Meniu

Reguli dupa plombare: Care sunt acestea si de ce sunt importante

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Plombele dentare sunt relativ neinvazive, deși gura poate rămâne amorțită timp de câteva ore după tratament. Pacientul trebuie să aibă grijă de zona afectată și să evite iritarea dintelui. În plus, pacienții ar trebui să urmeze instrucțiunile de îngrijire ulterioară pe care le oferă medicul dentist pentru a se asigura că nu există niciun regres după procedura de plombare dentară.

De ce este important să urmați câteva reguli de bază după plombarea dinților?

Plombele dentare sunt necesare pentru a opri cariile dentare odată ce acestea s-au dezvoltat și pentru a ajuta dintele să rămână intact. Acestea îmbunătățesc integritatea structurală a dintelui, restabilesc funcția mușcăturii și previn căderea dintelui. Unul dintre principalele beneficii ale plombelor dentare cu ionomeri este evitarea infecțiilor care se pot dezvolta dacă bacteriile din gură ajung la pulpa dintelui, ceea ce poate pune sănătatea în pericol. Pentru a menține aspectul sănătos și estetic al dinților, trebuie să se respecte câteva reguli, cum ar fi evitarea consumului anumitor alimente care ar putea afecta culoarea plombei sau chiar evitarea consumului de băuturi care ar putea deteriora plomba însăși. 

Reguli pentru a mânca după o plombă dentară

Mușcați și mestecați cu atenție

Maxilarul poate exercita o presiune mare atunci când mușcați, iar după o plombare, această acțiune poate crea durere. Luați în considerare posibilitatea de a nu mușca până la capăt mâncarea și de a mesteca cu atenție pe partea opusă.

Evitați alimentele tari 

Mestecatul bomboanelor tari, alunele, gheața și alte alimente tari pot provoca durere prin exercitarea unei presiuni prea mari asupra dinților. Mușcatul alimentelor tari poate, de asemenea, să disloce o nouă plombă de argint care nu a avut timp să se întărească.

Evitați alimentele lipicioase 

Consumul de alimente lipicioase prea curând după o plombare poate disloca noua plombă. Acest lucru nu se întâmplă des și este mai probabil în cazul plombelor din amalgam decât în cazul plombelor din compozit. Mâncând încet puteți evita să mușcați prea tare și să mestecați pe partea gurii în care se află noua plombă.

Evitați alimentele și băuturile foarte calde și foarte reci

Consumând sau bând alimente și băuturi cu temperaturi moderate, aveți mai multe șanse să nu declanșați sensibilități. Dacă dinții sunt sensibili la căldură și frig, chiar și aerul rece poate declanșa disconfort. Ținând gura închisă, reduceți șansele ca aerul rece să vă pătrundă în gură.

Cum să aveți grijă de dintele dumneavoastră după plombare

Obținerea unei plombe dentare aduce ușurarea simptomelor cariilor, cum ar fi durerile de dinți și sensibilitatea. Iată ce ar trebui să facă pacienții după ce au fost instalate plombele:

Așteptați până când efectul anestezicului dispare

Medicul dentist va injecta un anestezic în timpul procedurii, iar efectul medicamentului este posibil să nu se estompeze decât la câteva ore după procedură. Acesta îi ia pacientului capacitatea de a simți lucrurile din gură, iar acest lucru poate duce la leziuni dacă încearcă să mănânce înainte de a-și recăpăta capacitatea de a simți.

Evitați să puneți presiune pe dinte timp de o zi

Dacă este posibil, pacienții ar trebui să se abțină de la a mesteca direct cu dintele nou-reparat. Aceasta ar putea pune o presiune inutilă pe o plombă care nu este încă întărită complet.

Practicați o bună igienă orală

Plombele nu necesită nicio îngrijire specială. Periajul și folosirea aței dentare sunt tot ceea ce este necesar pentru a profita la maximum de acest tratament. Pacienții sunt sfătuiți să se perieze cel puțin de două ori pe zi. Periajul înainte de a merge la culcare este deosebit de important, deoarece bacteriile fac mai multe daune în timp ce o persoană doarme. Acest lucru se datorează scăderii producției de salivă care are loc în timpul somnului. Saliva servește ca un curățător natural, care îndepărtează bacteriile și acizii de pe suprafețele dinților. Persoanele care au un istoric de confruntare cu carii, ar trebui să ia în considerare utilizarea unei ape de gură care conține fluor. 

Nu ignorați sensibilitatea

Sensibilitatea dentară după plombare este normală, așa că nu trebuie să vă faceți griji. În cazul plombelor mai profunde, acestea pot ajunge mai aproape de nerv. După o săptămână, dacă resimțiți o sensibilitate suplimentară, poate fi un semn că ceva nu este în regulă sau că obturația nu este în poziția corectă. Consultați medicul dentist dacă durerea continuă, deoarece cavitatea va fi expusă, necesitând un control sau, eventual, un tratament de urgență.

Nu scrâșniți din dinți

Dacă aveți obiceiul de a scrâșni din dinți, atunci acest lucru poate cauza probleme plombelor și dinților. Este important să fiți sincer cu medicul dentist în legătură cu orice afecțiune medicală, cum ar fi scrâșnitul dinților, deoarece aceasta poate uza plombele și poate provoca sensibilitate. Medicul poate veni cu niște soluții pentru a minimaliza impactul scrâșnirii asupra plombei.

Ce să mâncați după o plombă dentară?

Legume bine gătite și fructe moi 

Țesuturile gingivale și dinții ar putea fi sensibile după o plombă, iar obiectele tari și crocante ar putea să le irite sau să disloce noua plombă din poziția sa. Cu cât sunt mai moi legumele gătite, cu atât vor fi mai ușor de mestecat și cu atât este mai puțin probabil să provoace durere sau daune. Dacă dinții sunt foarte sensibili, piureul de banane sau sosul de mere la temperatura camerei poate ajuta la starea de sațietate fără să provoace vreun disconfort.

Smoothie-uri

Nimic nu se compară cu un smoothie delicios făcut cu fructe sau legume proaspete amestecate cu lapte, înghețată sau iaurt. Acest lucru va satisface pofta de dulciuri și pofta de carbohidrați, minimizând în același timp stresul și disconfortul provocat de noile plombe de culoarea dinților. Alegeți această opțiune în locul bomboanelor tari, a ciocolatei sau chiar a fructelor proaspete și crocante.

Shake-uri proteice

Acestea sunt următorul lucru cel mai bun după smoothie-urile sănătoase. Shake-urile proteice vă satisfac atât pofta de mâncare, cât și vă oferă doza zilnică de proteine de care are nevoie corpul. Dacă s-a efectuat o procedură pe mai mulți dinți, este posibil ca gura să fie extrem de sensibilă pe tot parcursul zilei, iar proteinele și alimentele moi pe care le obțineți din aceste shake-uri vă pot ajuta să accelerați procesul de vindecare.

Produse lactate

Acestea sunt, de obicei, ușor de mâncat și au avantajul suplimentar de a fi bogate în calciul necesar pentru a susține vindecarea orală. Brânza de vaci, laptele și iaurtul sunt bogate în substanțe nutritive și nu ar trebui să interfereze cu noile plombe colorate.

Concluzie

Este esențial să aveți grijă de plomba la fel cum ați avea grijă de dinți. Asigurați-vă că vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi și că folosiți zilnic ața dentară. În plus, fiți la zi cu controalele și curățările de rutină, astfel încât să puteți verifica plomba și să vă asigurați că este în condiții optime.