Meniu

Endometru ingrosat: Ce este, cauze, simptome si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hiperplazia endometrială se referă la îngroșarea endometrului. Acesta este stratul de celule care căptușește interiorul uterului. Atunci când endometrul se îngroașă, poate duce la sângerări neobișnuite. Deși afecțiunea nu este canceroasă, poate fi uneori un precursor al cancerului uterin, așa că este mai bine să lucrați cu un medic pentru a monitoriza orice schimbări.

Ce este endometrul îngroșat?

În timpul anilor de reproducere ai unei femei, uterul dezvoltă o mucoasă în fiecare lună. Dacă are loc concepția, mucoasa uterină servește drept pernă pentru făt pe măsură ce acesta crește în uter. Dacă nu are loc concepția, mucoasa uterină este eliminată prin menstruație. În fiecare lună, ciclul începe din nou.  Cauza principală a hiperplaziei endometriale este un dezechilibru între estrogen și progestativ; această afecțiune poate însemna că mucoasa nu este eliminată complet în fiecare lună. Atunci când există o îngroșare neobișnuită a mucoasei uterine, aceasta poate duce la ceea ce se numește hiperplazie endometrială. Afecțiunea este asociată cu perioade menstruale abundente, cicluri menstruale scurte (oligomenoree) și sângerări postmenopauză.  

Există patru tipuri de hiperplazie endometrială. Tipurile variază în funcție de cantitatea de celule anormale și de prezența modificărilor celulare. Aceste tipuri sunt: 

  • Hiperplazia endometrială simplă sau complexă
    Acest tip este format din celule normale care nu sunt susceptibile de a fi canceroase. Această afecțiune se poate ameliora fără tratament. 
  • Hiperplazia endometrială atipică simplă
    Acest tip este marcat de o creștere excesivă a celulelor neobișnuite și este considerată precanceroasă. Precanceroasă înseamnă că există o șansă să se transforme în cancer uterin fără tratament.
  • Hiperplazia endometrială atipică complexă
    O creștere excesivă de celule anormale provoacă această afecțiune precanceroasă. Fără tratament, crește riscul de cancer endometrial sau uterin.

La femeile cu hiperplazie endometrială, celulele care se acumulează în mucoasa uterină sunt anormale și pot, în timp, să devină canceroase. Din acest motiv, femeile cu menstruații abundente și alte simptome de hiperplazie endometrială nu trebuie să aștepte pentru a solicita un diagnostic și tratament. 

Hiperplazia endometrială este cea mai frecventă în rândul femeilor de 50 și 60 de ani care au trecut prin menopauză. Poate apărea, de asemenea, la femeile care se află în perimenopauză, o stare de tranziție în timpul căreia femeile încă mai au menstruația, dar în mod neregulat. Lăsată netratată, hiperplazia endometrială se poate transforma în cancer endometrial. Sunt disponibile tratamente pentru a gestiona eficient afecțiunea, ceea ce, la rândul său, ajută la scăderea riscului ca hiperplazia endometrială să evolueze spre cancer.

Grosimea normală a endometrului

Endometrul este cel mai subțire în timpul menstruației, când măsoară, de obicei, între 2 și 4 milimetri (mm) în grosime. Prima jumătate a fazei proliferative începe în jurul zilei 6-14 a ciclului unei persoane, sau în perioada dintre sfârșitul unui ciclu menstrual, când sângerarea se oprește, și înainte de ovulație. În această fază, endometrul începe să se îngroașe și poate măsura între 5-7 mm.

Pe măsură ce ciclul avansează și se îndreaptă spre ovulație, endometrul se îngroașă, până la aproximativ 11 mm. După aproximativ 14 zile din ciclul unei persoane, hormonii declanșează eliberarea unui ovul. În timpul acestei faze de secreție, grosimea endometrului este cea mai mare și poate ajunge la 16 mm.

Care sunt cauzele endometrului îngroșat?

Sarcina

Una dintre cele mai frecvente cauze ale modificărilor în grosimea endometrului este sarcina. Grosimea endometrului este importantă în timpul sarcinii. Experții din domeniul sănătății leagă cele mai bune șanse pentru o sarcină sănătoasă și la termen de un endometru care nu este nici prea subțire, nici prea gros. Acest lucru permite embrionului să se implanteze cu succes și să primească nutriția de care are nevoie. Endometrul devine mai gros pe măsură ce sarcina avansează. 

Cancer al endometrului

Cancerul endometrului sau al ovarelor este una dintre cele mai grave afecțiuni care poate duce la o creștere a grosimii endometrului. Acesta este cel mai frecvent cancer care afectează sistemul reproducător al unei persoane.

Dezechilibre hormonale

Ciclul menstrual se bazează în principal pe hormonii estrogen și progesteron. Estrogenul ajută la creșterea celulelor de pe mucoasa uterului. Atunci când nu are loc nicio sarcină, o scădere a nivelului de progesteron determină uterul să își verse mucoasa. Astfel, menstruația și ciclul începe din nou. Atunci când acești doi hormoni sunt în echilibru, totul decurge fără probleme.  Cea mai frecventă cauză a hiperplaziei endometriale este aceea de a avea prea mult estrogen și prea puțin progesteron. Acest lucru duce la o creștere excesivă a celulelor.

Există mai multe motive pentru care ar putea exista un dezechilibru hormonal:

  • Menopauza. Acest lucru înseamnă că femeia nu mai ovulează și corpul nu mai produce progesteron.
  • Perimenopauza. Ovulația nu mai are loc în mod regulat.
  • Menopauza a fost depășită iar persoana primește în prezent estrogen (terapie de substituție hormonală).
  • Prezența unui ciclu neregulat, infertilitate sau sindromul ovarelor polichistice
  • Primirea medicamentelor care imită estrogenul
  • Prezența obezității

Alte lucruri care pot crește riscul de îngroșare a endometrului includ:

  • Vârsta de peste 35 de ani
  • Începerea menstruației la o vârstă fragedă
  • Ajungerea la menopauză la o vârstă târzie
  • Prezența altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, boli tiroidiene sau boli ale vezicii biliare
  • Antecedente familiale de cancer uterin, ovarian sau de colon

Care sunt simptomele endometrului îngroșat?

