Meniu

Dezlegarea trompelor uterine: Optiunile de inversare si pretul lor

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă vă gândiți să vă anulați legătura tubară, nu sunteți singură. În fiecare an, un procent semnificativ de femei se află în aceeași situație. Există diferite tehnici pe care medicii le folosesc pentru a dezlega trompele uterine. Unele femei care au suferit o ligatură tubară ar putea alege să o inverseze. O inversare reconectează segmentele blocate sau tăiate ale trompelor uterine. Acest lucru permite unei femei care a avut anterior trompele legate să rămână însărcinată în mod natural. Această procedură este cunoscută și sub numele de reanastomoză tubară, dezlegarea trompelor sau inversare a sterilizării tubare.

Ce este o inversare a legării trompelor?

Procedura de reversibilitate a ligaturii trompelor uterine reprezintă o intervenție medicală menită să ofere posibilitatea restabilirii fertilității la femeile care au ales inițial sterilizarea prin ligatura trompelor uterine. Această procedură de sterilizare implica secționarea sau blocarea completă a trompelor uterine pentru a preveni concepția.

Operația de inversare a ligaturii trompelor uterine este o intervenție chirurgicală delicată și specializată, care vizează refacerea sau deblocarea trompelor uterine pentru a restabili conexiunea necesară pentru a permite fecundarea ovulului de către spermă și, astfel, pentru a recâștiga șansa de a concepe natural.

Cine este un candidat bun pentru dezlegarea trompelor uterine?

Sunteți un candidat bun pentru dezlegarea trompelor uterine dacă există o șansă bună de a rămâne însărcinată după operație. Probabilitatea de reușită depinde de mai mulți factori, inclusiv:

  • Vârsta
    Șansa de a rămâne însărcinată în mod natural scade odată cu vârsta. Vârsta mai tânără este asociată cu rate de sarcină mai mari și riscuri mai mici de avort spontan și de a avea un copil cu o afecțiune congenitală.
  • Indicele de masă corporală
    Dezlegarea trompelor poate avea mai puțin succes dacă persoana este obeză sau supraponderală.
  • Fertilitatea generală
    A avea probleme generale de fertilitate face ca inversarea ligaturii tubare să aibă mai puțin succes. Înainte de operație, medicul va testa atât pe partenera cât și pe partenerul acesteia pentru a afla mai multe despre sănătatea spermei și a ovulelor. Acesta ar putea efectua și o ecografie pentru a avea imagini ale uterului și pentru a se asigura că acesta poate susține o sarcină.
  • Procedura de ligaturare a trompelor
    Tipul de ligatură tubară pe care l-ați avut va determina cât de reușită va fi inversarea. Procedurile de legare a trompelor în care medicul folosește cleme sau inele pentru a vă lega trompele sunt mai ușor de inversat decât procedurile care implică arderea trompelor uterine (electrocauterizare). 
  • Lungimea trompelor uterine
    Medicul va avea nevoie de o lungime adecvată de segmente de trompe falopiene sănătoase cu care să lucreze pentru a reconecta trompele.
  • Ce porțiune din trompele falopiene a rămas nedeteriorată
    Intervenția chirurgicală de inversare are mai mult succes atunci când a rămas o mare parte din trompele uterine sănătoase.

Succesul de a rămâne însărcinată după dezlegarea trompelor uterine

Succesul de a rămâne însărcinată după procedura de dezlegarea trompelor uterine este influențat de mai mulți factori, inclusiv de vârsta pacientei și, mai important, de tipul de procedură care este inversată. Procedurile care pot fi ușor inversate par să aibă o rată de succes de aproximativ 80% pentru femeile sub 30 de ani, o rată de succes de 70% pentru femeile între 31 și 39 de ani și o rată de succes de 25-40% pentru femeile de peste 40 de ani. Pentru a vă îmbunătăți șansele de a avea o sarcină sănătoasă:

  • Asigurați-vă că orice probleme medicale actuale sunt bine controlate
  • Nu fumați
  • Reduceți consumul de alcool și cofeină
  • Luați o multivitamină sau o vitamină prenatală care să conțină acid folic
  • Consultați-vă cu un medic pentru a afla ce acțiuni pot fi înterprinse

