Meniu

Cand sa mananci dupa plomba? Sfaturi rapide

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

După procedura de fixare a unei plombe, medicul dentist poate recomanda evitarea consumului de alimente pentru câteva ore. Acest lucru se datorează faptului că umflarea și disconfortul din jurul dintelui restaurat, împreună cu efectul agentului anestezic, vă pot face dificilă mestecarea corectă. 

Tipuri de plombe și timp de așteptare înainte de a mânca

Pe măsură ce estetica a devenit mai importantă, pacienții preferă plombele albe, din compozit, în locul celor din amalgam. Nu numai că plombele albe sunt mai plăcute din punct de vedere estetic, dar se întăresc și foarte repede. Prin urmare, nu trebuie să așteptați mult timp înainte de a mânca ceva după ce v-ați făcut o plombă compozită, de culoarea dinților. Deci, timpul de așteptare poate fi diferit în funcție de tipul de plombare pe care îl obțineți. 

Plomba de amalgam (de argint) 

Acest tip de plombă are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a se întări complet și a atinge rezistența maximă. Dentistul vă va recomanda probabil să așteptați cel puțin 24 de ore înainte de a mesteca pe partea gurii în care se află plomba.

Plomba din compozit (albă/în culoarea dinților) 

O plombă compozită se întărește imediat după ce dentistul pune o lumină UV albastră pe dinte. De obicei, puteți mânca imediat ce părăsiți cabinetul stomatologic. Cu toate acestea, se recomandă să așteptați cel puțin 2 ore până ce efectul anesteziei dispare.

Alți factori care pot afecta alimentația după plombare

Anestezicul local

Cel mai probabil, medicul dentist vă va administra un anestezic local pentru a reduce durerea în timpul procedurii de plombare. Mâncatul înainte ca efectul acestui agent de amorțire să fi dispărut vă poate face să vă mușcați accidental limba, obrajii sau buzele. Amorțeala dispare de obicei în 1 până la 3 ore.

Disconfort postoperator

Nu este neobișnuit să aveți un oarecare disconfort după ce vi s-a plombat un dinte, ceea ce vă poate afecta pofta de mâncare sau dorința de a mânca. Dentistul vă poate recomanda un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pentru a vă face să vă simțiți mai confortabil.

Sensibilitate crescută la temperatură

Dinții pot fi sensibili la căldură și frig timp de câteva zile până la o săptămână sau două după ce ați făcut o plombă dentară. Medicul dentist vă va sugera probabil să evitați alimentele și băuturile foarte calde sau reci. Dacă sensibilitatea nu dispare în câteva săptămâni, discutați cu medicul dentist.

Sfaturi pentru a mânca după o plombare

În general, este o idee bună să urmați o dietă ușoară, cel puțin pentru următoarele 24-48 de ore după ce ați făcut o plombare a cariei. Scopul este de a preveni o presiune excesivă asupra dintelui restaurat prin evitarea alimentelor solide. Iată câteva sfaturi practice pe care le puteți urma pentru a minimiza disconfortul:

  • Mușcați și mestecați cu atenție. Maxilarul poate exercita o presiune mare atunci când mușcați, așa că dacă mușcați tare după o obturație poate rezulta durere. Luați în considerare posibilitatea de a nu mușca până la capăt mâncarea și de a mesteca cu atenție pe partea opusă noii plombe.
  • Evitați alimentele tari. Mestecatul bomboanelor tari, alunele, gheața și alte alimente tari pot provoca durere prin exercitarea unei presiuni prea mari asupra dinților. Mușcatul alimentelor tari poate, de asemenea, să disloce o nouă plombă de argint care nu a avut timp să se întărească.
  • Evitați alimentele lipicioase. Consumul de alimente lipicioase prea curând după o plombă o poate disloca. Acest lucru nu se întâmplă des și este mai probabil în cazul plombelor din amalgam decât în cazul plombelor din compozit.
  • Evitați alimentele zaharoase. Nu numai că alimentele și băuturile zaharoase pot declanșa potențial sensibilitatea, dar pot, de asemenea, să favorizeze dezvoltarea bacteriilor în jurul noii obturații.
  • Evitați alimentele și băuturile foarte calde și foarte reci. Consumul de alimente și băuturi la temperaturi moderate ajută la evitarea sensibilității.
  • Mestecați cu gura închisă. Dacă dinții sunt sensibili la căldură și frig, chiar și aerul rece poate declanșa disconfort. Ținând gura închisă, reduceți șansele ca aerul rece să vă deranjeze dinții.
  • Evitați fumatul. Încercați să faceți tot posibilul să nu fumați după ce vă faceți o nouă plombă dentară. Fumatul nu este un obicei sănătos, indiferent dacă tocmai ați primit sau nu una. Acesta poate avea un efect negativ asupra plombelor dentare nou instalate. Este important, în special să evitați să fumați atunci când gura este încă amorțită pentru a preveni complicațiile. Chiar dacă sunteți sigur că aveți din nou o senzație completă în gură, nu riscați.

Concluzie

S-ar putea să vă simțiți tentat să mâncați imediat după ce v-ați făcut o plombă dentară, însă ar trebui să rezistați acestui sentiment. Mai degrabă, rezistați cât mai mult timp pentru a vă lăsa dinții să se odihnească și plomba să se fixeze. Încercați cel puțin să așteptați 24 de ore înainte de a vă supune dinții la orice exercițiu semnificativ de mestecat. De asemenea, evitați alimentele fierbinți sau reci, deoarece sensibilitatea dinților va fi mai mare decât de obicei în această perioadă.