Meniu

Extractia maselei de minte

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Introducere

Extracția măselelor de minte este o procedură chirurgicală de îndepărtare a unuia sau a mai multor dinți de minte – cei patru dinți adulți permanenți situați în colțurile din spate ale gurii, în partea de sus și de jos. Dacă un dinte de minte nu are loc să crească (măseaua de minte impactată), ceea ce duce la durere, infecție sau alte probleme dentare, probabil că va trebui să se extragă. Extracția măselei de minte poate fi făcută de un dentist sau de un chirurg bucal. Pentru a preveni potențiale probleme viitoare, unii dentiști și chirurgi bucali recomandă extracția măselei de minte chiar dacă dinții impactați nu cauzează în prezent probleme.

Ce este extracția măselelor de minte?

Molarii din spate, cunoscuți și sub numele de măsele de minte, sunt ultimii dinți adulți care apar în gură. Ei apar în partea de sus și de jos a ambelor părți, de obicei între 17 și 21 de ani. Mulți oameni nu au suficient spațiu în maxilarul lor pentru a găzdui măselele de minte fără ca ceilalți dinți să se deplaseze. Acest lucru poate duce la o varietate de probleme. De obicei, acestea sunt depistate cu ajutorul razelor X. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dentist va recomanda probabil o intervenție chirurgicală pentru a le îndepărta. 

Îndepărtarea măselelor de minte este o procedură de chirurgie orală obișnuită, recomandată adesea ca măsură preventivă pentru a proteja ceilalți dinți de probleme viitoare și pentru a păstra sănătatea orală. Recuperarea este de obicei rapidă și majoritatea oamenilor se pot întoarce la activitățile normale în doar câteva zile. Însă, aceasta poate dura mai mult timp dacă măselele de minte sunt afectate. Acest lucru înseamnă că nu au ieșit încă de sub gingii și nu sunt vizibile.

De ce trebuie să vă scoateți măselele de minte? 

Unii oameni nu dezvoltă niciodată măsele de minte, iar pentru alții, măselele de minte erup în mod normal, la fel ca și ceilalți molari ai lor și nu cauzează probleme. Cu toate acestea, majoritatea dezvoltă măsele de minte impactate – dinți care nu au suficient spațiu pentru a erupe în gură sau pentru a se dezvolta normal. Dinții de minte impactați pot erupe doar parțial sau deloc.

O măsea de minte impactată poate:

  • Să crească într-un unghi spre dintele următor (al doilea molar)
  • Să crească la un unghi spre partea din spate a gurii
  • Să crească la un unghi drept față de ceilalți dinți, ca și cum măseaua de minte este „culcată” în interiorul maxilarului
  • Să crească drept în sus sau în jos ca și ceilalți dinți, dar să rămână prinsă în interiorul maxilarului

Medicul dentist poate recomanda extracția măselelor de minte dacă o persoană:

  • Are dureri dentare în apropierea părții din spate a gurii.
  • Prinde alimente și resturi în jurul măselelor de minte.
  • Dezvoltă o boală a gingiilor, în special în jurul molarilor.
  • Are carii dentare (carii) la nivelul unui dinte de minte parțial erupt.
  • Dezvoltă un chist (sac umplut cu lichid) în jurul unuia sau mai multor măsele de minte.
  • A suferit leziuni la dinții din apropiere sau la osul din jur.

În multe cazuri, medicii recomandă extracția măselelor de minte ca măsură preventivă. Ca urmare, acesta poate sugera scoaterea molarilor dacă nu sunt prezente simptome. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de probleme viitoare, inclusiv infecții și carii dentare.

Este dificil de prezis problemele viitoare cu măselele de minte impactate. Cu toate acestea, iată care este raționamentul pentru extracția preventivă:

  • Măselele de minte fără simptome ar putea totuși să adăpostească boli.
  • Dacă nu există suficient spațiu pentru ca dintele să erupă, este adesea dificil să ajungi la el și să-l cureți corespunzător.
  • Complicațiile grave cu molarii de minte apar mai rar la adulții tineri.
  • Adulții mai în vârstă pot întâmpina dificultăți cu operația și complicații după aceasta.

