Meniu

Cafea dupa infarct

Actualizat pe:

Mulți pacienți se întreabă dacă pot consuma cafea după infarct. Cafeaua este un aliment foarte popular, prezent în viața de zi cu zi a tot mai mulți oameni datorită efectelor sale benefice, dar și a gustului său. Dacă consumul de cafea după infarct este recomandat sau nu, depinde de câțiva factori. În esență, sunt foarte puține excepții care interzis consumul de cafea după infarct.

Puteți consuma cafea după infarct?

La această întrebare sută la sută sigur vă poate răspunde doar medicul dvs. cardiolog, deoarece depinde de câteva elemente ale stării dvs. de sănătate și ale altor boli pe care le aveți sau nu. 

În principiu, consumul de cafea după infarct nu este interzis decât celor cărora li s-a dovedit că face rău. Sunt anumite patologii asociate unui atac de cord care pot duce la evitarea consumului de cafea.

Ce se întâmplă după un infarct miocardic cu consumul de cafea și cu viața dumneavoastră

În timpul recuperării, veți primi o mulțime de informații de la echipa medicală, care vă vor ajuta să vă gestionați viața după un infarct. Poate fi mult de procesat, mai ales că dacă ați avut un atac de cord, acest eveniment neplăcut v-a schimbat viața în totalitate pentru totdeauna.

Dacă observați o schimbare în modul în care vă simțiți după o anumită activitate sau după ce ați consumat anumite alimente și băuturi, inclusiv cafea, notați-o undeva și discutați cu medicul dvs. despre ea.

Este posibil ca cafeaua să vă afecteze în mod diferit față de cum a făcut-o înainte de infarct, în funcție de medicamentele pe care le luați sau de activitățile pe care alegeți să le faceți și de modul în care metabolizați cafeaua.

Ținând notițe, veți fi în poziția potrivită pentru a discuta despre aceste preocupări atunci când vă întâlniți cu medicul dumneavoastră. Acest lucru vă va ajuta pe dumneavoastră și echipa medicală să identificați orice potențiale schimbări pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă simțiți cât mai bine, inclusiv dacă are legătură cu consumul de cafea după infarct și dacă puteți continua să o beți în siguranță, în continuare.

Cum afectează cafeaua inima?

Cafeaua conține cofeină, un stimulent al sistemului nervos central. Dar asta nu înseamnă neapărat că este interzisă. Potrivit studiilor, cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți, substanțe care protejează celulele sănătoase de leziunile care pot duce la boli de inimă.

Într-adevăr, prin acțiunea cofeinei asupra sistemului nervos central, aceasta stimulează organismul și poate duce la apariția de bătăi mai mari ale inimii – tahicardie. Tahicardia poate fi neplăcută, însă cea provocată de cofeină, în general, nu provoacă nicio problemă. De asemenea, pe aceeași cale de acțiune asupra sistemului nervos, activează diureza și tranzitul intestinal– nevoia de a merge la toaletă mai des.

Cafea după infarct – când nu este recomandată

Cafea după infarct nu este recomandat să consumați atunci când:

  • Aveți o aritmie cardiacă care este activată de consumul de stimulente precum cofeina din cafea, ceaiuri sau energizante. În această situație, puteți observa că atunci când consumați cafea, inima dvs. bate mai repede, simțiți palpitații sau apare alte probleme precum lipsa de aer. În acest moment, consumul de cafea trebuie întrerupt și să discutați cu medicul dvs. curant. 

Această problemă poate să fi existat de dinainte în cazul dvs. sau să fi apărut după infarct. În urma unui infarct, țesutul inimii poate fi distrus în zonele care controlează transmiterea electrică și astfel să apară probleme cu ritmul. În acest caz, consumul de cafea după infarct trebuie temporizat până ajungeți la medic și vedeți dacă în cazul dumneavoastră trebuie oprit sau nu consumul.

Nu orice aritmie sau tahicardie impune interzicerea consumul de cafea după infarct. De cele mai multe ori, creșterea numărului de bătăi este mică, pe o perioadă scurtă de timp și nu pune probleme sănătății inimii dvs.. 

  • Cafeaua vă oferă o stare de agitație care poate duce prin anxietate la creșterea numărului de bătăi și deci la predispunerea inimii la lipsa de sânge, oxigen și substanțe nutritive.
  • Sunteți foarte stresat – deoarece stresul crește de la sine starea de anxietate și bătăile inimii, iar atunci când sunteți sub stres sunteți mai predispus să consumați cafea mai multă decât cantitatea recomandată.

De menționat faptul că există 3 situații posibile: pacientul care nu știe să aibă vreo problemă – în situația unui infarct silențios spre exemplu-, cel care știe de existența ei, dar nu o tratează, și cel care știe de existența ei și o tratează. Efectele date de cafea după infarct, pot varia în funcție de fiecare situație.

Când puteți consuma cafea după infarct

Cafeaua după infarct poate fi consumată atunci când nu vă creează nicio problemă din cele de mai sus. Mai există și alte situații când se recomandă evitarea consumului de cafea, însă medicul dvs. vă va menționa dacă este cazul dvs. sau nu.

Câtă și ce tip de cafea puteți consuma?

Studiile nu arată încă date foarte exacte, dar se știe sigur că cea mai bună cafea de consumat fie după infarct, fie în general este cea clasică, neagră, neîndulcită cu absolut nimic. 

Cofeina din ceaiuri este de asemenea o alternativă acceptabilă, dar nu la fel de bună ca cea din cafeaua clasică. 

Cofeina din energizante și alte băuturi nu este recomandată spre consum, nimănui, fie că a suferit un infarct sau nu.

Rezultatele studiilor de până acum, susțin faptul că o cantitate moderată de cafea zilnică, aduce beneficii, nicidecum riscuri în caz de infarct sau alte boli cardiace precum artimiile. Consumul moderat în general presupune 2-3 cafele mai slabe pe zi, 1 espresso și o cafea mai slabă sau chiar și 2 espresso.

Indicații generale despre consumul de cafea după infarct

Este important să nu consumați cafea după ora 14:00, deoarece durează aproximativ 8h (în funcție de fiecare organism) să se elimine cafeaua din organism. Astfel, dacă consumați cafeaua până la această oră, veți putea avea un somn liniștit.

Nu exagerați cu consumul de cafea din cauza faptului că sunteți foarte obosit sau stresat. Deși aceasta poate vă va menține vigilent pentru câteva ore sau întreaga zi, vă scade foarte mult șansele de a vă odihni corespunzător.

Nu consumați cafea îndulcită! Totul ține de obișnuință. Chiar dacă nu vă face plăcere inițial, ulterior o veți consuma fără probleme și fără zahăr sau orice alt tip de îndulcitor.

Nu consumați și cafea și ceai cu cofeină în cantități mari în aceeași zi!

De reținut

Consumul de cafea după infarct nu este interzis. De cele mai multe ori, nu există nicio interdicție, însă trebuie mai întâi să vă întrebați medicul dacă în cazul dvs. special puteți consuma sau nu cafea. Dacă observați orice simptom din cauza cafelei, opriți consumul imediat și prezentați-vă la medic!