Cu siguranță mulți pacienți care au suferit un atac de cord, s-au întrebat cât de mult trăiești după un infarct? Medicina și bolile sunt foarte complexe, de aceea un răspund exact nu vă poate da nimeni niciodată. Depinde de mult prea multe elemente ca să vă poată spune vreun medic un anumit număr de luni/ani de supraviețuire după un infarct. Rolul acestui articol este de a vă prezenta diversele situații posibile și ce puteți face dumneavoastră.
Infarct miocardic
Dacă ați avut un infarct miocardic, cu siguranță știți că presupune afectarea inimii din cauza lipsei aportului de sânge, din diverse cauze, cel mai des o placă de aterosclerol sau un tromb care blochează arterele coronare.
Acest infarct poate afecta inimi în diverse moduri și intensități, iar speranța de viață de după infarct variază foarte mult în funcție de cât de mult mușchi a fost afectat, dar și de alte boli pe care le aveți.
Un infarct miocardic vă poate afecta viața pe termen lung, pe termen scurt sau chiar vă poate lua viața imediat, de aceea cel mai bun lucru de făcut este de a îl preveni.
Ce înseamnă gravitatea infarctului
Inima în mod normal pompează sânge cu oxigen în organism prin contracția camerei inferioare stângi a inimii (ventriculul stâng), iar circulația cu sânge neoxigenat este susținută de partea dreaptă a inimii (Atriul și ventriculul stâng).
Vasele de sânge afectate
Inima este irigată de 3 vase de sânge principale și ramuri ale acestora. În funcție de ce vase de sânge au fost afectate în urma atacului de cord, o anumită zonă din inima dvs. este afectată.
Sunt situații când este afectat un singur vas de sânge, ambele sau toate. Unele vase de sânge irigă zone mai mari din inimă, altele zone mai mici.
De aceea, din această cauză contează foarte mult ce vase de sânge sunt afectate, ca să se poată stabili și gravitatea infarctului.
Afectarea funcției de contracție a inimii
De asemenea, cu ajutorul unei ecografii cardiace cardiologul poate vedea cât de mult mai funcționează inima dumneavoastră după infarct. Aceasta poate indica și vasele de sânge de pe inimă afectate, deoarece așa cum am mai spus, fiecare vas de sânge irigă o anumită zonă a acesteia.
Odată afectat mușchiul inimii, acesta își poate reveni sau nu la capacitatea normală, în funcție de tipul de afectare.
Momentul inițierii tratamentului
În funcție de momentul când v-ați prezentat la spital după primele simptome, dar și de dotările spitalului din raza dvs. de localizare, poate fi influențată recuperarea și rata de supraviețuire.
Cât durează recuperarea după un infarct?
Recuperarea după un infarct miocardic poate dura între două săptămâni și trei luni. Când vă veți fi recuperat complet, veți putea să vă întoarceți la muncă și la rutina dumneavoastră normală.
Cât timp durează recuperarea dvs. depinde de mai mulți factori, inclusiv:
- Gravitatea infarctului dumneavoastră.
- Cât de repede ați primit tratament.
- Tipul de tratament (recuperarea după o operație pe cord deschis durează mai mult decât după o intervenție coronariană percutanată).
- Starea dumneavoastră generală de sănătate și alte afecțiuni medicale.
Luați-vă medicamentele conform recomandărilor
Să vă luați medicamentele conform recomandărilor și să mergeți la consult la timp, influențează semnificativ cât trăiești după infarct.
Luați-vă medicamentele
Furnizorul dumneavoastră vă va prescrie medicamente după atacul de cord pentru:
- Prevenirea formării de cheaguri de sânge în viitor.
- Să ușureze volumul de muncă al inimii dumneavoastră și să îmbunătățească performanța și recuperarea inimii dumneavoastră.
- Să vă reduceți colesterolul.
Dacă este necesar, medicul dvs. vă poate prescrie, de asemenea, medicamente care să vă ajute:
- Să tratați bătăile neregulate ale inimii (aritmii).
- Să vă scadă tensiunea arterială.
- Gestionați angina pectorală (durere sau disconfort în piept).
- Tratați insuficiența cardiacă.
Luați toate medicamentele așa cum v-au fost prescrise, chiar dacă vă simțiți complet sănătos. Medicamentele dumneavoastră vă vor ajuta să vă simțiți în continuare bine. Dacă aveți orice efecte secundare, țineți un jurnal cu momentele în care acestea apar și spuneți-i medicului.
Controlul la medicul cardiolog
Veți avea o serie de controale după infarct pe care trebuie să le respectați conform recomandărilor! Este extrem de important să țineți inima sub supraveghere!
În cadrul consulturilor medicul se va uita la inima dvs. să vadă cum funcționează și cum se recuperează, vă va face un EKG și vă va întreba de simptome și starea dumneavoastră generală de sănătate.
Gestionarea emoțiilor
Gestionarea emoțiilor poate influența cât mai trăiești după infarct.