Procedura operației de dezlegarea trompelor uterine

Înainte de procedură

Medicul va explica procedura și va trece în revistă orice riscuri. De asemenea, vor fi efectuate următoarele analize pentru a ști dacă o femeie este un candidat potrivit:

  • Anamneza medicală
    Se va efectua o analiză a istoricului medical. Medicii vor pune întrebări despre istoricul sarcinii, despre operația de legare a trompelor și despre orice alte intervenții chirurgicale pelviene.
  • Analiza materialului seminal
    Se va evalua cantitatea și calitatea spermei partenerului pentru a determina probabilitatea de a rămâne însărcinată în urma unei inversări a ligaturii tubare.
  • Teste suplimentare
    Vor fi comandate unele analize de sânge și/sau proceduri imagistice în funcție de istoricul medical și de rezultatele testelor.

În timpul intervenției

Mai întâi, medicul va examina trompele uterine cu ajutorul unei camere laparoscopice. Aceasta este o cameră mică introdusă în abdomen printr-o fantă mică. Dacă medicul vede că a mai rămas o porțiune suficientă din trompele uterine pentru a realiza dezlegarea și că toate celelalte părți par sănătoase, va efectua operația. Cele mai multe dezlegări ale trompelor uterine se fac prin chirurgie laparoscopică. Acest lucru înseamnă că chirurgul va face mai multe fante mici în abdomen, cea mai mare având o lungime de aproximativ 4 cm, apoi va introduce o cameră și instrumente mici pentru a face operația. Acestea vor fi controlate din afara abdomenului. 

Medicul va îndepărta orice secțiune deteriorată a trompelor uterine și orice dispozitiv de la ligatura trompelor, cum ar fi clemele sau inelele. Apoi va folosi copci foarte mici pentru a reatașa capetele nedeteriorate ale trompelor uterine. Odată ce trompele sunt reconectate, chirurgul va injecta un colorant într-un capăt al fiecărei trompe. Dacă nu se scurge niciun colorant, înseamnă că trompele au fost reatașate cu succes. În unele cazuri, chirurgul ar putea folosi o procedură numită minilaparotomie. Acesta va face o incizie în abdomen, de obicei de aproximativ 5 cm. Apoi va scoate capetele trompelor uterine din abdomen prin incizie. Chirurgul va îndepărta părțile deteriorate ale trompelor uterine și va reconecta secțiunile sănătoase în timp ce trompele se află în afara corpului.

După procedură

Dacă totul decurge bine, de obicei pacienta va putea pleca acasă la aproximativ trei ore după operație. Recuperarea pentru chirurgia laparoscopică durează aproximativ o săptămână, în timp ce recuperarea pentru o minilaparotomie durează aproximativ două săptămâni. Simptomele care pot apărea după operație sunt dureri și sensibilitate în jurul inciziei. Medicul va prescrie medicamente pentru durere sau pot fi folosite medicamente fără prescripție medicală. De asemenea, vor fi oferite instrucțiuni despre cum pacienta poate avea grijă de sine în timpul recuperării. De exemplu, se recomandă evitarea spălării timp de 48 de ore după operație, evitarea frecării inciziei, în schimb, poate fi tamponată ușor, evitarea ridicării de greutăți sau activității sexuale.

Prețul operației de dezlegare a trompelor uterine

Costul mediu al unei operații de inversarea ligaturii tubare în România este de 2.500 de euro. Cu toate acestea, în funcție de factori precum locul în care locuiți și analizele de care aveți nevoie în prealabil, intervalul de costuri poate ajunge la 3000 de euro sau mai mult. De obicei, asigurările nu acoperă costul operației, dar cabinetul medicului poate oferi un plan de plată.

Concluzie

Dezlegarea trompelor uterine poate fi o opțiune dacă ați avut o ligatură tubară, dar acum ați dori să încercați să aveți un copil. Înainte de a trece la operație, medicul se va asigura că sunteți un bun candidat pentru această procedură. În funcție de factori precum vârsta și starea trompelor uterine, FIV poate fi o opțiune mai bună. În orice caz, o ligaturare a trompelor nu trebuie să însemne că nu puteți avea un copil. Întrebați-vă medicul despre ce curs de acțiune este cel mai bun pentru dvs.