Procedura de extracție a măselelor de minte

Ziua operației

În timpul acestei vizite, chirurgul va evalua starea de sănătate a măselelor de minte și va face radiografii dentare pentru a determina locația lor exactă. De asemenea, va discuta despre opțiunile de sedare. Extracția măselelor de minte este o intervenție chirurgicală în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că pacientul vine și pleacă din centrul chirurgical în aceeași zi. Dentistul poate efectua procedura în cabinet. Cu toate acestea, dacă dintele este profund afectat sau dacă extracția necesită o abordare chirurgicală în profunzime, se poate sugera consultarea un chirurg bucal. Pe lângă amorțirea zonei cu anestezic local, chirurgul poate sugera sedarea pentru ca pacientul să se simtă mai confortabil în timpul procedurii. Mai multe instrucțiuni vor fi oferite de la personalul spitalului sau al clinicii dentare cu privire la ceea ce trebuie să se facă înainte de operație și în ziua operației programate. Puteți adresa următoarele întrebări:

  • Va trebui să fac aranjamente pentru ca cineva să mă conducă acasă după procedură?
  • Când trebuie să ajung la clinica dentară sau la spital?
  • Trebuie să evit să mănânc alimente sau să beau lichide sau ambele? Dacă da, când trebuie să încep?
  • Pot să-mi iau medicamentele prescrise înainte de operație? Dacă da, cu cât timp înainte de operație pot lua o doză?
  • Ar trebui să evit orice medicament fără prescripție medicală înainte de operație?

În timpul intervenției

În timpul extracției măselelor de minte, dentistul sau chirurgul oral face o incizie în țesutul gingival pentru a expune dintele și osul și îndepărtează osul care blochează accesul la rădăcina dintelui. Ei împart dintele în secțiuni dacă este mai ușor de îndepărtat în bucăți. După aceea, curăță locul dintelui îndepărtat de orice resturi de la dinte sau os și coase rana pentru a promova vindecarea, deși acest lucru nu este întotdeauna necesar. De asemenea, ei pun tifon peste locul extracției pentru a controla sângerarea și pentru a ajuta la formarea unui cheag de sânge.

După operație

După ce anestezia dispare, treptat este recăpătată senzația în gură. O oarecare durere și umflătură sunt normale. Prima zi de recuperare va include, de asemenea, ceva sânge în gură. Pentru a evita vânătăile, se recomandă utilizarea unei pungi de gheață pe față cât mai curând posibil. De asemenea, se vor da instrucțiuni despre când și cum trebuie luate anumite medicamente, fie analgezice pe bază de rețetă, fie ceva fără prescripție medicală.

Dacă pacientul se simte bine și pregătit, acesta poate pleca acasă. Este o idee foarte bună, dacă nu chiar obligatorie, ca altcineva să conducă acasă pacientul. Dentistul ar putea insista în acest sens, mai ales dacă persoana a fost supusă unei anestezii generale, deoarece nu se permite condusul pentru o perioadă de timp. În ceea ce ține de mâncare, se recomandă alimente foarte moi, lichide și evitarea alcoolului, cofeinei și fumatului. 

Recuperarea după extracția măselelor de minte

Majoritatea oamenilor se recuperează complet după o operație la măselele de minte în trei sau patru zile. În cazul în care dinții au fost impactați sau au intrat într-un unghi ciudat, recuperarea ar putea dura o săptămână întreagă și uneori este obișnuit ca unii pacienți să aibă nevoie de până la două săptămâni pentru a se recupera.

Rana lăsată în urma operației nu va fi complet vindecată timp de luni de zile, astfel încât poate fi dezvoltată încă o infecție la câteva săptămâni după operație. De aceea, este necesar să fie analizată și periodic zona operației și semnalate orice semn de probleme. O îngrijire corespunzătoare a sănătății bucale, este de asemenea, importantă imediat ce se ajunge acasă, pentru a evita infecțiile și complicațiile. Dentistul sau chirurgul bucal va oferi instrucțiuni exacte despre cum trebuie curățată și protejată gura după operație. S-ar putea să fie singura dată când dentistul va spune să nu vă spălați pe dinți sau să folosiți ața dentară timp de o zi întreagă.

Instrucțiunile comune de curățare includ:

  • Clătirea cu apă sărată pentru a menține curată rana. Nu scuipați apa când vă clătiți. În schimb, înclinați-vă gura peste chiuvetă și lăsați apa să cadă.
  • Tamponați ușor rana cu tifon pentru a absorbi excesul de sânge.

Ar trebui să vă puteți întoarce la viața de zi cu zi la o zi sau două după operație. Va trebui să fiți foarte atent să nu vă dislocați cheagul de sânge sau copcile timp de o săptămână. Ca orice crustă, sângele de deasupra găurii măselei de minte protejează și vindecă rana. Dacă cheagul de sânge este dislocat, veți avea dureri mai mari și un risc crescut de infecție. Când se întâmplă acest lucru, se numește alveolă uscată. O alveolă uscată poate apărea în doar una sau în toate găurile rănii.

