Tratamentul ortodontic este utilizat în principal pentru a preveni și corecta neregulile de „mușcătură”. Mai mulți factori pot contribui la astfel de neregularități, inclusiv cei genetici, pierderea timpurie a dinților primari (de lapte) și obiceiurile orale dăunătoare, cum ar fi suptul degetului mare și problemele de dezvoltare. Neregularitățile ortodontice pot fi prezente la naștere sau se pot dezvolta în timpul copilăriei mici sau al copilăriei timpurii. Dinții strâmbi împiedică stima de sine și îngreunează o bună îngrijire orală la domiciliu, în timp ce dinții drepți ajută la minimizarea riscului de carii dentare și de boli parodontale în copilărie.
Etapele tratamentului ortodontic
Etapa 1: Tratamentul timpuriu (2-6 ani)
Tratamentul ortodontic timpuriu are ca scop ghidarea și reglarea lățimii ambelor arcade dentare. Scopul principal al tratamentului precoce este de a oferi suficient spațiu pentru ca dinții permanenți să erupă corect. Printre candidații buni pentru tratamentul timpuriu se numără copiii care au dificultăți în a mușca corect, copiii care pierd dinții de lapte devreme, copiii ale căror maxilare pocnesc sau scrâșnesc în timpul mișcării, cei care suferă de bruxism și copiii care respiră pe gură.
Etapa 2: Dentiția mijlocie (6-12 ani)
Obiectivele tratamentelor pentru dentiția mijlocie sunt de a realinia maxilarele, de a începe să corecteze mușcăturile încrucișate și de a începe procesul de îndreptare ușoară a dinților permanenți nealiniați. Dentiția mijlocie marchează o perioadă de dezvoltare în care țesuturile moi și dure sunt extrem de flexibile. Prin urmare, într-un fel, marchează un moment optim pentru a începe să se corecteze o malocluzie severă. Din nou, medicul dentist poate oferi copilului un aparat dentar. Unele aparate dentare sunt fixe, iar altele sunt detașabile. Indiferent de aparat, copilul va putea în continuare să vorbească, să mănânce și să mestece în mod normal.
Stadiul 3: Dentiția adolescentului (13+ ani)
Dentiția adolescentină este ceea ce le vine în minte celor mai mulți părinți atunci când se gândesc la tratamentul ortodontic. Unele dintre principalele obiective ale dentiției adolescenților includ îndreptarea dinților permanenți și îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului. Cel mai frecvent, în această perioadă, medicul dentist va pune la dispoziție un „aparat dentar” fix sau detașabil pentru a îndrepta treptat dinții. La finalizarea tratamentului ortodontic, adolescentului i se poate cere să poarte o gutieră pentru a preveni regresia dinților la alinierea lor inițială.
Tipuri de aparate dentare pentru copii
Aparate ortodontice detașabile
Aparatele detașabile trebuie purtate în permanență, și scoase doar pentru sport și curățare. Dacă dinții necesită doar o mișcare mică, un aparat detașabil poate repara problema dentară în 3 până la 6 luni. Scopul unui dispozitiv detașabil este de a readuce dinții la locul lor inițial, extinzând în același timp osul maxilarului pentru a susține dinții.
- Disjunctor dentar. Acesta, la fel ca și dispozitivele de retenție, este fix și detașabil. De obicei, vârsta determină dacă o persoană va primi sau nu versiunea detașabilă. Versiunea fixă este cea mai potrivită pentru copiii mai mari. Disjunctorii dentari sunt astfel dispozitive folosite pentru a extinde maxilarul superior prin apăsarea ușoară a molarilor superiori.
- Menținătorii de loc ajută la păstrarea spațiului pentru dinții permanenți. Dacă copilul pierde un dinte de lapte înainte ca dintele permanent să fie pregătit să erupă, este posibil să aibă nevoie de unul. De asemenea, atunci când dintele primar este pierdut înainte de vreme, dinții adulți pot crește în spațiu și nu acolo unde ar trebui. Aceștia sunt necesari doar atunci când un dinte de lapte al unui copil este doborât prematur. De exemplu, dacă un copil de 6 ani alunecă și cade și își scoate un premolar, aceasta este o problemă. Este posibil ca dintele adult să nu crească până la vârsta de 9-10 ani.
- Aparatul Herbst. O supraputere cauzată de un maxilar inferior mic situat mai în spate decât ar trebui să fie este o problemă ortodontică tipică. Aparatul Herbst se referă la un sistem ortodontic care facilitează dezvoltarea maxilarului inferior pentru a corecta problemele de mușcătură. Acesta este fixat pe dinți cu ajutorul unor benzi cimentate care, de obicei, nu necesită curățare sau modificare.
- Aparate de cap. Dispozitivele de cap sunt un tip de aparat ortopedic detașabil, care ajută la corectarea discrepanțelor de creștere, fiind ocazional folosit pentru a repara o supraputere în exces. Acest lucru se realizează prin aplicarea unei presiuni asupra maxilarului superior și a dinților, ceea ce menține dinții la locul lor sau ajută la deplasarea lor în zone mai bune. Durata de timp în care trebuie purtat aparatul este determinată de gravitatea problemei. Consecvența este soluția succesului pentru aparatul headgear, deoarece trebuie folosit un anumit număr de ore pe zi; în caz contrar.
Cea mai frecventă grupă de vârstă care folosește aparatul de cap este cea a copiilor cu vârsta de 9 ani și peste.
