să faceți asta. Însă, indiferent de situație, mai bine faceți ceva decât să nu faceți nimic. 

Verificați mai întâi dacă persoana în cauză mai respiră sau dacă îi bate inima (punându-i mâna pe piept sau luându-i pulsul la încheietura mâinii sau la gât, dacă știți să faceți acest lucru).

Resuscitarea cardio-pulmonară ca prim ajutor în infarct se începe imediat, iar ulterior se folosește defibrilatorul extern dacă aceste există.

Într-o situație de urgență, prima verigă din lanțul supraviețuirii este accesul timpuriu. Acest lucru înseamnă sunarea la 112.

 Următoarea verigă în lanțul de supraviețuire, respectiv în prim ajutor în caz de infarct este efectuarea resuscitării cardio-respiratorii până când există acces la un defibrilator.

Cea mai frecventă cauză a decesului în urma unui atac de cord la adulți este o tulburare a ritmului electric al inimii numită fibrilație ventriculară. Fibrilația ventriculară poate fi tratată, dar are nevoie de un șoc electric în piept numit defibrilare. Dacă un defibrilator nu este disponibil imediat, moartea cerebrală va surveni în mai puțin de 10 minute.

O modalitate de a câștiga timp în momentul în care acordați prim ajutor în caz de infarct, până când un defibrilator devine disponibil este de a oferi respirație și circulație artificială prin resuscitare cardio-respiratorie. Prin administrarea unei combinații de compresii manuale ale pieptului și respirație artificială, sau “gură la gură”, salvatorul poate respira pentru cealaltă persoană și poate ajuta la circulația unei părți din sângele acesteia în tot corpul. Chiar și fără respirație gură la gură, resuscitarea cardio-respiratorie “manuală” poate fi foarte eficientă.

Cu cât îi acordați mai devreme resuscitarea cardio-respiratorie unei persoane aflate în stop cardio-respirator (fără respirație, fără bătăi ale inimii), cu atât cresc șansele de resuscitare. Făcând resuscitare cardio-respiratorie, mențineți fluxul de sânge oxigenat către inimă și creier până când un defibrilator devine disponibil.

Deoarece până la 80% din toate stopurile cardiace au loc în casă, cel mai probabil veți efectua resuscitarea cardio-respiratorie pe un membru al familiei sau pe o persoană dragă.

Resuscitarea cardio-respiratorie nu este greu de învățat, fiind cursuri disponibile în fiecare oraș, spre exemplu la Crucea Roșie. 

În general, sfaturile acordate în primul ajutor în caz infarct când vine vorba de resuscitare, sunt următoarele:

Pentru persoanele neinstruite –  Dacă nu sunteți instruit în resuscitare cardio-respiratorie atunci oferiți resuscitare cardio-respiratorie practică. Asta înseamnă compresii toracice neîntrerupte de 100 până la 120 pe minut până la sosirea paramedicilor (descrise mai jos în detaliu). Nu trebuie să încercați respirația de salvare.

Pentru persoanele instruite –  Dacă sunteți bine instruit și aveți încredere în abilitățile dumneavoastră, verificați dacă există puls și respirație. Dacă nu există puls sau respirație în 10 secunde, începeți compresiile toracice. Începeți resuscitarea cardio-respiratorie cu 30 de compresii toracice înainte de a da două respirații de salvare.

Pentru persoanele instruite, dar care nu fac constant resuscitare – Dacă ați fost instruit anterior în domeniul resuscitării cardio-respiratorii, dar nu sunteți încrezător în abilitățile dumneavoastră, faceți doar compresii toracice la un ritm de 100 până la 120 pe minut.

Prim ajutor infarct – cum să faci compresiile toracice

Compresiile înseamnă că vă veți folosi mâinile pentru a împinge puternic și rapid într-un mod specific pe pieptul persoanei. Compresiile sunt cel mai important pas în resuscitare. Ca să puteți da primul ajutor în infarct, trebuie să urmați acești pași pentru a efectua compresii de resuscitare cardio-respiratorie:

  • Așezați persoana pe spate pe o suprafață fermă.
  • Îngenuncheați lângă gâtul și umerii persoanei.
  • Așezați palma peste centrul pieptului persoanei, între sâni.
  • Așezați cealaltă mână deasupra primei mâini. Țineți coatele drepte și poziționați-vă umerii direct deasupra mâinilor.
  • Împingeți drept în jos (comprimați) pieptul cu cel puțin 5 centimetri, dar nu mai mult de 6 centimetri. Folosiți-vă întreaga greutate a corpului (nu doar brațele) atunci când faceți compresii.
  • Împingeți cu putere la un ritm de 100 până la 120 de compresii pe minut. Permiteți pieptului să se retragă (recul) după fiecare împingere.