Activitățile pe care ar trebui să le evitați în timpul recuperării includ:

  • orice lucru care ar putea să vă disloce copcile sau cheagul de sânge
  • fumatul timp de cel puțin 72 de ore
  • scuipatul
  • să beți dintr-un pai
  • activități intense și exerciții fizice timp de câteva zile

Managementul durerii

Principalele modalități prin care puteți gestiona durerea și reduce umflarea sunt folosirea gheții și administrarea de medicamente pentru durere. Adresați-vă medicului dentist pentru instrucțiuni cu privire la frecvența cu care să folosiți o pungă de gheață pe față. Nu vă puneți gheață direct pe față, deoarece acest lucru poate duce la arsuri de gheață. De asemenea, vă va recomanda dacă să luați medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală. S-ar putea, de asemenea, să vi se indice să luați antibiotice în timp ce vă recuperați. Acest lucru este pentru a preveni orice infecții în timp ce gura este vulnerabilă la germeni. Asigurați-vă că luați întregul tratament cu antibiotice conform instrucțiunilor medicului stomatolog.

Alimente de consumat și alimente de evitat

Menținerea hidratării și o alimentație bună sunt importante pentru recuperare, deși este posibil să nu aveți un apetit foarte bun imediat după operație. Adresați-vă medicului pentru instrucțiuni specifice cu privire la ceea ce puteți mânca în primele câteva zile de recuperare. Gândiți-vă la alimente care vor fi ușor de mâncat, fără a mesteca prea mult, și la alimente care nu vă vor perturba cheagul de sânge sau copcile.

Începeți cu alimente foarte moi la început, cum ar fi:

  • brânză de vaci
  • sos de mere
  • budincă
  • supă
  • piure de cartofi
  • smoothie-uri

Când mâncați, evitați:

  • alimentele extrem de fierbinți care pot arde locul operației.
  • nucile sau semințele care ar putea rămâne blocate în gaura în care se aflau măselele de minte
  • să beți dintr-un pai sau să sorbiți prea energic dintr-o lingură, ceea ce poate disloca cheagul de sânge sau poate strica cusăturile

Puteți începe încet-încet să mâncați alimente mai sănătoase atunci când vă simțiți pregătit. De asemenea, este recomandat să beți multă apă după operație. Nu beți băuturi alcoolice, cofeinizate, carbogazoase sau fierbinți în primele 24 de ore. 