Este posibil să vă simțiți deprimat, furios sau speriat, dar acestea sunt reacții normale care, de obicei, dispar cu timpul, pe măsură ce vă întoarceți la activitățile obișnuite. Iată câteva modalități de a gestiona aceste emoții:
- Evitați să stați în pat sau în pijamale toată ziua.
- Mergeți la o plimbare zilnică – Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de exerciții fizice pe care vi le dă medicul dvs.
- Reveniți la hobby-urile și activitățile sociale – Luați lucrurile încet și limitați numărul de vizitatori pe care îi primiți imediat. Creșteți-vă activitatea socială pe măsură ce vă simțiți în stare, dar totul conform recomandărilor medicului dvs.
- Dormiți bine noaptea – Lipsa de somn vă poate face să vă simțiți obosit sau iritabil. Evitați să ațipiți prea mult în timpul zilei, astfel încât să puteți adormi ușor noaptea.
- Alăturați-vă și participați la un program de reabilitare cardiacă – Sprijinul emoțional este un beneficiu al acestui program de activitate și educație ghidată.
Schimbări ale stilului de viață
Ca să puteți răspunde la întrebarea cât mai trăiești după infarct, indiferent de tipul de atac de cord, de leziuni și complicații apărute, speranța de viață poate crește dacă vă schimbați radical stilul de viață.
Unii factori de risc pentru boala coronariană (cum ar fi vârsta sau istoricul familial) nu pot fi schimbați. Dar stă în puterea dumneavoastră să reduceți o parte din riscul de a mai face un alt infarct miocardic sau de a vă scădea speranța de viață.
- Renunțarea la fumat, vaping sau la utilizarea oricăror produse din tutun – Consumul de tutun este unul dintre cei mai importanți factori de risc reversibili pentru boala coronariană. Renunțarea la fumat nu este ușoară, dar va face o diferență uriașă în sănătatea dumneavoastră cardiacă.
- Limitați consumul de alcool – Evitați complet alcoolul sau limitați consumul semnificativ.
- Alimentație sănătoasă – Adică consumul de alimente sărace în grăsimi așa zise rele, ceea ce presupune o dietă FĂRĂ prăjeli, ulei de floarea-sorelui, mezeluri, fast-food, cărnuri grase, făinoase albe, orez alb, dulciuri și sucuri. Alimentația dvs. trebuie să fie alcătuită din legume și fructe, pește, carne slabă precum cea de pui sau de curcan, lactate și brânzeturi maxim o dată pe zi, ulei de măsline de preferat zilnic.
- Păstrați-vă o greutate care este sănătoasă pentru dumneavoastră – Atunci când aveți exces de greutate, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele către restul corpului dumneavoastră. Excesul de greutate crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, colesterol ridicat și diabet. Î
- Activitate fizică regulată – Un program regulat de exerciții fizice vă îmbunătățește nivelul de energie, reduce colesterolul, gestionează greutatea și ameliorează stresul. O să puteți gestiona cât trăiești după infarct și cu ajutorul exercițiilor fizice corespunzătoare. Începeți un plan de activitate fizică conform recomandărilor medicului dvs,. nu faceți nimic fără a vă consulta cu el înainte!
- Gestionarea bolilor asociate – Diabetul zaharat – nivelul ridicat de zahăr din sânge, crește riscul de diabet zaharat. arterială ridicată poate deteriora mucoasa arterelor coronare și poate duce la boala coronariană. O dietă săracă în sodiu, exercițiile fizice și medicamentele vă pot ajuta să vă mențineți tensiunea arterială în intervalul sănătos.
- Încercați să vă relaxați mai des – Tehnicile de relaxare (cum ar fi yoga, meditația sau exercițiile de respirație profundă) vă pot ajuta să gestionați stresul sau furia. Astfel de emoții vă cresc riscul de boală coronariană, vă obosește inima și vă predispune la un nou infarct.
- Dormiți 8h pe noapte! – Somnul este extrem de important în reglarea întregului organism, inclusiv ajută la scăderea șanselor de boli cardiovasculare. Un somn corespunzător crește de asemenea speranța de viață!
Sunați la 112 în caz de urgență
Ca să creșteți șansele de supraviețuire în urma unui infarct miocardic, sunați de la primele simptome la 112! Nu ignorați nicio problemă apărută brusc sau treptat, mai ales dacă vă știați cu boli de inimă sau facă aveți morți cardiace subite în tinerețe sau nu, în familia dvs.
De reținut
Cât trăiești după infarct depinde de tipul de atac de cord avut și de cât de afectată a fost inima în urma lui. Cu toate acestea, nu se poate da un anumit număr de ani, deoarece fiecare om este diferit și pot fi surprize precum o inimă foarte obosită care rezistă ani și ani și o inimă mai puțin obosită care cedează mai repede. Datoria dvs. este de a face tot posibilul să vă îmbunătățiți calitatea vieții și astfel veți putea crește șansele ca răspunsul la întrebarea: cât trăiești după infarct să fie unul pozitiv. Durata de viață după un infarct este foarte variabilă, dar dacă supraviețuiți acestuia, este de cele mai multe ori în mâinile dvs..