Meniu

Tipuri de infarct – Caracteristici

Actualizat pe:

Există mai multe tipuri de infarct, iar în acest articol vor fi discutate fiecare în parte, pentru a le putea înțelege. Doar prin a înțelege câte tipuri de infarct există și ce impact are fiecare în parte puteți să gestionați boala corespunzător și să vă prelungiți supraviețuirea. Infarctul este afectarea celulelor până la distrugerea lor complete, atunci când fluxul de sânge este mai puțin sau oprit. Fiecare tip de infarct poate avea consecințe letale.

Unde se poate face un infarct?

Un infarct se poate face la orice organ din corp – inimă (miocardic), creier (cerebral), plămân (pulmonar), rinichi (renal), ficat (hepatic), intestin (mezenteric) sau splină (splenic).

Orice organ din corp poate fi afectat de lipsa sângelui și să ducă la distrugerea ireversibilă a celulelor și la insuficiența acelui organ.

Teoria de bază a unui infarct este aceeași : lipsa aportului corespunzător de sânge cu oxigen și substanțe nutritive, însă inima are 3 tipuri de infarct.

Câte tipuri de infarct miocardic există?

STEMI – Infarct miocardic cu supradenivelare de ST

În primul rând, se va discuta noțiunea de ST. 

EKG-ul arată cum funcționează fiecare parte a inimii și circuitul electric al acesteia. EKG-ul este format din 10 derivații (părți). Fiecare parte arată o zonă a inimii.

Segmentul ST este o linie izoelectrică – adică o linie continuă, plată. În momentul în care se instituie un infarct de tip STEMI, această linie va crea o curbă – se va înălța în derivațiile corespunzătoare porțiunii de inimă afectată. 

STEMI apare atunci când o arteră coronariană se blochează complet și o mare parte a mușchiului nu mai primește sânge. Este un infarct miocardic grav, care poate provoca complicații severe, până la deces.

Atunci când există o creștere a segmentului ST, aceasta înseamnă adesea că există un blocaj total al uneia dintre arterele principale de alimentare a inimii. Atunci când acest lucru se întâmplă în timpul unui infarct poate fi un semn că mușchiul ventriculelor moare. Asta înseamnă, de asemenea, că redeschiderea acelei artere și restabilirea fluxului sanguin cât mai curând posibil poate preveni leziuni permanente sau cel puțin poate limita gravitatea leziunilor. Dintre cele 3 tipuri de infarct, acesta este cel mai periculos.

Totodată, un STEMI netratat la timp sau sever și în fața căruia nu se mai poate face nimic, poate duce la deces fie prin afectarea unei părți prea mari a inimii dintr-o dată, fie prin complicațiile care pot apărea. În funcție de artera afectată se pot întâmpla următoarele:

  • Insuficiență mitrală severă – valva mitrală nu se mai închide cum trebuie și sângele nu mai circulă corespunzător prin inimă. Acesta se întoarce înapoi de unde vine în mare parte. Acest lucru se întâmplă din cauza afectării mușchilor care țin valva în poziție normală. Mușchii afectați erau alimentați cu sânge de vasul afectat, în acest caz.
  • Ruptură de sept – Având în vedere cele 3 tipuri de infarct, în cazul acestei complicații a infarctului STEMI, zona din inimă care separe cei doi ventriculi drept și stâng, se rupe. Astfel, cele două camere comunică și sângele cu oxigen se amestecă cu cel neoxigenat.
  • Bradicardie – bloc total – este afectat circuitul electric al inimii și aceasta bate foarte încet sau aproape deloc.
  • Fibrilație ventriculară – camerele inferioare ale inimii încep să bată extrem de repede și necoordonat. Această stare este echivalentul unui stop cardiac, deoarece inima nu mai poate face față. 

Simptomele și semnele unui STEMI

Un STEMI are simptomul clasic de durere în piept. Acest disconfort toracic poate fi descris ca o presiune sau o strângere mai degrabă decât o durere ascuțită. Unele persoane care suferă un STEMI descriu, de asemenea, că simt durere în unul sau ambele brațe sau în spate, gât sau maxilar.

Alte simptome care pot însoți durerea în piept:

  • Dificultăți de respirație.
  • Anxietate.
  • Amețeală.
  • Transpirație rece.
  • Greață.
  • Vărsături

NSTEMI

Spre deosebire de un STEMI, artera coronariană afectată este doar parțial blocată într-un NSTEMI. Un NSTEMI nu va prezenta nicio modificare a segmentului ST pe EKG. Prin urmare, linia va rămâne în continuare plată.

Persoanele cu simptome de infarct care nu au supradenivelare ST ar putea avea un NSTEMI, care apare de obicei din cauza unui blocaj parțial al arterei coronare sau a unui blocaj într-o ramură a arterei coronare principale. Unele modificări ale tiparului electric sunt adesea vizibile în cazul NSTEMI, dar adesea nu sunt atât de distinctive, ceea ce face ca alte teste să fie mult mai importante în diagnosticarea NSTEMI.

O angiografie coronariană va arăta gradul în care artera este blocată. Un test de sânge va arăta, de asemenea, niveluri ridicate ale proteinei troponină (se eliberează din mușchiul cardiac atunci când acesta suferă). Deși pot exista mai puține leziuni cardiace, un NSTEMI este totuși o afecțiune gravă, care în cazuri severe poate duce și el la deces, chiar dacă este un tip mai puțin grav din cele 3 tipuri de infarct.

Spasm coronarian sau angină instabilă

Spasmul coronarian este cunoscut și sub numele de angină instabilă sau preinfarct.

 Simptomele, care pot fi aceleași cu cele ale unui atac de cord STEMI, pot fi confundate cu dureri musculare, indigestie și multe altele. Acesta apare atunci când una dintre arterele inimii se strânge atât de mult încât fluxul sanguin se oprește sau se reduce drastic. Numai rezultatele testelor imagistice și ale analizelor de sânge pot spune medicului dumneavoastră dacă ați suferit un preinfarct.

Nu există daune permanente în timpul unui spasm coronarian.

De reținut

Răspunsul la întrebarea: Câte tipuri de infarct există? Este de 3 tipuri de infarct: STEMI, NSTEMI și spasm al arterelor coronare. Cel mai periculos este STEMI, dar toate pot duce la complicații amenințătoare de viață, reversibile sau nu sau la deces. Când știți că sunteți predispus la un infarct sau preinfarct sau dacă aveți simptome de infarct, sunați imediat la 112. Orice amânare poate duce din păcate la complicații severe sau deces.