Aparate dentare fixe
Aparatele ortodontice fixe sunt cele mai frecvent utilizate în prezent pentru tratamentul ortodontic. După cum sugerează și numele, acestea sunt lipite de dinți și nu sunt detașabile.
- Brackets ortodontici. Există mai multe tipuri diferite de brackets. Unii sunt ficși și rămân tot timpul în poziție, aceștia sunt aparatele ortodontice standard pentru tratamentul la persoanele sub 18 ani. Ele sunt fabricate din metal, dar sunt disponibile și cele din ceramică transparentă, care sunt mai puțin vizibile. Invisalign (apărători de gură din plastic subțire, transparent și flexibil) poate fi, de asemenea, disponibil. Acesta se potrivește strâns pe dinți și e scos la mese sau pentru a-i curăța, dar în rest este purtat tot timpul. Vârsta ideală pentru a purta aparat dentar este, de obicei, 12 sau 13 ani, în timp ce gura și maxilarele unui copil sunt încă în creștere, dar poate fi mai devreme sau mai târziu.
- Benzi molare. Benzile molare sunt inele mici care se potrivesc în jurul molarilor din spate, fiind fabricate, de obicei, din metal sau oțel inoxidabil. Acest lucru le face durabile și ușor de montat pe un dinte. Ortodonții pot, de asemenea, să sudeze alte părți ale aparatului dentar care sunt fabricate din oțel sau metal la benzile molarilor. În timp ce acestea sunt folosite cu aparatul dentar, doar anumite persoane au nevoie de ele.
- Gutiere bucale au multe scopuri și pot ajuta la tratarea unor afecțiuni, de la scrâșnitul dinților la apneea de somn. De asemenea, acestea protejează gura de leziuni legate de sport. Gutierele bucale pot fi cumpărate din magazin sau făcute la comandă de către un dentist. Există două tipuri principale de gutiere clasificate în funcție de scop:
Gutiere pentru scrâșnirea dinților, care ajută la protejarea dinților de efectele scrâșnirilor și strângerilor. De asemenea, ele pot reduce efectele tulburărilor ATM. Un copil poate purta acest tip de gutiere oricând, noaptea sau ziua. Dar pentru că majoritatea oamenilor scrâșnesc sau strâng dinții în timpul somnului, este obișnuit să le poarte noaptea. (Unii oameni se referă la aceste aparate ca fiind proteze de noapte). Nu există o vârstă minimă pentru ca un copil să înceapă să poarte o gutieră pe timp de noapte. Utilizarea lor ajută la diminuarea deteriorării dinților și a migrenelor cauzate de scrâșnirea dinților.
Gutiere pentru sforăit și apnee în somn. Copii cu sforăit cronic sau apnee obstructivă în somn pot beneficia de un apărător bucal personalizat, care deplasează și repoziționează maxilarul pentru a deschide căile respiratorii în timpul somnului.
Beneficiile unui tratament ortodontic la copii
Tratamentul precoce poate fi benefic și atunci când arcadele dentare și maxilarele nu sunt în poziția corectă. Aparatele funcționale pot ajuta la îmbunătățirea sau remedierea acestor probleme. Iată câteva dintre numeroasele beneficii:
- Ajută la menținerea dinților curați și sănătoși.
- Prevenirea pierderii premature a dinților.
- Corectarea problemelor de mușcătură.
- Ajută la prevenirea traumatismelor dentare.
- Economisirea timpului și a banilor.
- Ajută la reducerea sau corectarea problemelor de vorbire.
Care sunt limitările aparatului dentar detașabil?
Aparatul optim este ales de către ortodont pe baza anomaliei dinților și a maxilarelor copilului. Unele malocluzii sunt tratate cu aparate detașabile, în timp ce altele necesită aparate fixe. Există mai multe limitări ale aparatelor ortodontice detașabile. Ca atare, medicii dentiști efectuează procedura cu atenție pentru a preveni unele dintre problemele aferente. Aceste dezavantaje pot include următoarele:
- Este posibil să se corecteze rotația unui singur dinte, dar nu și mai multe rotații. Atunci când se repară rotațiile, este esențial să se facă mai întâi loc pentru alinierea dinților în urma rotației.
- Alinierea finală a dinților este imposibilă. Acest lucru înseamnă că se pot menține dinții aliniați la locul lor până când se obține rezistența osului.
- Perioada de tratament este posibil să fie prelungită pentru pacienții care necesită mișcări multiple ale dinților, cum ar fi înclinarea și rotația. Acest lucru se datorează faptului că se pot efectua puține mișcări limitate la un moment dat.
- Pacientul va întâmpina dificultăți de vorbire în primele etape. De obicei, este nevoie de o perioadă de timp pentru a se adapta la noul aparat din gură, necesitând o practică constantă. Aceasta include citirea cu voce tare pentru a face pronunția corectă.
- Respectarea de către pacient a aparatului detașabil este extrem de esențială. Atunci când aparatul nu este bine reglat în timpul procedurilor, ar putea duce la o înclinare incontrolabilă a dinților care înrăutățește ocluzia.
Concluzie
Aparatele ortodontice pentru copii s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. Datorită tehnologiei, acestea au devenit mai atractive și mai confortabile. Aparatele dentare sunt, de asemenea, mai accesibile, ceea ce le-a făcut o opțiune pentru mai mulți copii. Alte aparate care îi pot ajuta pe copii la o vârstă fragedă sunt disjunctorii dentari și dispozitivele de menținere a spațiului. Dacă o persoană are întrebări despre tratamentul ortodontic timpuriu, discuția cu un ortodont este decizia corectă.