De obicei, hiperplazia endometrială provoacă sângerări vaginale diferite de cele obișnuite. Unele femei pot avea sângerări între menstruații, atunci când nu se așteaptă. La alte femei, menstruațiile pot deveni mai abundente sau mai neregulate. Dacă v-ați încheiat deja menstruația și sunteți la menopauză, este posibil să aveți sângerări neașteptate. Dacă luați THM (tratament hormonal al menopauzei), este posibil să aveți sângerări menstruale într-un moment în care nu aveți de obicei sângerări. Unele femei pot avea o scurgere vaginală. 

În general, femeile care au endometru îngroșat pot prezenta:

  • Perioade menstruale mai abundente decât în mod normal
  • Perioade menstruale mai lungi decât în mod normal
  • Sângerări între perioadele menstruale
  • Cicluri menstruale mai scurte de 21 de zile
  • Sângerări de tip menstrual după menopauză
  • Anemie, în unele cazuri, din cauza sângerărilor menstruale abundente

Cum se diagnostichează hiperplazia endometrială?

Medicul va efectua un examen fizic și va ține cont de istoricul medical personal. 

  • Anamneza medicală
    Medicii vor întreba despre istoricul de sângerare menstruală neregulată a unei femei, precum și detalii despre istoricul menstrual al acesteia: când au început perioadele menstruale, când s-au încheiat (dacă este cazul), cât de lung este/era ciclul menstrual și dacă a fost vreodată însărcinată. Medicul ar trebui să întrebe, de asemenea, despre utilizarea medicamentelor, în special tamoxifen sau estrogen.  
  • Ecografia
    Medicul poate efectua o ecografie transvaginală pentru a vedea dacă mucoasa este groasă. Acesta va introduce un mic dispozitiv în vagin, pentru a obține imagini ale uterului. Dacă endometrul este gros, acest lucru poate însemna că există hiperplazie endometrială. 
  • Biopsie
    În cazul în care mucoasa uterină este prea groasă, se va oferi o biopsie a acesteia pentru a diagnostica afecțiunea. Aceasta se poate face în cabinet în majoritatea cazurilor. Medicul va îndepărta o mostră de țesut din mucoasa uterină, care va fi testată într-un laborator pentru a vedea dacă este canceroasă.
  • Histeroscopie
    În cadrul acestei proceduri, un medic introduce un histeroscop, un tub echipat cu o cameră și o lumină, în vagin, prin colul uterin și în uter. Acest lucru îi permite să vadă interiorul uterului. În timpul porțiunii de D&C a procedurii, colul uterin este deschis, sau dilatat, pentru a permite medicului să aibă acces la uter. Medicul folosește apoi un dispozitiv numit curetă pentru a îndepărta mucoasa uterului. Rezultatele pot arăta că celulele mucoasei uterine sunt normale, anormale, dar necanceroase, anormale și precanceroase și anormale și canceroase.

Cum se tratează endometru îngroșat?

  • Pentru femeile cu endometru îngroșat care au celule anormale, necanceroase, poate fi recomandată terapia cu progestativ. Acest hormon ajută la echilibrarea efectelor estrogenului din sistem, ceea ce ar trebui să elimine sau să minimizeze simptomele hiperplaziei endometriale. Medicul poate prescrie progestativul în câteva moduri diferite pe cale orală, prin injecții, în cremă vaginală și într-un dispozitiv intrauterin (DIU). Tratamentul poate dura cel puțin șase luni. Însă există un risc mai mare de recidivă dacă persoana este obeză sau dacă este tratată cu progestativ oral și este posibil să fie nevoie de programări de urmărire în fiecare an
  • Femeilor care nu au ajuns încă la menopauză li se pot prescrie pilule contraceptive care conțin progestativ sau estrogen plus progestativ, injecții cu progestativ, cremă vaginală care conține progestativ și un dispozitiv intrauterin (DIU), care eliberează treptat un progestativ (levonorgestrel). Femeile care au ajuns la menopauză nu trebuie să ia pilule contraceptive care conțin estrogen plus progestativ. Acestora li se pot prescrie pilule contraceptive numai cu progestativ, injecții cu progestativ, cremă vaginală care conține progestativ și un DIU care eliberează treptat progestativ.
  • Pentru femeile cu endometru îngroșat care au celule anormale, precanceroase, se poate recomanda histerectomia. Această procedură îndepărtează uterul, eliminând posibilitatea ca un cancer endometrial să se dezvolte. Este important de reținut că efectuarea unei histerectomii înseamnă că o femeie nu mai poate rămâne însărcinată.

Concluzie

Modificările grosimii endometriale sunt frecvente pe parcursul vieții unei persoane. Acordarea atenției grosimii endometriale poate ajuta femeile care încearcă să rămână însărcinate să înțeleagă cea mai bună modalitate de a-și optimiza șansele de reușită a concepției. Cu toate acestea, dacă o persoană observă sângerări anormale, secreții, dureri pelviene sau alte schimbări în modul în care corpul său se simte, ar trebui să consulte un medic pentru a primi un tratament adecvat. Cancerul endometrial este una dintre cele mai grave probleme de sănătate care pot apărea dacă endometrul unei persoane este prea gros. Cu toate acestea, cancerul endometrial are o rată de supraviețuire bună dacă este diagnosticat la timp.