Întrebări frecvente

  1. Ce complicații pot apărea după operație?
    De obicei, oamenii se confruntă cu durere, sângerare, umflături și vânătăi. Unele complicații mai puțin grave sunt infecția, reacția alergică la echipament, materiale sau medicamente, alveolele uscate, în cazul în care alveolele nu se vindecă bine, rădăcinile reținute, în cazul în care nu este posibilă îndepărtarea întregului dinte, deteriorarea dinților din apropiere, probleme cu sinusurile, maxilarul rupt, imposibilitatea de a deschide gura complet (trismus) și rigiditatea maxilarului. Alte complicații care apar rar sunt afectarea nervilor și osteonecroza, o afecțiune rară în care țesutul din maxilar începe să moară.
  2. Ce se va întâmpla dacă decideți să nu va extrageți molarii din minte sau dacă operația este amânată?
    Simptomele se pot agrava sau pot reveni. Există riscul de a contracta o infecție gravă, care vă poate pune viața în pericol. Dacă trebuie să vi se scoată măseaua de minte înainte de a vă putea face o operație corectivă sau un alt tratament ortodontic, este posibil ca operația sau tratamentul să nu fie posibil. 
  3. Există alternative la extracția unei măsele de minte?
    Analgezicele simple, cum ar fi paracetamolul, pot ajuta la controlul durerii ușoare cauzate de măselele de minte. Antibioticele și clătirea cu apă caldă și sărată sau cu apă de gură cu clorhexidină pot ajuta atunci când zona din jurul măselei de minte este infectată.
    Îndepărtarea gingiei care se află deasupra dintelui (operculectomie) poate fi posibilă în anumite cazuri, dacă o măsea de minte a erupt parțial. Dacă rădăcina dintelui se află aproape de nervul care furnizează senzație buzei inferioare, este posibil să se îndepărteze doar coroana dintelui (coronectomie).
  4. Ce ar trebui să-l întrebați pe chirurgul oral?
    Întrebările pe care ați putea dori să le puneți dentistului sau chirurgului bucal includ:
    – Câte măsele de minte trebuie să fie extrase?
    – Ce tip de anestezie voi primi?
    – Cât de complicată vă așteptați să fie procedura?
    – Cât timp este posibil să dureze extracția?
    – Dinții de minte impactați au cauzat daune altor dinți?
    – Există riscul să am leziuni ale nervilor?
    – De ce alte tratamente dentare aș putea avea nevoie ulterior?
    – Cât timp durează vindecarea completă și revenirea la activitatea normală?
  5. La ce vârstă ar trebui să vă extrageți măselele de minte?
    Persoanelor de toate vârstele li se pot extrage măselele de minte. Cu toate acestea, mulți stomatologi recomandă să vi-i extrageți la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei de 20 de ani. În această etapă de dezvoltare, măselele de minte sunt încă în formare. Din acest motiv, ele pot fi mai ușor de extras cu un risc mai mic de complicații.
  6. Cât durează extracția măselelor de minte?
    În mod obișnuit, scoaterea măselelor de minte durează aproximativ o oră sau mai puțin. Cazurile mai complexe pot dura mai mult.
  7. Care sunt avantajele extracției măselelor de minte?
    Cel mai important beneficiu al extracției măselelor de minte este acela că reduce riscul unor probleme de sănătate orală viitoare, cum ar fi boli ale gingiilor, carii, deteriorarea dinților adiacenți, pierderea de os și deteriorarea maxilarului. Dacă ați dezvoltat deja dureri din cauza măselelor de minte, atunci extracția poate ameliora disconfortul aproape imediat și vă poate readuce pe drumul spre o sănătate orală optimă.
  8. Care sunt riscurile sau complicațiile extracției măselelor de minte?
    De cele mai multe ori, extracția măselelor de minte nu duce la complicații pe termen lung. În cazuri rare, oamenii pot dezvolta:
    – Infecție
    – Socluri uscate (pierderea cheagului de sânge care duce la expunerea osului)
    – Deteriorarea altor structuri orale, inclusiv a maxilarului, nervilor, sinusurilor sau a dinților din apropiere
  9. Cât timp durează recuperarea în urma extracției măselelor de minte?
    Majoritatea oamenilor se simt confortabil în trei-patru zile, dar poate dura câteva săptămâni pentru ca gingiile să se vindece complet. Chirurgul oral vă va oferi instrucțiuni post-chirurgicale detaliate pentru a vă menține confortabil.
  10. Când vă puteți întoarce la muncă sau la școală?
    Majoritatea oamenilor se pot întoarce la muncă sau la școală în două-trei zile după extracția măselelor de minte. Cu toate acestea, dacă locul de muncă necesită muncă fizică sau ridicarea de greutăți, este posibil să fie nevoie să vă luați câteva zile suplimentare de concediu.
  11. Când ar trebui să vă vedeți medicul?
    De cele mai multe ori, scoaterea măselelor de minte nu provoacă complicații majore. Cu toate acestea, ar trebui să vă chemați chirurgul stomatolog dacă aveți:
    – O febră de 38 de grade Celsius sau mai mare
    – Infecție (puroi) care iese din unul sau mai multe locuri de extracție
    – Sângerare abundentă
    – Durere care nu se ameliorează cu medicamente
    – Umflături care se agravează după trei zile
    – Amorțeală facială
    – Dificultate la înghițire sau la respirație
    – Sânge sau puroi în drenajul nazal
  12. Aveți nevoie de o programare de urmărire după extracție?
    Probabil că nu veți avea nevoie de o programare de urmărire după o extracție a măselelor de minte dacă:
    – Nu aveți nevoie de îndepărtarea cusăturilor
    – Nu au apărut complicații în timpul procedurii
    – Nu întâmpinați probleme persistente, cum ar fi durere, umflături, amorțeală sau sângerare – complicații care ar putea indica o infecție, leziuni nervoase sau alte probleme

Concluzie

Extracția măselelor de minte este o procedură foarte frecventă pentru a rezolva sau preveni problemele cu ultimul set de molari. Puteți mânca alimente moi și vă puteți întoarce la activitățile zilnice obișnuite, a doua zi după operație. Recuperarea în urma extracției măselelor de minte durează aproximativ trei zile, dar poate dura până la o săptămână sau mai mult. Este important să urmați instrucțiunile de îngrijire la domiciliu pe care vi le dă medicul dentist pentru a ajuta la vindecare și a preveni infecțiile.