Dacă nu ați fost instruit în resuscitare cardio-respiratorie, continuați compresiile toracice până când există semne de mișcare sau până când personalul medical de urgență preia comanda. Dacă ați fost instruit în resuscitare cardio-respiratorie, treceți la deschiderea căilor respiratorii și la respirația de salvare.

Prim ajutor infarct  – Deschideți căile respiratorii

Dacă sunteți antrenat în resuscitare cardio-respiratorie și ați efectuat 30 de compresii toracice, deschideți căile respiratorii ale persoanei folosind manevra de înclinare a capului și ridicare a bărbiei. Puneți palma pe fruntea persoanei și înclinați ușor capul pe spate. Apoi, cu cealaltă mână, ridicați ușor bărbia în față pentru a deschide căile respiratorii.

Prim ajutor infarct – respirația de salvare

Respirația de salvare poate fi respirația gură la gură sau respirația gură la nas dacă gura este grav rănită sau nu poate fi deschisă. Recomandările actuale sugerează efectuarea respirației de salvare cu ajutorul unui dispozitiv de tip sac-mască cu un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA).

  • După ce ați deschis căile respiratorii (folosind manevra de înclinare a capului și de ridicare a bărbiei), închideți nările pentru respirația gură la gură și acoperiți gura persoanei cu a dumneavoastră, realizând o etanșare.
  • Pregătiți-vă să faceți două respirații de salvare. Dați prima respirație de salvare – care durează o secundă – și urmăriți dacă pieptul se ridică.
  • Dacă pieptul se ridică, dați o a doua respirație.
  • Dacă pieptul nu se ridică, repetați manevra de înclinare a capului, de ridicare a bărbiei și apoi dați o a doua respirație. Treizeci de compresii toracice urmate de două respirații de salvare sunt considerate un ciclu. Aveți grijă să nu oferiți prea multe respirații sau să respirați cu prea multă forță.
  • Reluați compresiile toracice pentru a restabili fluxul sanguin.

De îndată ce un defibrilator extern automat este disponibil, aplicați-l și urmați instrucțiunile. Dați un șoc, apoi reluați compresiile toracice timp de încă două minute înainte de a da un al doilea șoc. Dacă nu sunteți instruit să utilizați un defibrilator extern automat, un operator de la 112 sau un alt operator medical de urgență vă poate da instrucțiuni. 

Dacă nu este disponibil un defibrilator extern, continuați compresiile toracice până la revenirea persoanei sau până la sosirea personalului medical instruit.

Defibrilatorul extern automat

Ca prim ajutor în caz de infarct, mai puteți folosi defibrilatorul extern automat alternând cu compresiile toracice, atunci când este disponibil.

În unele zone ale țării, defibrilatoarele, cunoscute sub numele de defibrilatoare externe automate, pot fi disponibile pentru a fi utilizate de către public sau de către prima persoană care ajunge la fața locului. Scopul este de a oferi acces la defibrilare atunci când este necesar, cât mai repede posibil. Resuscitarea cardio-respiratorie împreună cu defibrilarea pot crește dramatic ratele de supraviețuire în cazul unui stop cardiac subit. Dacă este disponibilă, această defibrilare timpurie devine următoarea verigă în lanțul de supraviețuire.

Indicațiile sonore sau vizuale ghidează utilizatorul pe parcursul procesului. Fiecare defibrilator extern are un ghid/instructaj atașat pentru a fi ușor de utilizat.

Cele mai multe DEA sunt concepute pentru a fi utilizate de persoane care nu sunt cadre medicale, cum ar fi personalul pompierilor, ofițerii de poliție, salvamarii, însoțitorii de bord, agenții de securitate, profesorii, trecătorii și chiar membrii familiei persoanelor cu risc ridicat de moarte cardiacă subită.

Defibrilatoarele externe nu pot electrocuta o persoană care nu se află în stop cardiac. Acestea tratează doar o inimă aflată într-un ritm anormal. Dacă o persoană se află în stop cardiac fără un astfel de ritm, inima nu va răspunde la curenții electrici. Trebuie administrată resuscitarea cardio-respiratorie până la sosirea echipei medicale.

De reținut

Primul ajutor în caz de infarct trebuie să urmărească următorii pași:

  • Dacă persoana are simptome de infarct precum cele menționate anterior, nu trebuie ignorate și trebuie sunat imediat la 112 sau adusă persoana la spital de urgență dacă stați exact lângă el.
  • Dacă s-a instalat stopul cardiac ca semn al infarctului miocardic, începeți resuscitarea cardiorespiratorie.
  • Dacă aveți în apropiere un defibrilator, utilizați-l conform instrucțiunilor.

Acești pași trebuie urmați până la sosirea echipei medicale.

Ca prim ajutor în caz de infarct, în afara mediului spitalicesc sau a unei ambulanțe, acestea sunt singurele lucruri pe care le puteți face.